Селата стават излишни за политиците, един блок в София им е по-важен

Селата стават излишни за политиците, един блок в София им е по-важен

© Марин КаравеловПрез първата половина на 2020 г. ИПИ публикува кратка дискусия върху популизма в стопанството и регулациите, които ограничават различни аспекти на човешкото действие. Много често това са сфери, в които естествено и добросъвестно поведение попада извън обхвата на правната рамка и бива наказвано.


В края на 2020 г. ИПИ започна да публикува поредица от конкретни примери, които представят личните истории и поглед на хора и бизнеси, засегнати директно от свръхрегулациите. Поредният материал дава гледната точка на Георги Чакъров - дългогодишен кмет на Полски Тръмбеш, който описва проблемите пред малките населени места и бюрократичните пречки пред осигуряването на транспорт за селата.


В мразовит делничен януарски ден автогарата на Полски Тръмбеш изглежда като едно от най-пустите места в града - за разлика от изненадващо оживения център, само на 200 - 300 метра разстояние. Но и там прави впечатление напливът около двете аптеки, пред които опашките, макар и къси, не секват часове наред. За едно друго, по-добро за пътуване време, напомня само старото табло на автогарата, заело цялата стена зад входната врата. Върху него са залепени 2-3 листа с днешните възможности - до Свищов, Велико Търново. И до десетина буквално откъснати доскоро от всякакъв транспорт села, до които от октомври миналата година по график пътува общински автобус. Само че осигуряването му е отнело на общината на практика година в сблъсък с безбройни регулативни изисквания.
Освен административни спънки това струва на общината и пари от местния бюджет. Вярно, в началото идеята била тази услуга да е изцяло безплатна, но се оказало невъзможно. Сега - в зависимост от разстоянието - се издават билети, макар приходите далеч да не покриват разходите. Подкрепа от държавата няма, няма и мислене за малките населени места, казва кметът на Община Полски Тръмбеш Георги Чакъров. "Става въпрос за политическа воля. Ако продължим в тази посока, след няма и 20 години, дано да сме на този свят, темата на разговора ни ще е друга"


Просто села няма да има, няма да има и нужда от транспорт между тях...


Георги Чакъров,

кмет на Община Полски Тръмбеш


Селата стават излишни за политиците, един блок в София им е по-важен

© trambesh.eu


Как да се справиш без държавата


Повечето услуги са съсредоточени в общинския център и дори за елементарни неща хората трябва да стигнат до него. И не са само опашките пред аптеките. Те трябва да отидат до града най-малко веднъж в месеца, когато си получават лекарствата. Но тук са и лекарите специалисти, от които може да имат нужда. Както и за още много административни услуги, които са съсредоточени в общинския център и няма как да бъдат изнесени. Точно затова е особено важно да има връзка между селата и общинския център. Другата възможност са частни таксита или така наречения споделен транспорт. Но това не е сигурно, а и не винаги е във възможностите на хората.

 • Община Полски Тръмбеш е на два първокласни и три третокласни пътя. Има над 400 км пътна мрежа - републиканската е около 90 км, другата е общинска. За някои от селата няма чак толкова голям проблем, защото са на възловия път Велико Търново - Русе или на пътя за Свищов. По областната пътна мрежа все пак има някакъв транспорт.

Но проблеми не липсват - автобусите от Русе например отказват да стигат до автогарата в Полски Тръмбеш и събират евентуални пътници по главното шосе... В някои от селата пък нямало никакъв автобус повече от 3 години, хората постоянно пишели жалби. Преди година и половина, когато окончателно се отказал последният превозвач с договор за възлагане, останали три направления с десетина села без всякаква връзка, разказва Георги Чакъров.


Паралелно с регламентирания транспорт имало и нелегални таксита, които привличали пътниците на същите цени. Но като спрял обществения транспорт, вдигнали тарифите. И хората го усетили по джобовете си. Но пък и не им било удобно при старата транспортна схема - автобусът отива сутринта към общинския център, вечер обратно. Какво да правят цял ден в града?


Селата стават излишни за политиците, един блок в София им е по-важен

© Марин Каравелов


"Това беше основна болка в общината и имаше напрежение. Около две години обявявахме конкурси, но не се явяваше никой по общинската транспортна схема. И тогава ни дойде идеята, не че имахме голямо желание, да търсим вариант да се справим сами. Да направим този вид услуга като допълнително мероприятие на общината - както има други социални дейности. Идеята бе да осигурим транспортно обслужване по направленията, по които го няма. И понеже няма как да издаваме билети, да е безплатно. Да се финансира от общинския бюджет, както всички други социални дейности - благоустрояване, чистота, осветление, ремонт на улици..."


Какво е да си кореспондираш с държавата


Решението означава общината да се лиши или да ограничи някоя друга дейност, защото преценява, че това е важно за хората. Имали съдействие от автомобилната администрация. Още преди това купили за 90 000 лева нов 17-местен микробус. На финала се оказало, че няма възможност да им издадат лиценз за превозвач, защото той може да бъде даден само на фирма, регистрирана по Търговския закон. А общината, разбира се, не е търговец.


"Тогава се появи препъникамъка и загубихме доста време, включително и с кореспонденция с държавни институции. В крайна сметка се разбра, че няма как да стане по начина, по който ние сме решили. Започнахме да търсим друг вариант. Наложи се една от нашите фирми, собственост на общината, да получи лиценз от Министерството на транспорта за превоз на пътници. За това трябва да отговаряш на сериозни условия. Доброто за нас бе, че имахме изграден пункт за технически прегледи, едно от изискванията. Имаме и лицензирана автогара - една от трите в областта. В крайна сметка успяхме да се справим, регистрирахме фирмата в министерството, дадоха ни лиценза и от октомври започнахме да изпълняваме транспортната схема. Но - възмездно. Нямаше вече как да е безплатно, а на цена, определена от общинския съвет" описва накратко месеците на съгласуване с администрацията кметът.

 • Самото маршрутно разписание също е сериозна и тегава процедура. То се приема в комисия след съгласуване между няколко институции, включително и от Съюза на превозвачите, автомобилната администрация, полиция, община и така нататък... "Общо взето процедура, а ние сме силни по процедурите. Но ние ги извървяхме и сега имаме транспортна връзка с всяко едно населено място", заключава Георги Чакъров.

Според него пускането на общинския транспорт е било полезно, хората се успокоили. С решение на Общинския съвет намерили начин как да подпомагат фирмата, защото тя няма как да е печелившо предприятие. Общината поема част от разходите, но не всички. Не може да се определи символична цена за превоза заради ограниченията за нерегламентирана помощ. От друга страна биха били некоректни към тези, които продължават да извършват транспортна дейност. "Не е това целта - нелоялна конкуренция, казва кметът. Казусът е сложен, с много нюанси, и трябва да се балансира, за да не направиш по-голяма беля..."


Държавата има правила за субсидии за транспорта, но те са само за вътрешноградски или високопланински. За нас нищо от това не важи.


Георги Чакъров,

кмет на Община Полски Тръмбеш


"А според мен е хубаво да се помисли. Имаше и предложение при обсъждането на държавния бюджет за едни 8 милиона лева, които да се разпределят за такъв вид дейност, но се отхвърли. "Е, 8 милиона лева очевидно са много на фона на милиардите, които се раздават", казва с горчивина кметът.


Така ще е, докато има отказ от финансова децентрализация


Георги Чакъров, роден в Полски Тръмбеш, икономист по образование, кмет от от 2003 г., вече е в своя пети пореден мандат. В първия е избран като кандидат от политическа партия, в следващите четири - като независим, още на първи тур. Преди това други 17 години, с малко прекъсване в частния бизнес (но и общински съветник), е бил общински служител в същата община, тръгвайки от най-ниското ниво и стигайки до директор на дирекция. Реално - цял един съзнателен живот.


Селата стават излишни за политиците, един блок в София им е по-важен

© Марин Каравелов

Не е ли уморително? "Сигурно. Но е и пресечна точка между опит и стереотипи, които натрупваш в тези години. Има си и плюсове, и минуси. Въпросът е доколко това, което правиш, отговаря на интересите на съгражданите". А не е ли неблагодарно? "Не е точно така. Това са пет поредни мандата. В последните четири на първи тур са ме избирали моите съграждани, вероятно са оценили какво правя и това е оценка за мен. Не бих казал, че е неблагодарна, но то всъщност има ли благодарна работа?"


Непрекъснатата зависимост от държавно финансиране е много сериозна друга тема и основен проблем в страната ни за Георги Чакъров. На практика няма община, която да не разчита на субсидия.


"Когато започнах работа в общината, тя беше на вноска към републиканския бюджет - тоест събираше си всички приходи, нужни за нейната издръжка, и внасяше в републиканския бюджет. В края на 90-те години на миналия век, когато преди това вече беше фалирала държавата, се стигна до силна централизация, голяма част от приходите се съсредоточиха в републиканския бюджет. Общините останаха само на местни данъци и такси като собствени приходи и доходи от управление на собствеността. Но всички големи приходи, които влизаха, като данък върху доходите, бяха отрязани. Според мен имаше логика, държавата наистина беше в тежко състояние. Но после нещата се обърнаха - централната власт започна да дава на когото иска каквото иска. Така, ако в ЕС съотношението между собствени приходи и субсидии за общините е в границите от над 60 до 30 на сто, при нас е двойно по-малко.

 • Общините са оставени и в недоимък, и в известно подчинение, за да може централната власт да провежда своята политика. Според мен така е по-удобно за управляващите".

Сега повече от 60 процента от бюджета на Полски Тръмбеш се формира от субсидията. По-голямата част е за делегираните дейности - училищата, част от детските градини, културата, социалните услуги. Всъщност повечето от парите отиват за образование, а и в последните години държавата направи много за сектора, признава кметът. Но така или иначе е останало само едно средищно средно училище. Само в три населени места са останали основни училища.


Селата стават излишни за политиците, един блок в София им е по-важен

© trambesh.eu


Детските градини били повече - но, няма деца, няма раждаемост, немалка част живеят в чужбина и са взели и децата си, защото социалните системи там са по-добри. Това води до намаляване на броя на учениците и до затваряне на училищата.


Перспективата се губи в Параграф 22


Както с опита за свой общински транспорт до изолираните села, така и с проблемите с намаляващото население, Полски Тръмбеш не е изключение, по-скоро типичен пример. Общината е съставена от 15 населени места, обезлюдяващи се. А има села с почти 40 км улична мрежа само вътре в тях. Някога са били с по 4 - 5 хиляди жители, сега са по 400 - 500. Територията е голяма, населението е около 15 000 души в момента, но застаряващо, особено в селата. Там няма поминък. И проблемите се умножават.


Според последни данни на статистиката, около една трета от хората са над 65-годишна възраст, питам. "Минимум - замисля се кметът. - И това е обяснимо. В селата, не само в нашата община, няма възможност за работа и няма как икономически активното население да остава да живее. Имаше период допреди петнадесетина години, когато хората, като се пенсионират, се връщаха в селата да изкарат старините си. Но и това отмина. Все по-трудно става да се живее в селата. Сградният фонд остаря, много е скъпо да се поддържа и вече имаме цели квартали и махали, които са обезлюдени".


Дали е само поддръжката?


"Това е като Параграф 22. Изчезва всичко. Изчезва обслужването, изчезват магазините. Няма го постоянно личния лекар. Няма аптека, няма здравна услуга. А общината е голяма - от единия до другия край са 40 км. По норматив се обслужва от една линейка. Трябва да е над 25 000 души, за да има втора линейка. Нали се сещате, ако нещо се случи в единия край на общината, как ще стигне дотам"...

 • Това са, така да се каже, неразписаните проблеми в България, споделя с горчивина Георги Чакъров. Според него селата стават все по-излишни за политиците. Там живеят малко хора, малко избиратели, но пък им трябват средства за издръжка - почистване, улично осветление, социални услуги. А има само едни 500 избиратели. Нали се сещате - по-добре е да санираш един блок в София с примерно 5000 души, и ефектът е особено забележителен.

"Просто в последните 30 години държавата няма абсолютно никаква политика за по-малките населени места. А основният принцип в Европейския съюз е - изравнени възможности за живот. Как става това у нас, след като тези територии са оставени на доизживяване? Никой не е започнал да мисли, камо ли да търси решение. В последния програмен период нямаше възможност за населени места под 500 жители да се отпуснат средства. А това са повечето. И какво се получава - населението там няма никаква перспектива. Не че като асфалтираш 2-3 улици ще подобриш състоянието за живот и ще привлечеш младите. Нещата са много по-дълбоки.


В два програмни периода, които вече и заминаха, европейските пари се разпиляха абсолютно погрешно.


Георги Чакъров,

кмет на Община Полски Тръмбеш


Вместо да се разтвори ветрилото и да се даде възможност за малки инвестиции в населените места, семейни бизнеси, които биха могли да оцелеят и да работят, помощите се насочват към големите арендатори. Така правим от богатите още по-богати. Само че полза няма. Той богатият си е богат. Според мен трябва да е точно обратното - когато се дават такъв вид помощи, държавата трябва да даде възможност на дребния бизнес, на дребния производител, който да си остане на място, да се развива. Както е в нормалните държави. При нас е обратното, вече 14 години..."


А сега накъде?


От последното раздаване на бюджетни пари в края на миналата година за първи път общината получила средства за свой проект. Може би и за последен, откакто почнаха да ги раздават по този начин, казва Георги Чакъров.


Проектът е за подмяна на водопровод и асфалтиране на три улици в градската част. Една от улиците е в селата. Но там не това е основния проблем. Не че инфраструктурата е лоша. "Основният проблем е, че няма условия за икономическо съществуване. Какво от това, че ще направиш три улици в селата, като няма кой да ходи по тях? Трябва коренно да се обърне политиката, да се мисли за балансирано развитие на териториите. Не е само Северозападът с проблеми. Говорим за селската част и в другите райони. Пък и в по-малките градчета. Там, където като даденост поминък е земята, имаме землища с над 40 хиляди декара обработваема земя, отделно пасища и гори, виждаме неправилно според мен разпределение на ресурсите и оттам дойдоха дисбалансите и невъзможността да се направи крачка напред.


Многопрофилната болница в града е затворила преди десетина години. Сега сградата е дадена под наем за частна специализирана болница за рехабилитация. С нея е свързан и минерален извор, който досега не е бил достатъчно добре разработен. Наемът не е голям. Не го гледаме като източник на приходи, а като възможност за развитие на общината, за обособяването й и като балнеоцентър. Това е по-важно, да има работни места, да има приток на туристи, разсъждава кметът.


Още повече, че някогашните големи преработващи заводи, консервни фабрики, мелници, вече ги няма. Затворили врати - обективно. Изкривените правила за субсидиране на земеделието довели до това, че няма зеленчуци, няма какво да се преработва. И сега тези от тях, които още мъждеят, създават вероятно 10 пъти по-малко работни места. Не сме единствени - много други населени места тежко преживяха прехода, казва Георги Чакъров. Не е оптимист и за времето след като приключи пандемията. Временно, но като ти затворят заведението за дълго време? "Не съм сигурен колко ще отворят отново".


Селата стават излишни за политиците, един блок в София им е по-важен

© trambesh.eu


Някъде по времето, когато общинският автобус поема по поредния си маршрут по селата, на съседната жп гара пристига влакът от Русе към Горна Оряховица. Срамно очукан и остарял локомотив със срамно очукани и срамно мизерни три вагона, в които са се сгушили десетина пътници. Нелегалното необозначено такси пред автогарата вече се е спазарило с поредния клиент и е поело нанякъде. Шефката на автогарата ще остане да се взира в незапълнения екран на компютъра с разписанията и с броя на пътниците. Пред аптеките в центъра още има, макар и малки, но постоянни опашки.


А центърът изглежда приветливо, дори посред мразовитата зима - с добре оформен и поддържан площад, с главна улица с две платна с по две ленти и зелена част между тях, с десетки обособени безплатни места за паркиране, с три безплатни WiFi зони. Всичко направено със средства от еврофондовете и със собствени пари на общината.


А само на броени километри, в малките села настрани от главните пътища, през които минаваме, за да видим за какво сме си говорили, усещането е за разруха. Може и да не се забележи през лятото, с обработените и избуяли тогава ниви и зеленината наоколо, но през януари е потискащо. Интернет, пътища, улици, канализация, нормални условия за живот? Може би, но дали?


Има ли шанс за промяна? "Бюджетът да се формира така, че програмираният излишък да не се раздава по ясни критерии, по условия, които ти поставят. Може би ще дойде момент да се изсветлят тези неща".


Какво се случва? Популизъм или прекомерни регулации? "Дано едното не преминава в другото", казва Георги Чакъров.


Текстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика, заглавието и акцентите са на "Дневник".

Коментари (100)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bisser Boev
  Bisser Boev
  Рейтинг: 3024 Разстроено

  Много верен и доста тъжен текст. Идват избори, поне досега не съм забелязал някоя политическа сила да има и най-бегла идея как да се спре обезлюдяването на селата и малките градчета за сметка на столицата и още 3-4 по-големи места.

 2. 2 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 760 Неутрално

  В нашето съвремие има реалности и според тях някои села са обречени на изчезване. Но има също други села, които имат различни стратегически особености и дори без намесата на държавата ще останат живи.
  Разумният подход е държавата да прецени кои села ще живеят и ще се развиват и кои села загиват. На база на географски, демографски, земеделски, туристически, археологически и др. критерии. Цялата тази информация да подлежи на широко обществено обсъждане. Оттам нататък да се предприемат стъпки за развитие на тези села като пътища и инфраструктура, захранване, сигурност, лечение и т.н. Абсурд е в една държава средният доход да се различава в пъти, в зависимост от местоположението. Шивачка от село Горна Арда, през зимата (когато не поддържа къщата си за гости), работеше 8 часа на ден в село Арда за 100 лв. на месец.

 3. 3 Профил на ivpetr
  ivpetr
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Стана ми тежко от тази статия. Успех, кмете!

 4. 4 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 314 Любопитно

  Статията е много правдива, но Вожда има по-важни задачи като например как да окаже пълен съпорт на Пеевски да удари Черепа, Бобокови и т.н. Когато 30% от Столицата няма канализация дали може да се очаква в Полски Тръмбеш нещата да са ОК.

 5. 5 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1641 Неутрално

  Статията е много правдива, но Вожда има по-важни задачи като например как да окаже пълен съпорт на Пеевски да удари Черепа, Бобокови и т.н. Когато 30% от Столицата няма канализация дали може да се очаква в Полски Тръмбеш нещата да са ОК.
  —цитат от коментар 4 на nwj49315903


  Доган, Пеевски -Полски Тръмбеш.
  Защо взе да липсва Каскета?

 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1641 Любопитно

  До коментар [#2] от "Lazarus":

  Държавата да определи кои села да съществуват!?!?!
  Другите ще ги опожарявате ли? Тези хора/ на подлежащите за опожаряване/ какво им предлагате? Интересно!

 7. 7 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1659 Разстроено

  Поздравления за темата ! Само безродници могат да постигнат това , което постигнаха " Преходниците " , защото всичко извън София и още 5-6 града е изоставено на произвола на съдбата и е достатъчно да слезеш до там и ако можеш да се върнеш да разкажеш . какво си видял......

 8. 8 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 314 Любопитно

  [quote#5:"4ort"][/quote]

  Каскета пребори престъпността в обезлюдените села и градчета, допуснал съм грешка, другите споменати от теб се грижат за икономическия просперитет на хората заедно с Вожда, който пък ти си пропуснал.

 9. 9 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4007 Неутрално

  Тъжна истина за прехода в България. Но, да бяха дано селата, а то, цели региони са забравени от централната власт. Интересите са в столицата и няколко голями градове. Останалото е на до изживяване. Децентрализацията е химера от бъдеще несвършено време, която все повече изчезва. Не случайно, пет от десетте най - бедни европейски региони са в България. ПЕТ!!! Но кой го е еня? Магистрали, саниране, къщи за тъщи, Росенец, бетонирано черноморие, строежи в природни паркове, подпорни стени, като къщички за птици. В резултат, над два милиона напуснали завинаги страната ни. Млади, знаещи, можещи. Даже циганите се изнасят и търсят препитание в чужбина и взимат семействата си там.

 10. 10 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  Интересна статия. Благодаря за нея.

  А това: "Министерството на транспорта ще намали автобусните линии с една трета. Промените ще засегнат населените места с жители под 30 хил. души." от 19.01.2021 г.?

 11. 11 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 255 Неутрално

  Лошото е, че българинът има няколко проблема....
  Първо- помни между две съботни излъчвания на Шоуто на Слави,повече няма как
  Втори- не го интересуват другите,важното е той "да не настине и да не се мине"
  Трети - много е крадлив"Хем крадливи хем..." по Радой

  В този ред на мисли, ако България БЕШЕ едно нормално място за живот и бизнес, тези села щяха да цъфтят! Само, че тук няма демокрация, тук има пребоядисан комунизъм и си въртим едни комунистически пари + се опитваме да откраднем други европейски и чужди.
  Ако държавата и държавниите ни мислеха за хората, щяха да направят всякакви възможни аджеволации за чужди инвеститори, щяха да им подсигурят една НОРМАЛНА бизнес среда, улеснени процедури,прозрачност и ВОЛЯ бизнесът да се развива...
  Вместо това, крадливите селяндури, които "карат влака" раздуват администрацията, рушветчийството е национален спорт, нарочно се създават агенции и хрантутници, които да цицат бизнеса по всевъзможен начин за пари в плик и всичко е усложнено по 100 !

  Пример - СЛЕД 30 години преход, в КАТ ВСЕ ОЩЕ ИМА така наречените УРЕЖДАЧИ вместо човек да влезе на едно гише и за 10 минути да си тръгне готов и с готови документи!

  Кой НОРМАЛЕН инвеститор, ще дойде да хвърли 100/200 милиона от парите си на тази не оправена маса?

  Ако не беше такава ситуацията, всяко сещо щеше да се храни от завод/бизнес/инвестиция от някъде и хората нямаше да се махат от там !

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 12. 12 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#7] от "Николай Бучков":

  Само безродници могат да постигнат това , което постигнаха " Преходниците " , защото всичко извън София и още 5-6 града е изоставено на произвола на съдбата
  —цитат от коментар 7 на Николай Бучков


  Всичко това започна още от соца през 60-те и 70-те години. Политиците на прехода само продължиха в същата посока, понеже по същество са рожби на социализма.

  Седнете да прочетете стенограмата от заседанието на Политбюро на 6 юли 1987 година! Тогавашният премиер Георги Атанасов казва абсолютно същото: "... тези болни амбиции да се създават големи градове. Ние имаме окръжни центрове, в които е събрано половината население на съответните окръзи."
  http://politburo.archives.bg/bg/2013-04-24-11-12-48/dokumenti/1980-1989/1586-------6-9-10-13--14--1987 --

  И казва още:
  - Отсъствие на икономически анализ;
  - Отсъствие на здрава и устойчива връзка с хората;
  - Държавната планова комисия не знае нищо друго освен да твори показатели, темпове и баланси. А да отидат да видят реалността - това го няма;
  - Пълна загуба на организаторска сила;
  - Много държавни и стопански кадри не си изпълняват задълженията;
  - Чувство на недосегаемост, което витае в главите и в стила на работа на много местни ръководители;
  - Всеки мисли за внос и никой не мисли за износ;

  Звучи ли познато?

 13. 13 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Пак рев за селата от индивиди, които със стоманени въжета не можеш измъкна извън жълтите павета и които много обичат да обиждат опоненти на "селяни".
  Така любимият ви глобализъм е това - лук и чесън от Китай, марули от Египет и ябълки от Мароко, не от бабината градинка, щото баба отиде в града да гледа внуците, докато синът и дъщерята "търсят реализация" по света и у нас, не на село.

  Знанието е сила, информацията - власт
 14. 14 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  [quote#5:"4ort"][/quote]

  Наближава трета инстанция, а за да се постигне взаимноудовлетворителен консенсус по някои числа е необходимо медийно въздържание.

  Знанието е сила, информацията - власт
 15. 15 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Мъча се да си спомня кой прокара принципа за "връщане на земята в реални граници", в резултат на което сума "граждани" станаха собственици на по 1-2 декара на 100-200-300 (а някои и на 5-10 хил.) километра от сегашните им местообиталища.
  Които сега пустеят и дават възможност на "гражданите" лицемерно да се тръшкат за "загиващото заради липсата на държавна политика българско село".

  Знанието е сила, информацията - власт
 16. 16 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1101 Любопитно

  Може ли някой да ми посочи държава, в която няма преселение от селата в градовете, а от тях - в още по-големите градове?
  Моля?

  Знанието е сила, информацията - власт
 17. 17 Профил на Bisser Boev
  Bisser Boev
  Рейтинг: 3024 Весело

  До коментар [#15] от "pag":

  Заради връщане на земята в реални граници се обезлюдявали селата. Ти да видиш....
  пп. Нобеловите награди за икономика за тази година ги изпусна, за догодина те чакат.

 18. 18 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#13] от "pag":

  Така любимият ви глобализъм е това - лук и чесън от Китай, марули от Египет и ябълки от Мароко, не от бабината градинка, щото баба отиде в града да гледа внуците, докато синът и дъщерята "търсят реализация" по света и у нас, не на село.
  —цитат от коментар 13 на pag


  Че то и преди беше същото. От 70-те до края на 80-те години броят на работещите трактори и комбайни намаля почти наполовина. Затова всяка есен държавата подкарваше от ученици, войници и студенти до учените от институтите на селскостопански бригади. По едно време изтегляше дори фабрични работници от производството и ги пращаше на село за по седмица. Щото нямаше кой да събере реколтата.
  И така още през 80-те България се превърна в редовен вносител на картофи, царевица, боб, и дори пшеница.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 20. 20 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Май е по-добре да се завърне феодализма.Та феодала може да се погрижи по-удачно за феода и шерпите си по места отколкото централизирана държава мащеха.

 21. 21 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1101 Весело

  До коментар [#13] от "pag":
  —цитат от коментар 18 на tamada


  Ми да, същото беше.
  Няма балами да кОпат на село.
  Единствената разлика с положението "сега" е, че "тогава" пределът за "мигрантите" беше София, а сега - целия свят.
  А, между другото, точно "тогава" имаше целенасочена държавна политика срещу обезлюдяването на селата, която закономерно се провали.
  Просто защото срещу историческите процеси заклинания не вървят....

  Знанието е сила, информацията - власт
 22. 22 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 913 Неутрално

  До коментар [#15] от "pag":

  То тези шерпи ''гражданя'' ги домъкнаха по София и около София през соца като обслужващ персонал от най-ниско ниво на властимащите тогава и на болните им амбиции за индустриализирана София. После ги изхвърлиха като мръсни котета от фалиралите индустрии и им върнаха земи по прованса.Дето забравиха едно - от цехов работник и продавач на сладолед в града земеделец не става.

 23. 23 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  До коментар [#12] от "tamada":

  Причината за третата и най страшна катастрофа за България започва в началото на 50-те години на 20 век с кооперирането на земеделските стопанства. От войни, епидемии, разрушения можахме да се възстановим, но от това не. Не случайно в умните държави наливат пари за земеделците и селата. Отиде ли селянинът в града, повече никога няма да го върнеш към земеделието и селският живот. В града може и да няма никакъв доход но се натиска в града.

 24. 24 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Може ли някой да ми посочи държава, в която няма преселение от селата в градовете, а от тях - в още по-големите градове?Моля?
  —цитат от коментар 16 на pag


  Ти да видиш.Даже предпочитат да живеят по кашоните ,по гарите и под мостовете само и само да са в град. Дручко си е да си градски хай-лайф и да чакаш социалката да те прибере като изоставен куфар в някое ''питалище'' ,та дори временно.

 25. 25 Профил на Bisser Boev
  Bisser Boev
  Рейтинг: 3024 Неутрално

  До коментар [#23] от "dorn":

  Точно така, трябват политики за задържане, има навсякъде в Европа. В България такива политики липсват, и по страшното е, че в никоя политическа програмя няма - и на управляващи, и на опозиция. Просто не ги интересува. А би трябвало.

 26. 26 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 959 Любопитно

  Селата стават излишни за политиците, един блок в София им е по-важен
  ...
  Ами правилно!
  При демокрацията е така!

  В Русия съм! В Русия съм!
 27. 27 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 959 Любопитно

  Изчезва всичко. Изчезва обслужването, изчезват магазините. Няма го постоянно личния лекар. Няма аптека, няма здравна услуга. 
  ...
  А как не изчезва по южна Румуния, по дунавските села? Всяко село има участък, аптека, мбожество магазини, дори супермаркети има много (Profi). Естествено и училища. Как там може, тук не може? А?

  В Русия съм! В Русия съм!
 28. 28 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 959 Любопитно

  До коментар [#1] от "boevbisser":

  "поне досега не съм забелязал някоя политическа сила да има и най-бегла идея как да се спре обезлюдяването на селата и малките градчета"

  Окрупняване, окрупняване, окрупняване!
  Много скъпо е да поддържаш свла з по 50-100 човека. Че то дори шосето струва 1 милион на километър! А как да поддържаш ел мрежа, ВиК, сметоизвозване, транспорт, здравен пункт или поликлиника?училуще, читалище, магазин, транспорт....

  В Русия съм! В Русия съм!
 29. 29 Профил на Bisser Boev
  Bisser Boev
  Рейтинг: 3024 Весело

  До коментар [#28] от "Веселин Дечев":

  Първо трябва да има политическо желание, такова липсва. После трябва грамотни хора да го направят. Такива още има, но няма кой да им го възложи. И след това търпение.

 30. 30 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#12] от "tamada":Причината за третата и най страшна катастрофа за България започва в началото на 50-те години на 20 век с кооперирането на земеделските стопанства. От войни, епидемии, разрушения можахме да се възстановим, но от това не. Не случайно в умните държави наливат пари за земеделците и селата. Отиде ли селянинът в града, повече никога няма да го върнеш към земеделието и селският живот. В града може и да няма никакъв доход но се натиска в града.
  —цитат от коментар 23 на dorn


  Ами това не така.
  Кооперациите в цял свят прогресират , като форма на защита от едрия бизнес. Огромния проблем се получи , когато се отне собствеността на хората , но това си е болест на политическата системата , а не на кооперативния принцип. Слушал съм от много възрастни хора , че са били много доволни след образуването на ТКЗС защото навлезли машините , работата се увеличила , продукцията също. Упадъкът дошъл с преобразуването им в АПК.

  Иначе е вярно , че веднъж скъса ли се връзката съсъ земята....не се възстановява. Имаше шанс нещо да се промени след влизането ни в ЕС , но и той се пропиля ,пък и битката за пазари е тежка. Няма СССР да изкупува всичко , има огромна конкуренция при производителите на храни и като се притури и неадекватната държавна политика , нещата си идват на място.
  В една Белгия , в една Холандия е пълно с парници за производство на какви ли не зеленчуци,цветя,подправки и макар климатичните условия да са безобразни , те бълват продукция— евтина енергия , евтина работна ръка , балансирана политика , достъпни цени .
  У нас природата едно дала , друго взела....предимно акъл.
  Сега е модерно да се скача против АЕЦ , но това осигуряваше на България евтина ел.енергия и от там евтини стоки. Сега нещата ги знаем какви са ....

 31. 31 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#23] от "dorn":Точно така, трябват политики за задържане, има навсякъде в Европа. В България такива политики липсват, и по страшното е, че в никоя политическа програмя няма - и на управляващи, и на опозиция. Просто не ги интересува. А би трябвало.
  —цитат от коментар 25 на boevbisser  Политиката на задържане е само една — добър живот. Има ли поминък и спокойствие никой няма да се юрне по големите градове и по света въобще.

 32. 32 Профил на Bisser Boev
  Bisser Boev
  Рейтинг: 3024 Весело

  До коментар [#31] от "Strymski":

  Абе, каквото и да си говорим, градовете са по-атрактивни и точно затова трябват държавни политики:
  - здравеопазване в по-малките населени места - лични доктори и линейки е долен минимум;
  - образование - поне до средно;
  - благоустройство - вода, пътища, интернет.
  - грамотна администрация
  - данъчни привилегии.
  и т.н. и т.н. Има да почакаме.

 33. 33 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  Повечето села са на доизживяване.Ще останат само селата в близост до градовете, които са на практика като техни предградия.

 34. 34 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Българските села са "излишни" още от средата на 50-те на миналият век!
  За това изглеждат по този начин и на практика в тях почти няма хора...
  Жалко!!!

 35. 35 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  До коментар [#31] от "Strymski":Абе, каквото и да си говорим, градовете са по-атрактивни и точно затова трябват държавни политики:- здравеопазване в по-малките населени места - лични доктори и линейки е долен минимум;- образование - поне до средно;- благоустройство - вода, пътища, интернет.- грамотна администрация- данъчни привилегии.и т.н. и т.н. Има да почакаме.
  —цитат от коментар 32 на boevbisser


  Проблемът не са изброените от теб неща,а липсата на работа и по-ниските заплати в малките населени места.А това са двете най-важни неща.
  Аз живея в село,където всички изброени неща от теб ги има и пак населението намаля двойно за 30 години и има голяма емиграция и миграция към големите градове.

 36. 36 Профил на tekomashinist
  tekomashinist
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Просто трябва да се спре да се краде толкова много и ще има пари за развитие и на най-затънтените места в България, която видяхме не хич голяма - с джипката се обикаля за ден.

 37. 37 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Разумният подход е държавата да прецени кои села ще живеят и ще се развиват и кои села загиват.
  —цитат от коментар 2 на Lazarus

  Ти прочете ли статията? Разбра ли я? Точно тия „разумни подходи“ на държавата са основният проблем, тая свръх централизация, решението е на местно равнище да се преценяват нещата.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 38. 38 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  До коментар [#11] от "Matrix":

  Поздравления!

  Отдавна го говоря това - все повече нещата се централизират в София и това е тенденция още от Татово време. Дори големи градове като Пловдив, Бъргас, Варна, Стара Загора вече се преливат в столицата, а освободените места няма откъде да се запълнят, а и няма и защо. До 30 години, ако не се вземат мерки, ще остане само столицата и курортите на мутрите, другото ще е леш като в южно Мароко. Но за 70+ години (боядисан) комунизъм - това е положението.

 39. 39 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Сега е модерно да се скача против АЕЦ , но това осигуряваше на България евтина ел.енергия и от там евтини стоки. Сега нещата ги знаем какви са ....
  —цитат от коментар 30 на Strymski


  Папагалчене на клишета, а истинате е, че нищо от енергийното руско робство не е евтино.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 40. 40 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 314 Любопитно

  До коментар [#23] от "dorn":

  Ти да си чул за индустриализация? Една машина обработва земя колкото 1000 човека. Доста IT специалисти работят дистанционно, но едва ли някой от тях е отишъл на село и през свободното си време копа градината или пасе кози.

 41. 41 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  До коментар [#26] от "Веселин Дечев":

  При комунизмЪма е така, колега - кой ги строи сталинките, хрушчовките, брежневките - благодарение на комунизЪма се затриха селата и се натикаха хората в градовете, като обслужващ персонал на комунистите.

  И никога не върнаха земите в реални граници - винаги орязваха от площа и винаги на друго място - защото хубавото място го върнаха на другари, дето не са имали два квадрата земя за гроб преди съветската окупация.

 42. 42 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  До коментар [#40] от "nwj49315903":

  Ти да си чул за децентрализация и как излиза много по-евтино на хората - пак искаш от Сибир руда през Украйна по влака, после на корабите до Бургас, после до София - сал да има работа за столичани; вместо да се направи завод в Бургас или Варна и да се спестят разходите до София. Днес всяка индустриална фирма трябва да плаща данъци в София и да има офис там. А всяка фирма, дори най-пробития ЕТ плаща данъци в столицата - и оттам е това разделение във финансовата картина - както е при другите централизирани диктатури в Африка, Азия, Южна Америка и т.н. В западната цивилизация, където ти е бизнеса, там плащаш данъци - никой не ти мести насила завода във Вашингтон, ако си го построил в Ел Ей, нито те кара да плащаш данъци в столицата, ако си нейде в Аляска. То затова и столиците в централизираните диктатури или комунистически държави (то е почти същото), са няколко стандарта отгоре провинцията (без още два-три града за цвят), и всеки се натиска там. А столичани хем скачат на амбразурата да си пазят бай тошовите привилегии да са по-равни, хем реват че цялата сволоч от андрешковци, ганьовци и тем подобни, прииждат към столицата заради тази далавера, да ударят и те кьоравото. И обикновено столицата, като изсмуче като паразит провинцията, идва и нейния ред да се гътне - 'щото паразит без гостоприемник умира.

 43. 43 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1101 Весело

  До коментар [#15] от "pag":То тези шерпи ''гражданя'' ги домъкнаха по София и около София през соца като обслужващ персонал от най-ниско ниво на властимащите тогава и на болните им амбиции за индустриализирана София. После ги изхвърлиха като мръсни котета от фалиралите индустрии и им върнаха земи по прованса.Дето забравиха едно - от цехов работник и продавач на сладолед в града земеделец не става.
  —цитат от коментар 22 на log_on


  А "властимащите тогава" откъде дойдоха, а....
  А "властимащите преди тогава" откъде дойдоха, като знаем, че великата ни столица в момента на обявяването й за такава е наброявала цели 12 хил. души?
  Пловдив, В. Търново, Русе са градове с традиции, "столичаните" са селяндури по произход до един, разликата е едно-две, максимум три поколения.

  Знанието е сила, информацията - власт
 44. 44 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1101 Весело

  [quote#37:"zo"][/quote]

  Старо, но вечно:
  https://www.youtube.com/watch?v=dK1TBBmwqsQ

  Знанието е сила, информацията - власт
 45. 45 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  До коментар [#43] от "pag":

  След освобождението София е създадена като фронтпост на руските имперски амбиции към земите до Хърватия и Австро-Унгария - тоест цяла Югославия, Полша, Чехословакия, Словения, Румъния, дори и Албания. Точно тогава в това бивше село, в което българската махала е била едва 6 000 човека, идват и се заселват много руснаци, с цел подпомагане на руската експанзивна политика - и макар и със закъснение, това става факт след ВСВ. За наша радост след рухването на СССР се освобождаваме частично от руското влияние, но след като Путин стегна диктатурата в Русия - пак де факто сме си "Задунайская Губерния" - като половината вина за това си е у нас.

 46. 46 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7634 Неутрално

  " централната власт започна да дава на когото иска каквото иска. "
  А вие сте невинни. Не вие гласувате за тях, нали. Сега пак ги изберете. Прост народ, слаба държава.

 47. 47 Профил на the_accountant
  the_accountant
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Много добра статия, поздравления за автора.
  Но преди всичко поздравявам Кмета и си мисля, колко различна би била София с такъв Кмет! За съжаление, "софиянци" си харесват само посочената от вожда, нищо че не става и за зам.кмет на най-затънтеното село в самоковска околия.

 48. 48 Профил на the_accountant
  the_accountant
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#11] от "Matrix":

  Съгласен съм с теб!

 49. 49 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4007 Неутрално

  До коментар [#15] от "pag":

  По времето на Филип Димитров и ликвидационните съвети. Отделно, тогава съсипаха и производството на малогабаритна техника за планинските и полупланинските райони. Спряха дотациите в селското стопанство и не даваха нисколихвени кредити на желаещите да се занимават със земеделие.

 50. 50 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  За другите може, ама не и за Баце, постоянно обикаля с джипката да надзирава инфраструктурата дето се строи. :)

 51. 51 Профил на the_accountant
  the_accountant
  Рейтинг: 284 Весело

  Мъча се да си спомня кой прокара принципа за "връщане на земята в реални граници", в резултат на което сума "граждани" станаха собственици на по 1-2 декара на 100-200-300 (а някои и на 5-10 хил.) километра от сегашните им местообиталища.Които сега пустеят и дават възможност на "гражданите" лицемерно да се тръшкат за "загиващото заради липсата на държавна политика българско село".
  —цитат от коментар 15 на pag


  Чугун, въздищащ по АПК-та и ТКЗС-та...

 52. 52 Профил на the_accountant
  the_accountant
  Рейтинг: 284 Весело

  Може ли някой да ми посочи държава, в която няма преселение от селата в градовете, а от тях - в още по-големите градове?Моля?
  —цитат от коментар 16 на pag


  Очевидно е, че не разбираш кое е ключовото тук. Въпросът не е в преселението, става дума за условията, при които живеят хората след твоето преселение.
  И да, посочвам само 2-3 такива страни - минавал ли си през някое село във Франция? Ами в Белгия, ами в Полша или още по-близките Хърватска и Словения?

 53. 53 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 255 Неутрално

  До коментар [#11] от "Matrix":Съгласен съм с теб!
  —цитат от коментар 48 на the_accountant


  Ти си от "занаята"

  Според теб, ЗАЩО ЗАВОДА НА ФОКСВАГЕН, не дойде у бегето?
  На "политически" причини не кълва!
  Бизнеса го интересува само ПЕЧАЛБА, няма как да го еве по-малко кой управлЕва, ако има нормална бизнес среда, нормални доставчици и тнт.... и то на заплати от 700 евро !

  Какво си мислим, че тия, които са изкарали милиони са някакви лумпени, които не знаят какво сатава в (пост)комунисическа България?
  Бич, плийз....

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 54. 54 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 255 Неутрално

  Пак рев за селата от индивиди, които със стоманени въжета не можеш измъкна извън жълтите павета и които много обичат да обиждат опоненти на "селяни".Така любимият ви глобализъм е това - лук и чесън от Китай, марули от Египет и ябълки от Мароко, не от бабината градинка, щото баба отиде в града да гледа внуците, докато синът и дъщерята "търсят реализация" по света и у нас, не на село.
  —цитат от коментар 13 на pag


  Виж колко си плитък бе, лумпен пробит !
  Ти пречупваш всичко, през собствената си призма, която си купил от хоремага на село Яребица, Дуловско !

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 55. 55 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  [quote#52:"the_accountant"][/quote]

  Какво им е на условията-при масовото навлизане на автомобилите дори и от село на 20 км от града се стига за 15 минути. А повечето села са на по-близко разстояние до градовете.
  Просто манталитетът на българите е такъв,че предпочитат да се бутат в тесни апартаменти в града, вмесно в къща на село.Макар че в последно време забелязвам тенденция на преселение от града към близките села.

 56. 56 Профил на the_accountant
  the_accountant
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Селата стават излишни за политиците, един блок в София им е по-важен...Ами правилно!При демокрацията е така!
  —цитат от коментар 26 на Веселин Дечев


  Що бе, при диктатурите много ли са напреднали селата? Гледам в Русия кви са им китни селцата, с добра инфраструктура, супер пътища, изобщо не са кални, супер постройки (дачи)!

 57. 57 Профил на the_accountant
  the_accountant
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#30] от "Strymski":

  "...Сега е модерно да се скача против АЕЦ , но това осигуряваше на България евтина ел.енергия и от там евтини стоки. Сега нещата ги знаем какви са ...."

  Ти му говориш за условията на живот в селата, той за АЕЦ си бълнува

 58. 58 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1101 Любопитно

  [quote#52:"the_accountant"][/quote]

  Значи твърдиш, че в Белгия, Полша, Хърватска и Словения населението по селата не намалява и не се изнася към градовете?
  Нещо доказателства, таблички, графики, туй-онуй?
  Или както обикновено "аз съм минавал през едни села, много ми харесаха, значи хората не се преселват хич", хехе...

  Знанието е сила, информацията - власт
 59. 59 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1101 Весело

  [quote#54:"Matrix"][/quote]

  Умен и красив? Съдейки по изящния изказ - определено да....

  Знанието е сила, информацията - власт
 60. 60 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  Ми няма да има поминък, след 90 селата бяха нещо като феодална собственост на местни мутри и комунисти

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 61. 61 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  ДО : " 12 " - Ще отговоря на забележката за казаното от мен , поради : Първо , комунистите правеха поне така , че да има села , друг е въпроса за тамошните идващи по понятни причини в градовете....второ , днешните им наследници се интересуват от " благата на т.ннар. от тях " ПРЕХОД " , видно от блоковете в София и останалите 5-6 града , купувайки апартаменти по 2-3 и повече в тях.....Трето , днешната политика на обезлюдаване , при липсата на технологично развитие , води очевадно до обезлюдяване на селата , за което е напълно достатъчно да посетите хората там и им се порадвате....
  Четвърто , при комунистите , все пак имаше къде да спреш и да откъснеш ябълка , а сега си принуден да купуваш на поляците миналогодишните боклуци , да не говорим за останалото като плодове и зеленчуци.....Пето , защо беше необходимо да се обезличи българското село ......не е заради повсеместното отчасти нерегулирано строителство......за бетона по морето.....за разсипаната хидромелиоративна мрежа.....нека да се огледаме около нас , а после да искаме да гледаме на запад......за всичко свързано с изхранването на все по-малкото оставащо население.....и шесто , между другото - те даже и не вярват , че са станали отровно вредни за собственият си народ.

 62. 62 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  До коментар [#61] от "Николай Бучков":

  хахаха добре, че бяха комунистите :) иначе нямаше кой да прави села...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 63. 63 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2086 Весело

  До коментар [#31] от "Strymski":Абе, каквото и да си говорим, градовете са по-атрактивни и точно затова трябват държавни политики:- здравеопазване в по-малките населени места - лични доктори и линейки е долен минимум;- образование - поне до средно;- благоустройство - вода, пътища, интернет.- грамотна администрация- данъчни привилегии.и т.н. и т.н. Има да почакаме.
  —цитат от коментар 32 на boevbisser


  Ако не бяхте маркирали коментарът си като весел бих се разтревожил за психичното Ви здраве.

 64. 64 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1659 Гневно

  ДО: "62" - За съжаление , комунистите разбираха от това , какво е село , защото българите винаги са били бедни , а и след 09.09.1944 г. доста поработиха за това състояние....Но , имах един познат , ,който мечтаеше портокалите да станат по-евтини от доматите...е , сега да не би македонските домати или турските , или краставиците им , които след престой от 2-3 дни в хладилника и се разкапват...да са по евтини..... Човек трябва да се старае да бъде поне малко обективен , за да го достигне тази мечта.....И така,говорим за т.нар. комунизъм и т.нар. преход.....е , какво постигнахме , я се огледайте наоколо ...?! С кои да се сравняваме , с тези с които сме или с тези , с които не сме...че , те всички са ни задминали по всички параграфи....

 65. 65 Профил на Александър Атанасов
  Александър Атанасов
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#15] от "pag":

  Другаро комсомолец, да ти пратя малко снимки от Англия, да видиш как е тука, как пасат овце в заградена с храсти поляна, примерно, 10-20 декара. Или крави или даже лами, от Андите. Не е проблема връщането на земята, другъде е заровено кучето.

 66. 66 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 255 Неутрално

  [quote#54:"Matrix"]
  —цитат от коментар 59 на pag
  Умен и красив? Съдейки по изящния изказ - определено да....[/quote]

  Мне....
  Тъп и грозен селски чугун !

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 67. 67 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  До коментар [#23] от "dorn":

  Интересно, а по света - Европа, САЩ защо западат селата и хората се преселват в градовете ? Там е нямало насилствено коопериране.

 68. 68 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 314 Весело

  До коментар [#42] от "Deaddark":

  Нерде Ямбол, нерде Стамбул? Децентрализация и индустриализация в селското стопанство са две различни неща. Унищожаването на българската индустрия и икономика, не се дължи на централизацията, а е политически процес за който едва ли са виновни софиянци. Това, че ти имаш комплекси спрямо софиянци или столичани или както искаш да ги наречеш не оправдава всички депутати и министри, който по произход са от провинцията и в продължение на десетилетия с бездушните си решения унищожиха родните си населени места и принудиха много хора да търсят препитание в София и големите градове. Едва ли има нужда да ти изброявам заводи от калибъра на Химко къде се намираха и каква им е съдбата днес и повярвай ми софиянци не са виновни за това нито пък са въодушевени, че конкурентите за работните им места са готови на всичко, за да живеят и работят в София.

 69. 69 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 255 Неутрално

  До коментар [#42] от "Deaddark":Нерде Ямбол, нерде Стамбул? Децентрализация и индустриализация в селското стопанство са две различни неща. Унищожаването на българската индустрия и икономика, не се дължи на централизацията, а е политически процес за който едва ли са виновни софиянци. Това, че ти имаш комплекси спрямо софиянци или столичани или както искаш да ги наречеш не оправдава всички депутати и министри, който по произход са от провинцията и в продължение на десетилетия с бездушните си решения унищожиха родните си населени места и принудиха много хора да търсят препитание в София и големите градове. Едва ли има нужда да ти изброявам заводи от калибъра на Химко къде се намираха и каква им е съдбата днес и повярвай ми софиянци не са виновни за това нито пък са въодушевени, че конкурентите за работните им места са готови на всичко, за да живеят и работят в София.
  —цитат от коментар 68 на nwj49315903


  Много точен коментар !

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 70. 70 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Поздравления за темата ! Само безродници могат да постигнат това , което постигнаха " Преходниците " , защото всичко извън София и още 5-6 града е изоставено на произвола на съдбата и е достатъчно да слезеш до там и ако можеш да се върнеш да разкажеш . какво си видял......
  —цитат от коментар 7 на Николай Бучков


  А вие от къде пишете тези редове, от някой от тези 5-6 града, или от някое забутано селце дето няма дори интернет? Питам за един приятел...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 71. 71 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1761 Весело

  Всичко си е точно. Хората ще ги опандизват заради споделено пътуване, на такситата им вдигат куверта (входната такса), та е нормално транспорта по села и паланки да се скапе...
  Ма българина си такъв — гледа на Вуте да му е зле, пък че на него самия ще му се плаче, не го мисли. Когато такситата и превозвачите скачаха срещу Юбер, тези по селата гледаха сеир. Сега, когато няма конкуренция плачат че нямали превоз... нищо де, нали на юберджиите им е гадно... Конкуренция, а не "децентрализирани" кинти от бюджета му е разковничето, ама ще опъвате още каиша, докато ви уврят главите.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 72. 72 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  ДО: "70" - От Пловдив , а наоколо е пълно със села......а и почти няма място в страната , откъдето да не съм поне минавал.....виждал съм и европейските селяни,и африканските.....и от изтока - също.....мога да направя преценка и аналогия помежду им....но , основният подтекст на темата е , ние тук ,какво сме направили за над три десетилетия , защото има една точка , от която връщане няма , а сме я докарали до нея....и не става въпрос за пазар , а за икономика и просперитет , за род и родина. казвам го , за да го кажете на приятеля си !....

 73. 73 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Текденциозно написано заглавие. Да, някое село в обезлюден регион с 17 жители - пенсионери; и някой блок с 70 работещи семейства... да, реално без вноските в бюджета от тези 70 работвщи семейства в панелените джунгли - държавата няма да има дори и за сегашната нищожна пенсия на първите 17 души....

 74. 74 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  Статията е много правдива, но Вожда има по-важни задачи като например как да окаже пълен съпорт на Пеевски да удари Черепа, Бобокови и т.н. Когато 30% от Столицата няма канализация дали може да се очаква в Полски Тръмбеш нещата да са ОК.
  —цитат от коментар 4 на nwj49315903


  Прав си. При сощиализма имаше канализация навсякъде, но дойде крадливия герб сега 30% без канализация!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 75. 75 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Все пак трябва да има някакъв баланс, примерно населени места под 100/или 50/ души да не се финансира инфраструктурата им на 100% от държавата. Като си избрал да живееш на забутано отмиращо място ала Робинзон, да трябва да си планираш и такива разходи.
  но пък държавата да гарантира за всяка община, че поне общ. център ще се поддържа.

 76. 76 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 314 Весело

  [quote#74:"chichka"][/quote]

  Докато гледаме все към социализъма и хоп сме станали 2021 година или ти още си към 1985? Много сериозен аргумент.

 77. 77 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  До коментар [#76] от "nwj49315903":

  Я прочети пак!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 78. 78 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  До коментар [#68] от "nwj49315903":
  До коментар [#69] от "Matrix":

  Хайде по-сериозно - става въпрос за излишното администриране в София - защо примерно Химко трябва да се администрира в столицата и да му минават финансовите операции оттам - само едни излишни пари да оскъпяват продукцията. Ей затова няма конкурентни заводи у нас - 'щото като добавят данък централизация и излизат на загуба. Разбирам да се отчита нЕкъв малък процент - до 10%-та - данък държава, ала да се дава 100%-та данък столица, която после го разпределя в джобовете на упрявляващите. Колега Матрикс - нали точно това казвам - докато столицата е бастион на комунизма, там ще прииждат комунисти от цялата страна, включително и в НС. Затова и не идват чужди инвеститори у нас - в т.ч. и Фолксваген - те си гледат печалбата и не може насила да ги накараш да си откриват офиси в столицата, като завода им е примерно в Шабла, нито да губят от излишни финансови транзакции, задължително минаващи през столицата.

  Комплески към столицата нямам. Но познавам доста ганьовци и андрешковци, които отидоха в Софето за кирия и си седнаха на... мястото. Тези същите, и тем подобни, са напълнили въпросните блокове и с едно уреждане на службица или дребна търговийка, гласуват за баш чорбаджията. Хората си го искат Тато - факт, вече 10+ години същия е на власт.

 79. 79 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 314 Неутрално

  До коментар [#78] от "Deaddark":

  Задаваш глУпави въпроси, на които можеш да си отговориш сам. И продължаваш да се държиш комплексарски. Прочети бавно това изречение може и да вденеш, не са виновни софиянци за унищожението на българската индустрия и българските села
  и градчета.

 80. 80 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  Всичко си е точно. Хората ще ги опандизват заради споделено пътуване, на такситата им вдигат куверта (входната такса), та е нормално транспорта по села и паланки да се скапе... Ма българина си такъв — гледа на Вуте да му е зле, пък че на него самия ще му се плаче, не го мисли. Когато такситата и превозвачите скачаха срещу Юбер, тези по селата гледаха сеир. Сега, когато няма конкуренция плачат че нямали превоз... нищо де, нали на юберджиите им е гадно... Конкуренция, а не "децентрализирани" кинти от бюджета му е разковничето, ама ще опъвате още каиша, докато ви уврят главите.
  —цитат от коментар 71 на gost22


  Колкото и да ти е чудно по селата и паланките имат автомобили.Обществен транспорт ползват само грохнали пенсионери и то не всички/баща ми е на 77 години и кара автомобил по-добре от повечето 20 годишни шофьори/.Интернет има навсякъде,където има покритие на мобилните телефони.Изглежда и понятие си нямаш от действителността по българските села.

 81. 81 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  До коментар [#79] от "nwj49315903":

  Човек - ще ти го обясня като на малко дете, 'щото видно е че не си схванал - никъде не съм обвинил софиянци, нито столичани - обвинявам комунистическия тертип на централизирано управление и посочвам резултатите от него. Няма значение коя е столицата, нито какви са хората в нея - при комунизма нещата се израждат.

  Столичаните и милеещи по Тодор Живков и не искащи да загубят привилегиите, дадени от него на столицата - ги разбирам, но в дългосрочен план това води до ситуация като във Венецуела, Южна Корея, Куба - все държави от нашия ранг, все с централизирано управление. Нас ЕС и НАТО ни поддържат - без тях ще сме по-зле от Беларус.

  Ако и сега не си разбрал - приеми че не мога да обясня правилно и приятна вечер!

 82. 82 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  До коментар [#79] от "nwj49315903":Човек - ще ти го обясня като на малко дете, 'щото видно е че не си схванал - никъде не съм обвинил софиянци, нито столичани - обвинявам комунистическия тертип на централизирано управление и посочвам резултатите от него. Няма значение коя е столицата, нито какви са хората в нея - при комунизма нещата се израждат.Столичаните и милеещи по Тодор Живков и не искащи да загубят привилегиите, дадени от него на столицата - ги разбирам, но в дългосрочен план това води до ситуация като във Венецуела, Южна Корея, Куба - все държави от нашия ранг, все с централизирано управление. Нас ЕС и НАТО ни поддържат - без тях ще сме по-зле от Беларус.Ако и сега не си разбрал - приеми че не мога да обясня правилно и приятна вечер!
  —цитат от коментар 81 на Deaddark


  По-скоро се развиваме по руски модел-силен център Москва/София/ и останалите се оправят както могат.В София има създадена изкуствена заетост ,защото всички министерства,агенции и така нататък се намират в София.Плюс най-добрите университети,като има и студенстко градче в самата столица,което е рядко срещано явление в Западна Европа и САЩ.

 83. 83 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  До коментар [#82] от "Мусаши":

  Руският модел е неприложим при нас - много сме малки и като територия и като пазар и като икономика и като ресурси - руския модел доведе Венецуела да няма бензин, а са най-големите разработени нефтени находища; руския режим доведе благоприятната за всякакво земеделие Северна Корея да не може да осигури шепа ориз на ден за гражданите си и ток извън Пхенян. Ако приема че описания от мен ком. модел го разбирате като руски - съгласен съм, но не е решение.

 84. 84 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  До коментар [#68] от "nwj49315903":До коментар [#69] от "Matrix":Хайде по-сериозно - става въпрос за излишното администриране в София - защо примерно Химко трябва да се администрира в столицата и да му минават финансовите операции оттам - само едни излишни пари да оскъпяват продукцията. Ей затова няма конкурентни заводи у нас - 'щото като добавят данък централизация и излизат на загуба. Разбирам да се отчита нЕкъв малък процент - до 10%-та - данък държава, ала да се дава 100%-та данък столица, която после го разпределя в джобовете на упрявляващите. Колега Матрикс - нали точно това казвам - докато столицата е бастион на комунизма, там ще прииждат комунисти от цялата страна, включително и в НС. Затова и не идват чужди инвеститори у нас - в т.ч. и Фолксваген - те си гледат печалбата и не може насила да ги накараш да си откриват офиси в столицата, като завода им е примерно в Шабла, нито да губят от излишни финансови транзакции, задължително минаващи през столицата......
  —цитат от коментар 78 на Deaddark


  Нещо не разбирам тук, моля разбирачите да ми го обяснят😀 Ама да обяснават по бавно, белким разбЕра по бързо😀:

  Ти пишеш че ако завод в Шабла го задължат да има офици в София-те (завод) ЩЕ ГУБИ ОТ ИЗЛИШНИ финансови трансакции минаващи през столицата.

  Днес парите се движат електронно от сметка до сметка, не с дилижанси и въоръжена охрана срещу бандити, нали? Та...от къде са тези загуби за фин'трансакции минаващи през столицата, моля?

  Друг е въпросът че всички проблеми трябва да се решават в София, където е концентрирана държавната администрация. Която, както разбирам, е централизирана така че НИКОЙ извън столицата няма право да взима решения. И тук се питам: ВСИЧКО ли трябва да се решава в лични срещи/заседания (в столицата) или има други начини за комуникация😀?

  И още нещо: К'во е т'ва "Разбирам да се отчита нЕкъв малък процент - до 10%-та - данък държава, ала да се дава 100%-та данък столица, която после го разпределя в джобовете на упрявляващите"?!?

  ОК, тъп евреЙ съм, и ИР, и живея в държава където тикат в пандиза премиери и висши чиновници за корупция/кражби, признавам си без бой😀

  Ама някой да ми обясни (БАВНО!) що е то 100% данък столица, за разлика от 10% плосък данък ДОД (ОХ, ДЕ ДА ИМАХМЕ ТЕЗИ 10% ДОД, ЩЯХМЕ ЧАСТНИЦИТЕ ДА СМЕ АНГЕЛЧЕТА ХЕРУВИМЧЕТА😀).

  Да, странно ми е общински данъчни служби да събират ДОД, ама те не го ли прехвърлят в държавния бюджет този събран ДОД? Със сигурност...кхн...кхм...МАЙ сигурно не го вкарват в общинския бюджет, нали? Или греша?
  До коментар [#78] от "Deaddark":

  -------
  До коментар [#78] от "Deaddark":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 85. 85 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  До коментар [#82] от "Мусаши":Руският модел е неприложим при нас - много сме малки и като територия и като пазар и като икономика и като ресурси - руския модел доведе Венецуела да няма бензин, а са най-големите разработени нефтени находища; руския режим доведе благоприятната за всякакво земеделие Северна Корея да не може да осигури шепа ориз на ден за гражданите си и ток извън Пхенян. Ако приема че описания от мен ком. модел го разбирате като руски - съгласен съм, но не е решение.
  —цитат от коментар 83 на Deaddark


  Е кога съм казал,че е решение руският модел?Просто в България по време на комунизма се прекопира съветският моделна силен център столицата плюс останалите и това си продължава и досега.

 86. 86 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  Много верен и доста тъжен текст. Идват избори, поне досега не съм забелязал някоя политическа сила да има и най-бегла идея как да се спре обезлюдяването на селата и малките градчета за сметка на столицата и още 3-4 по-големи места.
  —цитат от коментар 1 на boevbisser


  Елате в Германия и вижте как се прави! Във всяко село има по няколко фирми, като ходим на почивка в Шварцвалд го виждаме.

  Но не това е работа на правителството, а бизнесът е отговорен.

  Но подобни процеси се наблюдават и тук, особено в източна Германия по границата с Полша!

 87. 87 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  До коментар [#84] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Мойше, ще ти го обясня по друг начин - всички данъци и такси, в т.ч. и местни, се пращат в София и оттам се преразпределят. Всяка финансова банкова транзакция минава не само през местния банков клон, а и през столичния. А столицата, която се управлява от корумпета, сам се сещаш колко от събраните от цялата държава данъци и такси отпуска обратно в провинцията - за Стара Загора ще ти кажа - добре че са еврофондовете, че да се направи нещо в града, но и от тях столични фирми вземат тлъста сума, защото столицата решава ще бъде ли или не, нищо че не си е мръднала пръста за спечелването на европроекта. И столицата решава фирми на Доган и Пеевски да изпълнят проекта, нищо че нямат ни хора, ни техника - те ще си намерят най-евтините и некадърни подизпълнители и к'вото свършат - а то е много далеч от истината. Централизация, сър. Та не знам как е в Израел, но на запад местните данъци и такси си остават на място и местната власт решава как да се харчат. А не като при нас - София плаща 8%-та от общия кюп, взема 98%-та от него и се тупа в гърдите к'ъв е голЕм финансов играч. Комунизъм, сър. И давам пример с Шабла - има излаз на море и оттам път към света - някой инвеститор иска да построи огромен завод, примерно Фолксваген, и плаща сума ти пара местни данъци и такси - после иска държавата да направи малко инфраструктура като отплата, а държавата казва: "Не може, похарчихме ви парите за столицата, кандидатствайте за европроект - ние имаме хора Доган и Пеевски, които за скром... опа, огромна сума, няма да свършат почти нищо" Ей такива работи - ако пак не си разбрал виж как се е развила централизацията в Северна Корея, Венецуела и Куба - Русия не я гледай засега, богатството на ресурси ги дърпа нагоре - това е като при Тръмп - наследник на богатство, който стремглаво го профуква и върви към банкрут.

 88. 88 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  До коментар [#85] от "Мусаши":

  Което означава че сме на едно мнение. Приятен ден!

 89. 89 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1224 Неутрално


  Мерси за обяснението: Рзбрах че е така както и аз го разбирах: Няма значение (оптично) дали плащаш ДОД в общинската данъчна служба в Плодив, Тутракан или Горно'Нанадолнище-парите отиват ПО БАНКОВ път в държавния бюджет. Който се ръководи от министерство със главен офис в София.

  Защо пиша "оптично "? Ами щото ми се струва че данъчен чиновник би трябвало да е държавен служител заради "моркова и тоягата": Ако е добър в работата в по голяма система има повече възможности за напредък. А ако не е толкоз добър може да бъде набутан в 9та глуха без ник'ви перспективи. Докато в по малки системи опциите за напредък и наказание са по ограничени.

  Така и не разбрах как се увеличават разноските по банковите трансакции (плащане на ДОД) щото минавали през 2 клона-местен и централен.

  Доколкото знам, по цял свят има общодържавни и местни данъци. В САЩ са федерални и щатски, в България са ДОД (и други-акциз, ДДС и т.н.) и общински данъци. И в Израел е така-има ДОД, ДДС, мита, акцизи и др. държавни данъци, за събирането на които се грижи местен офис на НАП и разните му подразделения, и парите влизат в държавния бюджет. И в мин'финансите решават, според решенията на правителството потвърдени от парламента как и къде да се харчат тези пари.

  Имаме и т.н. "общински данък" който е според големината, местоположението и качеството на жилището. Пример- в Нетания пентхауз в добър район плаща 40 лв/кв'м/годишно. Къщи с двор-и те там някъде, малко по малко щото нямат асансьори и обща площ. В по кофти район в блок без асансор-20-25 лв/кв.м/година. Сега "бонбончето"-пенсионери получават до 80% намаление, освен тези баровците в пентхаузите и вилите с голямите дворове в центъра😀 Освен това има и други намления според колко хора са в едно жилище и какъв им е декларирания доход. Надникнах в тарифите за местен данък в Нетания-70+ страници ПДФ документ, където към пол'вината са "намаленията"😀. Сиромаси с многодетни семейства (като масурестите) плащат символични съми, въпреки че баш те претоварват общините с разходи по тях. Нарича се "социална политика".

  Общинските данъци (събирани и харчени от общината ВЪВ общината) хич биля не са малки, ама градчето е чисто и уредено (виждал си мои фотоновини, нали😀). А в общините не са балъци и знаят бая добре кой бизнес с колко да го облагат та да продължи да съществува и бачка, а не да се премести на друго място. Мързиме да се ровя в тарифите, но предполагам дюнерджийница плаща троен данък на кв'м в сравнение с магазин за книги-щото боклукът е различен, а и оборотът/печалбите са различни.

  Та нещата не са коренно различни, разликата е само в мащаба на кражбите и корупцията. По нашенско тикнахме бивш премиер за 3-4 г' в пандиза за корупция, като кмет преди това, скоро май ще имаме още един такъв. И бивш президент тикнахме в пандиза за 7 г, ама за сексуален тормоз над подчинените си (ЖЕНИ😀). И още стотици корумпета от министри до низши чиновници са били в пандиза. Колко подобни са били в пандиза в България-припомни ми че не помня😀

  Относно разпределението на парите от държавния бюджет: За други държави не знам, знам за Израел че те се раздават за разни смесени общинско'държавни проекти НЕ ПРОПОРЦИОНАЛНО от според това от територията на коя община са събрали повече държавни данъци. И с право: Не става да инвестираш пари в метрополитана Тел'Авив и залепените му 6-7 градчета, в които с едно изключение (масурестия Бней Брак) бизнесите процъфтяват. И да не даваш пари на залупени градчета и села по периферията където нещата са кофти икономически. Щото в успялите общини (метрополитана и мойто градче също) общината успява да подобрява ВИДИМО условията на местните си граждани от събраните общински данъци.

  А как точно се разпределят парите...Ами боричкат се разни лобисти (по сектори и географско разпределение) и разни обществени/секториални организаци и убеждават фин'минисерството да отпусне тук или там повече пари.

  Общо взето нещата работят. Далеч от максималното за всеки индивид, но почти без катастрофални положения.

  За протокола😀
  До коментар [#87] от "Deaddark":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 90. 90 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  До коментар [#89] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Благодаря за информацията! Понеже не съм много запознат географски с Израел, да те питам - Вашингтон играе ли роля при разпределението на местните данъци и такси в Лос Анджелис? Може да замениш градовете с Тел Авив и някой по-отдалечен от него град.
  А да те коригирам за финансовите разходи - вместо да се плаща такса само за издръжката на местната администрация, в т.ч. и банкова такава, се плаща такса за издръжка на местната и столичната администрации. Ако се сещаш Тодорживковския коефициент 1.6 за столичанин, за сметка на провинцията - това си е и днес. В Израел как са таксите - само към местния клон или и към столичния? Макар че си отговорил донякъде на въпроса. И пак го казвам - докато татовските привилегии на столицата стоят, всеки далавераджия ще се бута в София да ги получи и той - зер да не е по-балък от столичани. Ти ако имаше избор да получаваш заплата и заплата с коеф. 1.6 - кое би избрал? Хайде да не се знаят вашите и арменците, гърците и другарите. Нормално е като делиш хората на по-равни столичани и само равни провинциалисти, провинциалистите да искат да са и те от по-равните. При централизацията е така, Вашингтон ще е много напред пред Ел Ей, Ню Йорк, Чикаго и всеки провинциален град.

 91. 91 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  До коментар [#90] от "Deaddark":

  Това дали Уошингтън/федералното правителство се меси в местните данъци в Калифорния-питай някой 'мириканец от съфорумниците😀 Предполагам че не се меси, исвен ако някоя община сгази лука в алинея 385, подточка 27 в някой федерален закон. Но там май хората са бая по активни в наблюдаването на харченето на местните им данъци и реагират по бързо и адекватно при изцепки. Не са инертно стадо като българите на 3 ракии пред тАливизоро😀 И да ме извинят тези с капацитет 5+ ракии😀

  Това за "смяна на Тел Авив с друг град"...не го разбрах😀 НЯМА тел'авивско/ерусалимско/друго местожителство. Всеки живее където си иска, според кесията и предпочитанията си.

  Тел Авив е стар град със стар жилфонд, и сравнително високи наеми, но пък е купон 24/7. Та млади семейни хора с малки деца им излиза по изгодно да живеят извън ТА/Мерополитана по редпричини. Въпреки че често пътуват час ++ от къщи до работата в ТА заран, и още толкоз вечер на връщане. Изнервени от задръстванията...тяхна си работа. Несемейните живеят в ТА/Метрополитана щото там е купона, театрите, кръчмите, и крайморските кафенета. От които до плажа е 50-100 м, та 8 месеца годишно мо'йш влезеш и се изплацикаш сам/с мацка/в компанияи да се върнеш да си допиеш дневната доза кафе/енергийна напитка/алкохол, и междувременно да попреживееш нещо по време на плацикането, често по организъм😀 Или след плацикането, за по успешните😀😀😀!

  Моя милост след развода ей тамо през 1982-3 избрах обратното: Живеех в ТА или в залепените градчета (дясния тротоар-Тел Авив, лявия-Гиватаим) заради купона и сравнителната анонимност. А бачках извън града. Та заран пътувам навън от Тел Авив на 80-100-110 км/час и се хиля на тези кретащите с 5-10 км/час влизащи в ТА. Привечер-обратното-без задръствания (освен на светофарите, които дават повече време в посока извън ТА). И се връщам спокоен и неизнервен в къщи, и готов за...мерзопакостни деяния с мацки😀

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 92. 92 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  До коментар [#90] от "Deaddark":

  Да добавя за сравнение общинските данъци в едно мижаво (И МАСУРЕСТО) градче близо до Газа-Нетивот. Скромни хора-само 3 страници документ ПДФ:

  За жилище-максимално 20 лв/кв'м/година, преди намаленията (а там май освен десетина местни богаташи НА 'СИЧКИ им се полага намаления)😀 За бизнеси-киоски, ресторанти (РЕСТОРАНТИ В НЕТИВОТ?!?😀😀😀 Май само дюнрджийници), банки, аптеки и бензостанции-около 50 лв/кв'м/година. Ама там имат и някакъв данък "охрана" (близо са до мангалите от Газа) от по 5-6 лв допълнително към 20те.

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 93. 93 Профил на lkq10701853
  lkq10701853
  Рейтинг: 14 Неутрално
  До коментар [#38] от "Deaddark":

  Не е точно така, поне ще се отнася до Пловдив! За 2019 града нараства най-много от всички останали в България, включително и София!
  Иначе за централизацията съм съгласен, ако е нямаше България щеше да бъде много по-добре изглеждаща държава!

 94. 94 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2656 Весело

  До коментар [#92] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Съгласен.
  За Тел Авив те питах дали се меси в местните данъци и такси на другите градове, вкл. и тези на голямо разстояние, примерно Eliat. У нас СофЕто събира данъците на цяла България и си ги харчи за себе си - внася 8%-та в общия кюп, харчи 100%-та, като мо'е хвърли нЕкоя троха до 2%-та на свои 'ора в провинцията.

 95. 95 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2656 Весело

  До коментар [#93] от "lkq10701853":

  Наратва икономически или просто селата около Пловдив замират и хората се преселват в Пловдив. Някак не мисля че Пловдив остава на плюс в икономиката, въпреки многото заводи и добрата индустриална зона. Дано греша.

 96. 96 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  Селата отдавна са излишни за пазарната ръка, и те си отиват ...Общите приказки и лицемерен хуманизъм се сблъсква челно с печалбата . ИПИ не е призван да прави журналистика , а да показва или насърчава жизнени модели. По правилно би било ИПИ да промоцира фермата ..но се случва журналистите. Поради тази парична те пък стават журналисти

 97. 97 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  До коментар [#92] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Съгласен.За Тел Авив те питах дали се меси в местните данъци и такси на другите градове, вкл. и тези на голямо разстояние, примерно Eliat. У нас СофЕто събира данъците на цяла България и си ги харчи за себе си - внася 8%-та в общия кюп, харчи 100%-та, като мо'е хвърли нЕкоя троха до 2%-та на свои 'ора в провинцията.
  —цитат от коментар 94 на Deaddark


  Първо да те коригирам-Тел Авив е Метрополитана, но столицата/правителството е Ерусалим.

  Тъй като правителството подпомага от държавния бюджет на НЕ МАЛКО общини-разбира им се меси в почти всичко, но в различна степен. Например в голями и уредени общини не им се меси в колко са данъците и почти никога за как ги харчат. Но има ЯК контрол от две ведомства. Едното е "Държавния контрольор"-не голямо ведомство но с разследващи правомощия. И разследването не го правят държавни чиновници а външни фирми-счетоводни, инженерски или адвокатски. Които действат като копои-търсят всичко, а който търси-ВИНАГИ намира нещо.

  И тогава нещата се усложняват-"Държавния контрольор" дава резултатите на прокуратурата и МВРто. Тук МВР не е силово министерство, по скоро нещо като областен управител надзираващ дейността на общините, в случая, и нещо като ЕГРАОН/ЕСГРАОН. А МВРто има правомощия да уволнява куп чиновници и избрани функционери, и често прокуратурата внася дела в съда срещу тях, и после-в пандиза. В такива случаи МВРто назначава "служебно общинско управление"-пак външни фирми да въртят нещата до назначаване на нови служители и до нови извънредни местни избори.

  МВРто, заедно с фин'министерството и има право "ДА СЪВЕТВА" общините как да си нагаждат данъците. Та хем от една страна да не са изцяло на държавен бюджет (ако жителите в тези общини са в лошо икономическо положение), а от друга страна да дават що годе адекватни услуги на гражданите си. И това се вижда от рзликите между общинските данъци в Нетаня и Нетивот-виж предишните ми коментари.

  Освен това фин'министерството, заедно с други ресорсни министерства (на околната среда, строителството и др) финансират от държавния бюджет куп ЧИСТАК ОБЩИНСКИ работи, като ремонт на водопроводната и канализационната система, ремонти на улици и т.н. Та...който дава парите той поръчва и музиката, в случая ти позволява да събираш ниски данъци, но те крепи да не фалираш и да не оставиш гражданите си без общински услуги на адекватно ниво.

  Та...при нас е по скоро обратното от в България-държавата дава повече пари на бедните общини, където е събрала много по малко данъци.

  Е, ама ние сме бамбашка държава и почти всичко тук е наопъки-пишем от дясно на ляво, молим се богу с капа на главата, деня почва от привечер (кат' се появят 3 звезди на небето😀). И не ни пука особено "да се изложим пред чужденците/световното прогресивно човечество начело с ООН и ЮНЕСКО"😀.

  Та...нещата не са кой знай колко зле, въпреки че винаги могат да бъдат бая по добре😀
  До коментар [#94] от "Deaddark":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 98. 98 Профил на lkq10701853
  lkq10701853
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#95] от "Deaddark":

  Напротив селата около Пловдив увеличават населението си. В Пловдив идват хора от цяла Бълагария заради икономическия разтеж.

 99. 99 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3395 Неутрално

  "Селата стават излишни за политиците, един блок в София им е по-важен..."

  Не за политиците, а за един политик. В един блок има избиратели колкото в цяла селска община. И колко много неща трябва да се направят в едно село, а за блока е достатъчен паркинг или градинка. Боко може да осчетодява електолални единици, ми той само това прави. И не се касае само за села. Цели градове, вкл областни като Ямбол нямат даже обществен транспорт. Има само по един автобус за влак до гарата, пък то една гара!

 100. 100 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  До коментар [#97] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Добре сте се устроили. Ясно е че по-закъсалите региони не трябва да се отписват, но в баланса е истината. Не може всичко в Ерусалим, за другите трохи; не може Ерусалим да решава всичко, другите само да се подчиняват - държавата е над всички, но не трябва да разпределя всичко - както си посочил, да осигури някакъв стандартен минимум, другото сами да се оправят. Това ми бе и идеята областите, общините, градовете да плащат нещо малко на държавата от събраните местни данъци, а останалото сами да решават за какво да го харчат - така хем държавата ще си гледа интереса за цялата територия, хем областите, общините, градовете ще си оправят чергата както искат. Цивилизована работа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK