На живо

Коронавирусът в България: големите ученици се връщат в клас, моловете отварят врати (хронология)

Коронавирусът в България: големите ученици се връщат в клас, моловете отварят врати (хронология)

© Велко АнгеловОсновавайки се на статистиката за спад на заразените и починалите от COVID-19 в страната и за увеличение на оздравелите, властите днес потвърдиха намерението си да отворят отново магазините в големите търговски центрове, както и залите за фитнес, спорт и танци от началото на февруари. От 4 февруари, след седмици на онлайн обучение, в класните стаи се завръщат и учениците от 7, 8 и 12 клас. По план те ще се редуват през две седмици със съучениците си от другите прогимназиални и гимназиални випуски. Подготовката за образователната система за връщане към присъствено обучение на големите ученици започна днес с масово тестване на учителите, за да се установи скритата заболеваемост. До момента обаче около половината от работещите в училищата са заявили желание да се изследват.


В София тази сутрин пристигнаха недоставените преди седмица 14 040 флакона от ваксината на "Пфайзер/БионТех" (Pfizer/BioNTech). Имунизираните българи за изминалия почти месец от началото на кампанията надхвърлиха с малко 26 хиляди, като в почивната неделя са били ваксинирани 24 души. Здравните власти увериха, че по-ниският темп е свързан с подхода да се заделя втора доза за всеки, който вече е получил първа. Така се осигурява непрекъснатост на процеса в случай, че някой от производителите забави доставка, обясни секретарят на ваксинационния щаб.


Най-важните новини от деня, свързани с коронавируса, можете да прочетете в хронологията в статията. За ситуацията по света - тук.
В разпространено до медиите съобщение от Българската асоциация на заведенията и Сдружение на заведенията в България обявиха, че свалят доверието си от здравния министър Костадин Ангелов и настояха за неговата оставка. Двете организации го обвиняват, че води лична война с тях.


"Властта, с която в момента сте облечен, видно Ви е главозамаяла и Вие превърнахте създалата се конфликтна ситуация между Вас и нашия бранш в конфликт на личностна основа. Ние не знаем, а и не ни интересуват Вашите комплекси, от които очевидно се ръководите, демонстрирате и цялото общество вижда, но те влияят пряко върху нашия бизнес! Недопустимо за един министър е да издава заповеди, които противоречат на Конституцията на Република България", пише в позицията на собствениците на заведения.


Повече четете тук.

От 4 февруари да се върнат присъствено в училищата учениците от седми, осми и 12-и клас, в рамките на две седмици, след тях - пети, десети и 11-и клас, а накрая - шести и девети клас. Това е решил на свое заседание днес Отрасловият съвет в системата на средното образование, предаде БТА.


Решението за възстановяване на присъственото обучение на класовете трябва да бъде взето от здравните експерти изключително внимателно и предпазливо, смятат от съвета.


Окончателното решение е от компетенциите на министъра на здравеопазването. Днес Националният оперативен щаб обяви, че от 4 февруари се планира да се върнат в клас всички ученици между 5 и 12 клас.


Подробности тук

Само 2% оптимисти сред собствениците на предприятия

Проучване сред собствениците на предприятията в България показва, че 90% песимисти за тази година и едва 2% са оптимисти , казаха днес от национално представените работодателски организации на пресконференция. Те призоваха за разхлабване на мерките и отваряне на затворените сектори, защото епидемичната ситуация го позволява.


"Всички от мерките са доста разпръснати и имат условия, за да се добере някой до тях, а това означава, че много нуждаещи се няма да получат или нямат достъп до тях", коментира Цветан Симеонов от БТПП.

Темпът на ваксинация зависел от доставките, а не от организацията

"Организацията, която сме създали, дава възможност на ден у нас да бъдат ваксинирани от 50 хил. до 100 хил. души. За целта, като изпълнители, са включени лични лекари, лечебни заведения, както и мобилни екипи. Нямаме притеснения, защото темпът за изпълнение на ваксинационния план вече зависи не от организацията, а от доставките на ваксини в страната", каза днес министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред журналисти в Стара Загора.


Коронавирусът в България: големите ученици се връщат в клас, моловете отварят врати (хронология)


Според него предвидените за България количества ваксини, съгласно споразумението с Европейската комисия, са напълно достатъчни за ваксинирането на българските граждани. По-рано днес излезе публикация на брюкселското издание "Политико", според която с темпото, с което властите в България поставят ваксини срещу коронавируса, целта да бъдат ваксинирани 70% от цялото население над 18 г. ще бъде постигната през август 2040 г. Препоръката на Европейската комисия е това да стане до края на лятото на 2021 г.

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) обяви, че и нейните членове искат да отворят възможно най-скоро, но разбират, че заради новия вариант на вируса и усложнената епидемична обстановка в Европа, е най-важно да бъдат взети мерки за подпомагане на бранша и заетите в него. В това време другите две организации – на собствениците на заведения и асоциацията на заведенията, готвят протест в сряда.


БХРА иска ясни и договорени правила при какви условия се затварят и отварят обектите, за да има предвидимост както и конкретни срокове, в които да се плащат обезщетенията.

"Не е редно властта да дели туристическия сектор и да противопоставя едни на други хотели, ресторанти и нощни заведения, като им диктува различни условия на работа и различни обезщетения", посочва асоциацията.
Напомнят, че искат обезщетенията за заетите да са 100% от заплатите им, а за заведенията - 30% от оборота като се удължи срокът за кандидатстване, който изтече. Настояват и за гореща линия за връзка с институциите, ангажирани с плащане на помощите. Заетите в бранша се оплакват, че много от тях не са получили още помощта за декември.

Социалният министър Деница Сачева заяви пред журналисти в Добрич, че за първи път от десет години средствата по Националния план за насърчаване на заетостта ще бъдат увеличени с 14 на сто. Решението щяло да бъде одобрено на предстоящото заседание на Министерския съвет. По думите й ще бъдат предоставени 83 млн. лв., за да могат 15 000 души да бъдат наети на работа, а 12 000 души да преминат през програми за обучения и да намерят ново работно място.


Сачева отчете, че до вчера в подкрепа на затворените бизнеси са изплатени 8.6 млн. лв. на почти 36 хил. работници и служители.

Докъде стигна ваксинацията по области


Трите най-големи града по население - София, Пловдив и Варна, са водещи по броя на поставените ваксини срещу COVID-19 от началото на кампанията на 27 декември досега, сочат данните на Единната информационна система.


Столицата води отчетливо с над 7 хил. имунизирани и близо 700 с вече поставено втора доза. В област Пловдив ваксинираните с първа доза са 2919, а с втора - 634. За Бургас числата са съответно 1416 и 245. Най-малко имунизирани има в област Видин. Подробности - в картата.

Влизащите в България от всички страни ще трябва да представят отрицателен резултат от PCR тест, за да не подлежат на карантина, стана известно от думите на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов на работно заседание за коронавируса при премиера Бойко Борисов. "Днес ще предприемем действия за издаване на заповед за влизане на територията на страната на всички граждани, идващи от трети страни и от Европейския съюз, със задължително влизане у нас с PCR тест", заяви Ангелов.


Окончателните разпоредби все още не са публикувани, но от думите на министъра може да се направи заключение, че ще бъдат уеднаквени критериите за пристигащи в България български и чуждестранни граждани. В досегашните заповеди има редица нюанси. Например, от Великобритания и Северна Ирландия не е допустимо да влизат чужденци. Българите пък, ако влизат по сухопътна граница, с начална точка Великобритания или Северна Ирландия, подлежат на задължителна 10 дневна карантина. На българите, които пристигат оттам със самолет, се прави антигенен тест на летището: ако е отрицателен, карантината е 10 дни, а, ако е положителен – 14 дни.


Според друга заповед, определяща влизането в България, в страната може да влизат, както българи, така и чужденци от Европейския съюз и от редица трети страни (изброени в заповедта), като някои трябва да представят отрицателен резултат от PCR тест за корнавирус, за да не подлежат да карантина, а други не. Според заповедта в България обаче не може да влизат чужденци от напр. САЩ, Русия и Иран.

Кабинетът се готви да отвори моловете в началото на февруари

Коронавирусът в България: големите ученици се връщат в клас, моловете отварят врати (хронология)

© Велко Ангелов

След работно съвещание при премиера днес властите потвърдиха готовността си да смекчат ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса като отворят от началото на февруари залите за фитнес, спорт, танци и за културни мероприятия, както и магазините в големите търговски центрове.


От 4 февруари, когато започва вторият учебен срок, в класните стаи ще се върнат и учениците от 7, 8 и 12 клас. Те ще се редуват с останалите ученици от прогимназиалния и гимназиалния курс, като ще се редуват в присъственото обучение на всеки две седмици. Още за решенията - тук.


Премиерът Бойко Борисов разпореди на здравния министър да се срещне с представителите на ресторантите, заведенията и нощните клубове и отново да обсъдят възможни варианти за тяхното отваряне.
Ето и разпространеното от правителствената пресслужба видео от съвещанието:


Собствениците на заведения не искат политици на протеста си

Коронавирусът в България: големите ученици се връщат в клас, моловете отварят врати (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията, които са насрочили протест пред Министерския съвет в сряда с искане да им бъде разрешено да работят, обявиха, че не искат протестът им да бъде "яхнат" политически.


"Предварително обявяваме, че ние няма да позволим той да бъде яхнат политически, каквито опити вече се забелязват", обявяват в съобщение до медиите двете организации. Повод за него стана протестът в неделя, за който съобщи "Изправисе.бг" на Мая Манолова, в който тя участва наред с политиците Димитър Делчев и Настимир Ананиев. По информация на организаторите в протеста пред Министерския съвет са участвали бармани, готвачи, артисти на свободна практика.


"Уважаеми политици, убедени сме, че в нашия бранш има привърженици на всички Вас и те са свободни да подкрепят провежданите от вас митинги. Но държим да подчертаем, че организираният от нас протест е икономически, строго браншови и не желаем политически фигури да присъстват на него!", посочват двете организации. От разпространена по-рано информация от Министерския съвет се разбира, че управляващите се готвят да отворят спортните зали и моловете, но не и заведенията.

Забавените през миналата седмица ваксини пристигнаха

Коронавирусът в България: големите ученици се връщат в клас, моловете отварят врати (хронология)

© Юлия Лазарова

Пратката от 14 040 дози от ваксината "Комирнати" на "Пфайзер/БионТех" (Pfizer/BioNTech), които бяха забавени със седмица от производителя, вече е в България и да края на деня ще е пристигнала в регионалните здравни инспекции.


Малко след като посрещна пратката директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов заяви пред телевизионните камери, че до края на седмицата се очакват и нови 3600 дози от препарата на американската фирма "Модерна". Той повтори прогнозата си от миналата седмица, че до края на февруари трябва да пристигнат общо 83 хил. дози, а през март - 104 хил. и изрично уточни, че "данните не са окончателни и се очаква да е по-високо количеството".

На този етап няма данни ваксините да не действат за бразилския и южноамериканския вариант на вируса, каза Кирилов в отговор на въпрос.
Шефът на агенцията по лекарствата посочи, че това кога ще започне масовото ваксиниране зависи изцяло от броя на одобрените производители и на доставените в страната ваксини: "По график от получилите вече разрешение за производство две компании - "Пфайзер" и "Модерна", до края на годината се очакват около 4.4 млн. дози, респективно за 2.2 млн. души. При положение, че и петте ваксини получат очакваното разрешение, това означава че 2.5 млн. души ще бъдат ваксинирани до средата на годината".


По думите му използването на разработените в Русия и Китай ваксини също е възможно, но само след като препаратите получат одобрение за използване от Европейската агенция по лекарската.

Властите избрали да ваксинират срещу COVID-19 по-бавно, но сигурно

Брой поставени дози от ваксините в европейските страни (за 100 души с натрупване). Данните са от специализирания сайт за данни Our World In Data

Брой поставени дози от ваксините в европейските страни (за 100 души с натрупване). Данните са от специализирания сайт за данни Our World In Data

Подходът на България е да заделя достатъчно ваксини, за да може на всеки имунизиран да се гарантира и поставяне на втората доза - така секретарят на Националния ваксинационен щаб Радосвета Филипова обясни пред "Нова телевизия" ниския темп на ваксиниране и увери, че това е разумното поведение.


Сигурно е, че всички, които са започнали имунизация, ще я завършат, увери Филипова и посочи като пример за обратното страни като Италия, където всяка получена доза се използва веднага и това поставя в риск процеса при всяко забавяне на следваща доставка. До момента в България ваксинираните са 26 143 души, като на 4 610 е поставена и втората доза, след която се достига пълната ефикасност. Като друга причина за по-бавното ваксиниране секретарят на щаба посочи изискването то да се прави от лекари, а не от всяко медицинско лице.


В отговор на въпрос Радосвета Филипова коментира, че


няма притеснения от евентуално забавяне на доставката
на ваксини от британската фирма "Астра Зенека"


В края на миналата седмица компанията уведоми Евросъюза, че ще намали с 60% броя на дозите ваксина, които може да достави в първото тримесечие. Препаратът на Оксфордския университет очаква одобрение от Европейската агенция по лекарствата в края на тази седмица, а това е ваксината, от която България е заявила най-много дози. Държим връзка с производителя и имаме уверението, че през март заявените няколкостотин хиляди дози ще дойдат навреме, каза Филипова. По официални данни първата пратка от фирмата трябва да съдържа 500 хил. дози.

Сигурно е, че всички, които са започнали имунизация, ще я завършат


Радосвета Филипова,

секретар на Националния ваксинационен щаб


По думите на Радосвета Филипова е реалистично да се правят между 10 и 20 хил. имунизации дневно, когато има достатъчно мобилни екипи. Тя уточни, че в момента тече събирането на подобни екипи.

Най-много нови случаи на коронавирус в последното денонощие са регистрирани в София - 35, сочи официалната статистика. Традиционно, данните за почивната неделя сочат рязък спад във всички наблюдавани показатели.


Направените тестове са една 1207 - четири пъти по-малко от предходната неделя и пет пъти по-малко отколкото на 10 януари. Броят на PCR и антигенните изследвания са по равно. Положителните резултати достигат днес до 10% от всички изследвани проби. Още за актуалните данни - тук.


За последното денонощие са ваксинирани 24 души

Коронавирусът в България: големите ученици се връщат в клас, моловете отварят врати (хронология)

© Юлия Лазарова

Общо 24 души са били ваксинирани в последното денонощие в България, сочат данните на Единната информационна система. Според данните всички те са били в Смолян и са получили от препарата "Комирнати" на "Пфайзер/БионТех" (Pfizer/BioNTech).


От началото на кампанията на 27 декември до днес в страната са били ваксинирани 26 143 души, като
на 4 610 е поставена и втората доза, след която се достига пълната ефикасност.


Тази сутрин се очаква поредната пратка от ваксини на "Пфайзер/БионТех" с 14 040 дози. Това е по-голямата част от недоставените миналия понеделник дози. Закъснението тогава беше обяснено с преструктуриране на мощностите на производителя, за да може да се произвеждат по-големи количества.

С темпото, с което властите в България поставят ваксини срещу коронавируса напоследък, целта да бъдат ваксинирани 70% от цялото население над 18 г. ще бъде постигната през август 2040 г. Препоръката на Европейската комисия е това да стане до края на лятото на 2021 г.


Изчислението е на брюкселското издание "Политико", а заключението е на базата на средния брой ваксинирани дневно през последните 7 дни преди публикацията от 22 януари. Подробности - тук.

От днес започва тестването на учителите

Коронавирусът в България: големите ученици се връщат в клас, моловете отварят врати (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

От днес започва масово безплатно тестване за COVID-19 на учителите с бързи антигенни тестове, което цели да се открие скритата заболеваемост в образователната система, а след това и да се приложат мерки за справяне с нея. Според обявените от правителството мерки от края на следващата седмица - 4 януари, учениците от 7, 8 и 12 клас трябва да се върнат в класните стаи след седмици на онлайн обучение.


По данни на Министерството на образованието, цитирани от Би Ти Ви, обаче между 40 и 50 % от работещите в училищата - учители и непедагогически персонал, искат да се изследват.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (122)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  Значи вместо да набоцкаме 50 хиляди учителя с Ваксината, ние ще постъпим - по-разумно - ще ги тестваме (еднократно).

  С тия ваксини да не стана като с дострояването на магистрала Тракия при царя - три години не можаха да се спазарят за комисионните и накрая НДСВ-то падна от власт.

  કટાક્ષ
 2. 2 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  Що е време, все е пред нас!
  Нема да се нервите!
  40-та година приключваме - ей къде е!

 3. 3 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  Понякога се чудя, дали ако премахнем цялата централна администрация и оставим хората да се самоорганизират по места, качеството на живот и скоростта с която се решават важни за хората проблеми няма да скочи поне 5 х.

  કટાક્ષ
 4. 4 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  Понякога се чудя, дали ако премахнем цялата централна администрация и оставим хората да се самоорганизират по места, качеството на живот и скоростта с която се решават важни за хората проблеми няма да скочи поне 5 х.
  —цитат от коментар 3 на Ан Он


  Не се чудите само Вие !

 5. 5 Профил на невеж
  невеж
  Рейтинг: 498 Неутрално

  07:47
  За последното денонощие са ваксинирани 24 души

  2040г започва да изглежда като оптимистична прогноза...

 6. 6 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#4] от "stenlyaka":

  Аз пък в момента се чудя нещо друго. По-малко от половината учители искат да се тестват (40%-50% са силно завишени числа). Добре, разбирам, че срещу ваксинирането има страх и реакция. Тук става въпрос, обаче, за едно съвсем леко бъркане в носа. Защо нашите будители не са съгласни? Вчера една учителка обясняваше, че имала синузит и затова била против. Боже мили, а някога учителите са били най-образованите и в центъра на всичко напредничаво.

 7. 7 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  До коментар [#5] от "невеж":

  > За последното денонощие са ваксинирани 24 души

  Другаде споменаха 18 души.

  Интересното е че едно мускалче съдържа 5 дози и трябва да се използва изцяло след отварянето му.

  Та или има фира, или ваксинираме по методологията за шест човека (която по спомени властта отрече) или просто бройките които се публикуват са равни на 6 х изхвърлените шишенца от мускалчета (без значение колко физически човека са набоцкани).

  Струва ми се че попадаме в третия вариант.

  કટાક્ષ
 8. 8 Профил на spring_va
  spring_va
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Кипи усилен труд. Една маршрутка хора за едно денонощие. Ало, микробусчето за кренвирши, настъпете педалът на газта малко.

 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  Добра новина.
  Специалистите ще имат сравнително ясна картина на състоянието на поне едно съсловие!

 10. 10 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  До коментар [#6] от "grajdanin1":

  Доколкото се предполага че живеем в свободна държава, какъв е проблема определено лице да не иска да му бъркат в носа (или на други места) заради някакво инициатива подета от властите за симулиране на дейност?

  કટાક્ષ
 11. 11 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  "Общо 24 души са били ваксинирани в последното денонощие в България..."

  Правилно!
  Не бива да се претоварва здравната система.

 12. 12 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  До коментар [#9] от "selqnin":

  А на мен ми се струва че инициативата е основно за да замажат че нещо куца в прословутия ваксинационен план.

  А и все някакви пари ще се изкарат покрай това. Нищо чудно един тест да струва повече от една доза ваксина.

  Ако потръгне бизнеса, може и всяка седмица да започат да тестват всички учители.

  કટાક્ષ
 13. 13 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  До коментар [#9] от "selqnin":А на мен ми се струва че инициативата е основно за да замажат че нещо куца в прословутия ваксинационен план...
  —цитат от коментар 12 на Ан Он

  Какво да куца?
  В събота 18 ваксинирани, в неделя - 24.
  А трябва да са 80 000 за двата дни, за да има ефект.
  По всичко личи, че замазаха очите с няколко ваксинирани медици, а основно се ваксинираха роднини на властимащите и общинските съветници на ГЕРБ.

 14. 14 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  До коментар [#4] от "stenlyaka":Аз пък в момента се чудя нещо друго. По-малко от половината учители искат да се тестват (40%-50% са силно завишени числа). Добре, разбирам, че срещу ваксинирането има страх и реакция. Тук става въпрос, обаче, за едно съвсем леко бъркане в носа. Защо нашите будители не са съгласни? Вчера една учителка обясняваше, че имала синузит и затова била против. Боже мили, а някога учителите са били най-образованите и в центъра на всичко напредничаво.
  —цитат от коментар 6 на grajdanin1


  Някога .....минало свършено .
  Сега искат да ''преподават'' онлайн , но не могат един мейл да отворят , че не били АйТи-та .

 15. 15 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#10] от "Ан Он":

  "Доколкото се предполага че живеем в свободна държава"

  Ако аз съм болен без симптоми и заразя вас и семейството ви, сред които има възрастни и болни ще запеете друга песен. Израел свободна държава ли е? Отидете и кажете бисерите, които ги ръсите тук там. Опитайте във Франция да се съберете на купон, защото е свободна държава, и имате демократично право да се заразявате щом, така сте решили. Или в Германия. Не ви пречи държавата - пречите си сами. Няма как избираемите да са по-умни от избирателите.

 16. 16 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4911 Неутрално

  Това си е срамно дори да се пише, че само 24 души са били ваксинирани...

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 17. 17 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  Понякога се чудя, дали ако премахнем цялата централна администрация и оставим хората да се самоорганизират по места, качеството на живот и скоростта с която се решават важни за хората проблеми няма да скочи поне 5 х.
  —цитат от коментар 3 на Ан Он


  Със сигурност сте прав, но за да стане това, важн е как ще стане самоорганизирането.
  Виждате, учителите не искат да се тестват, дето се вика от едното любопитсво, все някой ще се окаже, че вече се е имунизирал, без даже да разбере. И това са все пак с хора с образование, какво остава за другите...

 18. 18 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  До коментар [#15] от "grajdanin1":

  Колега, първо смесвате 'задължително' и 'доброволно' бъркане в носа.

  Ако по определени причини, дъражавата налага задължителни мерки, трябва да изпълняваме (или да вдигаме революция). В случая изследването е 'доброволно' и всеки си преценява дали да се подложи на него или не.

  Относно генерализациите ви какво се случва по света ... ами света е шарен. Пример:

  https://www.youtube.com/watch?v=c-sgZE7mCBo

  કટાક્ષ
 19. 19 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 292 Неутрално

  До коментар [#15] от "grajdanin1":

  Според СЗО и всички изследвания безсимптомните не заразяват. Но учените не вАжат за вас явно.

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 20. 20 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  До коментар [#16] от "padrino":

  > Това си е срамно дори да се пише, че само 24 души са били ваксинирани...

  Всъщност вчера вечерта обявиха 18 ваксинирани за деня.

  Или днес някой го е досрамяло, или са намерили някъде още едно използвано флаконче и са добавили още 6 към общата бройка.

  કટાક્ષ
 21. 21 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4911 Весело

  "Властите избрали да ваксинират по-бавно, но сигурно"

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 22. 22 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  До коментар [#15] от "grajdanin1":

  Към момента в България и Тестването за КОВИД и Ваксините срещу КОВИД са на доброволни начала. Дори и за работещите във ферми за норки.

  Като ситуацията се промени, тогава може да дискутираме дали някой има право да оспорва официално наложените правила.

  > Не ви пречи държавата - пречите си сами.

  На мен държавата (в лицето на шайката която е окупирала държаваната администрация) ми пречи, но това е съвсем друга тема, която няма нищо общо с това дали един учител има право да не е съгласен да му бъркат в носа.

  કટાક્ષ
 23. 23 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  До коментар [#19] от "hhhuuunnnn":

  > Според СЗО и всички изследвания безсимптомните не заразяват.

  Това за 'безсимптомните' е една друга заблуда - има интервю на Антония (Първанова ?) по темат.

  Има значителна група хора, дето
  - имали положителен резултат от ПЦР тест обаче
  - били безсимптомни и
  - не заразявали

  И жената каза - стига с тия глупости - тези хора не са 'безсимптомни и незаразяващи', те просто не са болни.

  ПЦР тестовете не мерят дали си болен и дали има работещ вирус в тялото ти.

  કટાક્ષ
 24. 24 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4641 Неутрално

  Коронавирус в България - данните от нощес:
  Стабилизиране на регистрираните новозаразени и дори леко нарастване през последните дни. Среднодневен брой:
  14-20.1 - 428
  15-21.1. -416 –/минимум/
  16-22.1 - 418
  17-23.1 - 423
  18-24.1 - 429
  За сравнение - през целия месец септември са регистрирани 4567 заразени - средно по 152 на ден.
  Стабилизиране и на броя на починалите. Среднодневен брой:
  14-20.1 - 43
  15-21.1 - 49
  16-22.1 - 49
  17-23.1 - 48
  18-24.1 - 48
  За сравнение - септември, 196 хочинали за месеца, 6,5 на ден средно.
  Масовото дерегистриране на "активните" случаи престава и броят им се стабилизира на около 27 хиляди.
  За сравнение - в края на септември 5374 активни случаи.
  Какво означава такова стабилизиране на високо нива?
  Възможно е да се дължи на наслагването на две криви на разпространение - заболеваемостта от старите щамове, която намалява, върху която се наслагва заболеваемостта от новия британски щам /а възможно и от нови щамове, пренесени от другаде или възникнали на място/, която нараства.
  По-точно ще може да се отговори след няколко дни.

 25. 25 Профил на elena_pipilota
  elena_pipilota
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Какво означава последното изречение от статията: "между 40 и 50 % от работещите в училищата - учители и непедагогически персонал, искат да се изследват"? В какъв смисъл не искат да бъдат изследвани с бързи антигенни тестове? И защо?

 26. 26 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1985 Весело

  "Властите избрали да ваксинират срещу COVID-19 по-бавно, но сигурно"

  Най-сигурно е изобщо да не ваксинират. От опит знаем, че накрая всички ще преболедуват и ще придобият имунитет.

  подпис
 27. 27 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 951 Неутрално

  До коментар [#5] от "невеж":

  07:47За последното денонощие са ваксинирани 24 души2040г започва да изглежда като оптимистична прогноза...
  —цитат от коментар 5 на невеж


  Грешиш.
  Ако приемем, че в България сме 7 млн жители и допуснем, че ще се ваксинират половината от нас, то с това темпо ще приключим след 145,833 дни. Или след 399 години. Почти 4 века.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 28. 28 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2701 Весело

  Правилна стратегия на властите. Щото после като тръгнат между хората кой с рога, кой с опашка, какво ще обясняват? Айде за тия с рогата да се сърдят на половинките си, ама за опашките 😂😂😂

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 29. 29 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  До коментар [#25] от "elena_pipilota":

  > И защо?

  Защото учстието в изследването е ДОБРОВОЛНО и

  ... какъв е проблема определено лице да не иска да му бъркат в носа (или на други места) заради някакво инициатива подета от властите за симулиране на дейност?
  —цитат от коментар 10 на Ан Он


  કટાક્ષ
 30. 30 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4641 Разстроено

  До коментар [#17] от "tsvetko_51":

  И това са все пак с хора с образование, какво остава за другите...

  В училището, където учи внучка ми /5-ти клас/ в средата на ноември учителят по история е ходел да преподава зачервен от температура и кашлящ и без маска, та чак учениците са му правили забележка. На 16.11. този "трудов героизъм" завършва с хоспитализиране. На 17.11 се разболя внучка ми, а след нея цялото семейство на сина ми /шест души/ , аз, сватята и т.н. Колцина от семействата на останалите му ученици са се изпозаразили не е ясно.
  Както се казва за такова образование: Теле отиде, вол се върна.

 31. 31 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  До коментар [#27] от "simval":

  Колега, не сте включил в изчислнията си че през тези 4 века все пак ще се раждат още хора които да имат нужда от ваксинация.

  કટાક્ષ
 32. 32 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  До коментар [#26] от "Иван K":

  > Най-сигурно е изобщо да не ваксинират.

  Вече имам подозрения че това е прословутия таен план за справяне с пандемията, който властите категорично отказват да споделят с нас.

  કટાક્ષ
 33. 33 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1985 Весело

  "За последното денонощие са ваксинирани 24 души"

  Много удобен брой хора. Можем да интервюираме всеки от тях, да ни разкаже за своето детство, за семейството си и т.н. След това ще му направят профил във фейсбук и да си набере последователи.

  подпис
 34. 34 Профил на elena_pipilota
  elena_pipilota
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#29] от "Ан Он":

  Чудесно. А това, че децата от октомври не ходят на училище, за да пазят учителите си е ок? Предвид ситуацията от близо година всички ние правим едни неща не особено доброволно, така че госпожите учителки да се напънат малко и те. Какъв им е проблема да им вземат кръвен тест и след 15 минути да им кажат резултата? По стотици фирми вече по няколко пъти го правиха на целия персонал. Нищо работа.

 35. 35 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  До коментар [#6] от "grajdanin1":

  "... Защо нашите будители не са съгласни? Вчера една учителка обясняваше, че имала синузит и затова била против. Боже мили, а някога учителите са били най-образованите и в центъра на всичко напредничаво..."!

  Какви будители? Това остава далеч назад, в миналото. Като съм ходил по родителски срещи, какви невероятни патки съм виждал... Не е истина просто. Малкият особено имаше някаква класна по едно време... Такава тъпа и ограничена жена. Само да се чудиш, какво прави в това училище? И не вярвам тя да е някакво изключение. Пък училището беше от добрите, както се казва.
  По мои наблюдения от съучениците ми на времето имаше някаква тенденция. По-тъпите момчета станаха милиционери, пък от момичетата тия дето за нищо не ставаха, станаха учителки. Какво да очакваш...?

  Бивш tww09306483.
 36. 36 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4911 Весело

  "Властите избрали да ваксинират срещу COVID-19 по-бавно, но сигурно"Най-сигурно е изобщо да не ваксинират. От опит знаем, че накрая всички ще преболедуват и ще придобият имунитет.
  —цитат от коментар 26 на Иван K


  Не, не, не....без ваксини няма комисионни. Ти да не искаш да се откажат от собственото благоденствие заради народа? Това е нечувано. Нали знаеш...Партията е над всичко...освен собствените интереси 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 37. 37 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  А какво цвърчене беше от антиваксърите, които така или иначе няма да се ваксинират, защото масово и доброволно са напуснали Разума...

 38. 38 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3629 Неутрално

  При 4 380 000 души за ваксиниране това прави точно 500 години до успешния финал. После пак вервайте на "Политико".

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 39. 39 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4814 Неутрално

  "За последното денонощие са ваксинирани 24 души"

  Какъв успех само! Какъв напредък! Браво!

  С тези темпове 70% от българите ще бъдат ваксинирани някъде към 3000-та година!

 40. 40 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3629 Неутрално

  А какво цвърчене беше от антиваксърите, които така или иначе няма да се ваксинират, защото масово и доброволно са напуснали Разума...
  —цитат от коментар 37 на selqnin


  Тези, които напуснаха Разума, ваксинират по милион и половина седмично. Това е доста по-различно от 7 х 24 = 168

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 41. 41 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  До коментар [#30] от "Patsis":

  Колега казуса които описвате е съвсем различен.

  Както знаем, вие вече сте изкарал КОВИД-а.

  Ако бяхте учител и властите искаха всяка седмица да ви бъркат в носа поради някаква инициатива която покрива пълната им безпомощност... бихте ли се съгласили ?

  А може би 50% от учителите вече са минали КОВИД ?

  કટાક્ષ
 42. 42 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  До коментар [#34] от "elena_pipilota":

  > Какъв им е проблема да им вземат кръвен тест и след 15 минути да им кажат резултата?

  А може би 50% от учителите вече са минали КОВИД и не намират за нужно да им се правят допълнителни изследвания ?

  Идете и попитайте госпожите във вашето училище защо нямам интерес да бъдат тествани организирано. Може да се окаже че има обяснение.

  કટાક્ષ
 43. 43 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3552 Весело

  " темпото, с което властите в България поставят ваксини срещу коронавируса напоследък, целта да бъдат ваксинирани 70% от цялото население над 18 г. ще бъде постигната през август 2040 г. "

  Не виждам много гербидж тролове под статията ! Защо ли ? Пак ли са на оперативка от Шехерезада да мислят поредната опорна по темата ? Сигурно отново ХИ е виновен за всичко, в случая - за смехотворните темпове на ваксинация ......

 44. 44 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4911 Весело

  [quote#40:"Един вампир броди из Европа"][/quote]

  Моля да си провериш данните, при неразумните само за уикенда бяха 980 хиляди 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 45. 45 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  До коментар [#37] от "selqnin":

  > А какво цвърчене беше от антиваксърите, които така или иначе няма да се ваксинират,

  Колега, какво значение дали си ваксър или анти-ваксър, ако няма наличи ваксини, защоро оторизираните с преговорите структури не могат да си договорят комисионните.

  Изглежда че и вие ще си стоите неваксиниран дълго време, наред със всички анти-ваксъри.

  કટાક્ષ
 46. 46 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3629 Неутрално

  [quote#40:"Един вампир броди из Европа"]
  —цитат от коментар 44 на padrino
  Моля да си провериш данните, при неразумните само за уикенда бяха 980 хиляди 😂😂😂[/quote]

  Е аз по официалния бюлетин на NHS, който е малко старичък -- става дума за седмицата до 17 януари. Щото пък разумните ще питат -- а откъде са ти данните?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 47. 47 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 957 Неутрално

  Със това темпо на доставки до края на века със сигурност ще се ваксинираме !!!

 48. 48 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2048 Весело

  Дотук Бойко успя да пласира 2 милиона ваксини на Файзър към Германия, като промени поръчката.
  Колко ли ще пласира от останалите ваксини ?

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 49. 49 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Според един истерик-ковидист по-горе имало и ... здрави болни?!

  Кво дакоментираш ...

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 50. 50 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2510 Неутрално

  "Властите избрали да ваксинират срещу COVID-19 по-бавно, но сигурно..."

  Дубрютру!
  Под мъдрото водачество на Барба Ганьос е така!
  Като пътят към Ада! Постлан е с добри намерения!

 51. 51 Профил на dobri_i
  dobri_i
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Какво означава последното изречение от статията: "между 40 и 50 % от работещите в училищата - учители и непедагогически персонал, искат да се изследват"? В какъв смисъл не искат да бъдат изследвани с бързи антигенни тестове? И защо?
  —цитат от коментар 25 на elena_pipilota


  Защото при положителен тест следва карантина не само на тествания, но и на семейството му. Ако тези членове на семейството не са на държавната хранилка няма как да получат заплата за 10 дни карантина (държавните не съм сигурен получават ли заплата по време на карантината?). Обаче според настоящите разпоредби ако си поставен под карантина не получаваш и обезщетение по болничен - тоест 10 нямаш приходи и караш на "сланинка" (или си продаваш Майбаха / Бентлито) .

  Е кой луд ще рискува да се тества и да навреди на приходите и комфорта си?

 52. 52 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Браво, местя го яко джобен тенис...поне хипохондриите да спрат да цвилят, че боли главата вече от тях.

 53. 53 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 912 Неутрално

  А в Сърбия има вече над 200 000 хиляди ваксинирани!

 54. 54 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  До коментар [#6] от "grajdanin1":

  Не искат да се тестват, защото не искат да ги поставят под карантина, в случай, че тестът е положителен.

 55. 55 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1520 Весело

  Нашите здравни власти са факири! Производителите предупреждават за забавяне на доставките, но според калинките, няма да има проблеми...

 56. 56 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3629 Неутрално

  В центъра на центъра на Разума -- Thüringen, Mitteldeutschland, комунистът Рамелоу пък се хвали, че си играел на Cookie Crush по време на съвещанията за КОВИД, и вече бил достигнал десето разнище. И все повече питат защо ЕС е похарчил милиони за CureVac, след като те са били много по-назад от всички разработки и единствени все още не са в състояние да започнат производство. И защо изобретената в Германия ваксина на Бионтех се поставя предимно в други страни. И разни други тъпи и неразумни въпроси.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 57. 57 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3552 Весело

  " Подходът на България е да заделя достатъчно ваксини, за да може на всеки имунизиран да се гарантира и поставяне на втората доза - така секретарят на Националния ваксинационен щаб Радосвета Филипова обясни пред "Нова телевизия" ниския темп на ваксиниране и увери, че това е разумното поведение."

  Ей, разгеле бе ! Най - после ОПГ-то спуснаха опорната - бавно, но сигурно ! Закъде бързаме ?😂😂😂

 58. 58 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 632 Весело

  Бързата работа - срам за майстора!
  С тоя темп - 2040 година...
  https://www.facebook.com/photo?fbid=10165055254875392&set=a.10151065328025392

 59. 59 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1927 Неутрално

  Еее престарали са са, 24 човека... преизпълнили са петилетката. Тамън ше се ваксинираме като стане Хемус

 60. 60 Профил на elena_pipilota
  elena_pipilota
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#51] от "dobri_i":
  Е кой луд ще рискува да се тества и да навреди на приходите и комфорта си?

  Стотици хиляди се тестваха и на стотици хиляди роднините им стояха 10 дена под карантина. Някои по няколко пъти - заради колеги, заради роднини и т.н. На малко хора спират заплатата за 10 дни карантина - стига истерии! А колко десетки хиляди изгубиха работа си заради цялата тази ситуация? На колко им фалираха бизнесите? Нямаме ли всички сметка да приключваме максимално бързо с цялата тази ситуация? Щото ако не е тази седмица, ще е другата или след месец? Айде пак тънки сметки на тарикати по всички нива...Аман!

 61. 61 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 941 Любопитно  С тези темпове на ваксинация - през 2040 г

  ще са ваксинирани всички...които оцелеят?

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 62. 62 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1233 Любопитно

  кога пак дойде на мода химерата "светло бъдеще" ?

  тези темпове на ваксиниране будят недоумение - явно политиците могат да смятат с големи числа единствено за подкупи.

 63. 63 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3101 Неутрално

  Има смисъл от някакво изчакване за да се види какъв е ефектът от ваксините, масовият им тест ще покаже какви са страничните им ефекти и за кои хора не са безопасни поради опасни странични ефекти.

 64. 64 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 830 Разстроено

  С темпото, с което властите в България поставят ваксини срещу коронавируса напоследък, целта да бъдат ваксинирани 70% от цялото население над 18 г. ще бъде постигната през август 2040 г. Препоръката на Европейската комисия е това да стане до края на лятото на 2021 г.
  —цитат от коментар 0 на От статията

  Мангъров е виновен!

 65. 65 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1347 Весело

  "Радосвета Филипова обясни пред "Нова телевизия" ниския темп на ваксиниране и увери, че това е разумното поведение."

  Няма как да не се почувствам горд, че имаме най-разумното правителство в цяла Европа. Това че сме на първите места по брой починали от COVID-19 на 1 милион души са дребни подробности. Имаме рядкото щастие да ни управлява такъв разумен премиер и правителство!

 66. 66 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  До коментар [#12] от "Ан Он":

  Това, че нещо Ви се "струва" превръща ли го във Факт?!
  Риторичен въпрос!

 67. 67 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  07:47За последното денонощие са ваксинирани 24 души2040г започва да изглежда като оптимистична прогноза...
  —цитат от коментар 5 на невеж


  Казват че бързането е от Лукавия (настроение-кофти)

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 68. 68 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  Интересното е че едно мускалче съдържа 5 дози и трябва да се използва изцяло след отварянето му.Та или има фира, или ваксинираме по методологията за шест човека
  —цитат от коментар 7 на Ан Он


  Нема фира. Четох в един матрял, че цената не е на флакон, а на доза. Та кога едни тарикати наблюдили, че от 1 флакон могат се извадят 6 дози, последната не е аванта за ваксомераклиите, а Пфицер е почнал вече да фактурира по 6 дози на флакон. Затуй сега са по 12 тична система.

  От днес започва масово безплатно тестване за COVID-19 на учителите с бързи антигенни тестове, което цели да се открие скритата заболеваемост в образователната система, а след това и да се приложат мерки за справяне с нея.
  —цитат от коментар 0 на матряла


  Борбата продължава с нестихваща бодрост. Антигенни тестове се правят на болни със симптоми, като целта е да се разбере дали са хванали Страшния от Пещерата, или е некой селски грип. За скрининг на "безсимптомни" резултатът не дава заключение и пак трябва пецере. Даже седесето се принуди покрай масово фалшивите резултати в САЩ да излезе с напътствия на сайта си как да се правят и че персоналът къде зема пробите треба да е специално обучен и трениран, иначе става ептен мазало (антигенните тестове са в пъти по - неточни от пецерето, дето и неговите резултати не се знае колко са достоверни)
  https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/lab/resources/antigen-tests-guidelines.html

  Сега като изкарат здрави даскали за "скрито заболели" и ше ги направят на маймуни с Мерките. После треба да чакат ваксината на Астра Зенека , че тя е от маймунски вируси.

 69. 69 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  До коментар [#60] от "elena_pipilota":

  > Нямаме ли всички сметка да приключваме максимално бързо с цялата тази ситуация?

  Как предлагате да приключим максимално бързо с приключването на цялата тази ситуация ?

  Да кажем че за една седмица успеем да изтестваме всички 6 милиона човека населяващи територията - това ще помогне ли ?

  કટાક્ષ
 70. 70 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  До коментар [#65] от "У Чен":

  > Това че сме на първите места по брой починали от COVID-19 на 1 милион души са дребни подробности.

  От доста години, България е на първо място по брой починали от от доста други болести. Не виждам нещо по-специално в КОВИД-а.

  કટાક્ષ
 71. 71 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  Цитат "Подходът на България е да заделя достатъчно ваксини, за да може на всеки имунизиран да се гарантира и поставяне на втората доза - така секретарят на Националния ваксинационен щаб Радосвета Филипова обясни пред "Нова телевизия" ниския темп на ваксиниране и увери, че това е разумното поведение."

  Глупости. Втората доза може да се направи и след 28 и след 50 дни. Защо ли никоя друга страна на прави това ,което се прави тук ,отговарят лис и тези т.н експерти ? Защото там искат по-бързо обхващане на по-големи контингенти с първа доза ,която все пак дава 40-50% защита дори само с нея. Доста от бебебтата на които се прави имунизация по схемата 2-3-4месец не получават по този начин ваксината ,а се случва да се отлагат и втората доза да им се прави по-късно. Ефектът не се губи
  Вие представяте ли си на една войскова част да се раздадат по 2 пълнителя, а на по-голямата никакъв пълнител за автомата ?
  В момента може би повече от половината лични лекари не са имунизирани поради Ганьовците от властта с келавите сметки да запазват ваксини вместо да имунизират масово поне медицинския персонал

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 72. 72 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 383 Неутрално

  "Властите избрали да ваксинират срещу COVID-19 по-бавно, но сигурно"
  "За последното денонощие са ваксинирани 24 души"

  Боко и неговите калинки пак се подгирават на мат"риала. И защо не, щом още не са изритани като мръсни кучета от кокала, а мат"риалът търпи ли, търпи. Щом изтърпя Догансарая, барселонската къща, простите кърджалийски панделки, Мата Хари с чекмеджетата , пачките и кюлчетата , ще изтърпи и това. Да си умира неваксиниран.

 73. 73 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  До коментар [#71] от "Dr_Doolittle":

  > Втората доза може да се направи и след 28 и след 50 дни.

  Колега, подтекста е че логистиката е сложна, и съответния щаб изпитва силно притеснение е че е възможно и след 90 дни да не дойде нова пратка - и всички ваксинирани да си останат само с първата доза.

  А защо изпитва такова притеснение съответния щаб - нямам представа.

  કટાક્ષ
 74. 74 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4577 Любопитно

  До коментар [#67] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Ти как си с ваксинирането?

 75. 75 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  До коментар [#66] от "selqnin":

  > Това, че нещо Ви се "струва" превръща ли го във Факт?!

  Фактите са че няма Ваксина и скоро няма да има. Дори и за Вас. Дори и за служителите във фермите за норки.

  Ако имате някакво логично обяснение за ситуацията, бихме се радвали да го споделите с нас.

  કટાક્ષ
 76. 76 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Не са виновни "темповете" на ваксиниране, до тази сутрин бяхме получили дози за малко под 28 хил души, а бяха ваксинирани над 26 хил души.

  Виновни са калинките и "експертите", които 1. са поръчали общо по-малко ваксини отколкото има нужда, съответно пропорционално получаваме по-малки доставки 2. са заложили на една ваксина, защото е по-евтина и не изисква никаква интелектуално дейност и организация (а те си знаят, че това не им е силата) 3. Вероятно е имало лек корупционен елемент при избора на AstraZeneca

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 77. 77 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7021 Неутрално

  Все до края на годината, който оцелее може да бъде ваксиниран от обикновените граждани.

 78. 78 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4641 Весело

  До коментар [#31] от "Ан Он":

  По-скоро не е включено в изчисленията, че за 400 години не само първите ваксинирани, ами и повечето от късните ще са вече измрели!

 79. 79 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1785 Весело

  До коментар [#67] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Ти как си с ваксинирането?
  —цитат от коментар 74 на daskal1


  Лично аз-мерси, добре съм😀 В петък привечер (след почването на шабата, както подобава на безбожник като мен😀) ми поставиха втората ваксина. Рамото болеше малко, като че ли съм се блъснал във вратата, до пладне ми мина.

  Взе ми десетина минути от както влязах в пункта за ваксинирване до излизането-МНОГО стегната организация😀 И не малка-имаше към двайсетина "стаички" за ваксинация-по близките до входа-за втора ваксина на дъртаците, и за придружаващите ги, по далечните (50 метра😀😀😀) за по младите за първа ваксина.Тези по младите, придружаващи дъртаци като мен-и те минаваха за 10+ мин. Тези по млади (май до 45 г) които имаха час-май чакаха малко повече, към 1/2 час.

  Кофтито е че преместиха пункта от една голяма клиника в краен квартал до градския стадион в леко-индустриалната зона. Но маршрутките стигаха до 200 м' от там, та беше ОК. Мойта здравна каса спретнала в коридора едни 20+ стаички с параванчета, и едни млади моми боцкат ли боцкат като на конвейр😀

  Готиното беше че освен диспенсъри за мин'вода имаше и "самовари" за чай и кафе (нес кафе, не еспресо-ОСТАВКА😀!!!). Освен това предлагаха и енергийни напитки, бира НЬЕТ! ОСТАВКА!!! И киоск наоколо нЕмаше да си пийна една бира та...жаден се върнах в къщи😀

  Иначе-снахата е с корона (тя е психолог и работи с деца, от които го е гепила) но като млада (38-40 г) и здрава го кара леко. Синът ми и още 4 от по малките внуци които са с тях и те са минали с лекота короната, сега си кютат в къщи😀По големите внуци са били в карантина заради контакти със заразени, но са минали метър май...
  До коментар [#74] от "daskal1":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 80. 80 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Темповете и доставките са пряко свързани с желанието на хората да се ваксинират....... мда
  Някой изчислява кога щели да приключат с ваксинирането, а не питат хората дали искат .
  Със кандърми, може и към средата на Века.
  Хем и населението щяло да намалее до тогава. ..... мда

 81. 81 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  Три дни поред новозаразените са повече отколкото в същия ден преди една седмица, но бай Хуй е упорит а министъра монголоид послушен и мерките ще се разхлабват. Малоумници.

 82. 82 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Поредното неадекватно оправдание на управляващите.

  Комунистите са виновни!
 83. 83 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3219 Неутрално

  Чакаме ги като траншове от международния валутен фонд по Виденов време.

 84. 84 Профил на kutlovchanin
  kutlovchanin
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Аргументът, че заделяме за втора ваксина, е направо смешен. Ако не заделяхме, пак щяхме да сме последни. Проста сметка! Просташко е така да шашавиш народа!!!

 85. 85 Профил на kutlovchanin
  kutlovchanin
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Баровете са много важни - цялата икономика на тях се крепи!!! Там се сключват най-важните сделки!!!

 86. 86 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8081 Неутрално

  Ако след отварянето на заведенията, заразата хвръкне нагоре, Алибегов да плаща лечението на заразените.

 87. 87 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2397 Любопитно

  Как родителите да се доверят на учителка, която отказва да ѝ направят ТЕСТ, не ваксина, а тест, с аргумента, че имала синузит. Какво ли ще научат децата от подобен учител?! И защо този светъл пример трябва да се излъчи по национална телевизия в новините...

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 88. 88 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8081 Неутрално

  "Властите избрали да ваксинират срещу COVID-19 по-бавно, но сигурно"
  Защо непрекъснато ни правят на идиоти. Ние наистина ли сме такива или сме глупави и наивни. Докога ще се подиграват с нас и то по-прости от нас. А докога ние ще го търпим?

 89. 89 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  До коментар [#87] от "etty1":

  > Как родителите да се доверят на учителка, която отказва

  Както учителката е напълно свободна да решава дали иска да участва в тази сценка или не, така и родителите са напълно свободни да решават дали да и се доверяват или не. Винаги може да преместят детото при по-подходяща (според техните разбирания) учителка.

  Възниква следния въпрос - наистина ли за вас основния критерий дали на един учител може да се има доверие да обучава детето ви е дали е съгласен доброволно на позволи на някаква държавна комисия да му бърка в носа ?

  કટાક્ષ
 90. 90 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  Много груба грешка е да се отменят две или повече мерки едновременно. Още преди февруари случаите ще започнат да растат, защото вече започнаха, но няма да се знае кои дейности как влияят на разпространението на вируса. Или само учениците, или само фитнесите, или само моловете и т.н. - за да може да се направи оценка. Така следващия път няма да затварят пак всичко, а само това което трябва.

 91. 91 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 947 Неутрално

  За последното денонощие 24 ваксинирани. И оня ден 18, стават 32 !!!??? ..... мда
  Капка по капка, вир....... и така

 92. 92 Профил на elena_pipilota
  elena_pipilota
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#87] от "etty1":

  За учителите, както и за всички в тази държава, важи правилото за 80-те процента. Аксиома в нашата страна на чудесата!

 93. 93 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#89] от "Ан Он":

  "Възниква следния въпрос - наистина ли за вас основния критерий дали на един учител може да се има доверие да обучава детето ви е дали е съгласен доброволно на позволи на някаква държавна комисия да му бърка в носа ?"

  Излязох, свърших си работата и пак влязох в дискусята. И гледам - още сте на анбразурата. Ще си позволя да отговоря вместо etty1.
  Да, за мен това е основен критерий. Това е изключително показателно за грижата на учителя за подопечните му деца. Ако той е готов да пропусне възможност да не ги зарази (дори и вероятността да еминимална) , без при това да му коства (абсолютно) нищо той/тя не заслужава да бъде учител.
  А колкото до преместването - по-глупаво предложение скоро не бях чул. Има селища с по едно училище, детето си е създало приятели,...да продължавам ли. От друга страна ви се възхищавам - не всеки ден можеш да срещнеш човек, който така горещо да защитава правото си да отказва да му бъркат в носа.

 94. 94 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  07:47За последното денонощие са ваксинирани 24 души2040г започва да изглежда като оптимистична прогноза...
  —цитат от коментар 5 на невеж


  Никой не знае за какви ваксини, и за какви количества са се договорил Борисов и компания. Но вече се ослушват, и водят преговори за внос на руска и китайска ваксина (от които със сигурност ще има % за чекмеджетата, и % за изхранване на великия российски народ)

 95. 95 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1029 Весело

  "... смекчат ограничителните мерки .... като отворят от началото на февруари залите ..., за ,танци "
  Спицялну ас сам ногу доволен! Искам да са наданся с некоя гърла дето ний пука колко ора ша измрат подир туй. да живей мефодиевич, дет ни дава тъз опция, ако ще да ваведе Черезвичайно Палажение за изборите, както си го е наумил...

 96. 96 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  До коментар [#65] от "У Чен":

  Че то и преди си бяхме на челно място по смъртност в Европа, но нещо не си спомням така да сме го бистрили по цял ден. Аз съм много срещу ББ и партията му, ама хайде да сме реалисти - здравната ни система е шит от десетилетия, тези просто не направиха за нея нищо повече от всички предишни.

 97. 97 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Ситуацията в момента в три държави:
  Италия - ску курортите са затворени, заведенията в тях също.
  България - ски курортите са отворени, заведенията в тях работят, някак, но само будките и ресторанттие в хотелите.
  Сърбия - ски курортите са отворени, заведенията работят както винаги.
  Извода е, че си харча парите в България и Сърбия. Това е добре за нас.

  От друга страна - затворените училища, кръчми и дискотеки са единственото, което ни спира от - всяка седмица - нов рекорд по новозаразени. Какво е състоянието на здравеопазването, колко души може да поеме? Колко критични, колко други?

 98. 98 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2953 Неутрално

  Как родителите да се доверят на учителка, която отказва да ѝ направят ТЕСТ, не ваксина, а тест, с аргумента, че имала синузит. Какво ли ще научат децата от подобен учител?! И защо този светъл пример трябва да се излъчи по национална телевизия в новините...
  —цитат от коментар 87 на etty1


  ами последното място в PISA няма как да е случайно

 99. 99 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Коронавирусът в България: докъде стигна ваксинирането по области

  Гледам гледам, А. Пак гледам, пак А.
  Смолян липсва. Викам си, или няма болни, или няма ваксинирани.
  Или помаците не са като хората. Другият вариант.
  Мда

 100. 100 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2397 Весело

  До коментар [#93] от "grajdanin1":

  Благодаря! Със сигурност раздразнението ми би попречило да дам толкова остроумен отговор, напълно заставам зад думите Ви.
  На подобен учител не може да се има доверие главно заради демонстрираната безотговорност да откаже безплатен тест, кръвен между другото, без бъркане в носа, да обиди интелигентността ни с причина синузит, да демонстрира тази позиция публично по телевизията, без да броим, че очевидно спада към ковидиотите и нивото ѝ на преподаване по каквото и да е, едва ли си заслужава риска от присъствено обучение.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK