Учителите вече могат да се пенсионират по-рано по своя преценка

Учителите вече могат да се пенсионират по-рано по своя преценка

© Юлия ЛазароваУчителите вече могат да се пенсионират по-рано по лична преценка, без за това да ги задължават техните директори. Тази възможност дава влязлата в сила на 18 януари промяна в Кодекса на труда (КТ), съобщава вестник "Сега", като цитира синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".


Става дума за поправка на чл. 328, т. 10 от КТ, инициирана от профсъюза и касаеща прекратяването на трудовото правоотношение на педагогическите специалисти (по чл. 69 в от Кодекс за социално осигуряване). Според досегашния текст учителите и досега можеха да се пенсионират с 3 години по-рано, но по преценка и предложение на работодателя. Според новия текст учители и директори на образователни институции могат единствено по собствено желание да се пенсионират до 3 години по-рано от възрастта за трета категория труд.


И занапред обаче остава да действа сегашното положение, според което учителите, решили да се пенсионират по-рано, нямат да имат право на пожизнена добавка от Учителския пенсионен фонд. Той е формиран от вноски именно на преподаватели, като добавката излиза около 100 лв. на месец. Според председателя на синдиката Юлиян Петров не е никак справедливо възможността за ранно пенсиониране да бъде придружена от рестрикция с отнемане на добавка и обричане на учителската професия на ниска пенсия. "Тази тегоба към учителите продължава и сега, затова от 2 години синдикат "Образование" предлага учители и директори, които ползват ранно пенсиониране, да получават поне половината от добавката от Учителския пенсионен фонд", коментира той.
По думите му ранното пенсиониране с до три години е само част от компенсаторните механизми, които в ЕС прилагат за превенция на учителите от прегаряне, докато в България тази политика е "безкрайно символична". По проучвания на синдикат "Образование" по време на дистанционното обучение, продължаващо почти година, натоварването на учители и директори се е повишило с между 15 и 20%, което неминуемо е довело и до по-интензивно прегаряне на професията педагогически специалист.


В ЕС текат изследователски процеси в тази посока, които ще завършат с препоръки към държавите за съхраняване на професията. В България във всички проучвания безмерната бумащина си остава проблем номер едно за претоварването на учителя и основен аргумент за отлив от учителската професия, посочват от синдиката. Затова и едно от предложенията им е за облекчаване натоварването на учителите над 50 години с един час седмично.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK