Близките на Милен Цветков нямат финансови претенции към Кристиан Николов, той се извини

Кристиан Николов е подсъдим за това, че умишлено е причинил смъртта на Милен Цветков в катастрофа, след като е шофирал под въздействието на три вида наркотици.

© Георги Кожухаров

Кристиан Николов е подсъдим за това, че умишлено е причинил смъртта на Милен Цветков в катастрофа, след като е шофирал под въздействието на три вида наркотици.Избори 2022

С искания за отводи, по-лека мярка за неотклонение и съболезнования към близките започна първото заседание по делото за смъртта на журналиста и телевизионен водещ Милен Цветков, който загина в тежка катастрофа на 19 април 2020 г., на Великден. Подсъдим по случая е Кристиан Николов, шофирал фирмения джип на майка си под влиянието на няколко вида наркотици.


"Искам да използвам момента, тъй като досега не съм имал възможност, да изкажа най-искрените си съболезнования на близките. Знам, че това не би могло да ви утеши, но искам да знаете, че наистина съжалявам за случилото се."


Това заяви днес Кристиан Николов като се обърна към сестрата на Цветков и майката на сина му. Минута след това той поиска по-лека мярка за неотклонение "домашен арест", макар че на 8 януари същият съдебен състав му отказа, а вчера решението да остане постоянно под стража бе потвърдено окончателно и от Софийския апелативен съд.
Софийският градски съд даде ход на делото и така то започва да се разглежда по същество в съдебна фаза. През февруари ще бъдат разпитвани свидетели на инцидента, а в следващи заседания ще се изслушват и експертизи.


В началото на заседанието защитникът на Николов - Лъчезар Таков, поиска отвод на единия от двамата прокурори по делото - Иван Кучиев. Според адвокат Таков той бил предубеден, освен това не е бил избран за наблюдаващ прокурор на случаен принцип, а е бил "удобно разпределен", за да поддържа по-тежкото обвинение - в умишлено причиняване на пътния инцидент, довел до смъртта на Цветков. Освен това защитникът намекна и за приятелски отношения между прокурор Кучиев и един от адвокатите, представляващи близките на Милен Цветков - Менко Менков.


Прокурорът опроверга твърденията и обясни подробно, че първоначално разследването е било поето от дежурен прокурор, тъй като катастрофата стана в почивен ден - на 19 април 2020 г., Великден. Кучиев обясни, че в първия работен ден след това то е било разпределено на него на случаен принцип. Той посочи и че няма никакви близки отношения с адвокат Менков, а думите му бяха потвърдени и от самия Менков.


В залата Таков съобщи и че Кристиан Николов подал сигнал в Софийската районна прокуратура срещу Кучиев и едно от вещите лица, защото по делото от самото начало имало "некоректно и едностранно изтичане на информация" към медиите.


"Прокуратурата е единна и централизирана, прокурорите са взаимозаменяеми и по делото може да се яви и главният прокурор", коментира председателят на съдебния състав Веселина Ставрева и отказа да отстрани Кучиев от производството. Тя отказа и искане на прокуратурата за отвод - да бъде отстранен единият от адвокатите на Николов - Константин Симеонов, който преди това представляваше майката на подсъдимия Десислава Пешева-Николова. Първоначално тя бе обвинена, че му е предоставила ключовете за фирмения джип, който Николов е шофирал по време на тежката катастрофа, но по-късно делото срещу нея бе прекратено. Николова поиска да бъде защитник на сина си, но съдът не допусна.


Като частни обвинители, но без финансови претенции и без да предявяват граждански искове, бяха конституирани двете деца на Милен Цветков - Калина и Боян. Следващото заседание по делото, когато е предвидено да бъдат разпитани първите свидетели в процеса, е насрочено за 24 февруари.


Как стана катастрофата четете тук.
Какво означава и до какво може да доведе по-тежкото обвинение четете тук.
Какво се знае за тежкия инцидент, участниците и реакцията на институциите - тук.
Видеокадри от удара и минутите след това - тук и тук.

Друго видео от охранителни камери гледайте тук.
Повече за арестите четете тук.
Как е купен джипът, блъснал колата на журналиста, четете тук.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK