Плодовитост и бременност: (не)известното при ваксините срещу COVID-19

Плодовитост и бременност: (не)известното при ваксините срещу COVID-19

© Associated PressИзбори 2022

Ползите да надвишават рисковете - това е водещият принцип при всеки лекарствен продукт, включително и при ваксините срещу COVID-19. Той важи с особена сила, когато става дума за имунизиране на бременните жени, които всяко общество приемат като особено чувствителна група, тъй като определят бъдещето му.


Въпросите дали ваксините могат да намалят плодовитостта, да затруднят забременяването или да се отразят отрицателно на износването на плода и раждането на здрави деца, съпровождаха целия период на създаването на препаратите срещу COVID-19, но особено често се задават към специалистите след началото на имунизациите. "Дневник" потърси мнението на имунолог и акушер-гинеколог по въпроси за безопасността на ваксините срещу COVID-19 за бременните и репродуктивното здраве на жените и мъжете.


Какво съобщават производителите


В листовката и кратката характеристика на двете одобрени досега от Европейския съюз ваксини - на "Пфайзер"/"БиоНТех" (Pfizer/BioNTech) и на "Модерна" (Moderna), е записано, че опитът от употребата (върху животни) е ограничен, но не е показал вредни ефекти от иРНК ваксините.
Текстовете са почти идентични в листовката на "Комирнати" (Comirnaty) и тази за продукта на "Модерна":


Има ограничен опит от употребата при бременни жени. Проучванията при животни не показват преки или непреки вредни ефекти, свързани с бременността, ембрионалното/феталното развитие, раждането или постнаталното развитие.


Не е известно дали "Комирнати" и ваксината на "Модерна" се екскретират (отделят - бел. авт.) в кърмата.


Проучванията при животни не показват преки или непреки ефекти, свързани с репродуктивна токсичност (т.е. с разстройство на мъжката или женската репродуктивна функция - бел. авт.)


"И двата основни производителя на иРНК ваксини наблюдават жени в клиничните изпитвания, които са забременели. Сред тях има такива, които са получили ваксина, и такива, които са били на плацебо (водно-солеви разтвор)", обобщи за "Дневник" имунологът д-р Цветелина Великова. По думите ѝ според досега направени клинични изпитвания се очаква безопасността и ефективността на ваксините да са сходни при бременни и небременни.


Препоръки за бременни и кърмещи


Световната здравна организация (СЗО) засега не препоръчва изрично бременните да бъдат ваксинирани заради недостатъчните данни. СЗО прави обаче уточнение, че жените, които очакват дете, са в по-висок риск от тежко протичане на COVID-19, в случай че бъдат заразени. Освен това болестта се обвързва със завишен риск от преждевременно раждане. В този контекст д-р Цветелина Великова прави заключението, че "ваксината при бременни за избягване на усложнения многократно надвишава рисковете".


По-различен е отговорът на д-р Веселин Дяволов от болница "Майчин дом" в София, според когото няма как на този етап да се ваксинират бременни жени. "Те са част от групите, заедно с лицата до 16-годишна възраст и други, върху които още не е 100% изпитана ваксината против COVID-19. Това е световната практика и такива са и препоръките на Световната здравна организация", коментира той пред "Дневник".


В контекста на ваксинирането срещу COVID-19 на бременни американският Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) припомня, че иРНК ваксините (каквито са продуктите и на двата производителя) не съдържат жив вирус, причиняващ разболяване и затова не може да доведат до такова.


"Освен това иРНК ваксините не взаимодействат с човешкото ДНК, защото активното вещество не навлиза в клетъчното ядро. На база на това как работят иРНК ваксините, експертите вярват, че те не е вероятно да представляват риск за бременни", съобщава CDC.


Според препоръките на Световната здравна организация, ако кърмеща жена е сред групите, на които се препоръчва ваксиниране (напр. служители в системата на здравеопазването), имунизирането може да бъде предложено. СЗО не препоръчва да бъде спирано кърменето след ваксиниране.


Препоръки за планиращи бременност


Според д-р Цветелина Великова е заблуда, че ваксините срещу COVID-19 водят до стерилитет и обръща внимание, че заразяването с вируса и разболяване от COVID-19 крие повече опасности за човешките репродуктивни способности.


"Рецепторът АСЕ2, който вирусът използва, за да инфектира клетката, се намира в яйчниците и тестисите, затова се предполага, че инфекцията засяга зародишните клетки и репродуктивното здраве, включително физиологичните функции на яйчниците като фоликуларно развитие, узряване на яйцеклетките, овулация. При мъже могат да бъдат засегнати клетките на Leydig в тестиса и производството на тестостерон", обяснява имунологът.


Плодовитост и бременност: (не)известното при ваксините срещу COVID-19

© Associated Press


Тя обаче смята, че


рискът от безплодие след имунизиране срещу COVID-19


"е по същество фиктивен" и допълва, че разпространяваните в социалните мрежи страховити теории, са изградени върху фалшива информация: "В основата на тиражираните страхове стои фактът, че малка част от спайковия ("шипчест") протеин на вируса SARS-CoV-2 наподобява част от друг протеин, жизненоважен за образуването на плацентата, наречен синцитин-1. Става дума за това, че аминокиселинните последователности на двата белтъка си приличат в малък участък".


​​​​​​​Поради това, че тази обща част между двата протеина е много малка, не се очаква имунната система да реагира кръстосано към двата белтъка.


д-р Цветелина Великова,

имунолог


"Експертите смятат, че въпреки общата аминокиселинна последователност, която представлява първичната структура на белтъците, след нагъването на двата белтъка и оформянето им като функционални белтъци, синцитин-1 е напълно различен от шипчестия протеин на SARS. Поради тези причини рискът от безплодие е по същество фиктивен", продължава аргументацията си д-р Великова.


Заключението на имунлога е, че жените не трябва да избягват опити да забременеят след получаване на ваксина срещу COVID-19. Тя посочва, че и при векторно базираните ваксини (какъвто вид е продуктът на "Астра Зенека" (AstraZeneka) и Оксфордския университет, очакващ разрешение за употреба от Европейската агенция по лекарствата) "не са наблюдавани неблагоприятни ефекти върху репродуктивните възможности, бременността, плода и новороденото".


Доктор Веселин Дяволов от "Майчин дом" също съветва жените, които не са все още забременели, да се ваксинират срещу COVID-19: "Аз съм привърженик на ваксинирането срещу COVID-19. Разбира се, когато ме попитат, съветвам жените, които все още не са забременели, да се ваксинират", пише той до "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK