На живо

Коронавирусът в България: Здравните власти предлагат заведенията и моловете да отворят на 18 февруари (хронология)

Коронавирусът в България: Здравните власти предлагат заведенията и моловете да отворят на 18 февруари (хронология)

© Цветелина Белутова, КапиталОбщо 544 са новите случаи на коронавирус при направени 7 921 теста. В болница се лекуват 3223 пациенти, 318 от тях са в интензивни отделения. Броят на излекуваните е 6243 души, а 49 са починали. През последното денонощие са ваксинирани 2588 души и така общият им брой става 22 226.


Заразяване след първа ваксина е възможно, но не опасно, каза главният държавен инспектор Ангел Кунчев. По-късно той се имунизира срещу COVID-19. Финансовият министър Кирил Ананиев пък даде положителен PCR тест и ще бъде заместван от заместника си Росица Велкова.


Ресторантьорският бранш поиска да отвори на 1 февруари, но здравният министър Костадин Ангелов отговори, че това най-вероятно ще стане след средата на месеца. Очаква се утре здравните власти да обявят окончателното си решение.
"Дневник" проследи ситуацията на живо.

И Пловдив излезе от червената зона

Eдна от най-засегнатите от епидемията от коранавирус области в България - Пловдив, вече е извън червената зона, защото заболеваемостта е намаляла до 106,5 на 100 000. Днес медицинският щаб на областта реши да се намалят леглата за лечение на Covid-19 в Пловдив и областта от 1056 на 687. За интензивно лечение се редуцират от 103 на 85. За да се гарантира лечението в областта, се запазват и Covid отделенията в 4-те болници – Карлово, Раковски, Първомай и Асеновград. В тях леглата се намаляват от 171 на 137.

За здравния министър заведенията трябва да отворят последни

Министерството на здравеопазването не подкрепя искането на заведенията да подновят работа от 1 февруари, каза във Велико Търново министър Костадин Ангелов и уточни, че отпадат ограниченията за спорта. Здравният министър потвърди, че от 4 февруари част от големите ученици се връщат присъствено в клас, но паралелките няма да са в пълния си размер при присъственото обучение.


Коронавирусът в България: Здравните власти предлагат заведенията и моловете да отворят на 18 февруари (хронология)

© Георги Кожухаров


"Следващото, което ще освободим, ще бъде спортът. Тогава идва редът на ресторантите, на заведенията, което означава 18 февруари. Говорим и за моловете на тази дата. Също така, нека да не забравяме, че от 4 февруари ние ще пуснем 37,5% от системата на средното образование. Това са около три класа. Учениците вероятно ще бъдат разделяни в един клас на две, така че максимално много да се спазват противоепидемичните мерки", каза министър Ангелов, цитиран от БНР.


Как се планира да отпадат ограниченията четете тук

Министърът на финансите Кирил Ананиев е с положителен PCR тест за COVID-19, съобщи пресцентърът на министерството. Той е в добро общо състояниe и без симптоми към момента.
Коронавирусът в България: Здравните власти предлагат заведенията и моловете да отворят на 18 февруари (хронология)

© Надежда Чипева


Заместник-министърът на финансите Росица Велкова ще изпълнява правомощията на министър на финансите за периода, в който Ананиев е под карантина, се уточнява в текста.

Ресторантьори от най-старата организация се оказаха извън разговорите с властта

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) се обяви против министри да преговарят за бъдещето на целия ресторантьорски сектор само с малка част от представителите му. Вчера представители на Съюза на собствениците на заведения и на Асоциацията на заведенията разговаряха с искане да им бъде разрешено да отворят заведенията на 1 февруари като заплашиха и с протести.


"Според нас не е коректно на разговори, от които зависи работата на хиляди заведения в страната, да се викат единствено любими на властта организации или пък тези, които са най-кресливи и извиват ръце", посочват от БХРА, която е от най-старите организации в сектора.

Искаме да отворим още утре при спазване на всички противоепидемични мерки. Но за ресторантьорския бизнес няма смисъл това да се случи без ясни правила при какви условия биха ги затворили отново, дали при отваряне сега и работа с 50 на сто от капацитета с вечерен час заведенията и персоналът в тях ще получат държавна помощ и в какъв размер, посочват още от асоциацията.

Посочват, че след като ресторантьорският бизнес ще носи тежестта за запазване здравето на всички в държавата, то тогава трябва да е ясно в кои случаи колко ще бъде компенсиран за загубите в името на тази важна цел, както и да се изработи точен график за изплащането на държавната помощ, за да бъде тя навременна.

1200 ваксинирани ще бъдат изследвани в продължение на 2 г.

Коронавирусът в България: Здравните власти предлагат заведенията и моловете да отворят на 18 февруари (хронология)

© Юлия Лазарова


При около 1200 души в България ще бъде изследвана ефективността на ваксините срещу COVID-19, обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг след като му бе поставена първата доза. По думите му ще бъдат проследени антителата след имунизация с продуктите на "Пфайзер"/"БиоНТех", "Модерна" и "АстраЗенека"/Оксфордския университет.


"Трябва да изследваме в рамките на две години шест пъти, за да получим информация", каза Кунчев, като уточни, че за изследването ще бъдат избрани различни хора по пол и възраст. Очаква се то да започне през февруари.

Идната седмица ще бъдат ваксинирани и служителите в здравните инспекции

Коронавирусът в България: Здравните власти предлагат заведенията и моловете да отворят на 18 февруари (хронология)


Следващата седмица ще бъдат ваксинирани и желаещите служители в Регионалните здравни инспекции (РЗИ) в страната, обяви главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев в отговор на въпрос на "Дневник" след като той бе имунизиран срещу COVID-19 с първа доза. В правителствения план за ваксиниране работещите в РЗИ не са изброени в т. нар първа фаза на приоритетните групи.


"Ние там пишем цялата здравна система", смята Кунчев. Служителите на РЗИ връчват предписания (въпреки че вече има възможност и за изпращане на съобщения и и-мейли) за изолация в домашни условия, следят за спазването ѝ, правят и тестове за коронавирус.


"С ваксинирането на повечето служители в РЗИ до момента не сме стартирали, защото искахме да работим най-вече с хората на първа линия", имайки предвид работещите в болници.

Започва изплащането на помощта за затворени бизнеси

Над 6 хил. търговци са поискали подкрепа чрез оборотен капитал чрез Националната агенция за приходите. По тази схема търговците, засегнати от противоепидемичните мерки, наложени с 4 заповеди на министъра на здравеопазването, могат да получат между 10 и 20% от оборота си за съответните периоди на 2019 г. или 2020 г. Крайният срок за кандидатстване е до 16,30 ч. днес, 20 януари.


Отпускането на помощта става до 7 дни след одобрението като ще започне идната седмица. В приходната агенция очакват да платят по сметките на дружествата над 30 млн. лв. до 28 януари. Снощи е получено разрешението на Европейската комисия за изплащане на помощта.


До момента са одобрени документите на над 3200 фирми за над 36 млн. лв.


Информация за тази помощ може да се види тук.

Лекари нямат инструкции за заразяване между двете ваксинации

Коронавирусът в България: Здравните власти предлагат заведенията и моловете да отворят на 18 февруари (хронология)

© Правителствета пресслужба


От Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Хасково посочиха пред БНР, че нямат точна инструкция как трябва да се действа в случаи на заболели с коронавирус в периода между двете поставяния на дозата от ваксината. Вчера стана известно, че лекар от Специализираната болница за лечение на пневмо-физиатрични заболявания в града и санитарка от многопрофилната болница в Харманли са с COVID-19, въпреки че вече им е била поставена първата доза. Те са били имунизирани на 29 декември.


"Няма връзка между поставената ваксина и последвалото инфектиране с коронавирус", каза д-р Станимира Тананова, зам.-директор на РЗИ-Хасково, която обясни, че няма алгоритъм, по който да се действа при тези случаи: "Те са проявили симптоми между двата приема на ваксинацията, направени са тестове и са се оказали положителни. Няма към този момент при нас указания получени как ще се процедира в случаите", добави тя.

Ангел Кунчев за мерките и ваксините

Реалистично е масовата ваксинация срещу коронавируса да започне до края на април. Това съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, който се ваксинира срещу заболяването в Столичната регионална здравна инспекция. Утре здравните власти ще обявят окончателното си решение за отварянето на ресторантите и търговските центрове, добави Кунчев.


Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев се имунизира срещу COVID-19. Ваксината му бе поставена в сградата на Регионална здравна инспекция-София. Той бе ваксиниран с първата доза от ваксината на "Пфайзер". В началото февруари ще получи и втората доза.


"Искам да напомня на хората нещо, което не чувам от никой управляващ. На едно заведение му е забранено да работи, за да може ВСИЧКИ в държавата да са здрави, а не само собственика, персонала и клиентите. Ето защо тези ВСИЧКИ е добре да не го забравят", написа певецът Христо Петров, известен като Ицо Хазарта в профил си във "Фейсбук".


"Собствениците на ресторанти, заведения и фитнес-зали, заедно с работещите в тях – персонал, сервитьори, бармани, охранители, хигиенисти, както и изпълнителите от шоубизнеса (неслучайно ги слагам накрая) – са всъщност хората, които изнасят на гърба си кризата с коронавируса – за да може ВСИЧКИ да сме здрави, а не само те самите. Покрай непосилния труд на лекарите, ние удобно премълчаваме това. Както и факта, че докато на едни им забраняват да работят, на други им вдигат заплатите", добави той.


Ресторантьорският бранш иска да отвори на 1 февруари, както беше обещано от властите. "Не можем да си обясним поради каква причина само ние продължаваме да стоим затворени, а ресторантите в хотелите работят", каза пред "Нова телевизия" Емил Коларов от Сдружение на заведенията в България "Готови сме за компромис за пореден път. Готови сме да подкрепим част от желанията на правителството и здравните власти. Но не виждаме готовност за компромис от тяхна страна", добави той.


Според Коларов 14 февруари не е добър вариант, тъй като тогава става много труда обработката на информация, свързана с помощи за персонала и компенсациите за фирмите. "Предложихме компромис – да се отворят дневните заведения от 1 февруари, като се спазва отстояние, капацитетът се намали и заведенията работят до 23.30 часа. На 1 март предложихме да отворят нощните заведения и да отпаднат ограниченията за дневните. Здравният министър обаче не е съгласен", посочи той.


По думите му браншът обмисля всякакви варианти, включително да се прибегне до така нареченият "италиански модел", при който заведенията отвориха въпреки забраните. "Оставаме в стачна готовност и в очакване да видим какво ще решат властите утре", посочи Коларов.

От Асоциацията на заведенията в България са готови да преминат към работен режим, след кято няма покачване на заболеваемостта от коронавирус, след като на ресторантите в хотелите беше позволено да работят на 21 декември като тест, Това каза в интервю за БНТ председателят на асоциацията Ричард Алибегов.


"Сега ще направим следващата стъпка - да се разпуснат ресторанти, кафета, сладкарници - при определени изисквания - 50% капацитет, отстояние от маси, всички с маски вътре, както беше и преди, с дезинфектанти, маски за персонала. И се надяваме на 1 март да могат да отворят и нашите колеги от нощните заведения, защото те са, може би, още по-пострадали от нас, тъй като те за 2020 г. са работили 4-5 месеца", каза той.


Алибегов подчерта, че браншът търпи огромни загуби, при положение, че от общо 28 хиляди заведения нарушения на противоепидемичните мерки са установени едва при 30-40. В същото време техните служители стоят вече три месеца без доходи. Помощите не са изплатени на всички, а през миналата година са натрупали много задължения.

В пика на заболели с COVUD-19 в "Пирогов" потреблението на кислород е скочило пет пъти - от 1 тон на ден на 5 тона. "Подсигуряването изискваше огромни условия и предвидливост," коментира пред Нова телевизия зам.-директорът на "Пирогов" Николай Габровски.


"Ако направим грешна стъпка и трябва да се върнем назад, това ще бъде изключително болезнено за всички и в ущърб и на ресторантите, и на политиците, и на системата на здравеопазване. Ако отворим всичко, няма да се получи добър резултат", предупреди той.


"COVID темата стана политическа. Октомври месец, когато имахме пик на заболелите, разбрахме, че експертното мнение трябва да бъде водещо", добави медикът.

Пулмологът Александър Симидчиев показа в ефира на БНТ сертификата за ваксинация за COVID-19. Всеки ваксиниран може да го получи. При първа доза пациентът получава картонче, на което пише с коя ваксина е ваксиниран, както и кога трябва да бъде поставена втора доза. След приключване на ваксаниционния процес се получава сертификат. "Ако някой някога реши да проверява дали някой е ваксиниран или не, това е създаване на тази възможност, без да трябва нещо друго да се прави", каза Симидчиев.


"Самата ваксинация започва да намалява вероятността за тежко боледуване, между първа и втора доза горе-долу десетократно снижава риска от тежко боледуване", обясни пулмологът. Целта е колективен имунитет, за да можем да ограничаваме последиците от инфекцията. "Колкото повече хора са имунизирани, толкова по-малко ще бъдат хората, които ще боледуват и толкова по-бързо ще се справим с този вирус", каза Симидчиев. "Всички ваксини, които са регистрирани от съответните регулаторни агенции, имат ниво на качество, ефикасност и безопасност. Тоест, те са надеждни средства за ограничаване на пандемичния процес", заяви той. По думите му всяка регистрирано на пазара ваксина е ефикасна, безопасна и с достатъчна степен на сигурност.

Заразяване след първа ваксина е възможно, но не опасно


Коронавирусът в България: Здравните власти предлагат заведенията и моловете да отворят на 18 февруари (хронология)

© Правителствена информационна пресслужба


Заразяване след първа ваксина е възможно, но не опасно. Случаят в Хасково, при който лекар и санитарка се заразиха с COVID-19 след имунизация, е възможна ситуация, предвидена от производителя на ваксината. Такива случаи ще има и занапред, но няма да са чести. Това коментира пред Би Ти Ви главният държавен инспектор Ангел Кунчев. Това не крие никакви рискове за човека, увери той. Кунчев припомни, че пълен имунитет се постига десетина дни след втората имунизация. След първата имунизация се образуват антитела, които не позволяват тежкото развитие на болестта, добави медикът. В конкретния случай лекарят в Хасково се е срещнал с вируса десетина дни след поставянето на първата инжекция.


Подробности тук.

Общо 544 са новите случаи на коронавирус при направени 7 921 теста. В болница се лекуват 3223 пациенти, 318 от тях са в интензивни отделения. Броят на излекуваните е 6243 души, 49 са починали. През последното денонощие са ваксинирани 2588 души и така общият им брой става 22 226.


Втора доза ваксина е поставена на 3168 души. Всеки, който е имунизиран срещу коронавируса ще получава сертификат за ваксинация.


Разпространението коронавируса е без ръст последните дни. Вече има една област със заболеваемост под 60 души на 100 000 население - Разград. Тази тенденция се потвърждава и от процента на положителните проби - той се движи между 5 и 7, докато в края на декември беше двойно по-висок.


Повече подробности и графики вижте тук.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1774 Любопитно

  Този сертификат за ваксинации дали ще се фалшифицира като PCR тестовете лятото от част от почиващите в Гърция? Все пак антиваксърите също ще искат да посетят по-хубавото море.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 2. 2 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3486 Неутрално

  Това означава, че е заразоносител. Ще го карантинират ли за две седмици? Както беше практиката до сега?

 3. 3 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  > При първа доза пациентът получава картонче

  Узключително умилително звучат думите 'картонче' и 'сертификат'.

  Все пак е по-добре от 12 цифрен код, който трябва да диктуваш, за да те проверят дали си 'сертифициран'.

  કટાક્ષ
 4. 4 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#2] от "Vlado Nikolov":

  > Това означава, че е заразоносител.

  Какво значи 'заразоносител'? И как се определя ?

  Щото се оказа че имало едни хора дето имали ПЦР тест, ама нито имали симтоми, нито пренасали зараза... защото просто не са болни (или 'заразени' според модерната терминология) .

  Защото ПЦР тестовете не мерели баш дали в теб има вируси и дали има потециални проблеми за теб и околните, а мерели едни други неща...

  કટાક્ષ
 5. 5 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Още не е достигнато съвсем платото при броя на заболелите и разхлабване на мерките сега ще доведе до нов бум след 2-3 седмици.

  Иначе това за заразяването след ваксинация е малко обезокъражаващо. Защо ги ручаме жабетата тогава?

  Освен че са твърде малко, явно ваксините са и недостатъчно ефективни.

 6. 6 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#5] от "subsonic":

  > Защо ги ручаме жабетата тогава?

  Важно е че е създана сериозна организация и логистика, които ще ни спасят. Безплатно и незадължително. И ще ни сертифират безплатно.

  Тия подробности че някъде, някой полу-сертифициран можел от нещо да се зарази са ... подробности. Предвидени са от производителя, моля не обръщайте внимание на вражеската пропаганда.

  કટાક્ષ
 7. 7 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3486 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ан Он":

  Може да зарази други хора. Така рече, не - не Заратустра, така рече НОЩ преди време. Колкото до точността на тестовете, тя е около 70%. И не дава гаранции.

 8. 8 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#7] от "Vlado Nikolov":

  Според моите познания по биология, Вирусът (както и останалите 399999+ вида вируси) са наоколо и всички ние сме 'заразоносители' (вирусоносители).

  > Може да зарази други хора.

  А как се определя дали някой може или не може 'да зарази други хора' - не знам. Попрочел съм разни неща, изглежда че никой не знае.

  કટાક્ષ
 9. 9 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2135 Любопитно

  До коментар [#5] от "subsonic":

  "..Заразяването след ваксинация" е преди да си придобил имунитет.
  Имунитет се придобива около 10 дни СЛЕД поставяне на ВТОРАТА доза, т.е. около месец след поставяне на първата доза.
  Т.е. веднага следе ваксиниране НЕ СИ ЗАЩИТЕН, както и при грипните ваксини.

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 10. 10 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#9] от "mitko11":

  > веднага следе ваксиниране НЕ СИ ЗАЩИТЕН

  Никога НЕ СИ ЗАЩИТЕН.

  Целта на ваксината е да опита да помогне на имунната система като я побутне (по един или друг начин) в някаква посока. Дали и какво ще се случи след това побутване е божа работа.

  Но никой не е обещавал абсолютна ЗАЩИТА.

  કટાક્ષ
 11. 11 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 851 Неутрално

  "Заразяване след първа ваксина е възможно, но не опасно"

  Освен ако не умреш или инвалидизираш от ваксината, разбира се.

  И заради паниката на останалите, ще ти трябва и сертификат. Просто хубаво, че ти се е разминало и в момента си с антитела. За спокойствието на другите, трябва да оцелееш и след тестовата ваксина, макар и да не ти трябва в момента.

 12. 12 Профил на Nevena Stoilova
  Nevena Stoilova
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Брой на починалите от коронавирус у нас по месеци:

  март - 8
  април - 58
  май - 74
  юни - 90
  юли - 153
  август - 246
  септември - 196
  октомври - 482
  ноември - 2560
  декември - 3809

 13. 13 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#12] от "Nevena Stoilova":

  Брой на починалите от

  Клас IX. Болести на органите на кръвообращението - 69 632

  કટાક્ષ
 14. 14 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#12] от "Nevena Stoilova":

  Брой на починалите от:

  Клас IІ. Новообразувания (рак) 18 298

  За 2020-та ще са повече, защото отказваха да ги лекуват.

  કટાક્ષ
 15. 15 Профил на xkoleva
  xkoleva
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Положението в България към момента:

  https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries

  Обърнете внимание на графата CLOSED CASES. Това са регистрирани приключени случаи, т.е. хора регистрирани с вируса, които са или оздравели, или починали. Колко са нерегистрираните заразени, болни, умрели, оздравели не знаем. Тук не е взет под внимание общия брой на заразените, но неприключили случаи, защото не знаем как ще приключат.

  179.112 приключени случая
  170.498 оздравели (95%)
  8614 починали (5%)

 16. 16 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#15] от "xkoleva":

  Положението в България към момента:

  https://www.nsi.bg/bg/node/18121/

  Обрънете внимание на втората графика - за първата седмица на 2021-та, обия брой на починалите в България е с около 650 човека по-малко от починалите през първата седмица на 2017-та.

  કટાક્ષ
 17. 17 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#15] от "xkoleva":

  > Колко са нерегистрираните заразени, болни, умрели,

  По-принцип умрелите ги регистрират в НСИ. Информацията е публична - на сайта им.

  કટાક્ષ
 18. 18 Профил на xkoleva
  xkoleva
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Средна смъртност от коронавурус (на 1 милион души) от началото на епидемията:

  България и съседите ѝ:

  Македония - 1308
  България - 1245
  Румъния - 906
  Гърция - 531
  Сърбия - 435
  Турция - 287

  Смъртността в България е 2 пъти по-висока от Гърция и 3 пъти по-висока от Сърбия.

  https://www.statista.com/statistics/1104709/coronavirus-deaths-worldwide-per-million-inhabitants/

  https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries

 19. 19 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#18] от "xkoleva":

  Сравнение на България и Швейцария.

  https://data.worldbank.org/indicator/SP.DYN.LE00.IN?locations=BG-CH

  Средната продължителност на живота в България е с около 8 години по-малка от тази в в Швейцария.

  કટાક્ષ
 20. 20 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#18] от "xkoleva":

  Всъщност със Швеция търсе сравнение:

  https://data.worldbank.org/indicator/SP.DYN.LE00.IN?locations=BG-CH-SE

  કટાક્ષ
 21. 21 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Отново властта говори глупости и все така мисирките не питат Буци защо сме на последно място по ваксинации?

 22. 22 Профил на just
  just
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ан Он":

  Може ли да обясниш какво измерва PCR теста?

 23. 23 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  Такааа, ваксината на Бионтех/Файзер е ефективна срещу британската мутация на Covid 19. Това е добре, щото ние не отказахме 2 млн. дози от нея! Oh, wait...
  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2021/01/20/4165290_koronavirusut_v_bulgariia_idnata_sedmica_shte_budat/?ref=home_mainStory

  Мома, връщай 12 и 12А!
 24. 24 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1073 Неутрално
 25. 25 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 913 Неутрално

  2 години!!!??

  Ти да видиш. Значи здравните власти официално признават, че усложнения може да се появят години след поставяне на ваксината.

  Дневник, тъкмо ме бяхте убедили, че всичките ми подозрения са неоснователни, успях да надмогна себе си, реших да престана да бъда неграмотен антиваксър и плоскоземец, а сега пак ми причинявате душевни терзания.

 26. 26 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  До коментар [#25] от "klecho":

  Признават, че сме платени бетатестери на фармацевтичен продукт. Но вместо фармацевтичните компании да плащат на нас, че си жертваме здравето и живота, ние им плащаме от бюджета на БГ.

  мурзилка
 27. 27 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#22] от "just":

  > Може ли да обясниш какво измерва PCR теста?

  Според човека дето е измислил ПЦР теста (оригинално покрай ХИВ) и е получил Нобелова награда за това преди около 30 години.

  > Съществува широкоразпространена заблуда че тези тестове измерват броя на вирусите в кръвта. Тези тестове не могат да откриват свобдно инфектиращи вируси; те могат само да установяват наличието да протеини, за които се смята, понякога погрешно, че са специфични за ХИВ.

  Преводът е мой - следва оригинала на английски:

  Although there is a common misimpression that the viral load tests actually count the number of viruses in the blood, these tests cannot detect free, infectious viruses at all; they can only detect proteins that are believed, in some cases wrongly, to be unique to HIV.

  Има едно интервю на Антония Първанова (?) която обясняваше точно каква щуротия са тия обяснение за хора с 'болни' които имали положителен ПЦР, но нито имали симптоми, нито заразявали други ... еми както каза тя - те просто НЕ СА болни. А имат положителен ПЦР, които в техния случай не значи нищо.

  કટાક્ષ
 28. 28 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#25] от "klecho":

  > че усложнения може да се появят години след поставяне на ваксината

  Еми горе-долу докато ваксината изфиряса от тялото.

  કટાક્ષ
 29. 29 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 5168 Любопитно

  Даже е сложно да се прозре цялостната идея......колкото до министър Ананиев , защо му трябваше да ходи по кър и строежи....

 30. 30 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 670 Неутрално

  До коментар [#2] от "Vlado Nikolov":

  това нищо не означàва , папаята и кока колата също дадоха положителни тестове.а още по-малко значи ,че нещо и някого заразява,ама това не ви го казват по тв .важното да се всява сртах и паника нали така са им наредили .аман от майнмунджулуци.

 31. 31 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Е, и? На него нали му е гарантиран прием във ВМА, какво повече да иска? Сума ти народ не ги приеха никъде изобщо

 32. 32 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 670 Неутрално

  До коментар [#13] от "Ан Он":

  сакън аман недей ,всички мрат от коронавирус другото е негационизъм,плоскоземство,антиваксърство и конспиративни теории.ние умните и красивите вярваме само на телевизора.

 33. 33 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Ех, Ананиев! Убав чиляк си, но защо се таралянкаш с "жипката" насам-натам.

 34. 34 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  До коментар [#5] от "subsonic":

  Защото това не ти е антивирусен софтуер за компютъра, който действа веднага след стартирането. Отдавна е известно на тези учили имунология , че за производство на антитела и начален имунен отговор трябват технологично 25-28 дни след имунизацията. Затова и повечето ваксини включват 2 или дози през 28 дни. Чак след втората или третата доза може да се очаква реализиране на пълния предпазващ потенциал на една ваксина, каквато и да е.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 35. 35 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#32] от "bnc59488372":

  Абе върлува кофти зараза - ама човечеството има няколко хиляди години опит в борба в пандемии, та не беше нужно да се измисля всичко отначало (при това от политици и бизнес играчи).

  Както каза един известен епидемолог:

  Стотици години при епидемия сме изолирали болните и рисковите. Сега - за пръв път в историята - изолираме здравите.

  કટાક્ષ
 36. 36 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  > Министърът на финансите Кирил Ананиев
  > е с положителен PCR тест за COVID-19, съобщи пресцентърът на министерството.

  Аз предлагам да му направят последователно пет ПЦР теста в различни лаборатории и да обявят публично резултатите.

  કટાક્ષ
 37. 37 Профил на Иполит Матвеевич
  Иполит Матвеевич
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Много съжалявам да чуя новината, че министър Ангелов е с положителен тест, въпреки че не го харесвам особено. Пожелавам му да го изкара леко и безпроблемно! Запитвам се, обаче, как се е заразил? Не е ли спазвал наложените мерки. Не е ли ходил с макса? Не е ли спазвал дистанция? Не си ли е мил ръцете? Как ще се зарази човек на висока позиция във властта след като са затворени магазинчетата в моловете, кафетата и залите за танци? Не ми го побира акъла как се е е получило това, въпреки изключително успешните мерки?

 38. 38 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#37] от "Иполит Матвеевич":

  Ако не се лъжа МинЗдрав беше 'сертифициран' вчера - както на 'картонче', така и по-електронен път.

  Така че не би трябвало да има проблем да се придвижва където си поиска.

  કટાક્ષ
 39. 39 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  Понякога пред иронията на истинския живот всичко бледнее.

  Само извадих хронологията до момента:

  ---
  27 декември 2020
  Първият имунизиран българин е министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

  ---
  18 Януари 2021

  „След 10 дни ще съм абсолютно спокоен и сигурен и тогава вече ще мога да посетя
  баща си.“ Това заяви министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов
  минути, след като му беше поставена втората доза от ваксината срещу COVID-19.

  ---
  19 Януари 2021

  “Важно е да отбележим, че този сертификат няма печат и подпис и се генерира
  автоматично от системата, така че няма как да бъде допусната злоупотреба“. Това
  каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

  ---
  20 Януари 2021

  Министърът на финансите Кирил Ананиев е с положителен PCR тест за COVID-19,
  съобщи пресцентърът на министерството.

  કટાક્ષ
 40. 40 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  """Кирил Ананиев е с положителен тест""" и са ко?......молебен ли да правим?

 41. 41 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  Грешка е отварянето на заведенията. Тиквата е натиснал здраво здравния министър. Тръгваме от платото нагоре.

 42. 42 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  уф, в цялата тая суматоха съм объркал кой е настоящия и кой е бившия МинЗдрав.

  કટાક્ષ
 43. 43 Профил на SvetlanaM
  SvetlanaM
  Рейтинг: 253 Неутрално

  Последни - т.е. след обществените тоалетни?

 44. 44 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  "Според здравния министър заведенията трябва да отворят последни" - А според мен всички от политическата банда отговорна за изкуствената истерията от един грип поради която толкова хора загубиха препитанието си , душевното здраве и дори живота си трябва да бъдат обесени като нацисти за престъпления срещу човечеството.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 45. 45 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2619 Весело

  Според здравния министър заведенията трябва да отворят последни...... ВИНАГИ Е СРАМНО ДА ВИДИШ ПАДЕНИЕТО НА НЯКОЙ "полу" ИНТЕЛИГЕНТЕН ЧОВЕК...... https://vtorifront.bg/article/vinagi-e-sramno-da-vidish-padenieto-na-nyakoy-inteligenten-chovek

 46. 46 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3353 Неутрално

  Я!
  Здравният министър с различно мение от това на Борисов!
  Абе къде се намира тоя бе!?
  Веднага да го заведат на тричане.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 47. 47 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  Тоя горе какво ми се кекерчи с тази маска? Нали го ваксинираха? Или така и не е схванал с ботоксираната си главица, че имунизиран човек не може да пренася заразата от това, за което е имунизиран. Същото се отнася и за преболедувалите. Ама пълното профанизиране не само на медицината, но и на държавното управление, води до такива катастрофални за населението резултати.
  Какво не знаем за ваксините? - Проф. д-р Андрей Чорбанов подробно и търпеливо разяснява за какво иде реч. (Абе, според мене, и на него трябва да дават половин заплата, като враг на народа, ама нейсе.)

  https://www.youtube.com/watch?v=WRTGiL1rJFw

 48. 48 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2135 Весело

  Възникват няколко въпроса:

  1. Неваксиниран човек ще може ли да прави секс с ваксиниран ?
  2. Ако отговора е "Да" при секса от точка 1-ва неваксинирания получава ли естествен имунитет и антитела?
  3. Неваксиниран човек ще може ли да се ожени / омъжи за ваксиниран ?
  4. При развод децата при кого остават - при ваксинирания дето е с привилегии или при неваксинирания ?

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK