Близо половин милиард е бюджетът на Варна за 2021 г.

Варна

© Община Варна

Варна



Близо 557 млн. лв. проектобюджетът на Варна за тази година. Проектите, които предстои да бъдат реализирани със средства от фондове на Европейския съюз са в размер на 68.6 млн. лв. Тези данни бяха обявени по време на публичното представяне на общинския проектобюджет, който е достъпен в сайта на Общинската администрация.


Местните данъци и такси няма да бъдат увеличавани през таз година, каза по време на представянето Стефка Господинова, директор на дирекция "Финанси и бюджет" в местната администрация.


За "Образование" в бюджетът на Варна за 2021 г. са предвидени 185 млн. лв., или 38% от макрорамката на проектобюджета. Това е увеличение с близо 31 млн. лв. спрямо некоригирания вариант на бюджета за 2020 г., каза Господинова. Предвижда се увеличение на заплатите на педагогическия персонал средно с 15%. Инвестиции в образователна инфраструктура са свързани с изграждане на 12 нови сгради и пристройки на училища, детски градини и ясли във Варна. За тях са осигурени средства в размер на 31,2 млн. лв. от правителството със съфинансиране на община Варна.




Функция "Здравеопазване" на общината ще разполага с бюджет от 26.3 млн. лв., или с близо 3 млн. лв. повече отколкото през м.г.


Социалните дейности на общината ще бъдат финансирани през т.г. с близо 22 млн. лв., или с около 5 млн. лв. повече отколкото през 2020 г.


За инженерна инфраструктура и благоустрояване предвидените средства в бюджета за 2021 г. са малко над 157 млн. лв., като увеличението спрямо 2020 г. е с 58.2 млн. лв. Капиталовата програма на Варна за предстоящите 11 месеца е на стойност 181.5 млн. лв., от които 121 млн. лв. ще бъдат осигурени от местния бюджет, а 60.4 млн. от оперативни програми и проекти.


Някои от най-скъпите проекти, по които планира да работи администрацията на кмета Иван Портних, са пълно обновяване на кварталите "Кайсиева градина" и "Владислав Варненчик" - II и III м. р., реконструкция на бул. "Цар Освободител", в участъка от бул. "Васил Левски" до пътния възел за Летище Варна, и др. В бюджета са предвидени и пари за предпроектни проучвания за изграждането на т.нар. леко метро, което да свързва летището, промишлената зона в Аксаково и курортните комплекси Св. св. Константин и Елена и Златни пясъци.


Разходите на община Варна за култура и спорт през следващата година изненадващо са обединени в едно перо "Култура, спорт" на скромната стойност от 19.5 млн. лв. За озеленяване са предвидени малко над 5 млн. лв., а 3.2 млн. за осветление.
За четири от проектите, по които общинската администрация във Варна възнамерява да работи през тази година, ще бъдат изтеглени заеми, каза зам.-кметът на града Христо Иванов. Става дума за благоустрояване и рехабилитация на междублокови пространства, улични ремонти и изграждане и разширяване на детски ясли и градини.


Общата стойност на тези проекти е близо 120 млн. лв. Около 48 млн. лв. от тях ще бъдат осигурени чрез поемане на дълг от финансова институция, каза Иванов. Останалата част от парите ще бъдат за сметка на националния и местния бюджет.


Според Стефка Костадинова проектобюджетът на Варна за тази година ще бъде променен с окончателния размер на преходния остатък след окончателното годишно приключване на финансовата 2020 г и изготвянето на годишния отчет на общината, което трябва да стане не по-късно от 22 февруари.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK