Плаващото сметище в Искър е разчистено, до следващия път

Плаващото сметище в Искър е разчистено, до следващия път

© Надежда Чипева, КапиталПлаващото сметище в река Искър, което се образува на стената на ВЕЦ "Своге", вече е напълно разчистено, но вероятно още при следващото пълноводие ще се появи ново. От водата са извадени общо 560 тона битов отпадък и 160 кубика дървета, съобщи Би Ти Ви.


От отпуснатите 220 хил. лева за почистване от правителството са останали 35 хил. лв., който ще бъдат върнати, увери областният управител на област София Илиян Тодоров. Водата обаче продължава да носи боклуци, като най-близките до Искър дървета са "украсени" с пластмасови и стъклени бутилки, обувки и всякакви боклуци. Според кметът на Своге Илия Богданов може би трябва да се изградят преградни съоръжение по течението на Искър, който да улавят боклука.


Виновните още се търсят


За живеещите покрай Искър е ясно, че конкретният проблем е решен, но при следващото пълноводие ситуацията може да се повтори. Все още не е ясно кой е виновен, като проверката, възложено от прокуратурата по случая, не е приключила.
Екоминистърът Емил Димитров възложи и на регионалната екоинспекция да извърши проверка на това как се осъществяват дейностите по управление на отпадъците по поречието на р. Искър.

Плаващото сметище в Искър е разчистено, до следващия път

© Надежда Чипева


Логичният въпрос е отговорност на кого е да поддържа чисти коритата на реките. От една страна, това е задължение на всеки живеещ и минаващ покрай тях. Почистването на коритата пък е отговорност на кметовете в частта на реките, минаваща през урбанизираната територия и на областните управители по цялото останало протежение.


Областният управител на София Илия Тодоров твърди, че миналата година е поиска средства за чистене на коритото на Искър, но не е получил, а сериозно такова не е правено повече от 40 години. От Министерски съвет коментират пред Би Ти Ви, че през миналата година за разчистване корита на реки и дерета са дадени общо 10 млн. лв.


Борисов опитва да извлече полза


В неделя премиерът Борисов в типичния си стил нареди на екоминистъра да изготви справка за всички нерегламентирани сметища в страната. "Да заделим средства, да пратим да ги изчистят един път завинаги и после вече контролът да бъде жесток", допълни той. Борисов уточни, че средствата, които ще бъдат отпуснати, ще бъдат заделени целево.

Премиерът Бойко Борисов и министъра на екология Емил Димитров при откриването вчера на обновения Национален координационен център в МОСВ.

© МОСВ

Премиерът Бойко Борисов и министъра на екология Емил Димитров при откриването вчера на обновения Национален координационен център в МОСВ.


Премиерът поиска и изхвърлянето на отпадъци на нерегламентираните места да се разследва като престъпление. Борисов изтъкна, че санкции ще бъдат налагани на всички, включително и на кметовете на съответните общини, които не упражняват контрол.


Неефективният контрол


Към днешна дата обаче контрол почти липсва. Доказателство е справката от Министерство на околната среда и водите, в която се казва, че за миналата година 15-те регионални екоинспекции са наложили 700 глоби на 75 кмета, на обща стойност 240 хил. лв. Нито една от тях не за населено място по поречието на Искър в Софийско.


Въпреки табелите край река Искър, които плашат с глоба между 500 и 2000 лв за замърсяване, в община Своге няма нито една наложена санкция, съобщи Би Ти Ви. "Много трудно се намират извършителите, на място трябва да бъдат засечени", казва по този повод кметът на града Илия Богданов.

Табелите покрай Искър, който плашат със санкции за замърсяване.

© Надежда Чипева, Капитал

Табелите покрай Искър, който плашат със санкции за замърсяване.


Че общините не успяват да се справят с контрола, подчертават и от МОСВ. "Законът за управление на отпадъците (ЗУО) вменява на кметовете и съответните общински длъжностни да осъществяват своевременен контрол върху действията на гражданите, да следят и да не допускат нерегламентирано изхвърляне на отпадъци. За съжаление се установява, че контролът в общините не се извършва в достатъчна степен, за което свидетелстват множеството и разнородни отпадъци, отнесени от водите на р. Искър. Очевидно е, че пластмасовите отпадъци са само една част от тях и фокусът на проблема е в цялостното организиране на дейностите по управление на отпадъците и упражнявания контрол, в случая със Своге - в селата и вилните зони в района", се казва в съобщение до медиите от 21 януари.


Вариант - да се намалят отпадъците


При липсата на контрол, вариант за справяне с проблема е намаляване на най-често срещания отпадък сред природата - пластмасовите бутилки. Те се използват масово, защото са удобни, а не повече от 15% се преработват.

Плаващото сметище в Искър е разчистено, до следващия път

© Георги Кожухаров


Решение за повишаване на рециклирането им прилагат в над 40 държави, десет от които в Европа - облагането им с такса амбалаж, по подобие на част от бирените бутилки сега.


През миналата седмица екоорганизации организираха протестна акция пред МОСВ с искане за започване на диалог по темата. "Сегашната система за събиране на пластмасовите отпадъци за рециклиране очевидно не работи, преработва се 10-15% от боклука. Там, където тя работи, преработката на пластмасовите бутилки е между 70 и 90%%, коментира Евгения Ташева от сдружение "За Земята". Тя допълни, че повече от пет години до екоминистерството са пращани предложения за промени в нормативната уредба, за да се въведе такава такса, но отговор няма.


Няколко часа след протеста от МОСВ коментираха, че екологосъобразното управление на отпадъците е на първо място грижа, отговорност и мерило за културата на всеки отделен гражданин. Допълниха, че е и се работи за въвеждане на бърз и ефективен контрол срещу по места. От министерството казват още, че решение за въвеждане на депозитна система в България надхвърля компетенциите им.

Ключови думи към статията:

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Гневно

  Нека безразборното и безотговорно изхвърляне на всякакви отпадъци да продължи......
  Ще си платим, като данъкоплатци И следващото почистване!
  само, че в тази порочна схема плащаме и тези, които не замърсяваме!

 2. 2 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1659 Весело

  И Искър си е там още.....

 3. 3 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Прогнозата е за нови порои, Ревизоро тъкмо напълни язовирите и му се издъни екологията, все пак едно министерство не може две работи да върши

 4. 4 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5888 Неутрално

  Защо да ям, след като пак ще огладнея?
  Сметището беше изчистено, обаче...
  Добре съм, чукам на дърво...
  Построиха, но скоро ще има ремонт...
  Този негативизъм е супер продуктивен.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 5. 5 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Нека безразборното и безотговорно изхвърляне на всякакви отпадъци да продължи......Ще си платим, като данъкоплатци И следващото почистване!само, че в тази порочна схема плащаме и тези, които не замърсяваме!
  —цитат от коментар 1 на selqnin


  Да и като от Министът до кмет всеки ден минават и ги гледат с години и нито мерки да се хванат нарушителите, нито да се напънат да ги изчистят. Тук е мястото да се види какво е предприел областния за 4 години. Пуснал едно писмо с искане за пари за чистене, те му отговорили, че няма да му дадат и работата готова. Екстра.

 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4310 Неутрално

  560 тона битов отпадък?! Майко мила...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 7. 7 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1883 Гневно

  Ние сме си виновни. Хвърляме където падне. И моля да не си измиваме ръцете с ромите. Ходя често в едно село където няма роми. Не мога да ви опиша наоколо каква мръсотия е .
  Поне на 20 места има сметища. На едно място затвориха пътя до сметище - веднага на съседната поляна се струпаха гуми, строителни отпадъци , пластмаси и какво ли не.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 8. 8 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  Докато сме такива мърлячи, така ще бъде.

 9. 9 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 667 Любопитно

  Ще ги намерят виновниците, колко ги намериха виновниците за източеният язовир "Студена". Само кризисен Пи-Ар за Севда ТВ, нищо по същество и с мисъл...

 10. 10 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 673 Неутрално

  няма река на кадрото микроязовир некакъв си се вижда , цялото поречие на река искър е осеяно с такива микроязовири и бентове които унищожават еко системата , възпрепятстват нормалния отток и наслояват наноси по дъното

 11. 11 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Ние сме си виновни. Хвърляме където падне. И моля да не си измиваме ръцете с ромите. Ходя често в едно село където няма роми. Не мога да ви опиша наоколо каква мръсотия е . Поне на 20 места има сметища. На едно място затвориха пътя до сметище - веднага на съседната поляна се струпаха гуми, строителни отпадъци , пластмаси и какво ли не.
  —цитат от коментар 7 на kvasimodo


  Гледай БТВ репортерите по темата, човек подава сигнал за изхвърляне на строителни отпадъци от фирма, номер и марка на камион и нищо. Отделно служителите на РИОСВ не смеят да санкционират нарушители, защото били на "наши" фирми и местния дерибей и организира уволнения.

 12. 12 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  Евродепутати пак питат Гешев докъде стигна #Барселонагейт, а кръгът на заподозрените се разшири с главния архитект на София Здравко Здравков, чиято любовница придобила бутика на "Мис Бикини"...
  https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159650435871189
  Астрологът на Борисов: “За бутика в Барселона питайте главния архитект на София Здравко Здравков”

 13. 13 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Това е голяма свинщина.

 14. 14 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  Заведенията, на които Борисов се караше преди дни, че не били кандидатствали за помощи, не могат да се вредят от такива с коронасубсидии по няколко програми
  https://bird.bg/ludogorets-corona/
  Домусчиев с коронасубсидии и по програмата за оборотен капитал от НАП

 15. 15 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  За съжаление тези, които не замърсяваме сме малцинство. Ясно е, че плащаме всички, може би за почистването все пак плащаме доста по-малко отколкото би струвал ефективен контрол, който да не допуска замърсяването.

 16. 16 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  До коментар [#15] от "svoboden":

  Съгласен , относно контрола, но както показва практиката за съжаление няма нито работещи механизми, нито воля за прилагане на санкции!!!

 17. 17 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  До коментар [#15] от "svoboden":

  Няма как на практика да има "ефективен контрол" от някакъв репресивен орган. Няма как да се сложи полицай във всяко дере и денонощно да пази съселяните си да не си хвърлят боклуците там. Докато хората по места не се вълнуват няма да има оправия. Може би най-смислената мярка (освен редовното почистване, разбира се платено от всички нас) биха били редовни и силни кампании от типа "да почистим България" и засилване на екологичните програми в училищата. За да приучим поне следващите поколения в някакви базови навици за боравене с битови отпадъци.

 18. 18 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  "... 35 хил. лв., който ще бъдат върнати."
  Авторе?!

 19. 19 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  "...Според кметът на Своге...."
  Тц,тц.цт...

 20. 20 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  До коментар [#14] от "Наблюдател":

  Какво значи "не могат да се вредят", то няма бутане с лакти в тия процедури. Подаваш документи и ако всичко ти е редовно си взимаш парите, няма пререждане нито са свършили парите. А ако си говорим за подпомогнати защо пропускате Икономедия на Прокопиев, която също бяха подпомогнати още миналото лято?

 21. 21 Профил на Lord Elrond
  Lord Elrond
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Аз лично съм видал как Фандъкова и Борисов идват с джипки и хвърлят пластмасови бутилки. Наример група селинджъри ловят риба, а те тайничко хвърлят буклуците в реката. Групата селинджъри около искар пазят само чистота, а управляващите, всеки ден, малко по-малко минават и прецакват реката. Предтавете си колко натоварен ден - Фандъкова трябва освен всичко да добавя повече пясък в асфалта, борисов ходи до рила за да прецака цимента и да направи свлачище.

  В никаквъ, ама в никакъв случай не са виновни хората. Те са толкова възпитани, толкова чисти. Да сте видели да си хвърлят фасовете, чашки, бутилки през прозореца на колата ? Аз НИКОГА. Да сте видели да си хвърлят буклуците през балконите - АЗ НИКОГА не съм видял. Просто всички управляващи минават и хвърлят буклуци съвсем целенасочено, да ги обвинят, а те да обвинят опозицията и Христо Бойкикев. Горкия ни възпитан, добър, не селинджърски народ...

 22. 22 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  До коментар [#16] от "selqnin":

  А вие какъв работещ механизъм бихте предложили? Зад моя блок има едни треволяци където редовно съседите си хвърлят боклуците - строителни отпадъци, мебели или просто кеновете от бирата. Миналата година общината го чисти два пъти и скоро след това пак заприличва на сметище. Парцелите са частни и сигурно ще станат на блокчета след години. Не виждам друга оправия освен монтаж на камери и денонощен биг брадър. Но дори тогава ще се види как някои си си оставя чувалите с плочки от ремонта на банята - как го глобяват ?. Той ще каже "не съм аз", ще се съдят с години да доказват кой е на записите. А това е само един парцел, такива са хиляди в София.

 23. 23 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 824 Неутрално

  От водата са извадени общо 560 тона битов отпадък и 160 кубика
  дървета.
  Областният управител на София Илиян Тодоров уточни, че от отпуснатите
  от правителството средства за почистването на сметището са останали 35
  хил. лева, които ще бъдат върнати обратно.
  10 мс. за багер х 500 лв = 5 000 лв
  60 мс. за камиони (10 м3) х 500 лв = 30 000 лв
  70 надници х 500 лв/ден!!!! = 35 000 лв.
  депониране 720 тона х 35 лв/тон = 25 200 лв
  дадени 220 000 лв
  похарчени 95 200 лв
  върнати 35 000 лв

  пита се: къде отидоха другите 89 800 лв??? и то при надница от 500 лв
  за багерист и/или шофьор, каквато няма дори и в Лихтенщайн! Ама да не каже после някой, че Борисов не е щедър, нали!

 24. 24 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Да се поставят камери там, където правят сметища. И като гепят номерата на колите, които изхвърлят боклуците си да им праскат глоби от десет бона нагоре! На простака трябва да му бръкнеш в джоба за да му звънне звънчето.

 25. 25 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  До коментар [#23] от "Косьо Генчев":

  Това непременно го пратете на областия управител, да знае кой да викне другия път да почисти за половината пари. Щото местните селяндури няма да спрат да хвърлят и скоро пак ще се съберат боклуци. И тогава ще ви викнат вас, да им покажете как се прави евтино и бързо.

 26. 26 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  До коментар [#24] от "David Moyseev":

  "Където хвърлят" е всяко едно дере в България, само в Своге са хиляди. А "праскат глоби" няма да стане толкова лесно, трябва съд и доказване че силуета на видеото е точно тоя човек.

 27. 27 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  ,,От водата са извадени общо 560 тона битов отпадък и 160 кубика дървета, съобщи Би Ти Ви.”

  МИЗЕРНИЦИ!

 28. 28 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Точно така, само че никой никога няма да разбере откъде точно идват боклуците, защото те са разхвърлени по полянки и горички, по реки и рекички и високите води ги отнасят. Държавата ни е едно огромно сметище.

 29. 29 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 360 Весело

  Хммм ... напоследък се начетохме на новини за чудесата на природата.
  Един от активните мЕнистри обяви гордо преди няколко дни „Всички язовири в страната са пълни заради обилните валежи...“ като чели самият той ги е напълнил и решил проблема!
  А днес Областният управител на София Илия Тодоров потвърди, че общината не е чистила коритото на Искъра повече от 40 години, поради липса на пари (ах тези пари, за руски или турски или балкански поток наляхме три милиарда за да си имат сърбите газ) и ето на хоп, природата свърши работата на общините. Правителството бръкна в дълбокия народен джоб, разплати свършена работа с 220 млн. лева та останзха дори 35 неусвоени хилядарки.
  Съвсем естествено е, че няма да питаме как така разчистването и извозването на боклука струва на данакоплатеца ... 275.000 лева на тон!!! Еми че то един тон полезен товар изведен на космическа орбита струва по-малко от тон разчистен боклук от Искъра.
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 30. 30 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#25] от "m17":

  Ми толкова са разценките и те са известни за всеки, който се занимава със строителство. Е нека за сортиране да отидат оше 10 000. ...

 31. 31 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  До коментар [#22] от "m17":

  Предлагам всички да ИЗИСКВАМЕ от институциите и органите, които са овластени от Закона да изпълняват стриктно контролните си хфункции!
  Аз днес подадох сигнал за сформиращо се нерегламентирано сметище!
  Вие подадохте ли сигнал за прасещините на съседите си?!
  Мисля че знам отговора...

 32. 32 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До автора:
  Тези отпуснати 220 млн. лева малко множко ми се чинят. Да не би да са 220 хил. лева. Така по се връзват нещата. Няма нищо, само три нули би била грешката. Няма да ти се карат много, по думите на Н. В. Б. Б.

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7634 Неутрално

  Едно разчистиха, остават хиляди.

 34. 34 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  До коментар [#31] от "selqnin":

  Разбира се че подавам, как мислите че знам с точност колко пъти е чистено и чия е земята? На година подавам десетки сигнали в системата на общината за моя квартал и в повечето случай си вършат работата (макар и бавно понякога - един капак на шахта отне 3 сигнала и 1 година ама го смениха, друг път реагират бързо - за една изоставена кола ми се обадиха на следващия ден).
  И пак ви питам - как точно да го направят тоя контрол? Щото ние с вас може да си "изискваме" но като е физически невъзможно няма как да стане независимо кой е на власт.

 35. 35 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  До коментар [#30] от "raytcho":

  Аз не се занимавам със строителство и не знам разценките. Ама знам че като смятах според разценките на сайта на една фирма за моята баня излезе една цена а като дойдоха на място цената вече беше доста по-различна. Та според мен има разлика между "разценки" дето ги знаят всички и цена на свършена работа.

 36. 36 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  До коментар [#29] от "робин от Крузо":

  И всички тия глупости и сметки ги написахте а не проверихте че мисирките са добавили ей така случайно едни 3 нули. И дадените пари са 220 хиляди лева а не 220 милиона.

 37. 37 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Само на изпражненията им е гот да вкисват на мръсно в тоалетна обстановка и да правят наоколо още по-мръсно. Правете си сами извода в какво ни превърна капитализЪма. А преди време, все още бяхме просто хора.

  мурзилка
 38. 38 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5443 Неутрално

  "Виновните още се търсят"

  Те са в Министерски съвет, по високите етажи.

 39. 39 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 824 Любопитно

  До коментар [#25] от "m17":
  "Това непременно го пратете на областия управител, да знае кой да викне другия път да почисти за половината пари."

  Много е гадно като те спипат с ръка в кацата с меда, а? Какво искаш да ми кажеш, драги? Нали лично др. Бойко Методиев Борисов отпусна "Щедро" тези 220 000 лв и каза, че ако не стигнат ще даде още. От "неговите" ще даде! Не от твойте и от мойте. Ти чуваш ли се сам кого защитаваш? Поглеждаш ли се понякога в огледалото да видиш кой си? Видя ли, че съм направил "сметката" дори при 500 лв надница? Толкова и Мутрата няма дневно! И пак половината пари ги няма. Аз това питам - къде са останалите стотина хиляди. И отговорът е - при "ваши" другари, при комунисти от най-чист порядък, защото само комунисти преразпределят за себе си от общото.

 40. 40 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 824 Любопитно

  До коментар [#29] от "робин от Крузо":

  Само за корекността - горе в статията има грешка. Не са милиони, а хиляди, ама нали знаеш - журналист и коректни числа си е оксиморон.

 41. 41 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  До коментар [#39] от "Косьо Генчев":

  Много се кефя на сметки по форумите, винаги може да докажеш каквото си искаш. И затова съвсем сериозно си предложих - направете си фирма, сложете си 10% печалба (и не забравяйте 20% ДДС) на тия цени и пращайте оферта на областния. И като не ви вземат и платят двойна цена ще имате основание да твърдите че се краде.

 42. 42 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  проблемът с пластмасовите отпадъци е елементарен - вендинг машини за изкупуването им до всеки хипермаркет.

  така и потребителите ще имат бонус - кешбек за опаковките, които са закупили.

  сега общината иска да ползва безплатно (и непрозрачно) този ресурс, без да обезщети платилите за опаковките.

 43. 43 Профил на Ufo
  Ufo
  Рейтинг: 19 Неутрално

  Не само правила и санкции, възпитание трябва....

 44. 44 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 360 Весело

  До коментар [#36] от "m17":

  Хммм ... оказа се, че във Форума има голями специалисти по глупости и сметки, както и да дават акъл, как да се четат новините и како в тях да се проверява. Ей ама то много умно бе!
  Уважаеми колега m17, махни едни 3 нули от сметката ми и ще получиш едни 275 лв./тон.
  Само да информирам подобни като теб специалисти: в Берлин битовите отпадъци се товарят, извозват вкл. такса на разтоварището за 58 до 75 ЕВРО за метър кубичен (има разлика между тон и метър кубичен и е точно 3 нули) или грубо казано 120-150 лв./m³…
  Поздрави от Isla Más a Tierra.

  robin ot Crusoe
 45. 45 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4095 Весело

  До коментар [#36] от "m17":
  " И дадените пари са 220 хиляди лева а не 220 милиона."

  Някои още карат с неденоминираните лева от Жанвиденово време.

 46. 46 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  До коментар [#44] от "робин от Крузо":

  А разпръснати и замръзнали в средата на реката на колко евро на тон се товарят в Берлин ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK