На живо

Коронавирусът в България: от понеделник започва масово тестване на учителите (хронология)

Коронавирусът в България: от понеделник започва масово тестване на учителите (хронология)

© Георги КожухаровРазхлабване на мерките за ресторантите би могло да има от началото на април, заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса. От над 42 хил. човека, заети в бранша, досега 16 хил. са получили пари по програмата "Запази ме", съобщи собственик на заведение. В понеделник в страната ще пристигнат 14 040 дози от ваксината на"Пфайзер"/"БиоНТех". Тогава стартира и масово тестване за COVID-19 на учителите с антигенни тестове. "Дневник" проследи развитието на епидемията в страната.
Министерството на външните работи информира, че Израел затваря за пътници летище "Бен Гурион", считано от полунощ на 25 януари (понеделник) до 31 януари (неделя). Посолството ни в Тел Авив информира, че пътуващите ще бъдат възпрепятствани да влизат или напускат страната, освен в случаите, одобрени от специална комисия.


Гражданите трявба да имат предвид, че консулската служба работи с граждани само с предварително записан час и при спазване на изискванията за носене на маска, спазване на дистанция и санитарен контрол. Всички български и чужди граждани могат да се свържат с посолството ни в Тел Авив на следните телефони: 97236961372 (9.30- 14.00 ч.) и 97237292155 (14.00-16.30 ч).

Утре стартира масово тестване за COVID-19 на учителите, съобщава Би Ти Ви . Мащабното изследване с бързи антигенни тестове ще се извършва поетапно. Тестването е безплатно и доброволно. По-малко от половината от учителите и непедагогическият персонал в училищата обаче са пожелали да дадат проби за наличие на вируса.
Тестването на учителите цели да се открие скритата заболеваемост в системата, а след това и да се приложат мерки за справяне с нея. От Министерството на образованието коментират пред Би Ти Ви, че между 40 и 50 % от работещите в училищата искат да се изследват.

Д-р Симидчиев: Ако не направим ваксинацията бързо, вирусът ще се адаптира

"Не съм виждал толкова често толкова тежки вирусни пневмонии колкото през последната една година", каза пред Би Ти Ви по повод коронавируса пулмологът д-р Александър Симидчиев.


"Ако не направим ваксинацията достатъчно бързо, вирусът ще има време да се променя и адаптира. Трябва да има широк фронт с максимално ваксиниране. Няма значение с коя ваксина се ваксинираме, стига това да стане по-рано", каза още членът на функциониралия през миналата година Медицински експертен съвет, който консултираше правителството.


"Колкото по-малко има от вируса, толкова по-малко той ще се намножава и толкова по-малка е вероятността той да се промени. Той се променя само тогава, когато има възможност да се намножава повече. Колкото повече гостоприемници му дадем, толкова по-голяма е вероятността да се адаптира към популацията ни. Всички мерки, които ограничават възможността той да се намножава в повече гостоприемници, са нещо положително", обясни Симидчиев.

Богдан Кирилов очаква масовото имунизиране да е в периода април-май

В периода април-май се очаква на пазара да има четири одобрени ваксини срещу COVID-19 и тогава да започне масовото имунизиране на населението. Това обяви пред "Нова телевизия" директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.


С утрешната доставка от малко над 14 хил. дози от ваксината на Pfizer/BioNTech и следваща на 1 февруари (35 хил. дози) България ще бъде компенсирана за по-малкото получени дози при предишните доставки. През февруари и март предстои да получим съответно по 83 хил. и 104 хил. дози от този производител, обясни през миналата седмица директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.


По повод новината, че британската компания AstraZeneca е уведомила представители на ЕС, че ще намали с 60% броя на дозите ваксина срещу коронавируса, които може да достави в първото тримесечие Кирилов обясни, че се работи с няколко възможни сценария, а очакванията са първите доставки от тази ваксина да са през март. Преди това тя трябва да бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Разглеждането е насрочено за 29 януари

От 266 новодиагностицирани с COVID-19 през последното денонощие, 182 са установени с PCR, а 84 - с бързи антигенни тестове. Най-много регистрирани нови случаи има в област
София град - 66, следва Бургас – 36, Варна – 25; Сливен – 22, Пловдив – 19, Кюстендил – 17; Стара Загора – 16

Общо 4 479 теста са направени в страната през изминалите 24 часа. От тях 3 016 са PCR, а 1 463 – антигенни.


Регистрирани са едва 4 нови случая на заразени медицински лица, като три от тях са установени при медицински сестри, а един - при фелдшер.


Хора от затворени бизнеси протестираха срещу правителството заради неполучена подкрепа. В събитието според организаторите са се включили готвачи, бармани, представители на ресторантьорите, самоосигуряващи се лица, хотелиери и артисти на свободна практика, които не са получили подкрепа.


Снимки от протеста - тук.

Нови над 14 хил. ваксини пристигат утре в България

Коронавирусът в България: от понеделник започва масово тестване на учителите (хронология)

© Юлия Лазарова


Утре в 7:00 ч., в България ще пристигнат 14 040 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech ("Пфайзер"/"БиоНТех"), съобщават от Министерството на здравеопазването.


Преди седмица в страната пристигнаха 18 720 дози от ваксината, което беше около половината от предварително заявеното количество за тази пратка.


През февруари и март предстои България да получи съответно по 83 хил. и 104 хил. дози от този производител, обясни през миналата седмица директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.


Общо до края на март в България се очаква да бъдат доставени 255 хил. дози от вече одобрените ваксини на "Пфайзер/БиоНТех" и "Модерна" (достатъчни за ваксиниране на около 127 хил. души, защото ваксината се поставя на два пъти). До този момент в страната са ваксинирани 26 119 човека.

"Нашето искане е да ни оставят да работим и да отворим заедно с всички останали – на 4 февруари. Някои хора стоят без доходи вече 6 месеца. Чакат се помощи и пари. От над 42 хил. човека, заети в бранша, 16 хил. са получили пари по програмата "Запази ме" - под 50%, каза пред БНТ Радослав Авджиев, собственик на заведение.


На 27 януари (сряда) Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията готвят национален протест пред сградата на Министерски съвет в София.


Вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че от 4 февруари ще отворят фитнесите и залите за извънкласни дейности.


Ресторантите са затворени от 27 ноември, с изключение на тези в хотелите, които обслужват на групи гостите си от 22 декември. Нощните клубове са затворени от 13 ноември.

"Големият риск, ако настъпи нова вълна, е по отношение на тежкоболните. Отново ще имаме проблеми при настаняването им за лечение. В последните няколко седмици напрежението по отношение на новопоявилите се пациенти намаля. За съжаление, това в интензивните отделения остава", каза д-р Николай Увалиев от "Аджибадем Сити Клиник - Младост" пред "Нова телевизия". "От три месеца съм в областта на коронавирусната пандемия и мога да ви кажа, че това, което научих е, че това заболяване е лечимо. Най-важното обаче е да се хване моментът, в който промените са обратими", каза още лекарят.

Николай Брънзалов не очаква бързо разпространение на новия вариант на вируса

Коронавирусът в България: от понеделник започва масово тестване на учителите (хронология)

© Юлия Лазарова


В България едва ли новият вариант на COVID-19 ще се разпространява толкова бързо, колкото във Великобритания, смята д-р Николай Брънзалов, член на Националния оперативен щаб и зам.-председател на Българския лекарски съюз. "При нас няма такова движение на хора и няма толкова много етноси", каза общопрактикуващият лекар пред Би Ти Ви.


Според зам.-председателя на БЛС хората трябва малко да се успокоят и да не се фокусират само върху коронавируса. "Пациентите с хронични заболявания се страхуват да посещават лечебните заведения заради COVID-19, а техните заболяване изискват активно наблюдение. Заболеваемостта не е само от COVID и не трябва да говорим само за него", заяви той.


Като член на Оперативния щаб лекарят коментира и мерките. "Никой в Националния оперативен щаб не желае да бъдат затворени заведенията просто така. Това се налага от статистиката и защото все още има рискове. Не сме достигнали изходните нива на заболеваемост. Много е спаднала заболяемостта в последно време, но кога ще се отворят и ще се отхлабват мерките, ще покажат цифрите", каза Брънзалов.

Тодор Кантарджиев: Разхлабване на мерките за ресторантите може да има от април

Коронавирусът в България: от понеделник започва масово тестване на учителите (хронология)

© Юлия Лазарова


"Някаква форма може би ще се намери за разхлабване на мерките спрямо ресторантите. Нощните заведения ще почакат", каза пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса. Впоследствие допълни, че за ресторантите това би могло да стане от началото на април, но уточни, че поради новия вариант на вируса разхлабването на мерките ще е предпазливо и на стъпки.


"Оптимистичният вариант е около 1.5 - 2 милиона ваксинирани да имаме до края на август. Ако няма ваксина, не може да се ваксинираме. Държавата ще търси и други варианти и няма да се поколебаем да купим, която и да е ваксина, която е ефективна и безвредна и която е призната от регулацията в Европа, разбира се в това число и руска и китайска", добави Кантарджиев във връзка със съобщението от "АстраЗенека" за забавяне на доставките на ваксини за Европа.


Тази седмица ще бъдат ваксинирани хората, работещи на първа линия в Националния център по заразни и паразитни болести, съобщи директорът му. Той подчерта, че се увеличава броят на желаещи лекари да се ваксинират.

Традиционен спад в показателите във втория почивен ден за развитието на епидемията от COVID-19 в България. Причината е заниженият капацитет на лабораториите и предполагаемо забавено подаване на данните от лечебните заведения.


Новоинфектираните за последното денонощие са 266, което е 5.9% от направените 4479 теста. Оздравелите са 286. В болница остават 2857 човека, от тях 281 в интензивно отделение. Починали за посочения период са 12 човека.


Ваксинираните в събота са 18.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK