Съветът на Европа разкритикува идеите на ГЕРБ кой да разследва главния прокурор

Главният прокурор Иван Гешев

© Юлия Лазарова

Главният прокурор Иван ГешевПредложението на управляващите да създадат фигура на т.нар. независим прокурор, който да има право да разследва главния, е само временно решение на проблема с отговорността на главния прокурор. Дори и като временно решение, за да проработи предложеният механизъм, трябва да има някои промени.


Това са само част от критиките, които прозират в становището на ръководителя на дирекция "Човешки права" към Съвета на Европа Кристоф Поарел, изпратено до България, в което се сочат недостатъците и препоръки към предложенията на ГЕРБ за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, които касаят отговорността на главния прокурор.


Според Поарел, за да бъде работещ законопроектът, дори и временно, трябва да има промени, които да предвиждат по-строг регламент за назначаване и отчетност на специалния прокурор, възможност той да разчита на разследващите от МВР, да може да стане съдия след края на мандата си и да може да разследва и заместници на главния прокурор.
Освен това е необходимо да се предвиди съдебен контрол над решенията му, включително и над отказите да образува досъдебно производство. Трябва да има правила за неговото заместване, ако не може да изпълнява функциите си, както и да има ясни правила за отстраняване на главния прокурор във всички ситуации.


Управляващите могат да помислят и за съвсем друг подход - съдия да разследва главния прокурор и да има списък от съдии, които ad hoc да бъдат назначавани за прокурори по разследването срещу обвинител №1, се посочва още в становището на ръководителя на дирекция "Човешки права" към Съвета на Европа Кристоф Поарел.


На 15 декември 2020 г. Поарел е изпратил писмо, в което оценява положително възможността за назначаване на независим прокурор. Според него предвижданата самостоятелност на този прокурор би била засега недостатъчна при разследване на главния прокурор и висшестоящи служители, съобщава БТА.


На 18 и 19 януари тази година той е изпратил допълнителни препоръки, в които е посочил, че обсъжданите законодателни промени биха представлявали временно решение. Поарел е препоръчал по-строги мерки за назначаването и отчетността на независимия прокурор, за сътрудничеството му с МВР, за възможността след края на мандата да бъде назначен за съдия, за разширяване на правомощията му за разследване на заместниците на главния прокурор, за осигуряване на способ за съдебен контрол над отказите му да предприеме разследване, за въвеждане на правила за отзоваване на главния прокурор.


Ръководителят на дирекция "Човешки права" към Съвета на Европа е отбелязал, че предвижданият начин за избор на независимия прокурор не осигурява действителна независимост. Според него този прокурор трябва да работи с мандат три години. Той е предложил по-нататък да се помисли дали съдия или група съдии не биха могли да водят разследвания срещу главния прокурор.


На 19 януари управляващите предложиха трета поредна редакция на концепцията на управляващите за това кой да има правомощие да разследва главния прокурор. Според последното предложение в номинирането на специален прокурор ще може да участва целият пленум на ВСС (т.е. и съдиите), а не да бъде издиган само от прокурори.


Освен това се променя и мандатът, като той е намален от 7 на 5 години. Друга важна промяна е мнозинството, с което ВСС ще избира прокурора, разследващ главния. Въвежда се изискване за поне 15 гласа от общо 25 членове на съвета. Променени са и идеите за правомощията му, като той ще може да разследва не само главния прокурор, но и неговите заместници.


Предишното предложение на управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" за фигурата на т.нар. независим прокурор, който да може да започне наказателно разследване срещу главния, предвиждаше той да се избира от пленума на ВСС с мандат 7 години и мина на първо четене в парламента. Именно за него и ВСС даде отрицателното си становище, след като и опозицията в парламента в лицето на БСП, и неправителствени организации, както и юристи отхвърлиха предложенията като неработещи.


Първият проект за промени на бившия правосъден министър Данаил Кирилов претърпя провал и бе изоставен.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 848 Весело

  Нека ботовете фекало-хвъргачки на сарайското статукво да се активират сега!

  Цел: Тотално изместване на темата за главния прокурор и разводняване чрез опорни точки.
  Ключови думи за използване: "Либерасти", "Бойкикев", "Еврогейове", "Грантаджии", "Антибългари", "Лиляви комунисти"

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Стига бе? Ние бяхме останали с представата, че Борисов е човекът на Европа у нас и трябва да гласуваме за него, защото раотата е Брюксел (Борисов) срещу Москва (Радев)

  Mутри, вън!
 4. 4 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2642 Неутрално

  А кой ще разследва назначения за разследващ на главния прокурор :)

 5. 5 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1200 Любопитно

  Това за списъка от съдии е бисер голям...
  Направо и да закрият прокуратурата, викам.
  После и затворите...

 6. 6 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1072 Весело

  Гешев кога ще приключи с фигуранта?!
  Какво го чака?

  Ще падне веселба :)

  Машини прости, народ неук.
 7. 7 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Според Дневник е критика, според други сайтове - становище. Кой за квот са му платили.

 8. 8 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  Съветът на Европа е един анахронизъм, който все повече се превръща в болшевишка организация.

 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3449 Неутрално

  " Управляващите могат да помислят и за съвсем друг подход - съдия да разследва главния прокурор и да има списък от съдии, които ad hoc да бъдат назначавани за прокурори по разследването срещу обвинител №1, се посочва още в становището на ръководителя на дирекция "Човешки права" към Съвета на Европа Кристоф Поарел."

  На първо време агентът на сараите трябва да бъде сменен ! Тези препоръки са добри, но за един достоен главен прокурор и доказан професионалист !

 10. 10 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  Радан, Ристю, Лозанъ и прочее непеошки не спряха да "гадят" на СветиняМу, в колаборация със Сорос и прочее от дълбоката държава.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 11. 11 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2625 Весело

  "и да има ясни правила за отстраняване на главния прокурор във всички ситуации." - положително било, но временно, че и с намален мандат!? В ЕС не са ли се усетили вече, че в България, страната членКА, временното е винаги за постоянно? ДС не допуска временни решения, а едно постоянно "наблюдение" над всичко, което не е в интерес на приемниците - дали е прокурор или премиер, важно е да бъде ТОЙ наясно как се ОПравя държавата. Добре е, че поне ИМ пишат, не че наш`те четат.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Според Дневник е критика, според други сайтове - становище. Кой за квот са му платили.
  —цитат от коментар 7 на dma12587967


  Както се казва - онези ги плюят, а те си мислят, че дъжд вали.

 14. 14 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2338 Весело

  Нека ботовете фекало-хвъргачки на сарайското статукво да се активират сега!Цел: Тотално изместване на темата за главния прокурор и разводняване чрез опорни точки.Ключови думи за използване: "Либерасти", "Бойкикев", "Еврогейове", "Грантаджии", "Антибългари", "Лиляви комунисти"
  —цитат от коментар 1 на danubian.whale


  Ей го и на:

  Това за списъка от съдии е бисер голям...Направо и да закрият прокуратурата, викам.После и затворите...
  —цитат от коментар 5 на НеКой


  СъФнало й цвете ф сентъра на ЦариграТ.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 15. 15 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 857 Весело

  И пак...#Греда, ние ги лъжем, че играем реформа, ама те са стари бюрократични лисици и ни дебнат на "изкуствена засада".

 16. 16 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  Тия ядосаха Бац€. Сега ше разберат като им прати каскета на проверка без намордник.

  SHADOWS of SOFIA
 17. 17 Профил на vjo23696630
  vjo23696630
  Рейтинг: 491 Неутрално

  И да турят разследващ на разследвания на разследвания все тая
  Калинки и еднокнижници в държавата колкото щеш

 18. 18 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 2371 Любопитно

  Гешев отговори ли на запитването на ЕП ?

  https://www.mediapool.bg/ot-bryuksel-pitat-geshev-dokade-stigna-s-razsledvaniyata-za-pachkite-v-spalnyata-kashtata-v-barselona-i-pr-news317231.html

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 19. 19 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  И какво не им харесва, в съвета на европа, ако #КОЙ разследва главния прокурор?

 20. 20 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1893 Неутрално

  Фиксацията върху личноста, а не върху длъжноста главен прокурор ще води още много критики и раздори.

 21. 21 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 5168 Неутрално

  Борисов да вземе и разбере , КОЙ съветва Съвета на Европа......

 22. 22 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 2371 Весело

  Фиксацията върху личноста, а не върху длъжноста главен прокурор ще води още много критики и раздори.
  —цитат от коментар 20 на nema_labavo


  При това с 10 % одобрение като длъжност гл.прокурор

  Не е до личността само ,а и до качествата

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 23. 23 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  Герб няма идеи.Има сборник „Пунтамара” и наръчник „Шменти-капели”.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1802 Весело

  Тия ядосаха Бац€. Сега ше разберат като им прати каскета на проверка без намордник.
  —цитат от коментар 16 на K2


  Това е интересна идея: Главният каскет - световен прокурор, разследващ всички други. Дори Берия би завидял!

 26. 26 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Извод: следващия път пак гласувайте за Караянчева, Данаил Кирилов и останалата неграмотна пасмина.

 27. 27 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3009 Неутрално

  Ръководителят на дирекция "Човешки права" към Съвета на Европа е отбелязал, че предвижданият начин за избор на независимия прокурор не осигурява действителна независимост.

  Ами нали точно това искат герберските калинки!
  Над тях – небе!
  Апартаменти, дворци, асансьори, чекмеджета, къщи в странство – всичко това не се разследва!
  Ама надхвърля в десетки ПЪТИ доходите – ама аз го поръчах на "зелено" и ми е КУМ!

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8105 Неутрално

  Колко пъти трябва да ударят Борисов по главата, за да разбере, за какво става въпрос.

 29. 29 Профил на George Georgiev
  George Georgiev
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Ако Гл. Прокурор е "господар" след Бога, то защо неговото ИЗБИРАНЕ и РАЗЛЕДВАНЕ, не става с помощта на един ВЕРСКИ КАНОНИЧЕН СЪВЕТ, като съвещателна добавка към ВСС.
  Състава да е, от по един представител на традиционните религии в България, плюс толкова представители на БПЦ. Съвещателния глас на Верския Съвет да влезе в сбора на РЕШАВАЩИТЕ ПРИ ОПРЕДЕЛЯНЕ РАЗСЛЕДВАЩИЯТ "СЪДИЯ/ПРОКУРОР", който, ще разследва/отзовава ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР.
  Разбира се след Конституционни и Законови промени.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK