На живо

Коронавирусът в България: от понеделник започва масово тестване на учителите (хронология)

Коронавирусът в България: от понеделник започва масово тестване на учителите (хронология)

© Георги КожухаровРазхлабване на мерките за ресторантите би могло да има от началото на април, заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса. От над 42 хил. човека, заети в бранша, досега 16 хил. са получили пари по програмата "Запази ме", съобщи собственик на заведение. В понеделник в страната ще пристигнат 14 040 дози от ваксината на"Пфайзер"/"БиоНТех". Тогава стартира и масово тестване за COVID-19 на учителите с антигенни тестове. "Дневник" проследи развитието на епидемията в страната.
Министерството на външните работи информира, че Израел затваря за пътници летище "Бен Гурион", считано от полунощ на 25 януари (понеделник) до 31 януари (неделя). Посолството ни в Тел Авив информира, че пътуващите ще бъдат възпрепятствани да влизат или напускат страната, освен в случаите, одобрени от специална комисия.


Гражданите трявба да имат предвид, че консулската служба работи с граждани само с предварително записан час и при спазване на изискванията за носене на маска, спазване на дистанция и санитарен контрол. Всички български и чужди граждани могат да се свържат с посолството ни в Тел Авив на следните телефони: 97236961372 (9.30- 14.00 ч.) и 97237292155 (14.00-16.30 ч).

Утре стартира масово тестване за COVID-19 на учителите, съобщава Би Ти Ви . Мащабното изследване с бързи антигенни тестове ще се извършва поетапно. Тестването е безплатно и доброволно. По-малко от половината от учителите и непедагогическият персонал в училищата обаче са пожелали да дадат проби за наличие на вируса.
Тестването на учителите цели да се открие скритата заболеваемост в системата, а след това и да се приложат мерки за справяне с нея. От Министерството на образованието коментират пред Би Ти Ви, че между 40 и 50 % от работещите в училищата искат да се изследват.

Д-р Симидчиев: Ако не направим ваксинацията бързо, вирусът ще се адаптира

"Не съм виждал толкова често толкова тежки вирусни пневмонии колкото през последната една година", каза пред Би Ти Ви по повод коронавируса пулмологът д-р Александър Симидчиев.


"Ако не направим ваксинацията достатъчно бързо, вирусът ще има време да се променя и адаптира. Трябва да има широк фронт с максимално ваксиниране. Няма значение с коя ваксина се ваксинираме, стига това да стане по-рано", каза още членът на функциониралия през миналата година Медицински експертен съвет, който консултираше правителството.


"Колкото по-малко има от вируса, толкова по-малко той ще се намножава и толкова по-малка е вероятността той да се промени. Той се променя само тогава, когато има възможност да се намножава повече. Колкото повече гостоприемници му дадем, толкова по-голяма е вероятността да се адаптира към популацията ни. Всички мерки, които ограничават възможността той да се намножава в повече гостоприемници, са нещо положително", обясни Симидчиев.

Богдан Кирилов очаква масовото имунизиране да е в периода април-май

В периода април-май се очаква на пазара да има четири одобрени ваксини срещу COVID-19 и тогава да започне масовото имунизиране на населението. Това обяви пред "Нова телевизия" директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.


С утрешната доставка от малко над 14 хил. дози от ваксината на Pfizer/BioNTech и следваща на 1 февруари (35 хил. дози) България ще бъде компенсирана за по-малкото получени дози при предишните доставки. През февруари и март предстои да получим съответно по 83 хил. и 104 хил. дози от този производител, обясни през миналата седмица директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.


По повод новината, че британската компания AstraZeneca е уведомила представители на ЕС, че ще намали с 60% броя на дозите ваксина срещу коронавируса, които може да достави в първото тримесечие Кирилов обясни, че се работи с няколко възможни сценария, а очакванията са първите доставки от тази ваксина да са през март. Преди това тя трябва да бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Разглеждането е насрочено за 29 януари

От 266 новодиагностицирани с COVID-19 през последното денонощие, 182 са установени с PCR, а 84 - с бързи антигенни тестове. Най-много регистрирани нови случаи има в област
София град - 66, следва Бургас – 36, Варна – 25; Сливен – 22, Пловдив – 19, Кюстендил – 17; Стара Загора – 16

Общо 4 479 теста са направени в страната през изминалите 24 часа. От тях 3 016 са PCR, а 1 463 – антигенни.


Регистрирани са едва 4 нови случая на заразени медицински лица, като три от тях са установени при медицински сестри, а един - при фелдшер.


Хора от затворени бизнеси протестираха срещу правителството заради неполучена подкрепа. В събитието според организаторите са се включили готвачи, бармани, представители на ресторантьорите, самоосигуряващи се лица, хотелиери и артисти на свободна практика, които не са получили подкрепа.


Снимки от протеста - тук.

Нови над 14 хил. ваксини пристигат утре в България

Коронавирусът в България: от понеделник започва масово тестване на учителите (хронология)

© Юлия Лазарова


Утре в 7:00 ч., в България ще пристигнат 14 040 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech ("Пфайзер"/"БиоНТех"), съобщават от Министерството на здравеопазването.


Преди седмица в страната пристигнаха 18 720 дози от ваксината, което беше около половината от предварително заявеното количество за тази пратка.


През февруари и март предстои България да получи съответно по 83 хил. и 104 хил. дози от този производител, обясни през миналата седмица директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.


Общо до края на март в България се очаква да бъдат доставени 255 хил. дози от вече одобрените ваксини на "Пфайзер/БиоНТех" и "Модерна" (достатъчни за ваксиниране на около 127 хил. души, защото ваксината се поставя на два пъти). До този момент в страната са ваксинирани 26 119 човека.

"Нашето искане е да ни оставят да работим и да отворим заедно с всички останали – на 4 февруари. Някои хора стоят без доходи вече 6 месеца. Чакат се помощи и пари. От над 42 хил. човека, заети в бранша, 16 хил. са получили пари по програмата "Запази ме" - под 50%, каза пред БНТ Радослав Авджиев, собственик на заведение.


На 27 януари (сряда) Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията готвят национален протест пред сградата на Министерски съвет в София.


Вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че от 4 февруари ще отворят фитнесите и залите за извънкласни дейности.


Ресторантите са затворени от 27 ноември, с изключение на тези в хотелите, които обслужват на групи гостите си от 22 декември. Нощните клубове са затворени от 13 ноември.

"Големият риск, ако настъпи нова вълна, е по отношение на тежкоболните. Отново ще имаме проблеми при настаняването им за лечение. В последните няколко седмици напрежението по отношение на новопоявилите се пациенти намаля. За съжаление, това в интензивните отделения остава", каза д-р Николай Увалиев от "Аджибадем Сити Клиник - Младост" пред "Нова телевизия". "От три месеца съм в областта на коронавирусната пандемия и мога да ви кажа, че това, което научих е, че това заболяване е лечимо. Най-важното обаче е да се хване моментът, в който промените са обратими", каза още лекарят.

Николай Брънзалов не очаква бързо разпространение на новия вариант на вируса

Коронавирусът в България: от понеделник започва масово тестване на учителите (хронология)

© Юлия Лазарова


В България едва ли новият вариант на COVID-19 ще се разпространява толкова бързо, колкото във Великобритания, смята д-р Николай Брънзалов, член на Националния оперативен щаб и зам.-председател на Българския лекарски съюз. "При нас няма такова движение на хора и няма толкова много етноси", каза общопрактикуващият лекар пред Би Ти Ви.


Според зам.-председателя на БЛС хората трябва малко да се успокоят и да не се фокусират само върху коронавируса. "Пациентите с хронични заболявания се страхуват да посещават лечебните заведения заради COVID-19, а техните заболяване изискват активно наблюдение. Заболеваемостта не е само от COVID и не трябва да говорим само за него", заяви той.


Като член на Оперативния щаб лекарят коментира и мерките. "Никой в Националния оперативен щаб не желае да бъдат затворени заведенията просто така. Това се налага от статистиката и защото все още има рискове. Не сме достигнали изходните нива на заболеваемост. Много е спаднала заболяемостта в последно време, но кога ще се отворят и ще се отхлабват мерките, ще покажат цифрите", каза Брънзалов.

Тодор Кантарджиев: Разхлабване на мерките за ресторантите може да има от април

Коронавирусът в България: от понеделник започва масово тестване на учителите (хронология)

© Юлия Лазарова


"Някаква форма може би ще се намери за разхлабване на мерките спрямо ресторантите. Нощните заведения ще почакат", каза пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса. Впоследствие допълни, че за ресторантите това би могло да стане от началото на април, но уточни, че поради новия вариант на вируса разхлабването на мерките ще е предпазливо и на стъпки.


"Оптимистичният вариант е около 1.5 - 2 милиона ваксинирани да имаме до края на август. Ако няма ваксина, не може да се ваксинираме. Държавата ще търси и други варианти и няма да се поколебаем да купим, която и да е ваксина, която е ефективна и безвредна и която е призната от регулацията в Европа, разбира се в това число и руска и китайска", добави Кантарджиев във връзка със съобщението от "АстраЗенека" за забавяне на доставките на ваксини за Европа.


Тази седмица ще бъдат ваксинирани хората, работещи на първа линия в Националния център по заразни и паразитни болести, съобщи директорът му. Той подчерта, че се увеличава броят на желаещи лекари да се ваксинират.

Традиционен спад в показателите във втория почивен ден за развитието на епидемията от COVID-19 в България. Причината е заниженият капацитет на лабораториите и предполагаемо забавено подаване на данните от лечебните заведения.


Новоинфектираните за последното денонощие са 266, което е 5.9% от направените 4479 теста. Оздравелите са 286. В болница остават 2857 човека, от тях 281 в интензивно отделение. Починали за посочения период са 12 човека.


Ваксинираните в събота са 18.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (163)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1143 Весело

  "Отваряне на ресторанти може да има през април"

  Алибабаегов не одобрява.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 2. 2 Профил на Martin Nikolov
  Martin Nikolov
  Рейтинг: 27 Неутрално

  А може ли да измислите нов щам? Нека започнем с българския.

 3. 3 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  "...няма да се поколебаем да купим, която и да е ваксина..."

  В купуването сте много силни!
  До тук изхарчихте сума и пари, а ваксини няма.
  Вземете си парите от Астра Зенека и купувайте с тях.
  За да има ефект на ден трябва се правят около 40 000 ваксини.
  Сега се правят по ... 18! Осемнайсет!

 4. 4 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1512 Весело

  Стига бе! Експериментът с ковичилищата е недостатъчен.
  Ти защо не изпълняваш молбата на Бойко Борисов. Той нали каза компромисно да се експериментира.
  Отваряйте заведенията. Широк експеримент!
  Иначе мутантът ще се загнезди само в ковичилищата и няма да се разпространи достатъчно. Експериментът няма да е чист.
  Как ще отговаряте после на Бойко Борисов, че не сте си свършили работата?
  :)

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Enter_K
  Enter_K
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Последно Тиквата или НОЩ ще казва за ресторантите?
  И Тиквата къде яде обикаляйки с джипката? Суха храна за път ли си носи?

 7. 7 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1855 Весело

  Наораво за 24 Май - с откриването на летния туристически сезон

  В Русия съм! В Русия съм!
 8. 8 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1855 Любопитно

  До коментар [#1] от "Taiga":
  "Алибабаегов не одобрява." Ами да си ородаде луксозната кола и мезонета!

  В Русия съм! В Русия съм!
 9. 9 Профил на ffj3164O424
  ffj3164O424
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ресторанти и кафенета да отворят април, но само с външни маси на достатъчно отстояние и лимит на седящите около тях. Като да се уточни и що е то "външно пространство", че на ресторантьорите не им е съвсем ясно, т.е. правят се на улави.

 10. 10 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3831 Неутрално

  Наораво за 24 Май - с откриването на летния туристически сезон
  —цитат от коментар 7 на Веселин Дечев


  И на 22 септември отново да ги затворим За да спасяваме човешки животи.

 11. 11 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  А може ли да измислите нов щам? Нека започнем с българския.
  —цитат от коментар 2 на Martin Nikolov


  Може, СЗО и Китай не одобряват само "китайски" и "ухански". Иначе бразилски, британски, южноафрикански и даже български е позволено.

 12. 12 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  До коментар [#6] от "Enter_K":

  След него е бронирана джипка с кухнята. Специални храни и доставки. Специален готвач. Един пробва всяко нещо пред него да не е отровно...
  По интересното е какво прави. Всички мислят че обикаля и се представя предизборно.
  А ТОЙ всъщност РАЗНАСЯ Коронавирус от град на град и от село на село. Лично той без маска. Да не говорим за антуража около него.
  Така че тези дето се срещат с него....
  Достатъчно е да МУ се направи една карта на маршрутите през последните месеци и да се сравни с картата и каленадара на избухването на епидемичните огнища.
  !

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на xkoleva
  xkoleva
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Средна смъртност от коронавурус (на 1 милион души) от началото на епидемията:

  България и съседите ѝ:

  Македония - 1334
  България - 1274
  Румъния - 925
  Гърция - 541
  Сърбия - 444
  Турция - 294

  Смъртността в България е 2 пъти по-висока от Гърция и 3 пъти по-висока от Сърбия.

 15. 15 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Бизнесът ще се възстанови, ако има хора.
  Ако физически съществуват, а не са отнесени от короната. След пандемията всички (живи) ще са като отвързани: ядене, пиене и всичко за каквото се сетят.

 16. 16 Профил на xkoleva
  xkoleva
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Положението в България към момента:

  https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries

  Обърнете внимание на графата CLOSED CASES. Това са регистрирани приключени случаи, т.е. хора регистрирани с вируса, които са или оздравели, или починали. Колко са нерегистрираните заразени, болни, умрели, оздравели не знаем. Тук не е взет под внимание общия брой на заразените, но неприключили случаи, защото не знаем как ще приключат.

  187.699 приключени случая
  178.888 оздравели (95%)
  8811 починали (5%)

 17. 17 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3023 Неутрално

  До коментар [#14] от "xkoleva":

  Привер колежке!

  https://data.worldbank.org/indicator/SP.DYN.LE00.IN?locations=BG-SE

  Средната продължителност на живота в България е с около 10 години по-ниска от средната продължителност на живота в Швеция.

  કટાક્ષ
 18. 18 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3023 Неутрално

  До коментар [#14] от "xkoleva":

  https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/D_2_2021_W1.png

  В България през първата седмица на 2017-та година са починали около 650 души повече отколкото през първата седмица на 2021-ва година.

  કટાક્ષ
 19. 19 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3831 Неутрално

  "..Бизнесът ще се възстанови, ако има хора.
  Ако физически съществуват, а не са отнесени от короната. ..."

  А как са нещата при държавната администрация, милиционери, и доктори - чиновници? те са все на първа линия, и за тях ваканция няма! Няма и умрели, всички са живи здрави.

 20. 20 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 64 Неутрално

  А какви компенсации предлага ГЕРБ за тези хора, чийто бизнес буквално уби. Разбирам, че няма друг начин, но на тези ресторанти е редно да се даде някакъв тип компенсация. Не 60-40, а част от оборота им за предната година. Иначе, какво се получава? Имаш си ресторантче, идват и го затварят и ... край. Никой не те пита как оцеляваш.

  Можеше тия пари, дето разхвърли на пенсионерите - единствените хора със сигурен доход, да се дадат на такива бизнеси.

 21. 21 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  Аз съм за мерки, но справедливи. Не може всичко щъка навсякъде, огромни магазини работят ,а местното кръчме издъхва в дългове, ако въобще още е живо. Разбирам ги напълно ресторантьорите .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 22. 22 Профил на Enter_K
  Enter_K
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  До коментар [#20] от "Сенсей НАНАЙ":

  Откак чухме за противоепидемични мерки се приказва само за ресторанти.
  Аман! Държава на ресторантите. Най-работещите и коректни данъкоплатци! Икономиката се крепи на тях!
  Пфу.

 23. 23 Профил на Chegobara
  Chegobara
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Целият проблем е, че компенсациите за бизнеса не работят ако фирмата ти не е изрядна - да си плаща всички данъци и да осигурява служителите на реалното възнаграждение, проблемът е, че в мутроландия ако си дребен играч и работиш така - фалираш. Държавата рекетира и смазва всеки, който не е "наш човек" и дръзне да върти бизнес. Имам няколко познати средни бизнесмени, които мутрите просто смазаха - забележете примерно лицето Марешки - вижте му физиономията, вижте му бизнеса - горива и лекарства. И този човек е в управлението. А хора, които събраха навремето пари от гурбет + заложиха цялото имущество и работеха прозрачно въреки шибаната държава и растяха ги смазаха - не щото са лоши бизнесмени, ГЕРБ ги смаза, аз си бачкам за себе си и професията ми е свободна, не обичам да управлявам хора, винаги съм се възхищавал на кадърни и културни бизнесмени, и ми е много мъчно за тези хора и за страната ни.
  Държавата се управлява по метода "Васе, вземай Левски. Ама няма не искам, не ме интересува че е продънен фалирал отбор. Га яде кюфтета ти беше добре нали?"
  90 % от малките бизнесмени сменят фирмата като дойде време да влиза по ДДС, да не се правим на ударени, всеки е бачкал продавач и е отчитал 20 лв при реален оборот 1000. щото шефа така каза. Много малко ударче и трябваше на нашата "икономика" да лъсне колко е прецакана.
  Явно англичаните са прави - демокрацията е ливада, косиш, поливаш и така 400 години. Много сме назад, има и още по-прости от нас, но и ние сме си за оплакване.

  всичко е суета, Боку ни обра
 24. 24 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1688 Разстроено

  Със или без ресторанти, щом отварят училищата и няма ваксини, ще има нов ръст.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 25. 25 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Не е цитиран правилно.
  Ресторантите през февруари, нощните заведения- през април

 26. 26 Профил на ffj3164O424
  ffj3164O424
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ресторантите, които предлагат добро съотношение цена/качество, имат поръчки и сега. А тия, където се ходи за да се покажеш че си "голема работа", логично ще затъват, защото от вкъщи като поръчваш никой не те гледа какво ядеш и откъде.

 27. 27 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 64 Неутрално

  До коментар [#22] от "Enter_K":

  Няма значение дали държавата се крепи на тях и т.н. Постави се на тяхно място. Имаш си ресторантче, това ти е поминъка и без абсолютно никаква твоя вина, идват и го затварят от държавата. И край - нямаш никакъв поминък повече. Такива неща не бива да се случват в капитализма и демокрацията.

 28. 28 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1855 Любопитно

  До коментар [#27] от "Сенсей НАНАЙ":

  "Имаш си ресторантче, това ти е поминъка и без абсолютно никаква твоя вина, идват и го затварят от държавата. "

  Ами вируса го налага! Вируса го затваря! Сърдете се на вируса! Да не би държавата да го е създала или да го разпространява умишлено?
  Като трябва ресторантите и кафенетата ще сменят бизнеса! Майка ми като я съкратиха в нсчслото на 90те и нямаше дори една частна будка ние какво ядяхме, как оцелявахме, години!? Някой интересуваше ли го?? Имах даже съученичка, малолетна!, която се разбра, пе проституирала по курортите щото двамата й родители били безрсботни и нямало какво да ядат!

  В Русия съм! В Русия съм!
 29. 29 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 849 Неутрално

  А какви компенсации предлага ГЕРБ за тези хора, чийто бизнес буквално уби. Разбирам, че няма друг начин, но на тези ресторанти е редно да се даде някакъв тип компенсация. Не 60-40, а част от оборота им за предната година. Иначе, какво се получава? Имаш си ресторантче, идват и го затварят и ... край. Никой не те пита как оцеляваш. Можеше тия пари, дето разхвърли на пенсионерите - единствените хора със сигурен доход, да се дадат на такива бизнеси.
  —цитат от коментар 20 на Сенсей НАНАЙ


  "Никой не те пита как оцеляваш"... Ми хващаш мотиката... Там все още има недостиг на работна ръка.

  Парите, дето ги дават на пенсионерите са част от тези, дето са им ги взимали цял живот. И обикновено не успяват да им ги върнат всичките. Така работи НОИ - според колко си внесъл. ХОРЕКА бизнесът - напротив, е известен с мащабното укриване на доходи и още по-мащабното неплащане на данъци. Не им се полага.

  Някои бизнеси трябва да умрат.

 30. 30 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4327 Неутрално

  До коментар [#20] от "Сенсей НАНАЙ":

  "Разбирам, че няма друг начин, но на тези ресторанти е редно да се даде някакъв тип компенсация. Не 60-40, а част от оборота им за предната година."

  Точно така! Но се оказва, че огромната част от заведенията за минали години са декларирали нищожен оборот, за да не плащат данъци! Как да се комшенсират сега? По прогнозен оборот?

 31. 31 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4014 Разстроено

  "Оптимистичният вариант е около 1.5 - 2 милиона ваксинирани да имаме до края на август"..........

  Има държави които ваксинират по толкова за по-малко от седмица.....в Бг трябват 7 месеца за същото.....😠

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 32. 32 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 849 Неутрално

  До коментар [#28] от "Веселин Дечев":

  Няма да те разбере... Най-големия му дерт досега е бил защо мама и тате са му осигурили елитно училище, като е можело още по-елитно...
  ..................
  Доживях да се съглася с Дечев! Никога не съм допускал подобно нещо!
  .....................
  П. П. Тия всичките филмчета за РФ в тубата - твои ли са, наистина?

 33. 33 Профил на ffj3164O424
  ffj3164O424
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#27] от "Сенсей НАНАЙ":

  А ако имаш фабрика за газени лампи, държавата колко време да те дундурка след електрификацията? И длъжна ли е да поддържа всеки бизнес, който се оказва несъвместим с настоящото положение? Поне за пандемията беше ясно още от септември какво се задава. Затваряш, пускаш персонала на борсата и си търсиш нов бизнес/работа или изчакваш по-добри времена, а не да обикаляш ТВ-студията и да ревеш за помощи или рисково отваряне, което би утежнило положението и на работещите бизнеси, ако обстановката се усложни (заради теб).

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на vzoran
  vzoran
  Рейтинг: 574 Неутрално

  В крайна сметка правителството неможа да предложи гъвкави мерки, а имаме или пълна забрана или пълно отпускане и това се решава според статистиката. Местната власт я няма - можеше всеки град или община да решава за мерките. Примерно в Атина имат мярка да спират автомобилите при замърсяване със смог. Подобни конкретни решения трябваха за всеки по голям град и общините. Примерно спиране на ресторантите в определени дни според замърсяването на въздуха, местната статистика - брой на заразени и заети места в болниците за конкретния град или община. Това баче бе означавало да се отчита много точно мръсния въздух и да излезе наяве един съществен проблем, който се простира отвъд пандемията и настоящето.

 36. 36 Профил на Chegobara
  Chegobara
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Ресторантите, които предлагат добро съотношение цена/качество, имат поръчки и сега. А тия, където се ходи за да се покажеш че си "голема работа", логично ще затъват, защото от вкъщи като поръчваш никой не те гледа какво ядеш и откъде.
  —цитат от коментар 26 на ffj3164O424


  Има такава работа, примерно Долче Амаро Варна - абсолютно негодни за ядене полуфабрикати, иначе гъзария, да споменавам ли мечтаната дестинация на всяка бедна аксаковлийка, да си хване приятел от центъра и да се тагне на "Хепиту", където отново храната е отврат - абе гарантирано от ТИМ.
  Има и друга гледна точка обаче, поръчки онлайн супер, редовни клиенти, обаче губиш случайните минувачи, които са огладнели, това няма как да се покрие от онлайн поръчките.

  всичко е суета, Боку ни обра
 37. 37 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 849 Весело

  До коментар [#31] от "padrino":

  Някои от тези държави са малко по-големи от България... Ма те разбирам, де... И аз по едно време се ядосвах, че не съм се родил в Бразилия. Щях да си чета "Габриела, карамфил и канела" в оригинал...

 38. 38 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3831 Неутрално

  До коментар [#30] от "vassilun":

  "Но се оказва, че огромната част от заведенията за минали години са декларирали нищожен оборот, за да не плащат данъци!..."

  При подобни занижени цифри мога да ти кажа, че обикновено ги спукват от проверки. Преди няколко години в нашата агенция след едно гадно снижение на приходите от 30% в продължение на 2 месеца ни разказаха играта с данъчна ревизия, и се отървахме само с 200 лв глоба.

 39. 39 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 849 Весело

  Кофти е да си на последно място във всички класации... Направо ми се реве за тези от Нидерландия - на дъното по средна надморска височина!

 40. 40 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3831 Неутрално

  До коментар [#38] от "historama":

  Не изключвам в подобни случаи местни далавери, включ. и фалшиви касови апарати. Само че тогава са престъпници не само ресторантьорите, но и проверяващите.

 41. 41 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1855 Любопитно

  До коментар [#32] от "gr52":

  "Тия всичките филмчета за РФ в тубата - твои ли са, наистина?"
  Мои са. Карах колело 3 месеца по Русия.

  В Русия съм! В Русия съм!
 42. 42 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 64 Неутрално

  А ако имаш фабрика за газени лампи, държавата колко време да те дундурка след електрификацията?
  —цитат от коментар 33 на ffj3164O424


  Научете се да правите правилни аналогии. Има голяма разлика да фалираш заради иновации в индустрията и заради това, че държавата те затваря с указ.

 43. 43 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4014 Любопитно

  До коментар [#31] от "padrino":Някои от тези държави са малко по-големи от България... Ма те разбирам, де... И аз по едно време се ядосвах, че не съм се родил в Бразилия. Щях да си чета "Габриела, карамфил и канела" в оригинал...
  —цитат от коментар 37 на gr52


  То не е само колко е голяма държавата, но и как е планирано. Хората гледат напред.....с години. В БГ Боко гледа само кой отрасел ще тръгне да се пени, за да направи нещо и да го успокои за момента. Израел да не бе да са по големи от Бг, определено не са, но пък са далею по организирани и винаги гледат как да се развият, а в БГ само гледат как да те закопаят ако не си " наше момче"

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 44. 44 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 849 Неутрално

  До коментар [#41] от "Веселин Дечев":

  Ненавиждам всичко руско - ти си ми класов враг. Но филмчетата са хубави, признавам... А с това, което разказваше за 90-те, направо ме трогна. Около мен имаше много такива случаи...

 45. 45 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3831 Неутрално

  До коментар [#28] от "Веселин Дечев":

  Стига с тези глупости за вируси!

  Всяка година е имало вирусни инфекции и грип!
  Не само в България, а в цялото северно полукълбо. Т.е е имало и пандемия, но никой не се е занимавал със сложни наименования.
  Всяка година е имало нови щамове на грипа.

  У нас отпреди 50 години си спомням всяка година с грипна ваканция!
  Но миналата година на някои им хрумна, че могат и милиарди да направят от тези епидемии. И полудяха.

  Нека да публикуват някакви данни за смъртността в отделни страни. Да не се окаже, че през 2021г. има по-малко починали за януари от 2017г.?

 46. 46 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 849 Весело

  До коментар [#43] от "padrino":

  Опитах се да включа чувството ти за хумор, ма явно не съм уцелил бутона... Пак се включи Отдел "Пропаганда и агитация" към ЦК на БКП... Много ти е сложно дистанционното...

 47. 47 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3831 Неутрално

  До коментар [#27] от "Сенсей НАНАЙ":

  Какво им се връзваш на разни държавни служители и чиновничета-търтеи? Тях ги хрантути главния Тулуп с високи заплати, и за тях най-големият им враг е частникът, когото не могат да острижат до голо. Само да видим до кога ще го стрижат?

 48. 48 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1855 Любопитно

  До коментар [#45] от "historama":

  Умря наш далечен роднина, но близък приятел.
  Умря най-добрата приятелйа на майка, комшийка от квартала.
  Тъста едва отърва кожата с двустранна пневмония и три седмици в болница.
  Умря нлад колега на влекачите във Варна.
  Всичко това от Ковида.
  Не помня такова нещо от грип да е имало.

  В Русия съм! В Русия съм!
 49. 49 Профил на elizabetharper
  elizabetharper
  Рейтинг: 46 Неутрално

  Кантарджиев , прибери се вкъщи да си управляваш семейството и да разказваш шеги на децата. Остави сериозната медицина и управлението на кризата на специалистите!

 50. 50 Профил на elizabetharper
  elizabetharper
  Рейтинг: 46 Неутрално

  Кантарджиев , прибери се вкъщи да си управляваш семейството и да разказваш шеги на децата. Остави сериозната медицина и управлението на кризата на специалистите!

 51. 50 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3831 Неутрално

  До коментар [#33] от "ffj3164O424":

  Никой от ресторантите не иска да го дундуркат. Те искат само да работят по правилата, определени от държавата.
  Или ще кажеш, че държавният служители или чиновник са много по-важни за държавността, отколкото самоиздържащ се частник?
  Ега ти извратената ни администрация!

 52. 52 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 849 Неутрално

  До коментар [#40] от "historama":

  То хубаво, ама пари искат точно ресторантьорите. На проверяващите държавата си им дава, даже и коги не ги искат... Пък и ресторантьорите - и те им дават... Така че не проверяващите имат проблем.

 53. 53 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3831 Неутрално

  Г-н Хаджийски, бихте ли ни информирали каква е заплатата на този държавен тъ.тей и пишман д-р Кантарджиев?
  5000 лв? 10 000 лв?

 54. 54 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2469 Весело

  """"Отваряне на ресторанти може да има през април""""" или май, или юни, или юли ...... Важното е вашият психодиспансер да не затваря......

 55. 55 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  Бизнесът ще се възстанови, ако има хора.Ако физически съществуват, а не са отнесени от короната. След пандемията всички (живи) ще са като отвързани: ядене, пиене и всичко за каквото се сетят.
  —цитат от коментар 15 на Красимир Андонов


  А пари откъде ?? То така става, раз и всичко е възстановено ....

 56. 56 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  Ресторантите ОК, ама ваксините кога? Че пак сме на последно място

 57. 57 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2469 Весело

  Само "залите за танци" не затваряйте......хахаха...

 58. 58 Профил на mitakadm
  mitakadm
  Рейтинг: 377 Неутрално

  Април каза, но коя година? Не е уточнил милия.

  Колкото повече - толкова повече
 59. 59 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3338 Весело

  До коментар [#6] от "Enter_K":

  Кара на студени банички и боза, горкият той.

 60. 60 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Ресторантите ОК, ама ваксините кога? Че пак сме на последно място
  —цитат от коментар 56 на Dark


  Също като тези от Нидерландия... На дъното на класацията...

 61. 61 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3831 Неутрално

  До коментар [#52] от "gr52":

  Защо да не искат? Между другото на държавни фирми и строители, които изобщо не са затваряли им отпуснаха 60:40, че ресторантьорите няма да искат.

 62. 62 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 849 Весело

  Април каза, но коя година? Не е уточнил милия.
  —цитат от коментар 58 на mitakadm


  Е! Ти пък и годината... Женски капризи...

 63. 63 Профил на ffj3164O424
  ffj3164O424
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Има голяма разлика да фалираш заради иновации в индустрията и заради това, че държавата те затваря с указ.
  —цитат от коментар 42 на Сенсей НАНАЙ

  Затваряш не заради указ, а заради пандемията, която е несъвместима с твоя бизнес. Указът е следствие, научете го вече. Променя се животът и ставаш излишен, както с газовите лампи. Можеш да ревеш още години и да чакаш помощ, спомняйки си с носталгия "добрите времена", а можеш и да си потърсиш нов бизнес/работа - въпрос на приспособяване. В природата и живота оцеляват приспособимите.

 64. 64 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  В турски медии излязоха изследвания според които ваксината на Бионтек се оказва, че не е толкова ефективна колкото се е очаквало. Засега ефективността е около 75 % в някои европейски държави. А при някои от мутациите на вируса извън Европа ваксината просто не действа. Изследванията са международни.

 65. 65 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 914 Неутрално  До коментар [#28] от "Веселин Дечев":

  "ми вируса го налага! Вируса го затваря! Сърдете се на вируса! Да не би държавата да го е създала или да го разпространява умишлено?"

  А кой бе ?
  Телевизиите и вестниците всеки ден обясняват как ще се мре яко !
  От Грип.
  И щото досега не сме имали грип, та се наложиха карантини и извънредни положения, че и маски .
  Та и пейки по парковете къртиха и планините и парковете затваряха, щото много страшен вирус имало , Ковид 19 -ти се появил или китайското му име "SARS coV-2" ,
  дето трепе наред.
  И не обвинявам държавата, а специалистите лекари в НОЩ, щото те задават тона на мерките!

 66. 66 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 849 Весело

  До коментар [#52] от "gr52":Защо да не искат? Между другото на държавни фирми и строители, които изобщо не са затваряли им отпуснаха 60:40, че ресторантьорите няма да искат.
  —цитат от коментар 61 на historama


  Първо, при тях проблеми с укриването на данъци няма... е, поне при държавните служители, и второ, закриването на ресторантите е полезно за обществото, защото много хора ще се научат да готвят.

 67. 67 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3338 Неутрално

  До коментар [#20] от "Сенсей НАНАЙ":

  Става, ама как да докажат реалния оборот? Чалготеки по морето, в студентски град, в планинските курорти пълни до дупка, а отчитат 100-150 лева оборот на вечер. Нещо не пасва.

 68. 68 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#48] от "Веселин Дечев":

  Баф мааму, голем мор, а ти си още жив???

 69. 69 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3338 Неутрално

  До коментар [#48] от "Веселин Дечев":

  Всяка година от най - обикновен грип, в света умират около 1 милион човека. Според СЗО. При по - тежко протичащ щам са повече.

 70. 70 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3338 Неутрално

  До коментар [#56] от "Dark":

  Ми, тия дни ще е. Тъй рече Кантарджиев. Нищо, че тия дни може да се проточат до Коледа.

 71. 71 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  До коментар [#27] от "Сенсей НАНАЙ":

  В конкретната ситуация съм напълно съгласен да има сериозни държавни помощи. Но по принцип спасяването на разни бизнеси е пълната противоположност на капитализма. Адам Смит когато е писал книгата си и когато френските икономисти са измисляли ласе-фер не са се борили срещу комунизма, такова нещо не е имало, борили са се срещу държавно-подпомаганите бизнеси - държавно гарантираните монополи, гилдиите и прочее. Това е обратното на капитализма, а в последните 30-40 години западния свят само помага, я на банки, я на големи компании. Резултатът е редуване на кризи и периоди с 0.5-1% растеж. Това НЕ Е капитализъм, това е обратното на капитализма.

 72. 72 Профил на ffj3164O424
  ffj3164O424
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#50] от "historama":

  "По правилата", ама правилата се променят и в момента са такива. Специално ресторантьорският и развлекателният бизнес носят най-висок риск поради струпване на много хора в затворени пространства, а същевременно са с най-ниска важност за обществото и икономиката. А ти искаш Алибегов да отвори, а да затворим държавните институции и служби. Ако има излишни държавни служители, то требва да се съкратят и по принцип, а не заради пандемията. Административна реформа не се прави от днес за утре.

 73. 73 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  В България, член на ЕС, общо са поставени 26119 дози (https://coronavirus.bg/bg/statistika ).
  В Израел - 3.34 милиона.
  В Германия - 1.63 милиона.
  Населението на Германия е 83 милиона, а нашето 7 милиона. Съотношението е 1:11.
  Тоест, нашите 26119 дози се равняват на 287 309 германски дози.
  А разликата до 1.63 милиона?
  Разликата е в чекмеджето!
  Не вируса, ГЕРБ ви убива!

 74. 74 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 653 Неутрално

  До коментар [#28] от "Веселин Дечев":

  Моята майка беше началничка в държавно предприятие, но остана далеч от кръговете, разпределящи социалистичската икономика. Когато я съкратиха, с баща ми, учител, започнаха да продават плодове и зеленчуци на пазара. Въпреки, че се притеснявах някой да не ме види, докато им помагам, това беше времето, когато спряхме да правим сметка на парите за ежедневни разходи, в най-трудните години имах комфортен студентски стандарт, а докато завърша, баща ми купи търговски имот, който записа на мое име, а наемът от него беше safety net за мен и съпруга ми, докато си стъпим на краката. Родителите ми после си направиха магазин за дрехи, от който се издържаха до миналия март, когато ситуацията помогна на решението им най-после да се пенсионират - на 74 и 79 години.

 75. 75 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#73] от "yavooor":
  Не вируса, ГЕРБ ви убива

  Мда. Вируса ГЕРБ-19 убива.

 76. 76 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#64] от "anonim440":

  Нормално е. Това са принципно нови ваксини и сега се тестват.
  Това поне никой не го оспорва.

 77. 77 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2795 Неутрално

  Е, да, новините за коронавируса. . . Великобритания вече ваксинира 3/4 от над 80-годишните. Ако ваксината предпазва от тежко заболяване, но не и от заразяване и разпространение, това ще да е правилната политика. От друга страна, 4 страни в света вече отварят границите си за ваксиниране, да ви кажа ли кои: Сейшелските острови, Молдова, Исландия и Полша.

  Все повече европейски политици задават неудобни въпроси за политиката на ЕК при доставките на ваксини, а Германия се хвали, че първа в ЕС е поръчала от антителата, с които беше лекуван Тръмп. Не е трудно да познаем коя ще бъде последната, като се има предвид, че една доза струва 2000 евро и че не се знае нищо за представителите на фирмата-производител и евентуалните им роднински връзки във въпросната страна.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 78. 78 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#72] от "ffj3164O424":

  " Специално ресторантьорският и развлекателният бизнес носят най-висок риск поради струпване на много хора в затворени пространства, а същевременно са с най-ниска важност за обществото и икономиката"

  Щото ти така си мислиш ???
  Щото си професор по Макро-икономика и знаеш всичко за икономиката на една държава, па била и тя само малка България???
  А случайно да знаеш че в САЩ приходите са едва 19 % са от производство, а 79 % са от "услуги", които вкючват и Мол-ове, и ресторанти и кръчми и барове и тем подобни???
  И 1% от земеделие.
  Не знаеш нали?

 79. 79 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#63] от "ffj3164O424":

  Затварянето и уплаха е за да може да се намерят желаещи да се тестват с новите по-прогресивни ваксини които ще спасят човечеството.
  Иначе никой не се навива без да му се плати и минава много време докато се тестват как работят върху много хора.

 80. 80 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2795 Неутрално

  Отварят границите за ваксиниранИ. В случая печатната грешка е важна. Ако ваксината не пресича пътя на заразяването, да пуснеш заразени сред неваксинираното си население е. . . молдовска работа.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 81. 81 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#31] от "padrino":

  В България 2 милиона доброволци да тестват новите ваксини не можеш намери посмъртно.
  Ние сме скептичен народ, други казват глупав ама това е положението.

 82. 82 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4352 Неутрално

  До коментар [#27] от "Сенсей НАНАЙ":

  Поставям се на тяхно място. Малко земетресенийце и хиляди хора остават без своите домове и заведенийца. Без никакво вина.

 83. 83 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Прав е човека, че хората трябва да се успокоят. Аз че съм с анти тела, снощи ме задразни гърлото и си викам, хайде пипнах навия щам и телата сигурно не помагат. Но било не заради това, а заради нещо здравословно, а именно, че изпих близо литър фреш от портокал, който си бях взел да се поглезя малко :)

 84. 84 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Не приходи , а приходи за БВП да се разбира

 85. 85 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4352 Неутрално

  До коментар [#48] от "Веселин Дечев":

  Ами не е имало от 1927 година такова увеличение на смъртността с 16 хиляди души повече отколкото предишната година. Колко души могат да си спомнят 1927 година, че да направят сравнение?
  По-предишните години с такава, всъщност още по-повишена смъртност са 1918 - над 50 хиляди повишение на смъртността заради испанския грип и 1913 - над 30 хиляди повишение заради холерата.

 86. 86 Профил на nassaux
  nassaux
  Рейтинг: 580 Любопитно

  Изказва се некъв тулуп консултант във Великобритания, че най-добре заведенията да се отворят през Май и два дни по-късно някой го превел на Кантарджиев.

  Сигурно има и други подобни изказвания по Европата. Без Швеция, разбира се 😂

 87. 87 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 64 Неутрално

  Но по принцип спасяването на разни бизнеси е пълната противоположност на капитализма.
  —цитат от коментар 71 на kazushi


  Както и принудителното им затваряне от държавата.

 88. 88 Профил на nassaux
  nassaux
  Рейтинг: 580 Разстроено

  До коментар [#48] от "Веселин Дечев":


  Мойте съболезнования! Всички тия числа са лични трагедии за близки, но просто лоша статистика за останалите... факт! Сигурен съм, че не помните и толко неадекватно лечение при който и да е грип. Или близо 4000те жертви 2009 (за месец казват) - далеч повече от 2700те през Ноември тая година, но за съжаление по-малко от допълнителните 5100 загинали от немърливост и некадърност на милата ни НЗОК...

 89. 89 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#83] от "bobix":

  Не само е прав , ами е наложително лечение на "Ковидистите от Сетния Ден", щото са обладани.
  Обладани от Нечестивия.
  Обладани от страх и паника за мизерния им животеж, ама няма грам емпатия към другите и техния живот.
  Другите да мрат , аз да съм добре!
  И седят затворени по мазетата , и не смеят да си покажат носа навън, да не ги гепи "ВирОса".
  И се пенявят всеки ден - "всички закепенчени", за да не се чувстват изолирани само те , горките!
  Тва интернета е интересна джаджа - некой си живее в подземен бункер, от страх от зарази или от страх от общуване с други , сам самичък, ама по нета дава указания как да живеели останалите ....
  Аре по-кротко де!
  Да не са ви избомбили бункерите , та ревете на умряло???

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1055 Весело

  До коментар [#71] от "kazushi":

  Видяхме го „лесѐ-фер“ в действие още през 2008-ма. Само не ми стана ясно тогава, защо въпросните „капиталисти“, като не им се получи якото захлебване, ревнаха държавата да им изплати бонусите?! То хубаво капитализъм по Смит или Ранд, ама май само докато реализираме печалби, а като не ни се получи – държавата да помага (по социалистически).

 92. 92 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  Тоя направо им е казал да фалират. Аз ако съм и съм карал на мускули през март 3 месеца и после последните два и ми кажат така, ще кажа направо аре кой от къде е - работници, хазяи...

 93. 93 Профил на ffj3164O424
  ffj3164O424
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#78] от "amanotwas":

  Празни приказки. Чети тука:

  https://www.dnevnik.bg/biznes/2021/01/24/4166437_molove_na_ruba_na_nervna_kriza/?ref=id #comment-74

 94. 94 Профил на ffj3164O424
  ffj3164O424
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#79] от "k_":

  Неадекватен си, вземи мерки.

 95. 95 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  [quote#87:"Сенсей НАНАЙ"][/quote]

  Да. И най-вече принудителното затваряне на някои бизнеси, а не на други. Или както става в България, едни спазват разпоредбите и затварят, други се ползват с протекции и са си отворени.

  До коментар [#91] от "Zippie":

  Точно за това говорех, през 2008г. направихме точно обратното на капитализма и на ласе-фер икономиката. Държавата тръгна да спася банки, които сами се бяха вкарали в криза с даването на малоумни заеми. Видяхме го в цял сват, най-вече в САЩ.
  А за сегашната криза очевидната разлика е, че ресторантите не са затворени по своя вина. Никой не е затворил защото е искал, или защото е свършил клиентите. Държавата ги затваря, държавата трябва да ги компенсира. В ТОЗИ СЛУЧАЙ. Това мисля аз. Или да им позволи да отворят. Най-малкото трябва да има ясни срокове колко време ще са затворени. Пример: затварят ресторантите декември, разрешават им разнос. Заповедта е за един месец и съответно някои собственици си правят сметката, че един месец ще издържат така и после ще отворят. После заповедта се удължава с още един месец, после с още един, след това пак с един месец. Ако в началото знаеха, че ще ги затворят не за един, а за 4 (или повече) месеца, много щяха да се се отказали и да са си спестили излишните разходи. Сега не само им пречим да работят, ами и им топим евентуалните спестявания.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#93] от "ffj3164O424":

  Това какво означава ?
  Че моловете вече не издържат на запиначките ли?
  И как кореспондира с коментара ми:

  "А случайно да знаеш че в САЩ приходите са едва 19 % са от производство, а 79 % са от "услуги", които вкючват и Мол-ове, и ресторанти и кръчми и барове и тем подобни???
  И 1% от земеделие.
  Не знаеш нали? "

  Или ме пращаш да чета мнението на тролове и тем подобни , по теми които не са компетентни???
  И какво изобщо се опитваш да кажеш, щото аз никакъв смисъл в написаното , като отговор на мой коментар не намирам.
  Може би съм тъп, знам ли???

 99. 99 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 914 Неутрално

  "ffj3164O424":
  п.п. Коментара ми е отговор на твое твърдение , че кръчмите (ресторантите) не били икономика.

 100. 100 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  До коментар [#30] от "vassilun":"Но се оказва, че огромната част от заведенията за минали години са декларирали нищожен оборот, за да не плащат данъци!..."При подобни занижени цифри мога да ти кажа, че обикновено ги спукват от проверки. Преди няколко години в нашата агенция след едно гадно снижение на приходите от 30% в продължение на 2 месеца ни разказаха играта с данъчна ревизия, и се отървахме само с 200 лв глоба.
  —цитат от коментар 38 на historama


  Което си написал може само да ме радва, колкото и странно да звуча😀 Значи НАП следи нещата и проверява И СЪМНИТЕЛНИТЕ, не само "поръчаните за опраскване"😀
  До коментар [#38] от "historama":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK