"Галъп": Прогнозите за изборите е трудно да се правят заради непредвидимата активност

"Галъп": Прогнозите за изборите е трудно да се правят заради непредвидимата активност

© ДневникТекстът е редактиран на 22 януари 2021г., заглавието е сменено.


"Галъп интернешънъл" смята, че прогнози за изборите е трудно да се правят и избирателната активност не може да се предвиди, но въпреки това разпространи данни кои партии биха били представени в следващия парламент. В тях обаче липсва именно число на база каква избирателна активност са те и това прави данните непълни за използване и анализиране.


Явно затова агенцията отбелязва, че те не са прогноза за изборен резултат, а само "моментна снимка на електоралните нагласи", но въпреки това ги публикува и анализира представянията на отделните партии.
"Прогнозите ще бъдат изключително затруднени, заради неяснотата в очакваната изборна активност, както и заради цялостната тревожна обществена атмосфера", пише в съобщението на "Галъп интернешънъл" в началото. В края добавя също "отново трябва да се направи уточнението, че параметрите на активност са непредвидими на този етап и споменатите числа са само индикативни".


В петък Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешенъл", обясни пред "Дневник", че по изчисления на агенцията на този етап около 50% (2.8 млн. души) от пребиваващите в страната хора с избирателни права (които по оценка на "Галъп" са близо 5.5 млн. души), смятат твърдо да гласуват. Това обаче няма как да бъде изяснено като активност на база официалния избирателен списък. "Активността е най-трудният за прогнозиране параметър. Резултатът е на база моментна снимка, но може да се промени спрямо развитието на епидемията от COVID-19", каза още Симеонов. Няма данни какви са дяловете на хората, които няма да гласуват или се колебаят.


Резултати от изследването


Изследването е било направено "лице в лице" сред 1010 души между 7 и 15 януари, уточнява агенцията. Парламентарните избори са насрочени от президента Румен Радев за 4 април.


Така ако данните трябва да бъдат разглеждани при лисата на избирателна активност - от тези, които ще гласуват и са решили за кого - пет партии биха били представени в следващия парламент, а за други две кампанията ще бъде решаваща.


"Галъп": Прогнозите за изборите е трудно да се правят заради непредвидимата активност

© "Галъп Интернешънъл"


Най-голям дял от анкетираните - 22.9%, отговарят, че биха гласували за ГЕРБ (в коалиция със СДС). Според агенцията властта вероятно получава бонус от намаляването на случаите на коронавирус в страната, а засега ниският темп при ваксинирането явно все още не оказва влияние върху имиджа на управлението.


Втората най-поддържана партия сред анкетираните е БСП - с 19.2%. Заедно с ГЕРБ БСП загуби подкрепа през лятото (макар и не колкото ГЕРБ). Агенцията коментира, че спадът на подкрепата на БСП през лятото се дължи и на това, че като моментни алтернативи протестите припознаха по-скоро други партии и именно те в момента донякъде пречат на БСП да монополизира потенциалния протестен и наказателен вот срещу управляващите.


Сред решилите да гласуват бариерата от 4% за влизане в парламента преминава и партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" (12.4%). "Галъп" твърди, че партията засега спира своя ръст.


При ДПС агенцията дава резултат от 10.9% от потенциалните гласуващи.


"Демократична България" е с 6,2%. "Голяма обаче е разликата между тези твърдо заявяващи, че ще гласуват, и общия масив потенциални гласове за тази партия, което означава възможни колебания в подкрепата", пише "Галъп" в анализа към данните.


Според "Галъп" за явяващите се заедно ВМРО/НФСБ (4.6%) и "Изправи се.бг"/"Отровното трио" (4.5%) от основно значение ще е силната предизборна кампания. "Патриотите" обаче все още не са обявили официално как ще участват.


Делът на тези, които ще гласуват (макар агенцията да не съобщава техния процент), но не са решили за кого, е 10.4%.


Според "Галъп" едва 1/10 от общо възнамеряващите да гласуват признават, че вирусът би ги отказал. Такава е и частта на хората, които казват, че ще гласуват, но все още не могат да кажат за кого.


Резултатите от последното проучване на "Алфа Рисърч" - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK