Кратки новини: "Гугъл" ще финансира благотворителни проекти в България

Кратки новини: "Гугъл" ще финансира благотворителни проекти в България

© Юлия ЛазароваКратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.


"Гугъл" ще финансира благотворителни проекти в България


"Гугъл" (Google) ще разпредели 2 милиона евро безвъзмездни средства на организации от България и десет други държави от региона в подкрепа на техни благотворителни проекти. Компанията съобщава, че стартира днес първата по рода си инициатива в Централна и Източна Европа, наречена Google.org Impact Challenge.


Ще бъдат финансирани проекти на организации, целящи да спомогнат преодоляването на цифровото разделение и насърчаване на приобщаващ икономически растеж. Всички организации с нестопанска цел, компании, както и академични институции от България могат да кандидатстват до 1 март 2021 г., на този адрес. Проектите трябва да бъдат благотворителни и могат да бъдат големи или малки и на всякакво ниво на подготовка - независимо дали става дума за нова идея или утвърдени проекти, готови да се мащабират.


Десислава Иванчева остава под домашен арест
Апелативният спецсъд отказа за пореден път да освободи с по-лека мярка за неотклонение бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. Тя остава под домашен арест. Решението на магистратите е окончателно и не може да бъде обжалвано. През юли 2020 г. тя бе осъдена и на втора инстанция на 8 години затвор, а делото предстои да стигне до Върховния касационен съд. От април 2018 г., когато бе задържана пред министерството на спорта в София, тя не е била с по-лека мярка за неотклонение от домашен арест.


Мъж е осъден на 20 г. затвор за убийството на жена си и детето им


Софийският градски съд определи общо 20 г. затвор на Викторио Александров за убийството на приятелката му Дарина Министерска и дъщеря им Никол на 1 г. На 29 октомври 2018 г. той застреля с два куршума 23-годишната си приятелката Дарина в дома им в столичния кв. "Надежда", а няколко часа по-късно застреля и момиченцето близо до Долни Богров.


Прокуратурата и близките на жената настояваха за най-тежкото наказание - доживотен затвор без право на замяна. Александров направи пълни самопризнание по време на процеса и обясни, че причината за престъплението била, че Дарина искала да се разделят, а той не искал родителите й да отглеждат детето им. Александров ще трябва да излежи присъдата си при първоначален строг режим, а освен това е осъден да плати и 400 хил. лв. на родителите на Дарина.


Присъдата не е окончателна, а от прокуратурата вече обявиха в съобщение до медиите, че ще настояват за най-тежкото наказание и пред Софийския апелативен съд.


Агенция по вписванията въведе 6 нови електронни услуги


Шест нови електронни услуги, предоставяни от службите по вписвания, вече са достъпни чрез единния портал https://portal.registryagency.bg/, съобщиха от Агенцията по вписванията. Новите електронни услуги включват: издаване на заверен препис от вписан акт, издаване на незаверен препис от вписан акт, издаване на удостоверение за лице, издаване на удостоверение за имот, издаване на удостоверение за лице за определен период. издаване на удостоверение за имот за определен период. За да бъдат заявени чрез портала, ползвателите трябва да имат регистрация, електронен подпис (КЕП), попълнена форма в сайта, в зависимост от исканата услуга и заплатена държавна такса през системата на Epay.


Правосъдното министерство предлага създаване на електронен регистър на запорите


Министерството на правосъдието предлага изграждането на електронна информационна система "Национален регистър на запорите", чрез която информацията за движимите вещи с регистрационен режим, върху които са наложени запори по изпълнителните дела, ще бъде централизирана в единна база данни. С централизираната база ще има възможност заинтересованите да направят проверка преди покупко-продажба на движими вещи като автомобили, селскостопанска техника, пътностроителна и други за това дали са наложени запори върху тях. Предвижда се със системата да се постигне максимална информираност на гражданите, бизнеса и държавните органи и ще се намали възможността за разпореждане със запорирани вещи, съобщават от Министерския съвет.

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  20 години?! И ще излежи само 10!
  Това не е и не може да бъде правосъдие!
  Адекватната присъда е доживот без право на замяна.

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3844 Неутрално

  Едногодишно дете, твоето дете, да го застреляш с пистолет?! Този как са го освидетелствали като нормален, ми е много чудно?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 258 Гневно

  Как може човек да убие собственото си дете?! Бебе на годинка...що за изверг трябва да си...Права е прокуратурата . доживотен! Ужас.

 4. 4 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "причината за престъплението била, че Дарина искала да се разделят, а той не искал родителите й да отглеждат детето им"

  Истината е, че много индивиди от мъжки пол в България не приемат за позволено жена да ги напуска. И изперкват, като това най-често е съпроводено с агресия към жената. Този тип поведение е кодиран от мачизма и патриархализма, с който сме отраснали. Именно затова ИК предвиждаше да се адресират тези стереотипи в училище. И може би, само може би, след около 20-30 години, случаи като горния можеше и да намалеят. Но не би. За нашенецът е по-важно да марширува в полза на Голямата лъжа.

 5. 5 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2553 Неутрално

  Поредна подигравка .... застреля жена си и детето си като кучета и накрая 20 г., които, разбира се, няма да ги излежи, максимум 10-12 и ще го пуснат ..... за такива изроди трябва само смъртна присъда.

 6. 6 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  А на този родителите му не бяха ли имотни, апропо?

  Да не говорим а гротеската, дето като си признаеш, и ти намалят присъдата, дори и когато става дума за от ясни по-ясни случаи. Защото прокурорите ни ги мързи или ги е страх.

 7. 7 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  Ако един бакшиш тогава, беше проявил поне малко смелост, поне детето можеше да е живо. :(((( Чудя се как ли спи този човек...

 8. 8 Профил на Мерудия
  Мерудия
  Рейтинг: 240 Гневно

  С какви мотиви не е присъдена МАКСИМАЛНО НАКАЗАНИЕ? Възможно ли е да не дадеш доживот на този социопат? Съдията има ли деца?? Хайде журналистите да си направят труда да прочетат съдебното решение, а защо не и да разберем името на съдията , ей-така, от интерес към " професионализма" му/й? И наистина, мъжете мн.трудно приемат,че жената не им е собственост и може да прекрати връзката,и това идва от възпитанието- че жената не се уважава, че мнеието й не се зачита, че мъжът е "водещ" и трябва да се налага.

 9. 9 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5609 Неутрално

  До коментар [#4] от "Сенсей НАНАЙ":

  Този тип поведение е кодиран от тестостерона и е естествена поведенческа реакция на всички бозайници от мъжки пол.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 10. 10 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Доживот..
  Законите трябва да станат драконови и виновните да поемат тежко перо най-сетне.

  В момента си е чиста подигравка, едни крадят млн и след някоя годинка излизат богати.
  Други убиват собствените си жена и дете, и им пишат 20год..

  Какво е възмездието? къде е ?

  българската темида е една кочина

 11. 11 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  Ами изперкал е.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 12. 12 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2646 Гневно

  Такива леки присъди дават основание на насилниците-психопати да си смятат, че могат да убиват жените и децата си и да им се размине само с няколко години. Присъдата може и да е нормална за някоя близкоизточна държава, но за европейска държава е срам!
  Приказката: "Ще те убия и после ще те излежа!" изглежда не е безпочвена.

 13. 13 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  До коментар [#9] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Кодиран е най-вече от тъпоглавата му майка и вятърничавия баща, които са го гледали като златно яйце и център на вселената. Човек без ценности, без визия. Издразни го нещо малко и реагира като петгодишно дете, ама с патлак. Бам-бам, умираш.

  Много български мъжлета са така. Затова и са неинициативни, стоят бедни, дръгнат си шкембетата, оливат се в гадни двулитровки и се оплакват от труден живот. Докато жената ги пера, а мама принася манджици до преклонна възраст.

 14. 14 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  Такива леки присъди дават основание на насилниците-психопати да си смятат, че могат да убиват жените и децата си и да им се размине само с няколко години. Присъдата може и да е нормална за някоя близкоизточна държава, но за европейска държава е срам!Приказката: "Ще те убия и после ще те излежа!" изглежда не е безпочвена.
  —цитат от коментар 12 на pamela


  Всъщност си точно на другия край на истината - леки присъди за шокиращи престъпления дават в либералната Западна Европа, която не вярвала в превъзпитаващата сила на наказанията - ония психопат Брайвик го осъдиха на 21г за избиването на над 70 човека.

 15. 15 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  Съдия Иван Коев, да се знае.
  Позор.
  20 години за две убийства...

 16. 16 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  До коментар [#12] от "pamela":

  Ми тоя ще си излезе на 40 и ще е готов за нови подвизи.
  Ако не го озкарата и по-рано де.
  Забравих, че БХК ги освобождават предсрочно такива.

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Жената се е оплаквала от домашно насилие, но никой не и обърнал внимание. Сега всички се вайкат. Хората трябва да се пазят , докато са живи, не като си отидат да се вайкаме.

 18. 18 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  До коментар [#17] от "Роси":

  Тоя се беше оплакал, забравяш.

 19. 19 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4056 Гневно

  "Мъж е осъден на 20 г. затвор за убийството на жена си и детето им"

  Скандално решение на съдът! Дано обжалването от страна на прокуратурата бъде уважено. Този урод убил собствената си съпруга и дете заслужава най-строгата присъда, която в България е доживотен затвор без право на помилване!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 20. 20 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4056 Любопитно

  До коментар [#8] от "Мерудия":

  И аз се чудя какво повече трябва да направи един изверг, че да му дадат най-строгата възможна присъда, която в България е доживотен затвор без право на замяна! Трябваше да убие 5 души ли за да го осъдят така!? Или 100 направо....?

  Според мен един е достатъчен!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 21. 21 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  До коментар [#20] от "Иво":
  Според мен един е достатъчен!

  За Джок друга песен пееше.

 22. 22 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4056 Любопитно

  До коментар [#21] от "НеКой":

  Имах в предвид при такива обстоятелства. Жена му и детето са били абсолютно беззащитни и невинни. Докато при Джок историята е друга. Той уби Андрей при самозащита след нападение на 16 души срещу него.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 23. 23 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  Абсурдът на български съд.

  Мъж убива поволя с юмрук жена си на земята и я застрелва. Взима дъщеря им. Заплашва с пистолета таксиметровия шофьор. Излиза извън София и застрелва детето. За всичко това получава 20 години, от които с труд ще намали почти на половина.

  А къде е проблемът? Той щеше да лежи 36 години. Защото е осъден по трите престърления - 20 за детето, 15 за майката и година за заплахата. Но българският законодател има интерес обществото да живее в страх за живота си и безнаказаност на престъпниците. Вместо извергът за лежи последователно 36 години, той ще лежи само най-голямата присъда - 20 години. Един вид, той е наказан около 12 години за детето, 8 за майката и няколко месеца за заплахата. Хвала на такова правосъдие!

  С нетърпение очаквам да излезе обосновката на петчленката, за да видя с какви аргументи съдиите са пожалили убиеца на детето си. Убийството на съпругата му е тежко престъпление, но да кажем, че тя с нещо го е провокирала, че са имали семейни проблеми. А детето защо? Какво му е направило това малко дете?

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 24. 24 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  До коментар [#23] от "Lou":

  Тук за съдиите лоша дума няма да прочетеш.
  Те са добрите, както и адвокатите.

 25. 25 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  До коментар [#22] от "Иво":

  Така ли? Това версия БХК ли е? А самозащитаващият се няма дори синини. А и забрави да кажеш, че е спасявал и някакви невидими цигани, които после се оказа, че липсват.
  Евала на вашата "истина"...

 26. 26 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  До коментар [#21] от "НеКой":Имах в предвид при такива обстоятелства. Жена му и детето са били абсолютно беззащитни и невинни. Докато при Джок историята е друга. Той уби Андрей при самозащита след нападение на 16 души срещу него.
  —цитат от коментар 22 на Иво


  Тези 16 души не го нападаха, както се видя от видеото, разпространено от адвоката на австралиеца. Напротив, след като конфликтът беше приключил, той извади нож и нападна момчето в гръб. Самозащита имаше при другия случай с намушкване, на съседната пряка. Там едно момче защити себе си и приятелите си от банда озверели хокеисти, на които не им беше стигнало да малтретират и здевателстват над невинни деца в дискотеката, ами излезли да ги преследват и извън нея.

 27. 27 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  Не се натоварвам с подобни истории в подробностите, сега разбирам , че и бебето е гръмнал. Бахти психопата .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 28. 28 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  Забавно ми става, когато монополисти се занимават с благотворителност.

 29. 29 Профил на mbs
  mbs
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Абсолютно неадекватна присъда от съда! Няма две мнения по въпроса.

 30. 30 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  Ще...финансират "благотворителни проекти" в България....инвестиции йок....но щели "благотворителни" == """"" Без екстремни нива на социално неравенство не би било необходимо да се разчита на голямата част от милиардерите да „даряват“ средствата, необходими за задоволяване на критични социални нужди...."""""

 31. 31 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3844 Неутрално

  Тез от Гугъл направо се скъсаха! Що се излагат?! Проекти в 11 държави с 2 млн.?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 32. 32 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2553 Неутрално

  До коментар [#21] от "НеКой":Имах в предвид при такива обстоятелства. Жена му и детето са били абсолютно беззащитни и невинни. Докато при Джок историята е друга. Той уби Андрей при самозащита след нападение на 16 души срещу него.
  —цитат от коментар 22 на Иво


  Да, и си носеше нож от вкъщи, щото знаеше, че ще го нападнат, нали ??!

 33. 33 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5370 Неутрално

  Милостинята разваля хората, прави ги мързеливи.

 34. 34 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Гугъл или компанията майка - ЦРУ?

 35. 35 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4030 Любопитно

  Какъв Гъгъл бре? Нали щяхме да ги прогонват, таксуват и т.н. Значи като ще се взимат пари от тях под формата на дарение са добре дошли, иначе ще ги преследваме 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 36. 36 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4030 Любопитно

  Забавно ми става, когато монополисти се занимават с благотворителност.
  —цитат от коментар 28 на atmanpg


  Нищо общо с благотворителност, на запад му казват Лобиране 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 37. 37 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#4] от "Сенсей НАНАЙ":Този тип поведение е кодиран от тестостерона и е естествена поведенческа реакция на всички бозайници от мъжки пол.
  —цитат от коментар 9 на Незнайко в Слънчевия град


  Глупости. Човекът затова е човек, защото мотивацията му се различава от тази на животното. Е, вярно, че такива като теб са го забравили, но това не променя нещата.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  Гледам бая ребята не харесват благотворителност от Гугъл?
  Искат само копейките на ГРУ?
  Сус бе путенчета!

 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  "Гугъл" ще финансира благотворителни проекти в България"
  Само да не попадат в ръцете на Борисов.

 41. 41 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  Абе Гуглето за 20г. колко данъци плати в България? Защото милиарди са изкарали чисто от форматирането на мозъците на либералните ни потребители! В ЕС поне им натрескаха глоби!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 42. 42 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  До коментар [#4] от "Сенсей НАНАЙ":

  Хе, аз имам колега, младеж, но възпитан в патриархално консервативно семейство с традиционни ценности :) В голям шок беше, че го сложиха подчинен на жена :)
  А брат му, който е доста по-голям, явно възпитаван в друг период, въобще не е е същият традиционалист :)

  Изведнъж някои хора у нас станаха много патриархално консервативни религиозни традиционалисти...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 43. 43 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  "Гугъл" вместо да финансира благотворителни проекти в България, да си плащаше данъци на доходите от потребители в България.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK