На живо

Коронавирусът в България: Здравните власти предлагат заведенията и моловете да отворят на 18 февруари (хронология)

Коронавирусът в България: Здравните власти предлагат заведенията и моловете да отворят на 18 февруари (хронология)

© Цветелина Белутова, КапиталОбщо 544 са новите случаи на коронавирус при направени 7 921 теста. В болница се лекуват 3223 пациенти, 318 от тях са в интензивни отделения. Броят на излекуваните е 6243 души, а 49 са починали. През последното денонощие са ваксинирани 2588 души и така общият им брой става 22 226.


Заразяване след първа ваксина е възможно, но не опасно, каза главният държавен инспектор Ангел Кунчев. По-късно той се имунизира срещу COVID-19. Финансовият министър Кирил Ананиев пък даде положителен PCR тест и ще бъде заместван от заместника си Росица Велкова.


Ресторантьорският бранш поиска да отвори на 1 февруари, но здравният министър Костадин Ангелов отговори, че това най-вероятно ще стане след средата на месеца. Очаква се утре здравните власти да обявят окончателното си решение.
"Дневник" проследи ситуацията на живо.

И Пловдив излезе от червената зона

Eдна от най-засегнатите от епидемията от коранавирус области в България - Пловдив, вече е извън червената зона, защото заболеваемостта е намаляла до 106,5 на 100 000. Днес медицинският щаб на областта реши да се намалят леглата за лечение на Covid-19 в Пловдив и областта от 1056 на 687. За интензивно лечение се редуцират от 103 на 85. За да се гарантира лечението в областта, се запазват и Covid отделенията в 4-те болници – Карлово, Раковски, Първомай и Асеновград. В тях леглата се намаляват от 171 на 137.

За здравния министър заведенията трябва да отворят последни

Министерството на здравеопазването не подкрепя искането на заведенията да подновят работа от 1 февруари, каза във Велико Търново министър Костадин Ангелов и уточни, че отпадат ограниченията за спорта. Здравният министър потвърди, че от 4 февруари част от големите ученици се връщат присъствено в клас, но паралелките няма да са в пълния си размер при присъственото обучение.


Коронавирусът в България: Здравните власти предлагат заведенията и моловете да отворят на 18 февруари (хронология)

© Георги Кожухаров


"Следващото, което ще освободим, ще бъде спортът. Тогава идва редът на ресторантите, на заведенията, което означава 18 февруари. Говорим и за моловете на тази дата. Също така, нека да не забравяме, че от 4 февруари ние ще пуснем 37,5% от системата на средното образование. Това са около три класа. Учениците вероятно ще бъдат разделяни в един клас на две, така че максимално много да се спазват противоепидемичните мерки", каза министър Ангелов, цитиран от БНР.


Как се планира да отпадат ограниченията четете тук

Министърът на финансите Кирил Ананиев е с положителен PCR тест за COVID-19, съобщи пресцентърът на министерството. Той е в добро общо състояниe и без симптоми към момента.
Коронавирусът в България: Здравните власти предлагат заведенията и моловете да отворят на 18 февруари (хронология)

© Надежда Чипева


Заместник-министърът на финансите Росица Велкова ще изпълнява правомощията на министър на финансите за периода, в който Ананиев е под карантина, се уточнява в текста.

Ресторантьори от най-старата организация се оказаха извън разговорите с властта

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) се обяви против министри да преговарят за бъдещето на целия ресторантьорски сектор само с малка част от представителите му. Вчера представители на Съюза на собствениците на заведения и на Асоциацията на заведенията разговаряха с искане да им бъде разрешено да отворят заведенията на 1 февруари като заплашиха и с протести.


"Според нас не е коректно на разговори, от които зависи работата на хиляди заведения в страната, да се викат единствено любими на властта организации или пък тези, които са най-кресливи и извиват ръце", посочват от БХРА, която е от най-старите организации в сектора.

Искаме да отворим още утре при спазване на всички противоепидемични мерки. Но за ресторантьорския бизнес няма смисъл това да се случи без ясни правила при какви условия биха ги затворили отново, дали при отваряне сега и работа с 50 на сто от капацитета с вечерен час заведенията и персоналът в тях ще получат държавна помощ и в какъв размер, посочват още от асоциацията.

Посочват, че след като ресторантьорският бизнес ще носи тежестта за запазване здравето на всички в държавата, то тогава трябва да е ясно в кои случаи колко ще бъде компенсиран за загубите в името на тази важна цел, както и да се изработи точен график за изплащането на държавната помощ, за да бъде тя навременна.

1200 ваксинирани ще бъдат изследвани в продължение на 2 г.

Коронавирусът в България: Здравните власти предлагат заведенията и моловете да отворят на 18 февруари (хронология)

© Юлия Лазарова


При около 1200 души в България ще бъде изследвана ефективността на ваксините срещу COVID-19, обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг след като му бе поставена първата доза. По думите му ще бъдат проследени антителата след имунизация с продуктите на "Пфайзер"/"БиоНТех", "Модерна" и "АстраЗенека"/Оксфордския университет.


"Трябва да изследваме в рамките на две години шест пъти, за да получим информация", каза Кунчев, като уточни, че за изследването ще бъдат избрани различни хора по пол и възраст. Очаква се то да започне през февруари.

Идната седмица ще бъдат ваксинирани и служителите в здравните инспекции

Коронавирусът в България: Здравните власти предлагат заведенията и моловете да отворят на 18 февруари (хронология)


Следващата седмица ще бъдат ваксинирани и желаещите служители в Регионалните здравни инспекции (РЗИ) в страната, обяви главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев в отговор на въпрос на "Дневник" след като той бе имунизиран срещу COVID-19 с първа доза. В правителствения план за ваксиниране работещите в РЗИ не са изброени в т. нар първа фаза на приоритетните групи.


"Ние там пишем цялата здравна система", смята Кунчев. Служителите на РЗИ връчват предписания (въпреки че вече има възможност и за изпращане на съобщения и и-мейли) за изолация в домашни условия, следят за спазването ѝ, правят и тестове за коронавирус.


"С ваксинирането на повечето служители в РЗИ до момента не сме стартирали, защото искахме да работим най-вече с хората на първа линия", имайки предвид работещите в болници.

Започва изплащането на помощта за затворени бизнеси

Над 6 хил. търговци са поискали подкрепа чрез оборотен капитал чрез Националната агенция за приходите. По тази схема търговците, засегнати от противоепидемичните мерки, наложени с 4 заповеди на министъра на здравеопазването, могат да получат между 10 и 20% от оборота си за съответните периоди на 2019 г. или 2020 г. Крайният срок за кандидатстване е до 16,30 ч. днес, 20 януари.


Отпускането на помощта става до 7 дни след одобрението като ще започне идната седмица. В приходната агенция очакват да платят по сметките на дружествата над 30 млн. лв. до 28 януари. Снощи е получено разрешението на Европейската комисия за изплащане на помощта.


До момента са одобрени документите на над 3200 фирми за над 36 млн. лв.


Информация за тази помощ може да се види тук.

Лекари нямат инструкции за заразяване между двете ваксинации

Коронавирусът в България: Здравните власти предлагат заведенията и моловете да отворят на 18 февруари (хронология)

© Правителствета пресслужба


От Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Хасково посочиха пред БНР, че нямат точна инструкция как трябва да се действа в случаи на заболели с коронавирус в периода между двете поставяния на дозата от ваксината. Вчера стана известно, че лекар от Специализираната болница за лечение на пневмо-физиатрични заболявания в града и санитарка от многопрофилната болница в Харманли са с COVID-19, въпреки че вече им е била поставена първата доза. Те са били имунизирани на 29 декември.


"Няма връзка между поставената ваксина и последвалото инфектиране с коронавирус", каза д-р Станимира Тананова, зам.-директор на РЗИ-Хасково, която обясни, че няма алгоритъм, по който да се действа при тези случаи: "Те са проявили симптоми между двата приема на ваксинацията, направени са тестове и са се оказали положителни. Няма към този момент при нас указания получени как ще се процедира в случаите", добави тя.

Ангел Кунчев за мерките и ваксините

Реалистично е масовата ваксинация срещу коронавируса да започне до края на април. Това съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, който се ваксинира срещу заболяването в Столичната регионална здравна инспекция. Утре здравните власти ще обявят окончателното си решение за отварянето на ресторантите и търговските центрове, добави Кунчев.


Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев се имунизира срещу COVID-19. Ваксината му бе поставена в сградата на Регионална здравна инспекция-София. Той бе ваксиниран с първата доза от ваксината на "Пфайзер". В началото февруари ще получи и втората доза.


"Искам да напомня на хората нещо, което не чувам от никой управляващ. На едно заведение му е забранено да работи, за да може ВСИЧКИ в държавата да са здрави, а не само собственика, персонала и клиентите. Ето защо тези ВСИЧКИ е добре да не го забравят", написа певецът Христо Петров, известен като Ицо Хазарта в профил си във "Фейсбук".


"Собствениците на ресторанти, заведения и фитнес-зали, заедно с работещите в тях – персонал, сервитьори, бармани, охранители, хигиенисти, както и изпълнителите от шоубизнеса (неслучайно ги слагам накрая) – са всъщност хората, които изнасят на гърба си кризата с коронавируса – за да може ВСИЧКИ да сме здрави, а не само те самите. Покрай непосилния труд на лекарите, ние удобно премълчаваме това. Както и факта, че докато на едни им забраняват да работят, на други им вдигат заплатите", добави той.


Ресторантьорският бранш иска да отвори на 1 февруари, както беше обещано от властите. "Не можем да си обясним поради каква причина само ние продължаваме да стоим затворени, а ресторантите в хотелите работят", каза пред "Нова телевизия" Емил Коларов от Сдружение на заведенията в България "Готови сме за компромис за пореден път. Готови сме да подкрепим част от желанията на правителството и здравните власти. Но не виждаме готовност за компромис от тяхна страна", добави той.


Според Коларов 14 февруари не е добър вариант, тъй като тогава става много труда обработката на информация, свързана с помощи за персонала и компенсациите за фирмите. "Предложихме компромис – да се отворят дневните заведения от 1 февруари, като се спазва отстояние, капацитетът се намали и заведенията работят до 23.30 часа. На 1 март предложихме да отворят нощните заведения и да отпаднат ограниченията за дневните. Здравният министър обаче не е съгласен", посочи той.


По думите му браншът обмисля всякакви варианти, включително да се прибегне до така нареченият "италиански модел", при който заведенията отвориха въпреки забраните. "Оставаме в стачна готовност и в очакване да видим какво ще решат властите утре", посочи Коларов.

От Асоциацията на заведенията в България са готови да преминат към работен режим, след кято няма покачване на заболеваемостта от коронавирус, след като на ресторантите в хотелите беше позволено да работят на 21 декември като тест, Това каза в интервю за БНТ председателят на асоциацията Ричард Алибегов.


"Сега ще направим следващата стъпка - да се разпуснат ресторанти, кафета, сладкарници - при определени изисквания - 50% капацитет, отстояние от маси, всички с маски вътре, както беше и преди, с дезинфектанти, маски за персонала. И се надяваме на 1 март да могат да отворят и нашите колеги от нощните заведения, защото те са, може би, още по-пострадали от нас, тъй като те за 2020 г. са работили 4-5 месеца", каза той.


Алибегов подчерта, че браншът търпи огромни загуби, при положение, че от общо 28 хиляди заведения нарушения на противоепидемичните мерки са установени едва при 30-40. В същото време техните служители стоят вече три месеца без доходи. Помощите не са изплатени на всички, а през миналата година са натрупали много задължения.

В пика на заболели с COVUD-19 в "Пирогов" потреблението на кислород е скочило пет пъти - от 1 тон на ден на 5 тона. "Подсигуряването изискваше огромни условия и предвидливост," коментира пред Нова телевизия зам.-директорът на "Пирогов" Николай Габровски.


"Ако направим грешна стъпка и трябва да се върнем назад, това ще бъде изключително болезнено за всички и в ущърб и на ресторантите, и на политиците, и на системата на здравеопазване. Ако отворим всичко, няма да се получи добър резултат", предупреди той.


"COVID темата стана политическа. Октомври месец, когато имахме пик на заболелите, разбрахме, че експертното мнение трябва да бъде водещо", добави медикът.

Пулмологът Александър Симидчиев показа в ефира на БНТ сертификата за ваксинация за COVID-19. Всеки ваксиниран може да го получи. При първа доза пациентът получава картонче, на което пише с коя ваксина е ваксиниран, както и кога трябва да бъде поставена втора доза. След приключване на ваксаниционния процес се получава сертификат. "Ако някой някога реши да проверява дали някой е ваксиниран или не, това е създаване на тази възможност, без да трябва нещо друго да се прави", каза Симидчиев.


"Самата ваксинация започва да намалява вероятността за тежко боледуване, между първа и втора доза горе-долу десетократно снижава риска от тежко боледуване", обясни пулмологът. Целта е колективен имунитет, за да можем да ограничаваме последиците от инфекцията. "Колкото повече хора са имунизирани, толкова по-малко ще бъдат хората, които ще боледуват и толкова по-бързо ще се справим с този вирус", каза Симидчиев. "Всички ваксини, които са регистрирани от съответните регулаторни агенции, имат ниво на качество, ефикасност и безопасност. Тоест, те са надеждни средства за ограничаване на пандемичния процес", заяви той. По думите му всяка регистрирано на пазара ваксина е ефикасна, безопасна и с достатъчна степен на сигурност.

Заразяване след първа ваксина е възможно, но не опасно


Коронавирусът в България: Здравните власти предлагат заведенията и моловете да отворят на 18 февруари (хронология)

© Правителствена информационна пресслужба


Заразяване след първа ваксина е възможно, но не опасно. Случаят в Хасково, при който лекар и санитарка се заразиха с COVID-19 след имунизация, е възможна ситуация, предвидена от производителя на ваксината. Такива случаи ще има и занапред, но няма да са чести. Това коментира пред Би Ти Ви главният държавен инспектор Ангел Кунчев. Това не крие никакви рискове за човека, увери той. Кунчев припомни, че пълен имунитет се постига десетина дни след втората имунизация. След първата имунизация се образуват антитела, които не позволяват тежкото развитие на болестта, добави медикът. В конкретния случай лекарят в Хасково се е срещнал с вируса десетина дни след поставянето на първата инжекция.


Подробности тук.

Общо 544 са новите случаи на коронавирус при направени 7 921 теста. В болница се лекуват 3223 пациенти, 318 от тях са в интензивни отделения. Броят на излекуваните е 6243 души, 49 са починали. През последното денонощие са ваксинирани 2588 души и така общият им брой става 22 226.


Втора доза ваксина е поставена на 3168 души. Всеки, който е имунизиран срещу коронавируса ще получава сертификат за ваксинация.


Разпространението коронавируса е без ръст последните дни. Вече има една област със заболеваемост под 60 души на 100 000 население - Разград. Тази тенденция се потвърждава и от процента на положителните проби - той се движи между 5 и 7, докато в края на декември беше двойно по-висок.


Повече подробности и графики вижте тук.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK