Коронавирусът: данните на 21 януари


"Дневник" публикува актуалните данни, свързани с разпространението на коронавируса в България, давани от държавната Единна информационна система. По-надолу в статията могат да се видят графики, които очертават тенденциите от последните месеци по основните показатели - броя заразени, починали и излекувани, броя на пациентите в болници и в интензивни отделения и съотношението между общия брой направени PCR и антигенни тестове и положителните резултати от тях.


От 23 декември в данните влизат и антигенните тестове. До тази дата единствените официално признати от държавата бяха PCR тестовете. В началото на декември главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев обяви, че скритата заболеваемост (броят на заразените, открити с антигенен тест, но непотвърдени с официалния PCR) е средно около 10-15%. И в момента не се обхващат всички антигенни тестове, а само тези правени в лаборатории, болници и поликлиники. Не са малко хората, които се тестват сами с предлаганите в аптеките продукти, така че скрита заболеваемост пак има.
Първата таблица показва данните за изминалото денонощие, при които често има неточности по технически причини. В неделя и понеделник обичайно рязко спада отчитаният брой на новозаразени и на направените тестове, а причината според властите е, че в почивните събота и неделя много лаборатории не работят или работят с намален капацитет, както и с това, че лабораториите и болниците нанасят резултатите си със закъснение в единната информационна система. Това пък обикновено води до значително увеличение на данните за нови заразени, настанени в болница, и смъртни случаи във вторник.


В опит да бъдат "изгладени" инцидентните пикове и спадове в скоби към основните показатели е посочена промяната в % за последните седем дни от деня на съобщаването, базирана на среднодневните показатели (понеделник е сравнен с предходния понеделник, вторник с вторник, но не в абсолютни стойности, а след осредняване за периода и т.н.).


Заразени, излекувани, починали


До 23 декември официалната статистика отчиташе като заразени само хората, за които в някоя от одобрените от държавата лаборатории е получен положителен PCR тест. След тази дата за официални се приемат и направените там и в COVID центровете резултати от антигенни тестове.


След 13 октомври статистиката отчита като излекувани всички заразени, чиято 14-дневна карантина е изтекла, без да се правят допълнителни изследвания. За излекувани се смятат и всички пациенти, които са били в болнични заведения с COVID-19 и са изписани. В статистиката на жертвите влизат хората, които са починали, след като са били доказано заразени с коронавирус. По този показател от началото на епидемията в много държави има спор доколко коректно е отчитането заради ролята на придружаващи заболявания на пациентите.Колко са положителните тестове


Изчислението каква част от тестовете са положителни е до известна степен условно, тъй като се прави на базата на общия брой тестове за деня, като властите не дават разграничение колко от положителните резултати идват от изследване за първи път и колко са поредни за един и същи пациент. Все пак могат да се ползват за ориентир, доколкото след отпадането на задължителния отрицателен тест за излизане от карантина повторните изследвания би следвало да са намалели.Лечението в болници


Необходимостта от лечение в болница се смята за един от ключовите показатели за развитието на пандемията, тъй като поставя под сериозен натиск здравната система и отчита възможността на държавата да се справи с кризата. В България в момента всички болници в областите с над 120 заразени на 100 хил. души население (а в момента това е почти цялата страна) са задължени да отделят легла за лечение на COVID-19. Данни за това каква част от тях са запълнени се обявяват веднъж седмично - на брифинга на Националния оперативен щаб в четвъртък. По данни от 5 ноември са запълнени около 30% от леглата в лечебните заведения и около 20% от леглата в интензивните отделения.


В болница и в интензивноВсичко, което трябва да знаете за:
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  Прогнозирам че днес повечето коментари ще са в стил 'иху-иха'.

  С тук-таме черногледи анализи как отварянето на училищата ще анулира всички успехи които сме постигнали, но Борисов го прави нарочно, за да може точно по изборите да дойде поредната нова вълна - с цел хората да ги е страх да отидат и да пуснат гласа си против него.

  કટાક્ષ
 2. 2 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  Към 'иху-иха' хората - забелязвате ли малката чупчица на червената линия на третата графика ?

  કટાક્ષ
 3. 3 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1564 Весело

  До коментар [#2] от "Ан Он":

  Малката чупчица утре ще слезне надоле, а чупчицата "умрели за деня" ще скочи нагоре...
  Така изглеждат дневните чупчици.
  С дневни флуктации не се занимаваше, нали?
  :)

  Ecrasez l’infâme
 4. 4 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1564 Весело

  До коментар [#1] от "Ан Он":


  С тук-таме черногледи анализи как отварянето на училищата ще анулира всички успехи които сме постигнали..
  —цитат от коментар 1 на Ан Он


  Училищата са способни да нулират постигнатото много, много бързо.
  Все пак, да отдадем нужното на "ситуацията". В цялата страна случаите са два пъти по-малко от една Прага.
  А чехите ги следя, щото са шампиони по глупост заради политическите игрички и бирариите им. :)
  Поне в сферата на ковид.

  Ecrasez l’infâme
 5. 5 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#3] от "Graf":

  > С дневни флуктации не се занимаваше, нали?

  Аз не се занимавам, но се опитвам да вдигна броя на посещенията в Дневник, като инициирам дискусия между заинтересованите.

  Относно училищата, не знам. Повечето им посетители не са седели три месеца в единични килии, а пак са общували помежду си неконтролируемо (извън молове и кръчми).

  Относно 'постигнатото', последно като гледах официалните КОВИД статистики, не сме постигнали нещо повече от Швеция, която я водят з абсолютна издънка.

  કટાક્ષ
 6. 6 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4570 Весело

  Короновирусът в България: собствен прочит на ЕИП
  Под яркото слънче на пожарникарската демокрация и мутро-олигархическата пазарна икономика бе постигнат нов рекорд. За два месеца леталността на коронавирусната инфекция /сътношението на починалите към приключилите случаи, т.е. починали и "оздравели"/ бе намалена от 9,7% /11.11.2020-20.11.2020/ до 1,3% /11.1.2021 -20.1.2021/. Това далеч надминава световните постижения.
  За великото българско здравеопазване, за нашия велик вожд - ура, другари!

 7. 7 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4570 Неутрално

  Коронавирусът в България - собствен прочит на ЕИП.
  Продължава отписването на т.нар. активни случаи и прехвърлянето им към тъй нар. оздравели. Към 24 часа нощес те са били само 29648.
  Като се има предвид, че карантинираните всъщност са били само 12082 преди два дни според здравния министър, а настанените в болница - 3220 нощес, пита се в задачата къде все още се разхождат още едни 14 хиляди активни корононосители?

 8. 8 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  До коментар [#5] от "Ан Он":


  До коментар [#3] от "Graf":> Относно училищата, не знам. Повечето им посетители не са седели три месеца в единични килии, а пак са общували помежду си неконтролируемо (извън молове и кръчми).
  Относно 'постигнатото', последно като гледах официалните КОВИД статистики, не сме постигнали нещо повече от Швеция, която я водят з абсолютна издънка.
  —цитат от коментар 5 на Ан Он


  Общували са, но с диверсифициран риск и извън помещения. Формализираните групи(класовете) са нещо съвсем различно от групите по интереси на улицата и в компанията. Вторите задължително са по-малки, а членовете им с различна мобилност. Мама и тати са различни, за разлика от класния или класната. :)
  Практиката показва, че рискът на улицата е нулев, освен ако не си викате в лицето.
  По-добре сме от шведите.
  От финландци и норвежци сме по-зле, но точно там се виждат разликите от това, да прилагаш мерки или да пуснеш стадото да добива имунитет.
  Десет пъти е разликата между скандинавците. Между заключените и отключените, в полза на заключените..


  Ecrasez l’infâme
 9. 9 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  Към 'иху-иха' хората - забелязвате ли малката чупчица на червената линия на третата графика ?
  —цитат от коментар 2 на Ан Он


  Забелязваме, забелязваме.
  И други чупчици в гаусиана забелязваме, които подсказват някои нещица:
  https://ibb.co/7WNfDgX

  В кратце:
  На 18.11 е максимума на положителни ПСР тестове, каквото и да означава това.
  Към този момента ковидарниците (синята линия) се пълнят по експонента и паниката трещи по медиите. С няколко стъпки след тях върви и интензивните (червеното) и съответно черното
  На 25.11 гаусиана на синьото рязко се чупи и сменя поведението си. Единствено разумно обяснение е уплах във властите и смяна на протокола за прием в ковидарник. Ако имаха капацитет, или бяха отворили зала Армеец с кушетките, наистина щеше за се "мре яко".
  на 27.11 въвеждат плътно затваряне.
  Усещат се, че затварянето на ковидарниците като че ли помата и на 12.12 рязко започват да ги празнят, което е още по-добро решение.
  Червеното също рязко спада.
  Да продължават така докато в ковидарниците останат само тия които наистина имат нужда от лечение, да си го наричат интензино или както искат около 100 човека в държавата, от които за съжаление 10-20% ще напуснат тоя свят, ама то така си е било винаги по време на грипния сезон.

 10. 10 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  Самият факт че Анчо и Графчо мухабетят и покрай тях не тичат със викове.
  Ще умрем едните и оздравяхме другите означава че на никой не му пука за пандемията а тя се използва за съвсем други цели.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 11. 11 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  До коментар [#9] от "k_":

  Съжалявам, но това, което описвате, е ветеринарна, а не хуманна медицина.

  Человека нет, проблема тоже.

  73! Go Go
 12. 12 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4570 Весело

  До коментар [#10] от "dedoliben":

  Дай, дядо Либене, и ние двамцата с тебе да си мухабетим - и двамцата вече сме изкарали коронавируса!
  Наздраве!

 13. 13 Профил на Иполит Матвеевич
  Иполит Матвеевич
  Рейтинг: 1102 Весело

  Паникьорите започват да се паникьосват. Има все по-малко паникьосващи новини, с които да паникьосват ... :-)

 14. 14 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Може ли да го наричаш "грип" или "безобиден вирус", а от 215 000 регистрирани 8500 са починали и 1 милион да са регистрираните 8500 починали това е "новичок", та хората от рак оцеляват повече! А оцелелите боледуват активно 1 месец и след това влачат симптомите половин година и даже не се знае още колко време ще са живи!
  Това е все едно да гръмне Чернобил и експерти да излязат по ТВ и да кажат "няма нужда от мерки", ходете си спокойно... И до днес там има няколко баби, които живеят там и си ядат големи ягоди и пилета с 5 крака!
  Колкото по-тъпа и доверчива е една публика, толкова по нескопосани са номерата на мага!

 15. 15 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  Абе къде изчезна погребалната агенция xkoleva, която тържествено и съпроводена с масово ръкопляскане даваше статистиките за умрелите, когато броят им растеше? Откак тръгнаха надолу ентусиазмът се изпари, мъко, мъко за погребалния бизнес.

 16. 16 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  До коментар [#11] от "Go Go":
  Вътрешно болничните инфекции са част от хуманната медицина.
  Във ветиринарната такива неща няма, защото заразените просто ги усмъртяват и загробват по процедура.
  Никой доктор в болница или още повече шеф на болница не обича да говори за тия неща.
  Само се опитай да питаш някой и стой та гледай какво ще стане.
  Ти, окстави това, ами кажи за гаусиана какво казва китайското ти сметало?
  Има ли чупки или не?

 17. 17 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#8] от "Graf":

  > Практиката показва, че рискът на улицата е нулев, освен ако не си викате в лицето.

  Съгласен.

  > Десет пъти е разликата между скандинавците.

  Готов съм да дискутираме темата след 2 години.

  > Между заключените и отключените, в полза на заключените..

  Имам една теория, че може би е най-добре населението да се раздели на компактни групи, всяка от които да се държи в зона с изолиран/контролиран достъп. Държавата да се грижи за ежедневните нужди, пък хората от зоната да компенсират грижите с определено количество труд.

  Но като цяло, въпреки всички призиви за мерки, затваряния и ограничния, тази теория май не се посреща с разбиране.

  કટાક્ષ
 18. 18 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#14] от "konservator.bg":

  > от 215 000 регистрирани 8500 са починали

  Колега, в България всички сме 'регистирани за умиране' и родината я напускат средно по 300 000 човека на година. Един човек на всеки 5 минути.

  Средна продължителност на живота в България е под 75 години. Традицонно, най-ниска продължителност на живота в ЕУ.

  Ако спрете да се взирате в дървото, а направите няколко десетки крачки назад и огледате гората и се огледате, може и да разберете че целия свят не е само едно дърво (колкото и да е прогнило и болно).

  કટાક્ષ
 19. 19 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#7] от "Patsis":

  > пита се в задачата къде все още се разхождат още едни 14 хиляди активни корононосители?

  Колега, такива изявления се категоризират като 'всяване на масов страх и паника'.

  Ако продължвате с тези внушения, може скоро да очаквате посещение от специализираната прокуратура.

  કટાક્ષ
 20. 20 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#6] от "Patsis":

  > 08:49, 21 яну 21
  > ...
  > За великото българско здравеопазване, за нашия велик вожд - ура, другари!

  Глобиха ме 20 лева че не съм реагирал навреме.

  УУУ-Р-АААААААА !!!

  કટાક્ષ
 21. 21 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#11] от "Go Go":

  > ковидарниците

  Имам една теория, която за момента не е подкрпена с практически доказателства (извън мойте възможности е да направя практически експеримент)

  Ако имаме:
  - 5 човека които са 'силно' заразени с корона вирус
  - 5 човека които са 'средно' заразени с корона вирус
  - 5 човека които са 'малко' заразени с корона вирус

  Каква е очакваната смъртност ако:
  - оставим всеки от заболелите отделен от другите (надомно лечение, под лекарско наблюдение)
  - съберем всички тези хора в едно помещение (в което и преди това са пребивали и множество друго болни от ковид)

  Според информацията с която разполагаме, би трябвало в рамките на 24-48 часа, концентрацията на вируса в организма на всеки от хората да се повиши, докато нивото се изравни. Което води до съответните последствия.

  Готов съм да обсъдим и алтернативни теории как би се развила една не толкова хипотетична ситуация.

  કટાક્ષ
 22. 22 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#18] от "Ан Он": "Колега, в България всички сме 'регистирани за умиране' и родината я напускат средно по 300 000 човека на година. Един човек на всеки 5 минути.

  Средна продължителност на живота в България е под 75 години. Традицонно, най-ниска продължителност на живота в ЕУ.

  Ако спрете да се взирате в дървото, а направите няколко десетки крачки назад и огледате гората и се огледате, може и да разберете че целия свят не е само едно дърво (колкото и да е прогнило и болно)."
  –––––––––––––––––––––––––––––––––––
  Затова българите напускат България, защото докато единия говори, другия гледа да вика по-силно и не чува нито дума!
  1. Казваш "всички сме 'регистрирани за умиране'", но и един ден повече е повече, защото живота е най-голямата ценност, аз не съм бройлер нито бойлер с две години гаранция! През този ден можеш да обърнеш живота си... (ако искаш доказателства ще ти ги напиша)! И защо да е на 20, 30, 50, 60, 70 като може да са 85 плюс вечност! Смъртта на един човек обръща цели родове надолу с главата!
  2. И 500 000 да напускат, но като им е дошло времето, като има кой да ги замени..., но не и да отида на чалготека, да хвърлям цяла нощ салфетки и след това да заразя баба си, майка си, баща си и съседите във входа, а аз да пиша врели-некипели, как няма вирус!
  3. Знаеш ли защо имаме най-ниската преживяемост, защото сме тъпи като гъз*ве! Ядем боклуци, каквито животните на Запад и на Изток не ядат, отивате на лекар, когато вече сме "позеленели" и там ни посрещат лекари, които ни казват, че сме хипохондрици и ни няма нищо, а "хипохондрика" умира на паркинга пред болницата!
  И накрая след всичките безсмислици, които си написал идва ред и на философското послание за живота и смисъла...
  Всъщност в какво се съмняваш... във всичко ли! В какво вярваш... в нищо ли!

 23. 23 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#18] от "Ан Он": "Колега, в България всички сме 'регистирани за умиране' и родината я напускат средно по 300 000 човека на година. Един човек на всеки 5 минути.

  Средна продължителност на живота в България е под 75 години. Традицонно, най-ниска продължителност на живота в ЕУ.

  Ако спрете да се взирате в дървото, а направите няколко десетки крачки назад и огледате гората и се огледате, може и да разберете че целия свят не е само едно дърво (колкото и да е прогнило и болно)."
  –––––––––––––––––––––––––––––––––––
  Затова българите напускат България, защото докато единия говори, другия гледа да вика по-силно и не чува нито дума!
  1. Казваш "всички сме 'регистрирани за умиране'", но и един ден повече е повече, защото живота е най-голямата ценност, аз не съм бройлер нито бойлер с две години гаранция! През този ден можеш да обърнеш живота си... (ако искаш доказателства ще ти ги напиша)! И защо да е на 20, 30, 50, 60, 70 като може да са 85 плюс вечност! Смъртта на един човек обръща цели родове надолу с главата!
  2. И 500 000 да напускат, но като им е дошло времето, като има кой да ги замени..., но не и да отида на чалготека, да хвърлям цяла нощ салфетки и след това да заразя баба си, майка си, баща си и съседите във входа, а аз да пиша врели-некипели, как няма вирус!
  3. Знаеш ли защо имаме най-ниската преживяемост, защото сме тъпи като гъз*ве! Ядем боклуци, каквито животните на Запад и на Изток не ядат, отивате на лекар, когато вече сме "позеленели" и там ни посрещат лекари, които ни казват, че сме хипохондрици и ни няма нищо, а "хипохондрика" умира на паркинга пред болницата!
  И накрая след всичките безсмислици, които си написал идва ред и на философското послание за живота и смисъла...
  Всъщност в какво се съмняваш... във всичко ли! В какво вярваш... в нищо ли!

 24. 24 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#22] от "konservator.bg":

  Колега, опитах се, но не можах да разбера вашата теза.

  В първия си коментар сравнявахте КОВИД със Чернобил.

  Във втория си коментар описвате принципната ситуация в България по сходен начин.

  Да - имах забележки по първия ви коментар, с голяма част от втория съм съгласен.

  > В какво вярваш... в нищо ли!

  Принципно - вярвам, в науката. Не вярвам на политици и бизнес играчи и медии които съзнателно или несъзнателно ги обслужват.

  કટાક્ષ
 25. 25 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  До коментар [#14] от "konservator.bg":

  Глупости, в поне 90 процента от случаите на починали с коронавирус причината не е короната. Още преди месеци експерти под шапката на СЗО определиха смъртността на 0.2 процента, оттогава даже падна. Причината за смъртност търсете в стреса и паниката, липсата на движение и затваряне по домовете, липсата на чист въздух, липсата на адекватни здравни грижи за всичко различно от короната, притеснения за доходите и още и още.

 26. 26 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  До коментар [#25] от "Billy Pilgrim":

  О, да, и напредналата възраст с куп съпътстващи заболявания. Тя бе причината починалите след ваксиниране норвежци бързичко да бъдат обявени за починали по този параграф (напреднала възраст, крехко здраве), не може да става и въпрос за починали вследствие на ваксинирането, я! Но на същите тези не им мигна и окото да обявят хора на по над 80 г. с куп съпътстващи заболявания за починали поради корона вируса. Новото нормално в един обезумял оруеловски свят.

 27. 27 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#24] от "Ан Он":

  Нямаме никакъв шанс да си говорим! Два различни езика и то не словесни – едния с жестове, а другия със звуци! Единия вярва в науката, а другия в Христос, а от последното се разбира, че сме и от различни вселени...
  Поздрави!

 28. 28 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Нещо не ми се връзва стъкмистиката.
  Щом след 14-я ден се броиш за оздравял, как така днес са над 6000 излекувани, при положение, че от 4-7 януари новозаразените са били общо около 3500?

 29. 29 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#28] от "Bond007":

  Колега, вие сте поредният които се опитва с някакви елементарни аритметични действия да търси логива в ежедневните сводки.

  Еми не излизат сметките.

  કટાક્ષ
 30. 30 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#27] от "konservator.bg":

  > Единия вярва в науката, а другия в Христос

  Колега, не знам как е при Христос, но както казах в България медицината (*) отчита средно 110 000 (**) починали на година.

  Да, наистина върлува кофти болест и наистина тази болест + мерките против нея, последни 12 месеца са увеличили значително смъртността.

  Но не мога да свържа следните изяления с вярата в Христос.

  > ... това е "новичок" ...
  > ... Това е все едно да гръмне Чернобил ...


  (*) приемаме че медицината е част от науката
  (**) през 2020 г. значително повече

  Бъдете здрави, щастие, любов и късмет желая!

  કટાક્ષ
 31. 31 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#23] от "konservator.bg":

  > Смъртта на един човек обръща цели родове надолу с главата!

  И това не го оспорвам.

  Какво вече писах, в България умира средно по един човек на 5 минути.
  И смъртта на всеки от тези 111 000 човека е лична драма за доста хора.

  કટાક્ષ
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK