Екоорганизации поискаха такса амбалаж за намаляване на пластмасовите отпадъци

Авторите на инсталацията казват, че всяка секунда по света се изхвърлят толкова пластмасови бутилки

© Георги Кожухаров

Авторите на инсталацията казват, че всяка секунда по света се изхвърлят толкова пластмасови бутилкиС арт инсталация, представляваща вълна от пластмасови отпадъци, екоорганизации поискаха днес въвеждане на депозитна система за всички бутилки в България. Акцията се проведе пред Министерството на околната среда и водите, като никой от ведомството не пожела да разговаря с природозащитниците. От пресцентъра на министерството коментираха за "Дневник", че не е поискана официална среща по реда, по който става това.


Според организаторите депозитната система е дългосрочно решение на замърсяването с еднократна пластмаса. Евгения Ташева от екологично сдружение "За земята" коментира пред "Дневник", че от повече от 5 години изпращат предложения до екоминистерството за промяна на начина за събиране на пластмасовите отпадъци, но до момента нямат отговор.


Конкретната причина за акцията днес е островът от боклук, появил се в река Искър през миналата седмица, който е съставен предимно от пластмасови бутилки. За премахване на сметището правителството отпусна спешно 220 хил. лв., но областни управители и кметове коментираха, че подобни проблеми ще има и в бъдеще.
В момента кметовете на общините имат задължение за почистването на бреговете на реките в урбанизираните територии, а областните управители - в останалите места. Те обаче често нямат средства за такива акции и боклукът се трупа в деретата на реките и при пълноводие попада в тях.


"Всички общини могат да бъдат обвинени, че не хващат замърсяващите", коментира по този въпрос зам.-кметът на Своге Илия Богданов. Според представителя на ВЕЦ "Своге" Васил Шуманов решението за справяне с подобна ситуация в бъдеще е да има разписана процедура какво се прави в такава ситуация, за да не се чака произнасяне на Министерския съвет. "Трябва да се знае как да се действа, кой е отговорният и да се започне работа възможно най-рано", е неговото мнение.


Реални мерки вместо след дъжд качулка


За еколозите обаче всички тези мерки са "след дъжд качулка". "Сегашната система за събиране на пластмасовите отпадъци за рециклиране очевидно не работи. Не навсякъде има от цветните контейнери за събиране на пластмаса, стъкло, хартия и метал, в малките населени места такива няма и целият този боклук се оказва в деретата на реките", посочи Ташева.


Тя подчерта, че пластмасовите бутилки от полиетилен терефталат (PET) са един от най-търсените материали за рециклиране, а най-ефективният начин за събирането им е с депозитна система. Става дума за неголяма такса опаковка, която се възстановява при връщане на пластмасовата бутилка в магазина. В момента такава практика има само за част от стъклените бутилки за бира и безалкохолни.


"Не всеки има достъп до контейнери до разделно събиране, но всеки пазарува и хората лесно ще привикнат да връщат такива опаковки", каза още Евгения Тасева. Депозитната система първо беше въведена в Германия, а вече е обхванала 40 страни в цял свят, в това число и 10 европейски. Там, където тя работи, преработката на пластмасовите бутилки е между 70 и 90% при 10-15 на сто в България.


Риск от нови екосанкции от Европа


Еколозите предупреждават, че липсата на адекватни мерки от държавата може са доведе до нови санкции от Европа по подобие на тези за мръсния въздух. Те припомнят, че според европейска директива за ограничаване на еднократните пластмаси, която влиза в сила, включително и в България, от юли 2021 г., задължава производителите към 2025 година да събират обратно и да преработва 75% от бутилките, които пускат на пазара. Четири години по-късно за преработка трябва да отиват 90% от този вид опаковки. Има и изискване за влагане на определено количество рециклирана пластмаса в новите опаковки.


През миналата седмица министърът на околната среда и водите Емил Димитров обяви, че към момента срещу България в съда на ЕС има 19 висящи процедури в областта на околната среда. Най-много от процедурите - 6, са за нетранспониране в срок на директиви на ЕС, което може да се случи и с тази европейска директива.


В полза на депозитната система еколозите казват, че при нея потребителите усещат ползата веднага, индустрията получава ценна суровина, не изисква разходи от държавата, а възстановява баланса между отговорността на производителите, потребителите и държавната и местна власт. "Чрез системата за събирането на бутилки, която стимулира хората да ги връщат в магазините, заплащайки депозит, производителите поемат своята отговорност за опаковките, които произвеждат, в много по-пълна степен, отколкото чрез цветните контейнери. Което следва да води към постепенното въвеждане на по-добри, по-трайни, годни за повторна употреба, рециклиране или компостиране опаковки", казват още природозащитниците.

Коментари (92)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3333 Неутрално

  Нямам нищо против таксата, инсталацията не ме кефи.

  Еретик
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Идеята за депозитна система е разумна.
  Подобни практики съществуват и са добре работещи!

 3. 3 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  В България работят добре само простите, дуракоустойчиви решения като плоския данък и валутния борд. Депозитната система е като валутен борд за пластмасовите бутилки.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":

  А със сегашните такси какво правим?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  "Депозитната система първо беше въведена в Германия, а вече е обхванала 40 страни в цял свят, в това число и 10 европейски. Там, където тя работи, преработката на пластмасовите бутилки е между 70 и 90% при 10-15 на сто в България."

  --------------------------------------------------------

  Във ФРГ имаше голяма съпротива при въвежаднето.
  Сега обаче върви добре.
  Много народ обикаля да събира амбалаж да изкарат някое евро бакшиш.

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално

  До коментар [#3] от "cinik":

  Би ли ми казал къде има обратно изкупуване на пластмасови бутилки?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално

  До коментар [#5] от "Нинов":

  Обясни къде ги връщате и къде си видял подобно нещо в Родината ти.
  Всички знаем как е в Германия.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  Ами мързел, сър. ©

  Едно време не ни мързеше да мъкнем стъкления амбалаж обратно в магазина; сега, като бутилките тежат по 5 грама и има много повече бакалии - МЪРЗЕЕЛЛЛ и безхаберие. 😧
  Ако една пластмасова бутилка струва 25 ст., ще я хвърляте ли на боклука? Не, повечето ще си я носят чинно до автомата и ще си приберат обратно 25-те стотинки.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 9. 9 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1750 Неутрално

  "Рециклиращите" компании не харесват това. Вместо да им пълним шарените кофи, а те да си пълнят джобовете от таксите за опаковки, ще започнем да връщаме бутилки в магазина. А всъщност депозитната система е едно изключително просто решение на проблема.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 10. 10 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 195 Неутрално

  Депозитната система работи желязно в повечето държави, ама дали ще работи и у нас? Защото тука ще стане белег на гъзарщина да не си връщаш бутилките, а да ги хвърляш демонстративно за да видят всички че не ти пука за депозита.
  Иначе преди мнооого години бях потресен в Холандия като си купих вода - половин гулден водата и два гулдена депозита за шишето.

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално

  До коментар [#9] от "Хриси":

  Много малко хора разбират проблема както теб. Плъзгат се се първосигнално по мейнстрийма.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете, става въпрос и у нас да се въведе подобна система.
  Докато пластмасата е включена в цената на напитката, оправия с боклуците няма да има.
  Ако бутилките се изкупуват (от машина-автомат), не само че няма дс се хвърлят безразборно, ами и черните ще очистят деретата от всички пластмасови бутилки. Вярно, ще струва 100-200 милиона допълнително, но ще имаме една значително по-чиста България.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 13. 13 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  Проблемът с депозитната система е, че пластмасовите бутилки струват 1-2 стотинки.

  Ако ги направят 50 стинки депозит - то ще има далавера да се произвеждат пластмасови бутилки, да се мачкат и да се връщат. :)

  Т.е. трябва така да се прецени, че да няма смисъл да се произвеждат и депозират. Което пак ще направи връщането им също не много ефективно.

  И отделно проблемите не са само пластмасовите бутилки, ми всякакви други отпадъци - опаковки на кроасани, на вафли, торбички и всякакви други неща. За съжаление, една част от българите нямат навика да пазят и хвърлят всичко около себе си.

  Около водоемите където ходят много рибари може да се видят всякакви опаковки, не само на храна, захранка и стръв за риба, на рибарски принадлежности, метални консерви с царевица и каквото се сетиш.

  Иначе аз съм за много строги мерки в тази област. Хубавото е че част от хората го осъзнават и почват да спазват и да поставят табели да не се хвърлят боклуци.

 14. 14 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  Екопак и колегите им ще направят всичко възможно, депозитната система да не просъщеатвува ! От минимум 100 млн годишно, "рециклаторите" харчат по пресназначение ПО-МАЛКО ОТ 15% !!!

 15. 15 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  Още по-добра идея е пълната забрана на пластмасови продукти за еднократна употреба.

 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално

  До коментар [#12] от "БМЗ":

  Знам отлично НО такса и сега ти събират за всяка бутилка. Ти всъщност искаш ВТОРА такса за едно и също нещо. Това ли желаеш?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  Депозитната система работи желязно в повечето държави, ама дали ще работи и у нас? Защото тука ще стане белег на гъзарщина да не си връщаш бутилките, а да ги хвърляш демонстративно за да видят всички че не ти пука за депозита.
  —цитат от коментар 10 на PoToP


  В Германия много хора не си прибират амбалажа, а го оставят да мине някой да го събере. Случва се при хубаво време на пикник, концерти и празници на открито. После минават ловците и събират първо пластмасовите бутилки за €0,25 парчето, като свършат падат едно ниво по-ниско и събират стъклени бутилки за €0,08 парчето.

 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално

  До коментар [#14] от "Тони КОСТОВ":

  ИМЕННО!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално

  До коментар [#15] от "Nedyalko Lazarov":

  Както и на производството на цигари и алкохол.
  Знаем обаче, че това е утопия. Много пари има в този бизнес.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1750 Неутрално

  Депозитната система работи желязно в повечето държави, ама дали ще работи и у нас? Защото тука ще стане белег на гъзарщина да не си връщаш бутилките, а да ги хвърляш демонстративно за да видят всички че не ти пука за депозита.
  —цитат от коментар 10 на PoToP


  И след това ще минат или циганите, или някой просяк, или някои деца, ще съберат бутилките, ще ги върнат и ще изкарат някой лев. В крайна сметка, няма абсолютно никакво значение кой ще събере бутилките и ще вземе парите. Целта е да няма бутилки по улиците, парковете и в реките. В скандинавските държави тази система работи перфектно. Преди години, на един фестивал във Финландия, през деня в къмпинга дойдоха децата от близкото село с една количка и ни обясниха, че събират бутилки, за да съберат пари да си купят нещо-си-там за хокейния си отбор. Повечето хора събрахме празните бутилки от палатките и им ги дадохме. Около палатките те сами си направиха уборката. Хем децата доволни, хем ние не се занимавахме да събираме бутилки и да ги мъкнем с нас до супермаркета (който изобщо не беше близо), хем нямаше боклуци.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 21. 21 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  До коментар [#13] от "realguru":

  Значи тогава много строг контрол на производителите на бутилки. Щом могат да контролират акцизите и сложиха горивомери на бензиностанциите, защо да не могат на заводите за бутилки?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално

  До коментар [#17] от "Нинов":

  Кажи обаче каква е съдбата на вече вънатита бутилки.
  Ще е интересно на аудиториятал
  ЦЯЛАТА истина а не само пасажи от нея.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на TheRedOne
  TheRedOne
  Рейтинг: 323 Неутрално

  А за хладилниците и прочие мебели депозитна система кога? Този боклук е хвърлен от хората, не от институциите, така че ние сами сме си виновни. Тези екоорганизации да вземат да похарчат малко от кинтите, дето смучат оттук и оттам, за истински кампании, насочени към хората, не да рипат срещу нек'ви неодушевени институции.

 24. 24 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":

  В България също се събира пластмаса с конска каруца.
  Май плащат по 70 лв. на тон.
  Тва са доста бутилки.
  Но ако идеш на село на пърдището за един ден може и да се съберат.

 25. 25 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално

  До коментар [#21] от "БМЗ":

  Защото заготовките ги правят в Китай. Тук само ги издуват.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 26. 26 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  До коментар [#16] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Еми тая такса ще отпадне, какъФ е проблема?
  Виж Нинов какво е написал за бутилките в Германия. Там работи, защо да не сработи и у нас? 😰

  Апокалипсисът апокалиптичен
 27. 27 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  До коментар [#22] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Върната (пластвасова) бутилка става на малки парченца още във автомата за връщане, минавайки през шредер.... чува се едно кккррръъъ, кккррръъъ, кккррръъъ,

 28. 28 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  До коментар [#25] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Чакай сега, искаш да ми кажеш, че в Китай топят полиетилена на топки, носят го в България, после пак го топят и раздуват от него пластмасова бутилка? 😨

  Апокалипсисът апокалиптичен
 29. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално

  До коментар [#27] от "Нинов":

  Не е вярно драги. Голяма част ги ползват отново и ти много добре го знаеш.
  Защо лъжеш във форума?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално

  До коментар [#26] от "БМЗ":

  Казах ти, че знам как е в Германия защото често съм там.
  Тук сегашната система я въведе ГЕРБ и тези фирми, които здраво ЛАПАТ от сегашната система няма да се съгласят.
  Освен това трудно ще се развие системата за обратно изкупуване.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 31. 31 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  До коментар [#10] от "PoToP":

  Аз нямам против гъзарите да си хвърлят бутилките. Това да ни е проблема.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 32. 32 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално

  До коментар [#24] от "Нинов":

  Нинив, ти смяташ относително добре. Колко празни бутилки има според теб в 1000 килограма и по колко стотинки се пада на ЕДНА бутилка?
  Дали тези пари ще мотивират някой да събира и връща?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 33. 33 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  До коментар [#27] от "Нинов":Не е вярно драги. Голяма част ги ползват отново и ти много добре го знаеш.Защо лъжеш във форума?
  —цитат от коментар 29 на КМЕТ В СЯНКА


  Ползват само стуклените.
  Пластмасовите се шредерват.
  Ако искаш мога да ида до магазинта да заснема едно видето и да ти го пусна.

  Пластмасовите бутилки имат бандерол, в който е стойността на бутилката.

 34. 34 Профил на svetlio26
  svetlio26
  Рейтинг: 356 Неутрално

  До коментар [#17] от "Нинов":

  Колега Нинов,

  Туй де го говорите като дете съм го виждал в НъРъБъ-то на съни бийч-а. Надвечер минаваха някакви странни оръ за мене и събираха де какво има останало в контейнерите за боклук отстрани до плажа: Бутилка лимонада от 1 литър вървеше по дисит стинки, бировата 0,7 стъклена бутилка по седим стинки.

  Поздрав

 35. 35 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  До коментар [#13] от "realguru":Значи тогава много строг контрол на производителите на бутилки. Щом могат да контролират акцизите и сложиха горивомери на бензиностанциите, защо да не могат на заводите за бутилки?
  —цитат от коментар 21 на БМЗ


  Пластмасови изделия се правят лесно. Една форма и една преса в гаража в махалата и си готов. :)

  И няма лошо да има депозитна система.

  Но проблема у нас не са само бутилките, ами всякаквите пластмасови и не пластмасови отпадъци. Депозитната система я намали с 10%, я не боклуците. За пъти по крути мерки съм.

 36. 36 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално

  До коментар [#33] от "Нинов":

  Не е вярно. Кока кола ги ползват отново и МНОГО си личи кои са втора употреба. ИмА И ДРУГИ ОТ ПО-ДЕБЕЛА ПЛАСТМАСА ЗА МНОГОКРАТНА УПОТРЕБА.
  ИСТИНАТА ОПРЕДЕЛЕНО НЕ ТИ Е ПОРОК!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 37. 37 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  До коментар [#29] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Моите уважения кмете, ама не говори глупости. Как ще ползваш пластмасова бутилка два пъти? Нещо не си разбрал.
  Първо, всяка марка си има собствен вид бутилки, машината приема всякакъв вид, как ще ги разделиш и сортираш?
  Дори и машината да може да ги отдели, как се мие пластмасова бутилка? Не всички бутилки са от минерална вода, кмете. 😆
  Много по-икономично е пластюасата да се претопи, а не да се ползва двойно, тройно, четворно чрез миене.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 38. 38 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  До коментар [#32] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ето едно видео как функционира автомат за приемане на празен амбалаж.

  На 8:46 минута може да видиш шредера плескащ алум. кенове и пластмасови бутилки (9:40)
  https://www.youtube.com/watch?v=ozVpMDDawnw

 39. 39 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  До коментар [#36] от "КМЕТ В СЯНКА":
  До коментар [#37] от "БМЗ":

  Някои пластмасови бутилки се ползват многократно, но те са изкл. твърди като стъкло.
  В България този матриал е непознат.

  Голямата част обаче са меки бутилки и минават през шредера.

 40. 40 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално

  До коментар [#37] от "БМЗ":

  рАЗБРАЛ СЪМ ОТЛИЧНО. пОЛЗВАТ ГИ. тОВА, ЧЕ ТИ НЕ ГО ЗНАЕШ НЕ ПРОМЕНЯ ФАКТИТЕ.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 41. 41 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално

  До коментар [#38] от "Нинов":


  Продължаваш да се излагаш. Нали знаеш, че има и други живеещи в Германия.
  Жалка история.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 42. 42 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  До коментар [#36] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете, представи си една бутилка от бира. Кой производител ще рискува да ползва пластамсова бутилка два пъти, като няколко останали микроба от миенето могат да ми развалят цялата бира?
  Хайде спри с филмите, моля те.

  Стъклените битилки са " друга бира". 😅

  Апокалипсисът апокалиптичен
 43. 43 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално

  До коментар [#37] от "БМЗ":

  мие се както се мие стъклена бутилка.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 44. 44 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално

  До коментар [#39] от "Нинов":

  Значи все пак реши да кажеш истината.
  Видя ли , че не е страшно.
  Знаеш ли защо тук ползват тънките бутилки и до какво води това?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 45. 45 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  До коментар [#39] от "Нинов":

  Такива бутилки в БГ се ползват за машините с минерална вода. Теса по 15-20 л и доставчиците си ги прибират.
  По бакалиите такива пластмаси няма. 😊

  Апокалипсисът апокалиптичен
 46. 46 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  До коментар [#41] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Гледай какво пише Дойчо:

  Mehrweg-Glasflaschen hatten 2016 einen Marktanteil von 29,2 Prozent, Mehrweg-Kunststoffflaschen 13,6 Prozent.

  През 2016 г. делът на бутилки за многократна употреба е бил:
  29,2% при стъклените
  13,6% при пластмасовите

  https://www.fr.de/ratgeber/geld/anteil-mehrwegflaschen-sinkt-neuen-tiefstand-10966157.html

 47. 47 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално

  До коментар [#42] от "БМЗ":

  Казал съм кои бутилки са. Току що и Нинов го потвърди.
  НИКОГА не лъжа. Обади се на някой в Германия да те ограмоти. Свършиха ми нервите да ти обяснявам.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 48. 48 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  До коментар [#43] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Товаза коя марка говориш, кмете. Хайде, изплюй камъчето. Щом си им бил в завода и си видял, значи знаеш марката.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 49. 49 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  До коментар [#39] от "Нинов":Такива бутилки в БГ се ползват за машините с минерална вода. Теса по 15-20 л и доставчиците си ги прибират.По бакалиите такива пластмаси няма. 😊
  —цитат от коментар 45 на БМЗ


  Точно за такава пластмаса става дума!

  Във ФРГ кокаколата е в таквиз шишета от твърда пластмаса, често ужулена. Това е впечетлили кмета.

 50. 50 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  Чудесна идея, от години чакам да се въведе. Сега контейнерите са пълни с пластмасови бутилки които подлежат на рециклиране - вода, безалкохолни и т.н. Големите супермаркети даже са си предвидили места за тия автомати още при строежа на магазина но просто не са ги поставили.

 51. 51 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално

  До коментар [#48] от "БМЗ":

  Нинов е написал марката. Аз реклама НЕ ПРАВЯ. Има си и причина.
  И не е само тази марка. Освен това има мнение, че тази пластмаса е по-БЕЗВРЕДНА!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 52. 52 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  До коментар [#49] от "Нинов":

  Всяко правило симима изключения. ☺

  Кока-кола не пия, ако щат и в мехове да я продават. 😄

  Кмете, не е хубаво от частния случай да правиш обобщения. 😉

  Апокалипсисът апокалиптичен
 53. 53 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#42] от "БМЗ":

  Има такива, примерно кока-кола ползва твърди пластмасови бутилки за многократна употреба и понякога им личи. Разбира се ги мият и десзинфекцират някакси. Пък предвид колко е киселинно съдържанието, едва ли нещо живо може да остане в бутилката. За други не съм виждал. Бирите специално са или в кенове или в стъклени бутилки, не съм виждал бира в пластмаса в Европа.

 54. 54 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#35] от "realguru":

  Важното е мерките да работят а не да са крути. Депозита ще намали с 90% амбалажа съдейки от Европа. Което не е решение на за всички боклуци но правилна стъпка.

 55. 55 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално

  До коментар [#50] от "m17":

  И това не е вярно. Не познаваш магазините в града. Има една машина в една немска бакалия ако не са я демонтирали.
  Твоите гербери обаче няма да позволят защото сега добре мажат от екопак фирмите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 56. 56 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  До коментар [#51] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Има и минерална вода в платсмасови бутилки за многократна употреба (PET-Mehrwegflasche) на "Сдружението на герм. кладенци"

  https://www.gdb.de/mehrweg/flaschen-und-kaesten/

 57. 57 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално

  До коментар [#53] от "m17":

  Има в ЛИДЛ в германия но не ги полгват повторно.
  Пластмасата влошава качеството на съдържанието.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 58. 58 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално

  До коментар [#52] от "БМЗ":

  Не е частен а един КОНКРЕТЕН случай. Казах ти, че не са единствената фирма.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 59. 59 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#24] от "Нинов":

  Напоследък тоя бизнес май е замрял защото ги няма вече "индустриалните" клошари. Преди редовно минаваше каруцата с бутилките ама последната година-две не съм я виждал и бутилките си седят. Бизнеса с велпапето също май е замрял, преди имахме един професионален клошар в квартала, събираше кашони от магазинчетата. Даже си имаше уговорка - оставят му ги сутрин отпред, той минава, разглабя, вързва и отнася. И бонуса е че кофите не се препълваха с празни кашони. Но покрай короната и той се загуби и сега магазинчетата ги хвърлят в кошовете.

 60. 60 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Депозитна система за пластмасовите бутилки е създадена преди повече от 30 години в Дания. Ама къде сме ние, къде са датчаните. Дания е най-социалната държава, защото датчаните са трудолюбиви, подпомагат се и не крадат. Не говоря за дошлите в Дания имигранти.

 61. 61 Профил на svetlio26
  svetlio26
  Рейтинг: 356 Неутрално

  До коментар [#56] от "Нинов":

  Колега Нинов,

  Има и една Германска поговорка:
  "На слепият каквито и очила да му дадеш няма да прогледне".

  Поздрав

 62. 62 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  Кажи обаче каква е съдбата на вече вънатита бутилки.
  —цитат от коментар 22 на КМЕТ В СЯНКА


  Продават ни ги.
  През 2019 Германия е изнесла над 1 млн тона пластмасови отпадъци. Най - много за Малайзия - 180.000 тона. Износът за Чехия се увеличава с 48% , за България с 80%, Румъния с 200%, за Турция се утроява

  https://www.nabu.de/umwelt-und-ressourcen/abfall-und-recycling/26205.html

 63. 63 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  До коментар [#61] от "svetlio26":

  Кмета ми се разгневи нещо.

  Е, да прав е, ама само на 16%.

  Интересно е друго нещо, а именно само 30% от стъкления амбалаж в Германия е за многократно ползване. Голямата част са шишета за вино, твърд алкохол, олио, лекарства и всякакви други неща.

 64. 64 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  До коментар [#58] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Добре бе, кмете, но 90% от пластмасовите бутилки са за еднократна употреба. За тях иде реч. И те може лесно да се елиминират. Защото сега какви извращения съм виждал. Примерно 10 л бутилка от мин. вода в кофата за пепел. 😨 Даже не в обикновения контейнер, а в този за пепел. Да не говорим, че и в обикновения не и е там мястото. Мястото и е в жълтия контейнер за рециклиране.
  Та мисълта ми е, такава система ще ни спести куп проблеми.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 65. 65 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Подкрепям с две ръце! Пластмасата е голям проблем, а мерките са 0

 66. 66 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  На управляващите не им стиска да въведат нови такси, които директно да удрят по джоба. Къде по-лесно и доходоносно е проблемите да се решават с през бюджета нашите пари през техните фирми...

 67. 67 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Да поощряват производители, които използват стъкло, хартия и всякаква бързо разпадаща се опаковка. Или да има цена на пластмасовата, а не на стъклената.

 68. 68 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  До коментар [#59] от "m17":

  При вас може и да няма, но във Варна на центъра има един и той е монополист на картона. Преди беше с колело, вече и кола си купи на инвалид и паркира в синя зона. А в кварталите си минават с количките с огромните чували и разделно събират пластмаса и метал.

 69. 69 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 195 Неутрално

  Тука кмета като папагал повтаря как и сега имало такса за бутилката. Има ама е нищожна. За една бутилка 1.5 литра от минерална вода таксата е 0.24 стотинки т.е. на 4 бутилки една стотинка е таксата. Затова на никой не му пука.

 70. 70 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 195 Неутрално

  До коментар [#61] от "svetlio26":Кмета ми се разгневи нещо.Е, да прав е, ама само на 16%.Интересно е друго нещо, а именно само 30% от стъкления амбалаж в Германия е за многократно ползване. Голямата част са шишета за вино, твърд алкохол, олио, лекарства и всякакви други неща.
  —цитат от коментар 63 на Нинов


  Още преди години правиха сметка хората и установиха че понякога е по-екологично да рециклираш стъклената бутилка, отколкото да я ползваш повторно. Защото за повторно ползване имаш транспорт на празни бутилки, миене (сода каустик, препарати, мнооого вора се хаби) и т.н.

 71. 71 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  До коментар [#70] от "PoToP":

  Няма лошо, нека и заводите за стъкло да припечелят. Важното е да няма пластмасови бутилки в канавките и деретата. И микропластмаса в почвата. 😤

  Апокалипсисът апокалиптичен
 72. 72 Профил на osuald
  osuald
  Рейтинг: 315 Неутрално

  До коментар [#27] от "Нинов":
  И пред някои магазини на Кауфланд в България имаше такива контейнери. Доста често в тях се пускаха стъклени бутилки или други боклуци и ножовете даваха фира. И немците прецениха, че не им излиза сметката.

 73. 73 Профил на osuald
  osuald
  Рейтинг: 315 Неутрално

  До коментар [#27] от "Нинов":
  И пред някои магазини на Кауфланд в България имаше такива контейнери. Доста често в тях се пускаха стъклени бутилки или други боклуци и ножовете даваха фира. И немците прецениха, че не им излиза сметката.

 74. 74 Профил на uox11317050
  uox11317050
  Рейтинг: 255 Неутрално

  До коментар [#13] от "realguru":

  Ами нали точно такъв е смисълът - да се събира депозит, за да може после крайният потребител да има стимул да ги връща (дали ще ги мачка си е негов избор). Компанията ги предава на предприятие за преработка, където ги топят и отново ги връщат в цикъла. Именно завъртането на цикъла ще намали първичното производство от нефтени продукти. Вярное, че се налага да се правят добавки, но така решаваш основен проблем за България - намаляваш безразборното изхърляне.

 75. 75 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  До коментар [#73] от "osuald":

  Тоз автомат е доста по-сложен, защото дава бон, който може да осребриш.
  Машината трябва да прецени дали става дума за:
  - многократни стъклени шишета, които реди в щайги
  - многократни пластмасови шишета (кметските), които реди в щайги
  - еднократни пластмасови бутилки с марка, които плеска и реже (най-вече марката)
  - еднократни алуминиеви кенове с марка, които плеска и реже (най-вече марката)

  Тънкият момент е в марката, която има стойност от €0,25 и автоматът трябва да потвърди, че не е фалшива. Тоест марката за депозит (част от етикета) е валута паралелна към еврото, в която има вкарани в обращениестотици милиони, ако не милиарди.

 76. 76 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално

  До коментар [#59] от "m17":

  Защото Китай спря да купува отпадъците.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 77. 77 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално

  До коментар [#64] от "БМЗ":

  Кой точно контейнер е за пепел?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 78. 78 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално

  До коментар [#75] от "Нинов":

  Така е . Тук си точен.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 79. 79 Профил на osuald
  osuald
  Рейтинг: 315 Неутрално

  До коментар [#75] от "Нинов":
  Да, същите автомати ги ползвам и в Швейцария. :)
  Но аз говоря за преди доста години, и тези контейнери бяха само за пластмасови бутилки.

 80. 80 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  За изработването на бутилка от пластмаса отива повече вода отколкото е нейното съдържание. Бойкот. Купувайте си за многократна употреба шишета и филтрирайте чешмяна. И без това е вредно от пластмаса да пиеш.

 81. 81 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Всяко хубаво нещо е трудно, но това не означава да се започне и да не се зававърши... като с жените :)
  (обичам да дразня феминистките)

 82. 82 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  До коментар [#78] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Значи най-голямото предизвикателство за бълг. държава е да въведе марката за депозит, която де-факто да стане паралена валута на лева, с която (част от етикета) клиентите да могат да връщат във всеки магазин пластмасови бутилки и алуминиеви кенове, независимо от къде са купени.

  Стъклените шишета нямат марка, а машината им измерва формата с лазер и решава нали са многократни или не. Ако прецени, че не са - ти ги връща обратно, да си ги прибереш.

 83. 83 Профил на uox11317050
  uox11317050
  Рейтинг: 255 Неутрално

  До коментар [#77] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#64] от "БМЗ":Кой точно контейнер е за пепел?
  —цитат от коментар 77 на КМЕТ В СЯНКА
  Ми човека там си хвърля пепелта :)))

 84. 84 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  До коментар [#79] от "osuald":

  Какви са размерите на депозита в Швейцария?

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 86. 86 Профил на swy46682091
  swy46682091
  Рейтинг: 265 Неутрално

  [quote#35:"realguru"][/quote]

  На базата на личния ми опит и няколко стотин чувала пластмасови боклуци, събрани през годините край морето: бутилките (като тегло) са около 25% от целия пластмасов боклук (опаковки, торбички, кофи, туби и т.н.).

  Депозитната система за пластмасови бутилки не решава проблема на 100%, но е доказано, че помага много, и е задължителна стъпка.

 87. 87 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Весело

  Еко талибаните винаги искат, но никога не дават!

 88. 88 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2020 Любопитно

  В България работят добре само простите, дуракоустойчиви решения като плоския данък и валутния борд. Депозитната система е като валутен борд за пластмасовите бутилки.
  —цитат от коментар 3 на cinik


  "Дръжки." През соца имахме точно такава система, при това обхващаше всичко дето се наливаше в шие или се сипваше в буркан. Ми файдата беше спорна, щото си имаше бутилки и буркани по поляните и горите, хем беше скъп амбалажа и имаше стимул да се връща, при условие, че беше унифициран за различните стоки. Това в съчетание с яки разходи по оборота на стъкления амбалаж...

  Ще трябва да се напънеш, да измислиш "балканско-устойчива немска система за амбалажа" та да се получат нещата. Требе да се включи и някакъв "Вуте-прецакващ" елемент, та да се съчетае финансовата с душевната файда.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 89. 89 Профил на swy46682091
  swy46682091
  Рейтинг: 265 Неутрално

  [quote#88:"gost22"][/quote]

  " "Дръжки." През соца имахме точно такава система, при това обхващаше всичко дето се наливаше в шие или се сипваше в буркан. "

  Сега ситуацията е много различна от времето, когато киселото мляко го сипваха с черпак в бурканите (помня това време).

  Сега основната цел е предпазване (предимно на моретата) от пластмасово замърсяване, а не рециклиране. За съжаление, почти всичката пластмаса се заравя или (в по-добрия случай) изгаря в тецове, в света се рециклира доста под 10% от пластмасата, колкото и хората да се заблуждават заради кампаниите с цветни капачки. Това с рециклирането, доколкото е възможно, е друг проблем, който трябва да се реши глобално в бъдеще.

  Освен това, стъклото (силициев двуокис) и металите (основно желязо) са много по-безвреден замърсител за моретата в сравнение с практически неразлагащата се пластмаса.

 90. 90 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#68] от "Лео":

  Да ви кажа че имате голям късмет с тоя човек, 10'тина като него биха оправили цяла Варна. В моя квартал има много магазинчета и те всички генерират огромно количество кашони и всякакви опаковки. И всичко това отива във кошовете и то без елементарни усилия да ги свият. А те заемат много място и кошовете прелива и вятъра разнася леките битови отпадъци които се трупат отгоре. Веригите си имат собствени кофи и си сортират хартия, пластмаса но ако има множество малки обекти става тотална мизерия.

 91. 91 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2020 Весело

  Още по-добра идея е пълната забрана на пластмасови продукти за еднократна употреба.
  —цитат от коментар 15 на Nedyalko Lazarov

  Внимавай какво си пожелаваш, че може да се сбъдне. Примерно вместо пластмаса, да се секът цели гори за дървени еднократни лъжички и вилички. Или пък пластмасовите прибори да ги направят за многократна употреба (с тройно и четворно повече пластмаса и здравина), а хората да продължат да ги изхвърлят като еднократни... Пък като опрем до хигиената на оборотния (многократен означава и оборотен) амбалаж, в чудо ще се видиш.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 92. 92 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2020 Любопитно

  Проблема с пластмасовите опаковки ще се реши на прилично ниво, ако се измисли какво да се прави от пластмасата (без да се гори) и от това нещо да има реална икономическа файда. И нещото трябва да може да "поеме" големи количества пластмаса...
  Иначе това дето държавата да налага яки цени на амбалажа, че яки екотакси на опаковките, е умряла работа. Всеки популист ще "вдигне покупателната способност" като просто разкара таксите за амбалажа... "от ден до пладне".

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK