Екоминистерството разчита на културата и контрола за ограничаване пластмасите

Екоминистерството разчита на културата и контрола за ограничаване пластмасите

© Надежда Чипева, КапиталЕкологосъобразното управление на отпадъците е на първо място грижа, отговорност и мерило за културата на всеки отделен гражданин. Същевременно ефективният контрол срещу нарушителите е свързан с възможността за неговото бързо осъществяване по места, това се казва в позиция на Министерството на околната среда и водите по повод акция на екоорганизации от днес.


С арт инсталация, представляваща вълна от пластмасови бутилки, те поискаха за всички бутилки да се плаща за амбалаж, а не само за стъклените.


От екоминистерството припомнят, че Законът за управление на отпадъците (ЗУО) вменява на кметовете и съответните общински длъжностни да осъществяват своевременен контрол върху действията на гражданите, да следят и да не допускат нерегламентирано изхвърляне на отпадъци.
"За съжаление се установява, че контролът в общините не се извършва в достатъчна степен, за което свидетелстват множеството и разнородни отпадъци, отнесени от водите на р. Искър. Очевидно е, че пластмасовите отпадъци са само една част от тях и фокусът на проблема е в цялостното организиране на дейностите по управление на отпадъците и упражнявания контрол, в случая със Своге - в селата и вилните зони в района", казват още от МОСВ.


В съобщението до медиите се посочва, че министъра на околната среда и водите Емил Димитров е възложил на областните управители спешно да предприемат необходимите действия за почистване на речните корита. На районните екоинспекции пък е възложено да извършат проверка на всички населени места по поречието на р. Искър как са организирали и осъществяват дейностите по управление на отпадъците.


В съобщението се коментират и ангажиментите на България към въвеждането на Директива на ЕС за намаляването на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда. Посочва се, че до 3 юли 2021 г. междуведомствена експертна работна група ще обсъди графика по изготвяне на необходимите нормативни промени, за да се спази крайният срок за транспониране. От МОСВ посочват, че според директивата депозитните системи и разделното събиране на пластмасови отпадъци от опаковки са равнопоставени.


От министерството казват още, че решение за въвеждане на депозитна система в България надхвърля компетенциите на МОСВ.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4775 Неутрално

  ПАК ПОЗНАХ.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на ial
  ial
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Екоминистерството разчита да не прави нищо за опазване на околната среда.

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1579 Разстроено

  За съжаление и с "културата" и с "контрола" сме в ляво от нулата, така, че ако искаме резултат ще трябва да потърсим друго решение!

 4. 4 Профил на swy46682091
  swy46682091
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Значи на властите (МОСВ) им е виновна "културата на всеки отделен гражданин".

  А иначе са назначени като министри и калинки в това министерство точно благодарение на "културата на всеки отделен гражданин", избрал да гласува за съответната партия.

  Не било в правомощията им, "надхвърляло компетенциите на МОСВ"?!?!

  А какви са им правомощията и компетенциите - да вземат подкупи за разрешения? Или да се спотайват, ден да мине, самун да загине, а държавната заплата да тече.

 5. 5 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 746 Любопитно

  И ние българите разчитахме на културата и контрола на министър председателя и министрите .Но се оказа че нито имат култура нито упражняват контрол , и затова сме в дъното на ЕС по всички показатели .Борисов да се моли да приемат Албания и Македония в ЕС за да заемем поне предпоследното място .
  А доколкото си спомням от години в цената на всяка опаковка се начислява такса която
  след това се превежда в сметките на няколко организации за преработка на отпадъци .
  Защо те не си вършат работата за което получават милиони ?
  И защо никой не ги санкционира?

 6. 6 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  Ами кой контролира бе ?

 7. 7 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  =======От министерството казват още, че решение за въвеждане на депозитна система в България надхвърля компетенциите на МОСВ.

  ==========

  Прехвърлете го към компетентното министерство

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2489 Неутрално

  Културата на средния българин се вижда в Искъро, а тази на институциите - във Варненското езеро.

  За метрото, наводнено с ***няна вода от Перловската река (ще си рече някой, че е Нил или Амазонка), можем да кажем само: #HUBAVOE.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  Морков и тояга - депозитни такси за амбалаж и връщане на таксата при определени условия - като в белия свят..........и ще имаме екологична култура .....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 10. 10 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  Ще требе да се променя културата на населението иначе нема да стане.

 11. 11 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  Истинско разделно събиране и РАЗДЕЛНО ИЗВОЗВАНЕ НА ОТПАДЪЦИТЕ, за да има смисъл.........и ще имаме екологична култура .....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 12. 12 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2231 Неутрално

  И контролът трябва да е безкомпромисен, и трябва да има някакво съзнание. Депозитът за бутилките трябва да се въведе, за да ограничи това безхаберие. Почистването на коритата и изсичане на дърветата където трябва , трябва да бъде ежегодно.

 13. 13 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  И контролът трябва да е безкомпромисен, и трябва да има някакво съзнание. Депозитът за бутилките трябва да се въведе, за да ограничи това безхаберие. Почистването на коритата и изсичане на дърветата където трябва , трябва да бъде ежегодно.
  —цитат от коментар 12 на stedim


  Знаеш ли колко реки има и някои са трудно достъпни. А като почнат да се режат дърветата и да се почистват коритата ще почне рев че се нарушава еко-системата и някое бръмбарче или паяче му се нарушава естествения хабитат. :)

  Решението е населението да не изхвърля пластмаси и други боклуците извън определените за това места. Щото тука имаш ламарини, парчета от перални и др. уреди. Пластмасовите бутилки са главно от рибари и туристи разхождащи се покрай реката.

  Ако реката минава покрай населено място кмета може да контролира, ама извън населеното място, което е трудно достъпно през разни шубраци и капинаци, дето само рибари ходят и хвърлят всичко непотребно да не го връщат обратно.

 14. 14 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Прокуратурата и следствието пък разчитат на култура за ограничаване на корупцията, а от КАТ смятат да спрат да контролират движението по пътищата по същата причина - разчитат на добрата култура на водачите.

  No Pain No Gain
 15. 15 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3568 Неутрално

  "На районните екоинспекции пък е възложено да извършат проверка на всички населени места по поречието на р. Искър как са организирали и осъществяват дейностите по управление на отпадъците."
  ================
  Няма смисъл. Искър се самопочисти. Следват Огоста, Янтра, Тунджа.....

  Еретик
 16. 16 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3568 Весело

  До коментар [#9] от "the_flea":

  "Морков и тояга - депозитни такси за амбалаж и връщане на таксата при определени условия - като в белия свят..........и ще имаме екологична култура ....."
  ===============
  Под предната подобна статия днес някой вече се досети, че цената на бутилката е по-ниска от депозита. Фирми ще ги произвеждат само за да ги предават.

  Еретик
 17. 17 Профил на liz31552545
  liz31552545
  Рейтинг: 126 Неутрално

  Културата е видна на снимката горе, така че остава само контролът!

 18. 18 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  До коментар [#9] от "the_flea":"Морков и тояга - депозитни такси за амбалаж и връщане на таксата при определени условия - като в белия свят..........и ще имаме екологична култура ....."=============== Под предната подобна статия днес някой вече се досети, че цената на бутилката е по-ниска от депозита. Фирми ще ги произвеждат само за да ги предават.
  —цитат от коментар 16 на Костадин Иванов


  Едва ли е така както пишеш-че фирмите ще произвеждат бутилките само за да ги предават (или продават), ама не пишеш кому?

  По нашенско ВСЕКИ ПРОИЗВОДИТЕЛ И ВНОСИТЕЛ на бутилки (стъклени И пластмасови, както и алуминиеви кенчета) ПЛАЩА на държавата депозите (30 агурот/15 стотинки), и после си връща (теоретически) парите като включва тези 15 ст' към цената по която ги продава на търговеца. А търговеца-на крайния купувач.

  След употреба почва обратния процес-крайния купувач ги връща за да си получи парите. Обаче тъй като хората правят покупките си в мрежите привечер-се оказа че никой не влачи празните бутилки цял ден за да ги върне в магазина. Или в някакъв пункт за връщане. И де факто хората оставят празните бутилки в контейнерите за разделно събиране:

  https://www.dnevnik.bg/ot_vas/novini_ot_vas/2017/11/07/3073039_otnosno_otdelnoto_subirane_na_otpaduci/

  https://www.dnevnik.bg/ot_vas/novini_ot_vas/2019/02/20/3393256_razdelno_izhvurliane_na_otpaduci_za_reciklirrane/

  Де факто само един вид..."особени" хора събират от кошчетата за боклук около киоските разни бутилки/кенчета за да ги предадат някъде за пари. Те са и леко досадни понякога-ако седя на маса в кафене (преди короната, сега маси-ЙОК)-идват и ме питат-мога ли да взема кенчето...

  Та по тези причини МНОГО РЯДКО може да се види празна пластмасова бутилка или кенче бира/безалкохолно питие по улиците, камо ли в дворовете/градинките.


  До коментар [#16] от "Костадин Иванов":

  ----------------

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 19. 19 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Културата, на която Ревизоро смята да разчита, е на нивото на полудивите племена.

  Mутри, вън!
 20. 20 Профил на swy46682091
  swy46682091
  Рейтинг: 406 Неутрално

  [quote#18:"МОЙШЕ ТОЛКОЗ"][/quote]

  Точно такива хитри решения като в Израел помагат много за предпазване от пластмасово замърсяване. Подобни схеми са въведени в доста страни, очакваме и в България.

  А почистването и предотвратяването на пластмасовото замърсяване няма нищо общо с останалите боклуци и коритата на реките. Това са два различни проблема. Дърветата са естествен материал, разлагащ се, докато пластмасите "живеят" хиляди и повече години, особено когато са заровени или в морето, предпазени от УВ лъчи. Пластмасите са практически вечен боклук, за разлика от всички други видове боклук.

  Работа и задължение на МОСВ е да изготви компетентно становще и предложения за решение на този огромен проблем (пластмасовото замърсяване), а парламентът за приеме законите. МОСВ бяга от проблема, защото решенията му не носят никакви облаги за властта (обратното - бирата "ще скочи" с 10-15 ст.) и затова е необходим натиск от гражданското общество.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8282 Неутрално

  Какво да чакаме от министерство, начело на което стои Ревизоро/Язовиро.

 22. 22 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  Как на хубавите реки ще може да се наслаждаваме,
  когато имаме немърливци да правят замърсяване?

 23. 23 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  Такова безобразие, може би и в други страни да става,
  но в Европа на реките, голямо внимание им се отдава

 24. 24 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3568 Неутрално

  До коментар [#18] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Извинявай, че не цитирам целия ти коментар, дълъг е.
  Така става, макар че е по-сложно.
  Не пробиха ли при вас и тази система?

  Еретик
 25. 25 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  До коментар [#20] от "swy46682091":

  'Ми не, нашенското решение...по скоро резултатът му не са "хитри/умни" решения, а прагматични, такива които работят😀 Сравнително високият стандарт на живота е причината заран семейство да изхвърли в комтейнерите за разделно събиране предимно пластмасовите бутилки, а не да ги влачи в колата до привечер когато прави покупките мрежите. Където има...имаше, отдавна няма, автомати да ти дават ваучер за върнатите бутилки.

  В България...ако доминантно е желанието да не оскъпят бирата/минералната вода с 15 ст...резултатът е налице😀

  Апропо, в София (в кв. Иван Вазов и в центъра) съм виждал цигани с каруци да събират пластмасови бутилки от и около кофите за боклук. В КРАТНО по голями количества от нашенските "особени хора" които правят това в отворените контейнери за битови отпадъци или кошчетата за боклиук около кафенетата/киоските.

  С една ЗНАЧИТЕЛНА разлика: В София циганите ровеха, ама не връщаха обратно другия боклук паднал на улицата след ровенето. По нашенско съм виждал с мойте 'убави черни очи как тези хора не оставят и хартийка паднала на тротоара след ровичкането им.

  Нейсе от кошчетата за боклук около кафенетата/киоските-там собственикът може би ги заплашва с тупаник ако му замърсят около бизнеса му. Ама и около отворените контейнери за боклук по тротоарите почти не виждам подобен боклук след ровичкане за бутилки в него....

  Както беше в лафа-въпрос на география😀
  До коментар [#20] от "swy46682091":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 26. 26 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  До коментар [#20] от "swy46682091":

  'Ми не, нашенското решение...по скоро резултатът му не са "хитри/умни" решения, а прагматични, такива които работят😀 Сравнително високият стандарт на живота е причината заран семейство да изхвърли в комтейнерите за разделно събиране предимно пластмасовите бутилки, а не да ги влачи в колата до привечер когато прави покупките мрежите. Където има...имаше, отдавна няма, автомати да ти дават ваучер за върнатите бутилки.

  В България...ако доминантно е желанието да не оскъпят бирата/минералната вода с 15 ст...резултатът е налице😀

  Апропо, в София (в кв. Иван Вазов и в центъра) съм виждал цигани с каруци да събират пластмасови бутилки от и около кофите за боклук. В КРАТНО по голями количества от нашенските "особени хора" които правят това в отворените контейнери за битови отпадъци или кошчетата за боклиук около кафенетата/киоските.

  С една ЗНАЧИТЕЛНА разлика: В София циганите ровеха, ама не връщаха обратно другия боклук паднал на улицата след ровенето. По нашенско съм виждал с мойте 'убави черни очи как тези хора не оставят и хартийка паднала на тротоара след ровичкането им.

  Нейсе от кошчетата за боклук около кафенетата/киоските-там собственикът може би ги заплашва с тупаник ако му замърсят около бизнеса му. Ама и около отворените контейнери за боклук по тротоарите почти не виждам подобен боклук след ровичкане за бутилки в него....

  Както беше в лафа-въпрос на география😀
  До коментар [#20] от "swy46682091":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 27. 27 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  До коментар [#18] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Извинявай, че не цитирам целия ти коментар, дълъг е. Така става, макар че е по-сложно. Не пробиха ли при вас и тази система?
  —цитат от коментар 24 на Костадин Иванов


  Нещо не разбирам:КОЯ система да пробият?

  'Ми да, преди 30++ г' въведоха "депозита" от 12-15 ст, и "оскъпиха" всичко. И от тогава нещата си вървят както ги описах: НИКОЙ не ходи рано заран, на път на работа, да връща бутилки и да получава депозите-хората ги оставят в контейнерите за разделно изхвърляне. Предимно в тези ОГРОМНИ клетки за пластмасови бутилки. С отвори на под метър от тротоара-та и малчуганите да могат да пъхат там разните бутилки както мама и тате правят😀 И от малки се учат, и свикват-РАЗДЕЛНО изхвърляне на отпадъците😀
  До коментар [#24] от "Костадин Иванов":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 28. 28 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Без култура и самоконтрол няма да се получи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK