Още четири обекта от резиденцията на Васил Божков на Витоша трябва да бъдат премахнати

Още четири обекта от резиденцията на Васил Божков на Витоша трябва да бъдат премахнати

© МВР, МВРНаправление "Архитектура и градоустройство" е издало нови 4 заповеди за премахване на незаконни обекти, които се намират около резиденция "Аглика" на територията на природен парк "Витоша", съобщават от Столичната община. Установените незаконни строежи са: сграда за обслужващ персонал, едноетажна сграда за КПП, гараж и метална бариера. Резиденцията, построена навремето за Тодор Живков, понастоящем е собственост на укриващия се в Дубай бизнесмен с обвинения за 18 престъпления Васил Божков.


След влизане в сила на издадените заповеди, собствениците ще получат покана за доброволно премахване. В случай че не бъдат изпълнени, Столичната община ще пристъпи към действия по принудително премахване.


Вила "Аглика" е запорирана от прокуратурата след акцията срещу Божков. През 1997 г. резиденцията е приватизирана от Емил Кюлев, а през 2015 г., след като е три години на пазара, Весела Кюлева я продава на Васил Божков.
През миналата година в имота на резиденция "Аглика" бяха установени още 3 незаконни строежа: едноетажна сграда с прилежаща тераса и частичен полуподземен етаж-оранжерия, двуетажна офисна сграда с гараж, складове, два навеса и едноетажен склад. Заповедите за премахване бяха обжалвани от собственика, като съдебните производства още не са приключили.


На 23 юни 2020 г. Върховната административна прокуратура възложи на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) извършването на незабавна проверка на място и по документи на строежа на вила "Аглика", а по-малко от месец по-късно бе поискана проверка на други частни резиденции в природен парк "Витоша".


От направление "Архитектура и градоустройство" съобщават, че извършват проверки за законосъобразността и техническото състояние на 17 строежа на територията на парк "Витоша" в изпълнение на разпореждане от Върховна административна прокуратура от юли 2020 г. Строежите са част от т.нар. "Вилна зона Витоша". Сред съседите на Божков в нея е депутатът от ДПС и издател Делян Пеевски, чиято фирма притежава бившата почивна станция на Полиграфията. На Витоша имоти, някога били държавни почивни бази, имат и Тодор Батков, Калин Пешов ("Главболгарстрой"), Румен Гайтански-Вълка, Красимир Гергов и др.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK