Разхлабване на COVID мерките ще има – какво да (не) очакваме

Разхлабване на COVID мерките ще има – какво да (не) очакваме

© Георги КожухаровОкончателното решение за разхлабване на ограниченията заради епидемията от COVID-19 ще бъде взето и вероятно обявено на традиционния за четвъртък брифинг за ситуацията в страната. През последните дни бяха направени различни анонси от правителството и щаба за коронавируса, има и заплахи от развлекателния бранш. "Дневник" обобщава какво да се очаква и какво не от бъдещите COVID мерки спрямо заявеното до момента.


Важно е да се уточни, че финалните правила се разписват в заповед на министъра на здравеопазването, а публичното говорене служи за предварителна прогноза и нагласа. В България ще отпаднат редица ограничения, въпреки че в Европа вече се разпространява т.нар. британски вариант на коронавируса, който се смята за значително по-заразен. Затова здравните власти правят уточнението, че мерките ще бъдат отново затегнати при разпространение на мутацията в страната, а председателят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски обяви, че "трябва да бъдем много внимателни" в разхлабването на мерките.


Обратно в клас


След като от началото на годината в клас се върнаха учениците от 1 до 4 клас и децата от детските градини, по всяка вероятност от 4 февруари (след края на междусрочната ваканция) към присъствено обучение ще се върнат учениците от 7, 8 и 12 клас. Те бяха посочени като най-приоритетни класове от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в понеделник след среща със зам.-министъра на образованието Таня Михайлова.
Във вторник на среща в сградата на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов обяви, че му е много важно като правителствено решение "да пуснем учениците от пети до дванайсти клас по определена схема на кои класове, кога, по какъв начин". В сряда пред Би Ти Ви доц. Кунчев отново отбеляза, че на училище присъствено ще ходят само някои класове, като те ще представляват до 40% от общия брой на учениците. Очаква се да има и редуване на по две седмици, така че контактите да са по-малко.


Заведения ден и нощ


"Ще направим възможния компромис", обяви доц. Кунчев по отношение на отварянето на заведенията на брифинг, след като му бе поставена първата доза от ваксина срещу COVID-19.


Двете точки на конфликт, заради което развлекателният бранш заплаши със своеобразен протест, са: дали да отворят наведнъж заведенията за хранене и нощните барове, както и дали работното време на ресторантите да е до 22.30 или 23.30 часа. Очаква се обаче всички заведения да допускат хора наполовина от капацитета си.


На въпрос на "Дневник" доколко е ключова разликата от един час главният държавен здравен инспектор каза, че "за всички е ясно, че колкото по-продължителен е контактът, толкова по-висок е рискът, колкото и да е малка разликата".


По-спорен е обаче аспектът за работата на нощните заведения. По думите на Кунчев щабът настоява те да отворят две седмици след ресторантите, за да се види отражението от облекчаването на ограниченията. Браншът не е съгласен с това отлагане, тъй като баровете и клубовете са затворени от най-дълго, а дори не са получили все още компенсациите си, обещани от правителството.


Едно е да влезеш със семейството си, да вечеряш и да си тръгнеш в 22.30 часа, друго е да останеш, да има певица, да се развъртят хората, като удариш две ракии, да ти паднат ограниченията и да започнат усилените контакти.


доц. Ангел Кунчев,

главен държавен здравен инспектор по Би Ти Ви


Важно е да се уточни и, че заведенията за хранене през целия период на ограничения имат възможност да правят доставки и да предлагат взимане на храна от място. Каквото и да е окончателното решение за заведенията, досега министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и представители на щаба за коронавируса са заявявали многократно, че облекчения на мерките ще влизат в сила от началото на февруари, но не и по-рано.


В моловете и фитнесите


В моловете по всяка вероятност ще отворят всички магазини, макар че там редица не са били затваряни - например аптеки, хранителни магазини, офиси на мобилни оператори и за разплащателни услуги, химическо чистене.


"Считаме, че, ако отворим само търговската част, това не носи някакъв особен риск, защото дали ще влезеш в магазин в мола или в някакъв друг магазин, особена разлика няма. Там искаме да избегнем чисто социалните контакти в местата, където се събират деца", заяви Кунчев. Досега практиката е, ако магазин на която и да било фирма се намира извън мол, да работи, но ако е вътре в него - е затворен. Както е известно, не са били затваряни (стига да са извън моловете) големи търговски обекти, предназначени за продажба на мебели, спортни стоки, детски играчки и стоки за бита.


От началото на февруари се очаква да бъдат разрешени посещенията и във фитнеси. "Фитнесите според мен вървят заедно с учениците и спорта и трябва и тях да прецените, но според мен е редно да ги освободим", заявява премиерът Бойко Борисов на среща с щаба за коронавируса във вторник.


Посещението във фитнеси не е разрешено от 27 ноември, спрени са и възможностите за спорт при децата, които не са картотекирани спортисти към спортните федерации. Допълнително разхлабване на ограниченията в сферата на културата (от 4 януари работят музеите и галериите, а театрите още отпреди това) досега не са коментирани публично от щаба за коронавируса и правителството.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK