НСИ обяви резервен план за преброяване на населението, който "не е съвсем приложим"

НСИ обяви резервен план за преброяване на населението, който "не е съвсем приложим"

© Георги КожухаровПри усложняване на епидемичната обстановка, която не би позволила да има преброяване на терен на населението и жилищния фонд в България, Националният статистически институт (НСИ) има резервен план. "Ще проведем най-вероятно електронно преброяване и после ще се опитаме чрез административните регистри да допълним информацията", съобщи за БТА директорът на дирекция "Демографска и социална статистика" в НСИ Магдалена Костова. Вчера правителството реши преброяването на населението и жилищния фонд в страната да започне на 7 септември и да приключи в 20 ч. на 3 октомври. Преброяването не може да бъде отложено за догодина, защото по еврорегламент то трябва да стане в рамките на 2021 г. във всички страни от ЕС.


"Резервният план за преброяване обаче не е съвсем приложим", обяснява Магдалена Костова. Проблемът е, че в страната регистрите все още не са на необходимото равнище и все още липсва връзка между някои от тях.


Електронното преброяване ще започне 7 септември и ще продължи до 17 септември, а след това трябва да започне това по домовете. Целият процес е изместен във времето заради същинското преброяване по домовете, което трябваше да започне от 1 февруари, като преди това преброителите се налага да преминат обучение. Костова обяснява, че кандидатите за преброители вече са 30 000, но обучението им трябва да е присъствено, а при епидемия това няма как да стане. От друга страна те трябва да посещават хората по домовете им, което въпреки осигурените лични предпазни средства също крие рискове.
В малките общини вече има достатъчно преброители, а в някои от тях дори са повече от необходимото. В големите градове е набран необходимият брой преброители и контрольори, но от НСИ се надяват, че в тези населени места ще има повече електронно преброени. През юни ще бъде направена нова кампания, като целта е набраните кандидати за преброители да потвърдят, че ще участват. Според това колко хора са се отказали вероятно ще се направи и втора кампания за донабирането на преброители в някои населени места. Очаква се през август да започне тяхното присъствено обучение.


Възнаграждението на преброителите е базирано на преброен обект - сграда, жилище, човек, ще им се плаща и за събран уникален преброителен код от електронното преброяване, с който хората, които са се преброили по този начин, ще удостоверяват това. В зависимост от това колко преброителни участъка ще поеме един преброител той ще може да вземе между 450 и 1000 лева за този 15-дневен период, каза експертът.


При преброяването на терен на хората, които са под карантина, са обсъждани няколко варианта на предоставяне на преброителните карти - чрез службата "Патронажна грижа", домоуправители или чрез пощенските услуги. За хората, които са в болница, преброяването ще стане чрез определени от управителите на лечебните заведения техни служители. Така става и преброяването на хората в домове за възрастни, хора с увреждания и за деца, лишени от родителски грижи, в центровете за настаняване на бежанци, затвори.


Спрямо пробното преброяване има някои промени във въпросите от преброителната карта, която скоро ще бъде публикувана с актуализираните нови дати, обяснява Костова. Повечето промени са в раздела "Жилище", като в подраздел "материална осигуреност" са добавени въпроси за наличие на мобилни устройства, смартфони и таблети. В услугите, които ползват домакинствата, също са добавени някои позиции - няколко вида телевизии и радиа.


Резултатите от електронното преброяване - за броя на преброените, и някои характеристики, може да се очакват още в средата на септември. Около два месеца след приключване на преброяването - през декември, ще има първи експресни резултати, като тогава ще се обявят предварителни данни за общия брой на населението на България, жилищата, домакинствата и сградите на различни териториални нива, а през април-май догодина ще са готови и първите окончателни резултати.


По темата за т.нар. мъртви души, за която винаги се говори в България преди избори, Костова казва, че дори и да има такава бройка, нейният процент е не по-голям от статистическа грешка. "Може би има малък процент от хора, които са пребивавали в чужбина и са починали там и за тях не е дошло съобщените за смърт, и тези хора фигурират като живи в националната база данни "Население" на ГРАО, но става дума за много малък брой хора", допълва тя. Разликата в данните за броя на населението на страната между НСИ и ГРАО се дължи на различната методология и цели на събирането данни. Целта на НСИ е да направи оценка на реалния брой на населението на територията на страната, обект на различни инфраструктурни, социални и други услуги, независимо дали са български или чужди граждани. Докато целта на регистър ЕСГРАОН е да се извършва гражданската регистрация в страната и административното обслужване на населението. Избирателните списъци се съставят на база на регистъра, тъй като той съдържа информация за всички български граждани, независимо дали се намират в страната или извън нея и имат право да гласуват на определени избори.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  неприложим план. Браво. Тия ги храним с нашите данъци.
  Гласувайте пак за ГЕРБ, всичко е наред

 2. 2 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3299 Неутрално

  Като не е съвсем приложим, защо го обявяват? Да го направят приложим и тогава! Егати и калинките!

 3. 3 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Аз пък, кой знае защо, мисля, че всички бройки във всеки едни момент са известни и никакво кампанийно броене не е нужно. Не ни знаят сградите, колите, умрелите и живите? Айде бе...

 4. 4 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2519 Любопитно

  "в страната регистрите все още не са на необходимото равнище и все още липсва връзка между някои от тях" - имаше "електронно преброяване", от което със сигурност са направили изводи. Е, изводи, след които да се използват както си трябва различните значения. Но, колко ли време трябва на БГ администрация да въведе някакъв ред в описанието на "Данък сгради, такса смет" например?!? Колко ли лелки и млади нахъсани партийни калинки са ангажирани с описанието на народонаселението по пол, възраст, местожителство? Цялото време на света не може да стигне на БГ институции дори и да си рестартират компютрите, щом не могат да систематизират базата данни.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 5. 5 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  Абсолютно излишно е това преброяване. Държавата ни знае и кътните зъби, сума ти регистри поддържат, само трябва да седнат и да си обработят информацията.

 6. 6 Профил на ikod
  ikod
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Преди имаше едно понятие постоянен адрес :) Преди хората бяха длъжни да декларират къде им е постоянният адрес. И ако не го направиш те глобяваха. Май и сега е така, но на никой не му дреме. Реално преброяването е върху тези данни. Има две групи. Едните имат документ за самоличност, а тези които нямат - имат родители. На всеки постоянният адрес е записан в личната карта. Единственият смисъл на преброяването е да се провери кой е пропуснал да си декларира новият адрес. И за това наемаме 30 000 армия да ни дебне хахаха. Напълно нормално да е неприложимо защото, подходът е сбъркан.

 7. 7 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Абе, важното е, че Михал Константинов ще брОй на изборите 😁 Има ли герберугиииии?

 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5080 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK