Плодовитост и бременност: (не)известното при ваксините срещу COVID-19

Плодовитост и бременност: (не)известното при ваксините срещу COVID-19

© Associated PressПолзите да надвишават рисковете - това е водещият принцип при всеки лекарствен продукт, включително и при ваксините срещу COVID-19. Той важи с особена сила, когато става дума за имунизиране на бременните жени, които всяко общество приемат като особено чувствителна група, тъй като определят бъдещето му.


Въпросите дали ваксините могат да намалят плодовитостта, да затруднят забременяването или да се отразят отрицателно на износването на плода и раждането на здрави деца, съпровождаха целия период на създаването на препаратите срещу COVID-19, но особено често се задават към специалистите след началото на имунизациите. "Дневник" потърси мнението на имунолог и акушер-гинеколог по въпроси за безопасността на ваксините срещу COVID-19 за бременните и репродуктивното здраве на жените и мъжете.


Какво съобщават производителите


В листовката и кратката характеристика на двете одобрени досега от Европейския съюз ваксини - на "Пфайзер"/"БиоНТех" (Pfizer/BioNTech) и на "Модерна" (Moderna), е записано, че опитът от употребата (върху животни) е ограничен, но не е показал вредни ефекти от иРНК ваксините.
Текстовете са почти идентични в листовката на "Комирнати" (Comirnaty) и тази за продукта на "Модерна":


Има ограничен опит от употребата при бременни жени. Проучванията при животни не показват преки или непреки вредни ефекти, свързани с бременността, ембрионалното/феталното развитие, раждането или постнаталното развитие.


Не е известно дали "Комирнати" и ваксината на "Модерна" се екскретират (отделят - бел. авт.) в кърмата.


Проучванията при животни не показват преки или непреки ефекти, свързани с репродуктивна токсичност (т.е. с разстройство на мъжката или женската репродуктивна функция - бел. авт.)


"И двата основни производителя на иРНК ваксини наблюдават жени в клиничните изпитвания, които са забременели. Сред тях има такива, които са получили ваксина, и такива, които са били на плацебо (водно-солеви разтвор)", обобщи за "Дневник" имунологът д-р Цветелина Великова. По думите ѝ според досега направени клинични изпитвания се очаква безопасността и ефективността на ваксините да са сходни при бременни и небременни.


Препоръки за бременни и кърмещи


Световната здравна организация (СЗО) засега не препоръчва изрично бременните да бъдат ваксинирани заради недостатъчните данни. СЗО прави обаче уточнение, че жените, които очакват дете, са в по-висок риск от тежко протичане на COVID-19, в случай че бъдат заразени. Освен това болестта се обвързва със завишен риск от преждевременно раждане. В този контекст д-р Цветелина Великова прави заключението, че "ваксината при бременни за избягване на усложнения многократно надвишава рисковете".


По-различен е отговорът на д-р Веселин Дяволов от болница "Майчин дом" в София, според когото няма как на този етап да се ваксинират бременни жени. "Те са част от групите, заедно с лицата до 16-годишна възраст и други, върху които още не е 100% изпитана ваксината против COVID-19. Това е световната практика и такива са и препоръките на Световната здравна организация", коментира той пред "Дневник".


В контекста на ваксинирането срещу COVID-19 на бременни американският Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) припомня, че иРНК ваксините (каквито са продуктите и на двата производителя) не съдържат жив вирус, причиняващ разболяване и затова не може да доведат до такова.


"Освен това иРНК ваксините не взаимодействат с човешкото ДНК, защото активното вещество не навлиза в клетъчното ядро. На база на това как работят иРНК ваксините, експертите вярват, че те не е вероятно да представляват риск за бременни", съобщава CDC.


Според препоръките на Световната здравна организация, ако кърмеща жена е сред групите, на които се препоръчва ваксиниране (напр. служители в системата на здравеопазването), имунизирането може да бъде предложено. СЗО не препоръчва да бъде спирано кърменето след ваксиниране.


Препоръки за планиращи бременност


Според д-р Цветелина Великова е заблуда, че ваксините срещу COVID-19 водят до стерилитет и обръща внимание, че заразяването с вируса и разболяване от COVID-19 крие повече опасности за човешките репродуктивни способности.


"Рецепторът АСЕ2, който вирусът използва, за да инфектира клетката, се намира в яйчниците и тестисите, затова се предполага, че инфекцията засяга зародишните клетки и репродуктивното здраве, включително физиологичните функции на яйчниците като фоликуларно развитие, узряване на яйцеклетките, овулация. При мъже могат да бъдат засегнати клетките на Leydig в тестиса и производството на тестостерон", обяснява имунологът.


Плодовитост и бременност: (не)известното при ваксините срещу COVID-19

© Associated Press


Тя обаче смята, че


рискът от безплодие след имунизиране срещу COVID-19


"е по същество фиктивен" и допълва, че разпространяваните в социалните мрежи страховити теории, са изградени върху фалшива информация: "В основата на тиражираните страхове стои фактът, че малка част от спайковия ("шипчест") протеин на вируса SARS-CoV-2 наподобява част от друг протеин, жизненоважен за образуването на плацентата, наречен синцитин-1. Става дума за това, че аминокиселинните последователности на двата белтъка си приличат в малък участък".


​​​​​​​Поради това, че тази обща част между двата протеина е много малка, не се очаква имунната система да реагира кръстосано към двата белтъка.


д-р Цветелина Великова,

имунолог


"Експертите смятат, че въпреки общата аминокиселинна последователност, която представлява първичната структура на белтъците, след нагъването на двата белтъка и оформянето им като функционални белтъци, синцитин-1 е напълно различен от шипчестия протеин на SARS. Поради тези причини рискът от безплодие е по същество фиктивен", продължава аргументацията си д-р Великова.


Заключението на имунлога е, че жените не трябва да избягват опити да забременеят след получаване на ваксина срещу COVID-19. Тя посочва, че и при векторно базираните ваксини (какъвто вид е продуктът на "Астра Зенека" (AstraZeneka) и Оксфордския университет, очакващ разрешение за употреба от Европейската агенция по лекарствата) "не са наблюдавани неблагоприятни ефекти върху репродуктивните възможности, бременността, плода и новороденото".


Доктор Веселин Дяволов от "Майчин дом" също съветва жените, които не са все още забременели, да се ваксинират срещу COVID-19: "Аз съм привърженик на ваксинирането срещу COVID-19. Разбира се, когато ме попитат, съветвам жените, които все още не са забременели, да се ваксинират", пише той до "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3768 Неутрално

  Тоест, все още няма достатъчно данни дали пречи, или не пречи. Аз съм скептик, затова ще изчакам данните след година. За сега, считам, че употребата не е препоръчителна.

 2. 2 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Имайси предвид доверието на гражданите във властта и медиите, тези поръчкови статии имат по-скоро негативен ефект. Ако търсим подкрепа за ваксинирането, разбира се.

 3. 3 Профил на kant
  kant
  Рейтинг: 383 Неутрално

  От тази статия неможе да се направи нито положителен, нито отрицателен извод.

 4. 4 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Първо помислете какъв е риска от ковид във възрастовата група, в която попадат бременните жени. Никакъв. Оттам за какво са им тея ваксини.
  Самата бременност представлява много по-голям риск.

 5. 5 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4020 Неутрално

  До коментар [#4] от "petiopit":

  какъв е риска от ковид във възрастовата група, в която попадат бременните жени. Никакъв

  Моята снаха /28 години/ изкара ковида две седмици преди раждането. Детето се роди по-малко от другите й четири деца, макар и в нормата - 47 см, 2,7 кг. Даже по-малко от момиченцето, при което бе открито, че е изкарало ковид в утробата на майка си.

 6. 6 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  Според листовката най-добре е да се ваксинират лица над 18 годишна възраст, които не са алергични, не са бременни и не приемат постоянно други лекарства за други заболявания. Всичко останало са али-бали на разни жадни за 2 минути интервю по телевизора доктори, "експерти" или "съветници".

 7. 7 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 920 Весело

  Хайде бременните останаха без сертификат. Сега паникьосаните ще ги затворят в лагери.

  Майтапа на страна. Мен ме е страх от феновете на масовото ваксиниране толкова, колкото и от противниците на ваксинирането въобще. Тестовата и направена на бързо ваксина, приета за употреба с довода, че рисковете са по-малки от ползите, трябва да се използва по същия начин - единствено за рисковите групи и то за тези, които се очаква, че могат да я понесат, както вече стана известно от печалния опит на Норвегия. А и на резултатите от тестовете, за които са си направили труда да ги прочетат.

  Останалите да си я слагат след време или по собствено желание. Защото само например за тези, които имат в момента антитела тя може единствено да им навреди. Колкото и малък да е риска, на теория, такъв има!

 8. 8 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  И аз са разрових из интернета за Неизвестното

  През 1976 учЕните от СЗО смесват тетанусов токсоид със хорионов гонадотропин. Получената ваксина кара имунната система да атакува хормоните на бременността. Резултатът е аборт при бременни и безплодие при останалите. В момента учЕните от СЗО работят върху още по - яки ваксини за безплодие на база променена ДНК. През 2014 в Кения биели безплатни ваксини за тетанус, в които се оказало, че има сипнат и hCG - човешкия хорионов генадотропин.
  https://www.researchgate.net/publication/320641479_HCG_Found_in_WHO_Tetanus_Vaccine_in_Kenya_Raises_Concern_in_the_Developing_World

  Другара Гейтс биел папиломената си ваксина (и у нас преди време имаше яки реклами за такава) на индийски девойчета. Туй било през 2009. След месеци много от тях почнали да се разболяват и 5 умрели.
  През следващи години пък след ваксинация с пентавалентна ваксина в Индия, Шри Ланка и Виетнам умрели 54 деца
  https://economictimes.indiatimes.com/industry/healthcare/biotech/healthcare/Controversial-vaccine-studies-Why-is-Bill-Melinda-Gates-Foundation-under-fire-from-critics-in-India/articleshow/41280050.cms

 9. 9 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  Първият материал по темата за ваксинирате въобще, написан смислено, в който се посочва някаква аргументация и оставя впечатление, че не се говори едно към гьотуре. Казано е какви изследвания са правени, на база на какви научни факти и принципи се стига до този извод, как е оценен риска и какъв е. Така се създава доверие, не с биене в гърдите и заплахи на хората, сертификати, рестрикции и стигматизиране

 10. 10 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 489 Неутрално

  И аз са разрових из интернета за Неизвестното
  —цитат от коментар 8 на dosetliv


  Ти хубаво си се разровил, но не забравяй, че с такива информации засягаш сериозни финансови (и не само) интереси. Бас държа, че след малко ПЕТ трола поне ще те обявяват за анти-ваксер, ако че цитираш източници на твърденията си.

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 11. 11 Профил на ivanchou
  ivanchou
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#8] от "dosetliv":

  https://www.ncronline.org/news/world/who-unicef-deny-kenyan-bishops-claim-they-supplied-sterility-causing-tetanus-vaccines - открити са нередности, когато са тествани въпросните ваксини. От 59 ваксини, в 3 са открили beta HCG. И трите са били отворени преди да достигнат лабораторията. Твърденията за 'умишлено стерилизиране' са отхвърлени.

  Случаят в Индия е по-смущаващ. Програмата е използвана върху деца от много беден произход. Имало е много нарушения на ваксинационния процес. Даже правителството в Индия е направило мащабно разследване. Но, смъртта на децата в 5 от случаите не може да се свърже с ваксината по никакъв начин (ухапване от змия, малария), а в другите връзката не може да се докаже - https://www.sciencemag.org/news/2013/09/indian-parliament-comes-down-hard-cervical-cancer-trial

 12. 12 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Науката е за това, с най-новата теория да обясни къде се е провалила предишната. Появят ли се "може да се каже", "очаква се" и подобни - работата е ясна: никой не знае със сигурност.
  Едни хора поръчаха колосални количества от един продукт, очакват да приберат нещо в чекмеджетата, и разбира се продуктът трябва да се реализира. Оттам и интензивната пропаганда под път и над път. Дали и доколко има нужда от "продукта", все тая.

  master
 13. 13 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Тоест, все още няма достатъчно данни дали пречи, или не пречи. Аз съм скептик, затова ще изчакам данните след година. За сега, считам, че употребата не е препоръчителна.
  —цитат от коментар 1 на Vlado Nikolov

  Тук са нужни доста повече от една година, за да може да се направи реална оценка.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2905 Неутрално

  До коментар [#12] от "gigabyte":
  Ясно е ,че нищо не е ясно , ама се ваксинирайте ...

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  Ясно е само, че много хора се разболяха , някой дълго ще влачат последствията. Ясно е, че и много загубиха живота си. Засега само това е категорично ясно.

 16. 16 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 489 Весело

  Ясно е само, че много хора се разболяха , някой дълго ще влачат последствията. Ясно е, че и много загубиха живота си. Засега само това е категорично ясно.
  —цитат от коментар 15 на Роси


  Напротив, категорично ясно е, че тролове като тебе (ъъъ...оператори на онлайн-репутацията - извинете) раздухват цялата истерия и както е видно получават трейнинги за което:

  Справка с видео от един от тези трейнинги:

  https://twitter.com/thedutchdonald/status/1343986999938658304?s=28

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на ivanchou
  ivanchou
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#16] от "trial_jezz":

  Изгледахте ли цялото видео? Говорят за уроците, които са научили от предишна епидемия. И как да се общува с тоалетни академици, които винаги мислят, че след 5 минутно видео разбират повече от хора прекарали целия си живот изучавайки/работейки това нещо. Говорят за фалшиви новини и каква опасност представляват. Линкове към съмнителни туитър акаунти не са източник на информация. Само евтина реклама.

 19. 19 Профил на Momchil Shumackov
  Momchil Shumackov
  Рейтинг: 1341 Гневно

  "В листовката и кратката характеристика на двете одобрени досега от Европейския съюз ваксини - на "Пфайзер"/"БиоНТех" (Pfizer/BioNTech) и на "Модерна" (Moderna), е записано, че опитът от употребата (върху животни) е ограничен, но не е показал вредни ефекти от иРНК ваксините."

  А вие поне една листовка четохте ли? Понеже аз четох и там пише точно обратното на твърдяното от вас: пише, че тестове дори и на животни не са провеждани. Никакви. Изобщо. Който кретен е писал статията да го помолите сега да напише и опровержението. Лично.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK