Инспекторатът към Висшия съдебен съвет пак отказва публичност на проверките срещу Лозан Панов

Лозан Панов, председател на Върховния касационен съд

© Георги Кожухаров

Лозан Панов, председател на Върховния касационен съдГлавният съдебен инспектор Тодора Точкова намери нови причини да не бъде предоставена информация на Лозан Панов за проверките, които Инспекторатът към Висшия съдебен съвет /ИВСС/ е извършвал спрямо него. Това се разбира от нейното ново писмо до председагеля на ВКС Лозан Панов.


Първо Теодора Точкова беше посочила като мотив за отказ, че информация не може да се разпространява, за да не бъдат дискредитирани магистратите, спрямо които е извършвана проверката. След като в своето писмо от 13 януари Панов даде съгласието си да бъдат огласени документите от проверките заради надделяващ обществен интерес, с което основанието на Точкова отпадна, сега тя посочва други причини за отказ.


Трети лица, които се споменават в проверките", трябвало да дадат съгласието си
Тъй наречените "трети лица" възникват в сюжета заради това, че Точкова интерпретира искането на Лозан Панов по Закона за достъп до обществена информация /ЗДОИ/, а според този закон е необходимо съгласието на третите лица. Това налагало и да се удължи срокът за разглеждане искането на Панов с 14 дни.


Главен инспекор Точкова стига до ЗДОИ и оттам до третите лица, тъй като - пише тя, в Закона за съдебната власт /ЗСВ/ нямало "предвиден специален ред за предоставяне на копия на документите от приключените проверки". Освен това в исканите документи се съдържала информация, която представлява служебна тайна, а пък такава информация - според друг закон - Закона за класифицираната информация, можела да се предоставя след 6 месеца от придобиването й.


От писмото се разбира, че дори и да са изминали 6 месеца, търсенето на съгласие от третите лица остава като условие, без което информация на проверяваното лице - в случая председателя на ВКС, не може да бъде предоставена.


Като приема получения днес - петък, отговор от главния инспектор за опит отново да бъде осуетена възможността обществото да получи пълната и коректна информация за извършените проверки и за резултатите от тях,


председателят на ВКС приканва третите лица, които и да са те, да дадат своето съгласие за предоставяне на информацията


Дори и при отказ от тяхна страна, напомня в писмо Лозан Панов, Законът за достъп до обществена информация предвижда възможността информацията да бъде предоставена със заличаване на техните данни. А има и норма в този закон /чл. 31, ал. 5/, която гласи, че не е необходимо съгласието на третото лице в случаите, когато "то е задължен субект и отнасящата се до него информация е обществена информация по смисъла на този закон, както и когато е налице надделяващ обществен интерес от разкриването ú".


Новият отговор на Теодора Точкова, чийто мандат като главен съдебен инспекгор е вече изтекъл, както и на осаналите инспектори, но това е последна грижа на управляващото мнозинство, показва че се проявява безгранична изобретателност в четенето на законите, само за да не стане публична информацията от трите проверки, водени спрямо - всъщност срещу - Лозан Панов.


По същия начин от Инспектората криха проверката по скандалния случай "Цумгейт", касаещ бившия главен прокурор Сотир Цацаров, докато накрая съдът задължи да бъде огласена и се разбра, че е била формална проверката, колкото да бъде оневинен. А ВСС закри случая с отказ да бъде обсъден и да бъде изслушана Теодора Точкова.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK