Антикорупционният фонд: Агенцията по храните продължава да излива милиони в инсинератори

Антикорупционният фонд: Агенцията по храните продължава да излива милиони в инсинератори

© Велко АнгеловС поредица от анекси Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е удължила сроковете на всички действащи договори за обезвреждане на животински отпадъци, сключени през 2018 година. Раздадени в противоречие с правилата за възлагане на обществени поръчки, са близо три милона.


Това съобщава неправителствената организация "Антикорупционен фонд", които с автор Генка Шикерова направиха разследването "Война за трупове" за това как са раздадени парите на две фирми - "Син кръст 2016" ООД (с ново име от 12 октомври 2020 г. "ИДДД Логистик" ЕООД) и "Еко БГ - СЖП" ЕООД".


За последните три години двете фирми са получили от БАБХ поръчки за близо 60 млн. лв. С новите договори се отваря възможност за договори за още 30 млн. лв. до края на 2022 г. Причината е решение на Европейската комисия за удължаване на срока на одобрената държавна помощ.
Според обявлението на БАБХ от 14 януари 2021 година анексите се налагат поради две причини. Едната е наличието на "извънредни обстоятелства", които не са могли да бъдат разумно предвидени от възложителя, а именно: удължаването срока на регламента, който допуска нотифицирана държавна помощ в областта на обезвреждане на животински отпадъци, отпускането на допълнителни средства от Държавен Фонд "Земеделие" и промяната в наименованието на изпълнителя "Син кръст 2016" ЕООД.


Антикорупционният фонд: Агенцията по храните продължава да излива милиони в инсинератори


"Нито едно от тези обстоятелства обаче категорично не представлява обстоятелство от непредвидено естество, което разумният и добросъвестен възлагащ не е могъл да предвиди, както изискват приложимото българско и европейското законодателство", коментира Лора Георгиева, старши правен експерт на Антикорупционния фонда.


Втората причина за анексите според обявлението е, че възможността за промени е била предвидена в документацията за обществената поръчка и в договорите. Според антикорупционния фонд това не е вярно. "Документацията по обществената поръчка не само, че не предвижда възможност за удължаване срока на договорите след 31 декември 2020 г., но изрично забранява такова подновяване. Разпоредбата на чл. 4 от договорите, която регламентира опциите за изменението им, не отговоря на законовото изискване клаузите за промените да са ясни, точни и недвусмислени. Нещо повече, тази клауза е незаконосъобразна, тъй като се стреми да въведе възможност за безкрайно продължаване на договора - резултат, който е категорично забранен от закона", твърдят още от организацията.


"Анексите от декември 2020 г. са пример за това как БАБХ продължава порочните си практики да дава допълнителни средства на едни и същи облагодетелствани изпълнители въпреки множеството подадени сигнали за нарушения, въпреки спечеленото от АКФ дело срещу БАБХ и въпреки започналата проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция" коментира директорът на Антикорупционния фонд Бойко Станкушев. "Анексите са извършени в очебийно нарушение на принципите на Закона за обществените поръчки (ЗОП) и на конкретните му разпоредби относно изменението на вече сключени договори", казва още Станкушев, цитиран в прессъобщението на организацията.


По думите му сключването на нови и нови анекси "възпрепятства свободната конкуренция, ограничава прозрачността и накърнява възможността за икономично и ефективно разходване на публични средства".

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3449 Неутрално

  " БАБХ) е удължила сроковете на всички действащи договори за обезвреждане на животински отпадъци, сключени през 2018 година. Раздадени в противоречие с правилата за възлагане на обществени поръчки, са близо три милона."

  Вижте в чия полза се изливат тези милиони ! Другото е работа на правосъдието !

 2. 2 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  ГЕРБ упорито се стреми към путинския, клептократски модел на държава.

 3. 3 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 305 Неутрално

  С две ремаркета - 60 милиона спечелени поръчки. Ясно е и за слепия, че те са само колкото да има ред "основание на превода", за да стигнат парите на раята до правилните хора.

  Mутри, вън!
 4. 4 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  #КОЙ е собственик на фирмата “Антикорупционен фонд” и защо неговите печалби да са ни важни!?

 5. 5 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 5168 Любопитно

  Боклукът е доста , та затова може би.....

 6. 6 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 885 Весело

  Т.е. да разбираме ,че България е най-хубавото място ако не и единственното за щастлив живот ,на ня№КОЙ./защото това е пордния кой/

 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  Както пише в съседната статия ,за децата 6 условия ,за да получат компенсация ,а за ,,нашите" -на калпак!

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8105 Неутрално

  Хранят техните хора, че след изборите може да се промени положението.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK