Антикорупционният фонд ще покаже в кои секции има риск от купуване на гласове

Снимката е архивна

© Надежда Чипева, Капитал

Снимката е архивнаАнтикорупционният фонд" ще проучи и анализира как влияе на изборите в България контролирания и купен вот. Организацията ще обхване периода от 2013 година, като ще бъдат включени и предстоящите през април парламентарни избори. Анализът ще включва и списък с избирателни секции, в които има по-висок риск от купуване на гласове, който ще може да подпомогне правоохранителните органи.


За да уточнят размера и влиянието на купения вот, експертите на организацията ще анализират количествени и качествени данни за резултатите на проведените избори в периода 2013 -2020 г. Паралелно с това, те ще проведат интервюта с експерти от Централната избирателна комисия, АД "Информационно обслужване", политолози и социолози, съобщават от Антикорупционния фонд


Събраните количествени данни ще бъдат подложени на статистически анализ, който ще позволи да се определят избирателни секции, в които рискът от купен вот е по-висок. Резултатите от проучването ще бъдат обявени в края на март 2021 година, като ще бъдат посочени и секции, в които има риск от купуване на гласове.
"Това ще позволи на правоохранителните органи по-ефективно да противодействат на купуването на гласове, включително на предстоящите през април 2021 г. парламентарни избори. Насочването на общественото и медийното внимание към изборните секции, в които се купуват гласове, ще направи и осъществяването на такива практики по-трудно", коментира политологът Марио Русинов, част от екипа на проекта.


Проектът ще включва и анализ на предстоящите избори през април 2021 година, като констатациите ще бъдат включени в доклад, който ще бъде представен под формата на видео.


"Съмненията за купуване на гласове и нередности в изборния процес съпътстват всички избори в България през последните 30 години. Голяма част от гласоподавателите са убедени, че тези практики обезсмислят изборите. Захващаме се с този проект, защото вярваме, че българските граждани имат нужда от точна и обективна информация за това колко голям е купеният вот в страната и доколко влияе на изборните резултати", заяви Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд, цитиран в прессъобщението на организацията.
Според него проекта ще позволи да се говори с по-конкретни данни за изборния процес у нас. "Това е първа стъпка към постигането на по-високо доверие на гражданите към изборния процес", смята още Станкушев.


Анализът ще се осъществи в рамките на проект "Нарушена легитимност: контролираният и купен вот в България, размер и влияние", подкрепен от Фонд "Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 - 2021".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK