Екоорганизации поискаха такса амбалаж за намаляване на пластмасовите отпадъци

Авторите на инсталацията казват, че всяка секунда по света се изхвърлят толкова пластмасови бутилки

© Георги Кожухаров

Авторите на инсталацията казват, че всяка секунда по света се изхвърлят толкова пластмасови бутилкиС арт инсталация, представляваща вълна от пластмасови отпадъци, екоорганизации поискаха днес въвеждане на депозитна система за всички бутилки в България. Акцията се проведе пред Министерството на околната среда и водите, като никой от ведомството не пожела да разговаря с природозащитниците. От пресцентъра на министерството коментираха за "Дневник", че не е поискана официална среща по реда, по който става това.


Според организаторите депозитната система е дългосрочно решение на замърсяването с еднократна пластмаса. Евгения Ташева от екологично сдружение "За земята" коментира пред "Дневник", че от повече от 5 години изпращат предложения до екоминистерството за промяна на начина за събиране на пластмасовите отпадъци, но до момента нямат отговор.


Конкретната причина за акцията днес е островът от боклук, появил се в река Искър през миналата седмица, който е съставен предимно от пластмасови бутилки. За премахване на сметището правителството отпусна спешно 220 хил. лв., но областни управители и кметове коментираха, че подобни проблеми ще има и в бъдеще.
В момента кметовете на общините имат задължение за почистването на бреговете на реките в урбанизираните територии, а областните управители - в останалите места. Те обаче често нямат средства за такива акции и боклукът се трупа в деретата на реките и при пълноводие попада в тях.


"Всички общини могат да бъдат обвинени, че не хващат замърсяващите", коментира по този въпрос зам.-кметът на Своге Илия Богданов. Според представителя на ВЕЦ "Своге" Васил Шуманов решението за справяне с подобна ситуация в бъдеще е да има разписана процедура какво се прави в такава ситуация, за да не се чака произнасяне на Министерския съвет. "Трябва да се знае как да се действа, кой е отговорният и да се започне работа възможно най-рано", е неговото мнение.


Реални мерки вместо след дъжд качулка


За еколозите обаче всички тези мерки са "след дъжд качулка". "Сегашната система за събиране на пластмасовите отпадъци за рециклиране очевидно не работи. Не навсякъде има от цветните контейнери за събиране на пластмаса, стъкло, хартия и метал, в малките населени места такива няма и целият този боклук се оказва в деретата на реките", посочи Ташева.


Тя подчерта, че пластмасовите бутилки от полиетилен терефталат (PET) са един от най-търсените материали за рециклиране, а най-ефективният начин за събирането им е с депозитна система. Става дума за неголяма такса опаковка, която се възстановява при връщане на пластмасовата бутилка в магазина. В момента такава практика има само за част от стъклените бутилки за бира и безалкохолни.


"Не всеки има достъп до контейнери до разделно събиране, но всеки пазарува и хората лесно ще привикнат да връщат такива опаковки", каза още Евгения Тасева. Депозитната система първо беше въведена в Германия, а вече е обхванала 40 страни в цял свят, в това число и 10 европейски. Там, където тя работи, преработката на пластмасовите бутилки е между 70 и 90% при 10-15 на сто в България.


Риск от нови екосанкции от Европа


Еколозите предупреждават, че липсата на адекватни мерки от държавата може са доведе до нови санкции от Европа по подобие на тези за мръсния въздух. Те припомнят, че според европейска директива за ограничаване на еднократните пластмаси, която влиза в сила, включително и в България, от юли 2021 г., задължава производителите към 2025 година да събират обратно и да преработва 75% от бутилките, които пускат на пазара. Четири години по-късно за преработка трябва да отиват 90% от този вид опаковки. Има и изискване за влагане на определено количество рециклирана пластмаса в новите опаковки.


През миналата седмица министърът на околната среда и водите Емил Димитров обяви, че към момента срещу България в съда на ЕС има 19 висящи процедури в областта на околната среда. Най-много от процедурите - 6, са за нетранспониране в срок на директиви на ЕС, което може да се случи и с тази европейска директива.


В полза на депозитната система еколозите казват, че при нея потребителите усещат ползата веднага, индустрията получава ценна суровина, не изисква разходи от държавата, а възстановява баланса между отговорността на производителите, потребителите и държавната и местна власт. "Чрез системата за събирането на бутилки, която стимулира хората да ги връщат в магазините, заплащайки депозит, производителите поемат своята отговорност за опаковките, които произвеждат, в много по-пълна степен, отколкото чрез цветните контейнери. Което следва да води към постепенното въвеждане на по-добри, по-трайни, годни за повторна употреба, рециклиране или компостиране опаковки", казват още природозащитниците.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK