Евродепутати зададоха челно въпросите за шкафчето на Борисов, "Барселонагейт" и главния прокурор

Голяма част от въпросите са свързани и с проверките по казуса, станал по-известен като "Барселонагейт", както и с проверката на прокуратурата по аудиозаписите с глас, подобен на гласа на премиера Борисов и скандала със снимките от правителствената резиденция с нощното шкафче и златните кюлчета.

© Дневник

Голяма част от въпросите са свързани и с проверките по казуса, станал по-известен като "Барселонагейт", както и с проверката на прокуратурата по аудиозаписите с глас, подобен на гласа на премиера Борисов и скандала със снимките от правителствената резиденция с нощното шкафче и златните кюлчета.Серия от ключови въпроси, свързани с проваления опит за приемане на нова Конституция, огромните правомощия на главния прокурор, разследването по случая, станал известен като "Барселонагейт", за записите с глас като на премиера Бойко Борисов и снимките от спалнята му, задават от работната Група за мониторинг на демокрацията върховенството на закона и основните права към Европейския парламент. Въпросите са отправени директно и челно по някои от скандалните случаи от миналата година и се очаква да получат отговор от българските власти.


Групата е към комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), но тя не говори от името на тази комисия и е със задача да извършва проучвания, разследвания и събиране на информация. Тя е изпратила на 8 януари общо 14 въпроса до българските власти, като те са адресирани до министъра на правосъдието и главния прокурор и техните заместници.

Евродепутатите питат дали се подготвят промени в обхвата на правомощията на главния прокурор, колко често той се намесва в решенията на подчинените прокурори по конкретни дела, както и кой назначава главния прокурор.

Голяма част от въпросите са свързани и с проверките по казуса, станал по-известен като "Барселонагейт", както и с проверката на прокуратурата по аудиозаписите с глас, подобен на гласа на премиера Борисов и скандала със снимките от правителствената резиденция с нощното шкафче и златните кюлчета.


В края на декември Софийската градска прокуратура обяви, че спира наказателното производство за снимките и видеозаписа от спалнята на премиера Бойко Борисов, защото не успя да установи коя е "прекрасната госпожа" "Мата Хари" (наречена така от самия Борисов - бел. ред.). Кадрите станаха обществено достояние, след като до медиите през юни и юли анонимно бяха изпратени аудиозаписи, снимки и видеоклип и многократно бяха коментирани и от самия Борисов.
На 18 декември в друго съобщение бе обявено и че Специализираната прокуратура е разпитала няколко души, сред които главния прокурор Иван Гешев, предшественика му и настоящ шеф на антикорупционната комисия Сотир Цацаров и премиера Бойко Борисов и съобщи, че е отказала да образува досъдебно производство за изтеклите аудиозаписи, в които се чува глас, който прилича на този на премиера Борисов.


Така от държавното обвинение сложиха точка по двата скандала, а по казуса с къщата в Барселона все още няма официална информация.


"Дневник" публикува въпросите, отправени от Европарламента и на които българските власти трябва да отговорят.


Главният прокурор има значителни правомощия по отношение на прокурорите (той може да отмени или измени всяко решение, взето от всеки прокурор, което не е било разгледано от съдия, той може да командирова прокурори без тяхното съгласие за период от 3 месеца в рамките на една календарна година, както и да им дава писмени инструкции, включително по конкретни дела), посочват от Европарламента и отправят два въпроса.


Към министъра на правосъдието Десислава Ахладова той е "Възнамерявате ли да направите промени в огромните му правомощия над прокурорите?".. А към главния прокурор Иван Гешев и заместниците му въпросът е: "Колко често на практика главният прокурор отменя решението на прокурорите срещу собствената им воля? И колко често ги инструктира в конкретни случаи?"


- Преди няколко месеца премиерът Борисов обяви конституционни промени. По време на изслушването през август 2020 г. българските власти заявиха, че това е единственият възможен вариант. Въпреки това Венецианската комисия даде доста обезсърчително мнение за повечето от предложените изменения, включително и за самия процес - без обществена консултация, без широко разискване. Правителството не получи подкрепата и на водещи неправителствени организации в България, както и на опозиционните партии. През декември 2020 г. предложената реформа се провали официално. Как българските власти оценяват тази ситуация?


- На какъв етап е разследването по случая, станал известен в медиите като "Барселонагейт", за което се твърди, че включва премиера Борисов в схема за пране на пари в Испания? В предишните си отговори посочихте, че сте изпратили искане до испанските власти за тяхното разследване. Освен че изчакахте резултата от разследването в Испания, извършвали ли сте някои конкретни действия в България, имайки предвид, че подобен сигнал е подаден в българското обвинение далеч преди този, получен от испанските власти?


- Има ли разследване за изтеклите видеоклипове, аудио и снимки на премиера Борисов със златни кюлчета и банкноти от 500 евро, като се вземат предвид изявленията на премиера, че има черен пазар за компрометираща информация в България? На кой етап е разследването, ако е така?


- През юни 2020 г. редица аудиозаписи са изтекли с глас като този на премиера Борисов. По сигнал прокуратурата започна разследване и през декември. Проверката стигна до заключението, че няма достатъчно доказателства за извършване на престъпление. Във вашето съобщение до медиите беше посочено, че има техническа експертиза на записите, която не потвърждава тезата за монтаж и промени в записите. Следователно знаем, че записите са автентични и че няма достатъчно данни, за да се заключи, че е извършено престъпление. Можете ли обаче да изясните дали извършената техническа експертиза потвърждава, че това е гласът на премиера Борисов? Предвид големия обществен интерес към случая, това е доста важна подробност от разследването. Имайки предвид вашите предишни изявления, че обвинението разсекретява и публикува много материали, касаещи досъдебното производство с участието на високопоставени служители, ще представите ли техническата експертиза и действията, извършени от обвинението по конкретния случай?


- Идентифицирали ли сте лицата, с които е разговарял премиерът в тези записи? Самият факт, че той твърди, че е давал инструкции или намеци, за да навреди на политически опоненти и бизнес субекти, дори без доказателство, че този подход е прилаган досега, поражда въпроси относно възможна търговия с влияние или злоупотреба с власт (или поне опит за търговия с влияние или злоупотреба с власт). Извършвате ли разследващи действия в това отношение?


- В пресата имаше публикации, че прокуратурата е създала специална база данни и регистър за случаи на неправомерен натиск върху нейната работа. Изненадващо докладите на Европейската комисия, както и някои становища, направени от представители на съдебната власт на високо ниво, бяха включени в тази база данни. Как бихте коментирали това?


- От кого е назначен главният прокурор и пред кого отговаря?


Министър Ахладова: Изборът на тримата големи се прави от независимия съдебен съвет


Днес министърът на правосъдието Десислава Ахладова обясни, че не знае какви са притесненията на Европейския парламент по отношение на избора на тримата големи в съдебната власт - главния прокурор и председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд. В интервю пред БНТ тя каза, че България е една от малкото държави, в които изборът им се извършва от независим орган, какъвто, по думите й, е Висшия съдебен съвет.


Ахладова не коментира обаче ролята на политическата квота във ВСС по отношение на независимостта на органа, както и това, че назначаването на "тримата големи" на практика става с указ на държавния глава, а с предложенията за промени в Конституцията ГЕРБ поиска премахване на това правомощие на президента.


По думите на Ахладова, в нито една европейска държава не е предвиден такъв механизъм - да има отделен прокурор, който да има правомощия да разследва главния и така тя си обяснява негативната оценка както на Съвета на Европа, така и на Венецианската комисия.

Коментари (247)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4784 Неутрално

  Видов ден.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на esk431063202
  esk431063202
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#2] от "Капабланка":

  герб не е партия

 5. 5 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3338 Неутрално

  Не вярвам нещо да се промени, промените трябва да започнат от самата България но това май е невъзможно

  klimentm
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Видов ден.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  На куквово лято.

 10. 10 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  Евродепутатите са анонимни. Нямат имена. Някаква група.

  ДБ=БКП
 11. 10 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  "В края на декември Софийската градска прокуратура обяви, че спира наказателното производство за снимките и видеозаписа от спалнята на премиера Бойко Борисов, защото не успя да установи коя е "прекрасната госпожа" "Мата Хари" (наречена така от самия Борисов - бел. ред.)"

  Бойко Борисов казва, че знае, но прокуратурата не може да установи.

  Без коментар.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 596 Весело

  До коментар [#2] от "Капабланка":

  Е не е съвсем така. Тия дето дърпат конците са овълчилите се кучета на ония дето са станали първи след като първите са паднали в кърви.

  73! Go Go
 14. 14 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2770 Весело

  Му-ха-ха, на 08.01. И нито дума... Добре крият информацията...

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 15. 15 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4106 Неутрално

  До коментар [#7] от "Червен дисибар":

  Търсят оправдание защо се съюзиха с БКП.

 16. 16 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  Борисов се надява тези скандали да се "заметат", да ама не. След разпускането на НС в края на февруари евентуално (заради предизборната кампания) ББ става никому ненужен. В случая натискът от ЛИБЕ не е никак за подценяване, тя ще изготвя доклад, който пък ще влезе в общата оценка за върховенството на закона, която пък е фактор за достъпа на България до евросредства по новата програмна финансова рамка. Това няма как да не накара прокуратурата да направи необходимото да повиши рейтинга си в БГ и Брюксел. Така вече ББ става удобен да се докаже на Брюксел, че може да бъдат арестувани и осъдени висши чиновници. Даааааа, ще има разплакани ГЕРБ активисти, ама ще им мине.

 17. 17 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2770 Весело

  "Евродепутати зададоха челно въпросите..."

  Цвета им отговори, "ми 'оди пеш, бе".

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4106 Неутрално

  До коментар [#10] от "anonim440":

  Евродепутатите са анонимни. Нямат имена. Някаква група.
  —цитат от коментар 10 на anonim440


  Ръдан Кънев и Елена Йончева.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  ''''......задават от работната Група за мониторинг на демокрацията върховенството на закона и основните права към Европейския парламент.....''''

  Добре де, кои са тези депутати, дайте имена, в кои партии членуват. Айде малко по сериозно иначе става като ЕЖК.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 22. 22 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  До коментар [#21] от "kaiser":

  Не могат защото това, което са дали като линк препраща към някаква анонимна група в ЕП. Интересно на ЕП цялата му работа ли такава анонимна?

  ДБ=БКП
 23. 23 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 695 Любопитно

  ========
  По думите на Ахладова, в нито една европейска държава не е предвиден такъв механизъм - да има отделен прокурор, който да има правомощия да разследва главния и така тя си обяснява негативната оценка както на Съвета на Европа, така и на Венецианската комисия.========

  А сега да обясни и в колко държави от ЕС има главен прокурор ?

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 24. 24 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3940 Неутрално

  Тия евродепутати от тая комисия не знаят ли, че Испания е в Европа и спокойно (на същото основание!) могат да искат преписката за Барселона срещу Бойко от испанската паолиция/прокуратура/ съд.
  Тъпи руски номера!
  Все едно за случая Скрипал да питат руската прокуратура, а не Скотланд ярд. Това може да го измисли единственото крадливата комунистическа глава на Елена Милйончева...

  Същите тия евродепутати не познават ли Конвенцията за правата на човека, където ясно е написано, че без твое съгласие не могат да те снимат и да те публикуват, защото е престъпление?

  И т.н. бабини деветини на чичковите червенотиквеничковчета...

  Аман от дилетанти!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2036 Неутрално

  В ЕП има всякакви депутати, но досега не бях чел, комисия на ЕП да се разграничи от група депутати от тази комисия :) Смятай.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 888 Неутрално

  "В нито една европейска държава не е предвиден такъв механизъм - да има отделен прокурор, който да има правомощия да разследва главния"

  Еми, верно е ...

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Задават оттам въпроси, тук се снижават. Но както казаха по-горе, идва видов ден.

 34. 34 Профил на maddrum
  maddrum
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Да видим сега дали ще може гласът от записа да се прави на тъп, а всъщност да им го набие с 200.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1258 Весело

  До коментар [#23] от "NessaRox":

  А сега, @NessaRox, да вземеш ти да обясниш кой и кога ѝ зададе въпроса „в колко държави от ЕС има главен прокурор“? Сега да не вземеш да се разсърдиш нещо, ей! Ще бъдем неутешими!

 37. 37 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  До коментар [#20] от "anonim440":

  Президентът е перфектен. Само на коалицията ОП-ГЕРБ-ДПС и патерицата Магарешки не им отърва

 38. 38 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2770 Неутрално

  Малийй, теА Божков яко им плаща:

  Въпроси към вицепремиера и министъра на правосъдието:

  1. Моля, разкажете повече подробности за правителствената програма, приета след представянето на доклада за върховенството на закона на Европейската комисия. Консултирали ли сте се предварително със съдебни организации и неправителствени организации по предложението? В презентацията си споменахте, че ще има обществена консултация. Как ще бъде организирано това?
  2. Главният прокурор има значителни правомощия по отношение на прокурорите (той може да отмени или измени всяко решение, взето от всеки прокурор, което не е било прегледано от съдия, той назначава втори прокурор без тяхното съгласие, за период от 3 месеца в рамките на една календарна година и им издава писмени инструкции, включително в отделни случаи). Имате ли намерение да правите промени върху огромните му правомощия над прокурорите?

  Следва продължение.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на atag
  atag
  Рейтинг: 496 Весело

  Да си спомним и перефразираме един друг президент на РБ - Кажи си, Бойко :)

 41. 41 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5063 Неутрално

  До коментар [#15] от "Alarmstufe: Rot":

  "Търсят оправдание защо се съюзиха с БКП."

  КОЙ? ГЕРБ? Та ГЕРБ винаги са били в съюз с БКП и под ръководството на ДПС!

 42. 42 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3338 Неутрално

  До коментар [#31] от "cinik":

  Много вярно, уви!

  klimentm
 43. 43 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#23] от "NessaRox":А сега, @NessaRox, да вземеш ти да обясниш кой и кога ѝ зададе въпроса „в колко държави от ЕС има главен прокурор“? Сега да не вземеш да се разсърдиш нещо, ей! Ще бъдем неутешими!
  —цитат от коментар 36 на Santos


  Няма как да се обидя или разсърдя от хора, които не познавам /не ме познават .
  Това първо.
  Второ - не мога да Ви го причиня да бъдете неутешими.

  Цитирах Ахладова как си обяснява защо в ЕС няма такъв механизъм
  И отговора е много прост .

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 44. 44 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4106 Неутрално

  До коментар [#25] от "NessaRox":

  Не знам, ти по ги разбираш.

 45. 45 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  Една малка групичка се надяваше да съборят Мутрата и Каскета с велики въстания предвождани от фигуранта-нищо не стана.После прехвърлиха надеждата си към резолюцията на сем.Йончеви-никакъв резултат.Отправяха взор към испанската прокуратура,дано тя помогне-пак греда.Очакваха западните лидери да заклеймят хунтата и да спрат евро фондовете.И те никаква не я свършиха, били чели друга преса.Дано сега ЛИБЕ нещо помогне,че иначе ще си останат само с голите надежди.
  —цитат от коментар 29 на uvtest


  Ти пък как го каза като че ли испанската прокуратура е прекратила разследването, по отношение на нашата вече веднъж ти казах, че не внимаваш в текстовете. Проверките свързани с Борисов са 4 за 2020 - 1.по сигнала на Черепа за рушвета от 60 млн, .2. Барселона, 3.Аудиозаписите и 4.Снимките и видеото. За Барселона и Снимки/видео са "спрени" не прекратени, за аудиото е прекратена, а за сигнала на Черепа - се работи активно.

 46. 46 Профил на pernikforbg
  pernikforbg
  Рейтинг: 269 Неутрално

  За 11 години ГЕРБ свършиха злини на всички ни, колкото БКП за цялата си тирания!А и как да е иначе, когато децата и внуците на партийните функционери по времето на социализма, решиха да се правят на демократи и създадоха втора комунистическа партия - ГЕРБ. И всеки, който продължава да вярва, че Борисов е десен, прозападно ориентиран, мразещ комунизма и прочие лъжи - е идиот.Не си ли спомняте, като каза, че той има два университета - Живков и царя!??Само от туй трябваше да стане ясно, но за жалост, много българи са прости и тъпи и Борисов и шайката му, ги водят за носа.А като им писне от него - гласуват за другите му дъщерни партийки - патриоти или баш БСП! А за всичко това е виновен само един - Костов, нали?!Идиоти!
  —цитат от коментар 2 на Капабланка


  Борисов и Навални са създадени и поддържани от немски НПО за да прокарват интересите им. За Борисов няма да чуете лоша дума от Меркел, Туск или друг високопоставен чиновник. Но докато Тодор Живков работеше и мислеше за обикновенете хора, то Борисов мисли само за своето чекмедже. Ако си спомняте Джуров, Младенов и Луканов говореха за банковите сметки и имотите на Живков на Женевското езеро , а то се оказа дийп фейк! Относно Костов - през 2001 г. нашият избирател го изхвърли завинаги от политиката поради много причини, но най-вече унищожаването на българското произвоство и "Сапио" на Ленчето!

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4106 Неутрално

  До коментар [#20] от "anonim440":Президентът е перфектен. Само на коалицията ОП-ГЕРБ-ДПС и патерицата Магарешки не им отърва
  —цитат от коментар 37 на nij50393132


  Перфектно копие на младия Живков.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1642 Весело

  И не се е намерил ниКой , да им обясни на евродепутатите , че у нас е важно да минава времето и се отлагат решенията......

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Така ще бъде, след като Боко се заяде с кака Ленче. Това бе голяма грешка. Както се очертава, грешка е и непремереното изхвърляне на Цветанов.

  Миша
 56. 56 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Я да видим кво пише в конституцията:

  Чл.126.(1) Структурата на прокуратурата е в съответствие с тази на съдилищата.
  (2) Главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство
  върху дейността на всички прокурори.

  Това е положението.
  Ако на некой не му харесва, нека свика ВНС и да промени конституцията...

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  До коментар [#24] от "Депутат 241":

  По международните спогодби Борисов трябва да бъде съден тук. Напомнянето спокойно може да е подготовка за процедура, при която заради бездействие на нашите власти делата се поемат в друга юрисдикция. И трите примера са такива, че спокойно могат да бъдат разследвани и със заведени дела навън- Барселона може да касае и евросредства, записите заплашват евродепутата Йончева. Но трябват доказателства, че българската страна не предприема никакви действия и потулва.

  По-леко за Борисов щеше май да е да му заведат дело и да го осъдят условно. Така не биха могли да го съдят повече. Нищо де, след 4.4 може да се пише обикновен депутат и да се осланя на имунитета като Марешки. Ще каже, че вече е уморен и дава път на младите, и ще се надява да се е спасил от "с 200".

 60. 60 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  До коментар [#24] от "Депутат 241":

  По международните спогодби Борисов трябва да бъде съден тук. Напомнянето спокойно може да е подготовка за процедура, при която заради бездействие на нашите власти делата се поемат в друга юрисдикция. И трите примера са такива, че спокойно могат да бъдат разследвани и със заведени дела навън- Барселона може да касае и евросредства, записите заплашват евродепутата Йончева. Но трябват доказателства, че българската страна не предприема никакви действия и потулва.

  По-леко за Борисов щеше май да е да му заведат дело и да го осъдят условно. Така не биха могли да го съдят повече. Нищо де, след 4.4 може да се пише обикновен депутат и да се осланя на имунитета като Марешки. Ще каже, че вече е уморен и дава път на младите, и ще се надява да се е спасил от "с 200".

 61. 61 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2053 Неутрално

  Дано Йончев и Кънева да са в тази група. Иначе ще трябва да отговорят на друга лавина от въпроси.

 62. 62 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2770 Неутрално

  8. През последните месеци имаше много опасения относно върховенството на закона в България. Парламентарните избори ще се състоят тази пролет и вече има някои опасения изразиха своята организация, включително когато става въпрос за машинно гласуване.

  Готови ли сте да разрешите независим одит на машините?  Тук вече само парите на Божков не стигат. Подозирам, че и Сорос е давал мангизи:

  Към главния прокурор
  ...
  2. Какво е текущото състояние на така нареченото разследване на Барселона гейт, за което се твърди, че включва премиера Борисов в схема за пране на пари в Испания? В предишните си отговори вие сте посочили, че сте изпратили искане до испанските власти за тяхното разследване. Отделно от очакване на резултата от разследването в Испания, извършили ли сте някои конкретни действия в България, като се има предвид, че подобен сигнал е подаден в българското обвинение далеч преди този, получен от испанските власти?
  3. Има ли разследване за изтекли видеоклипове, аудио и снимки на премиера Борисов
  със златни кюлчета и банкноти от 500 €, като се вземат предвид изявленията на премиера за съществуващ черен пазар за компрометираща информация в България? На кой етап е разследването, ако е така?

  През юни 2020 г. бяха изтекли редица аудиозаписи, за които се твърди, че са с гласа на премиера Борисов. По сигнал прокуратурата започна разследване и през декември. Разследването стигна до заключението, че няма достатъчно доказателства за извършване на престъпление. Във вашия в съобщение за пресата беше посочено, че има техническа експертиза на записите, която потвърждава, че няма промени в записите.

  Следователно знаем, че записите са автентични и че няма достатъчно данни, за да се заключи, че е извършено престъпление.

  Можете ли обаче да изясните дали извършената от вас техническа експертиза потвърждава, че това е гласът на премиера Борисов?

  Предвид големия обществен интерес към случая, това е доста важна подробност от разследването.

  Имайки предвид вашите предишни изявления, че обвинението разсекретява и публикува много материали, касаещи досъдебното производство с участието на високопоставени служители, ще представите ли техническата експертиза и действията, извършени от обвинението по конкретния случай?

  Идентифицирали ли сте хората, с които е разговарял премиерът в тези записи?

  Самият факт, че той твърди, че е давал инструкции или намеци, за да навреди на политически опоненти и бизнес субекти, дори без доказателство, че е материализиран досега, поражда въпроси относно възможна търговия с влияние или злоупотреба с власт (или поне опит за търговия с влияние / злоупотреба с власт)

  Извършвате ли следствени действия в това отношение?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 63. 63 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  """"""'прокуратура обяви, че спира наказателното производство за снимките и видеозаписа от спалнята на премиера Бойко Борисов, защото не успя да установи коя е "прекрасната госпожа" "Мата Хари" (наречена така от самия Борисов - бел. ред.). """"" Ако не могат да установят коя е "прекрасната госпожа" Гешев не е за този пост....... и.....  и в колко държави от ЕС има главен прокурор от БГ тип ?

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  Какво да очакваме?
  Управляващите са се учили от партията майка и не могат да надскочат източноазиатския милиционерски модел на превземане на институции и ограждане с обръчи и послушници. Правят всякакви гимнастики да се пишат "евроатлантици", но реално и за най-заблудения еврочиновник вече е ясно, че да изгониш някой друг руски дипломат , да се пишеш на демократ и да говориш празни приказки за човешките права на Навални, не те прави демократ, нито човек с ценности , камо ли модерен държавник.

  Та с две думи-логично пред ЕС ще се правят на ощипани и ще отговарят с общи политически формулировки, че сме "правова държава" с "функциониращи институции", "раздделение на властите", "върховенство на закона" и т.н. отдавна изпразнени от съдържание думички, а у нас ще се размахва пръст как диверсанти и "политически лешояди" работят против интересите на страната ...

 66. 66 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2770 Неутрално

  Следващото си е директно в десятката:

  5.В пресата имаше публикации, че прокуратурата е създала специална база данни или регистър за случаи............................

  на неправомерен натиск върху нейната работа.
  .......................

  Изненадващо докладите на Европейската комисия, както и някои становища, направени от представители на съдебната власт на високо ниво, бяха включени в тази база данни.

  Бихте ли коментирали това?

  6. От кого е назначен главният прокурор и на кого е отговорен главният прокурор?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 67. 67 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#15] от "Alarmstufe: Rot":"Търсят оправдание защо се съюзиха с БКП."КОЙ? ГЕРБ? Та ГЕРБ винаги са били в съюз с БКП и под ръководството на ДПС!
  —цитат от коментар 41 на vassilun


  Повтаряхте го толкова много пъти, че накрая сами си повярвахте. Няма нито един документ нито за някаква коалиция ГЕРБ -БСП, нито за коалиция между ДПС и ГЕРБ. Напротив, коалициите на БСП и ДПС са официално документирани. Има даже и снимков материал - на любимия ви мост, където Доган целува Станишев и му обещава винаги да бъде зад гърба му, каквото и да означава това.

  Ако днес Станишев можеше да избира, щеше да бъде член на ДБ, а не на БСП. Вие сте неговите хора.

  Що се отнася до постоянно пласираното тук внушение: "Да, ама ГЕРБ и ДПС го правят тайно!", то това не е политически аргумент. Това е аргумент, който можеш да използваш, когато обвиняваш жена си и оня там, знаеш кой, пред комшиите...

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Я да видим кво пише в конституцията:Чл.126.(1) Структурата на прокуратурата е в съответствие с тази на съдилищата.(2) Главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководствовърху дейността на всички прокурори.Това е положението.Ако на некой не му харесва, нека свика ВНС и да промени конституцията...
  —цитат от коментар 56 на palav_nik


  Президентът Радев ще го направи!

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  ББ поведе ранглистата на премиерите от началото на прехода. Той е единствен разследван от прокуратурите на две държави и от поне една европейска комисия. Не съм чул и за друга държава да има такъв действащ лидер. Очертава се да станем световно известни покрай него.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  "прокуратурата е създала специална база данни и регистър за случаи на неправомерен натиск върху нейната работа. Изненадващо докладите на Европейската комисия бяха включени в тази база данни."

  Голям срам. Резил.

  "дали извършената техническа експертиза потвърждава, че това е гласът на премиера Борисов? ... обвинението разсекретява и публикува много материали, касаещи досъдебното производство с участието на високопоставени служители..."

  Наистина за смях станахме.

 76. 76 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  А Ленчето кефи как го е захапала като питбул и няма пускане. Тая жена залужава медал.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4197 Весело

  "Днес министърът на правосъдието Десислава Ахладова обясни, че не знае какви са притесненията на Европейския парламент по отношение на избора на тримата големи в съдебната власт - главния прокурор и председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд. В интервю пред БНТ тя каза, че България е една от малкото държави, в които изборът им се извършва от независим орган, какъвто, по думите й, е Висшия съдебен съвет."

  " Недей да се смееш, ти си го избра " !
  Толкоз за заучените отговори на калинките на ОПГ - то !

 80. 80 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3967 Неутрално

  До коментар [#69] от "murry":

  “... някои платени гербажийски тролове питаха ехидно какво се случва с разследването в Испания по "Барселонската връзка". Е, тролове – това се случва!”

  Poetic justice му викали.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  [quote#57:"Alarmstufe: Rot"][/quote]

  Оказа се че не са полегнали едва сега. ДБ се оказаха отдавна скрита лимонка са на руските интереси у нас.
  Нищо не е случайно.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 83. 83 Профил на atag
  atag
  Рейтинг: 496 Весело

  До коментар [#58] от "IKOOTTVA":

  Това да сравняваш Левски с повелителя на Жипката само много болни хора могат да го направят... или добре заплатени :)

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1508 Неутрално


  До коментар [#67] от "gr52":

  Чак пък трима министри да са "нищо"...

  Понеже нямаше коалиция между ГЕРБ и ДПС, Борисов изгони трима - трима! - министри по обвинение, че са мюрета на турската партия.

  Ами нека тогава гербаджиите да надигнат възмутено глас и да искат тяхното връщане. Да поискат сметка на Борисов, щом е лъгал и набеждавал невинни хора. Хайде, не се стеснявайте.

 86. 86 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2770 Неутрално

  Сухите факти са, че полегнахте и на БКП, и на фигуранта.
  —цитат от коментар 57 на Alarmstufe: Rot


  Сухото е по шкафчета и чекмеджета. Намазано от Турецкий пАток.

  ГЕРБеРЕБЯТА, fun fact!

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 87. 87 Профил на Roumen Stoilov
  Roumen Stoilov
  Рейтинг: 752 Неутрално

  И коя е тази група, задала въпросите?

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1258 Весело

  До коментар [#49] от "wkk57607068":

  Та питаш, @wkk57607068, „Кой ви е по-симпатичен?“, така ли? Е, ама никой от тези, които си ни изброил, не ни е симпатичен! Начи, ако питаш нас, а не виждам кой друг може да питаш, щото, нали, сме си само наши ора тук, във форума, най-много ни е симпатичен Ристето Гондолиерчето - https://cache2.24chasa.bg/Images/Cache/782/Image_7013782_128_0.jpg - много убаво момче! След това – по реда на номерата – са ни ужасно симпатични Ръданчо и Иленка, МаяМа Нулевата, мосю Румен дьо Ла Фонтан, Костя Копейкин, Гошето от Боец (ама къде се загуби това момче, бре?), неразделната тройка от трио „Новичок“ – Бабикянчо, Хаджи Генчо и Минекков! Дали пък не пропуснах някой? Ама дори и да съм пропуснал, той пРезидентина, не е пропуснал никой! Даже и огромната, навсякъде разпростряла се партия МИР - на бившия общински съветник в Столичен общински съвет Симеон Славчев зашеметяващата партия. И тях не ги пропусна! Машалла! Питай още нещо, @wkk57607068, агънце унило байново, веднага и немедлено ще ти отговорим!

 90. 90 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  Спомням си, че преди известно време в този форум някои платени гербажийски тролове питаха ехидно какво се случва с разследването в Испания по "Барселонската връзка". Е, тролове – това се случва! Въпреки че не съм религиозен, знам, че има една вярна поговорка. Тя гласи: Господ бави, но не забравя. Тоест – идва време и всеки си получава възмездието за престъпленията. Та затова мога да кажа на троловете: Времето на вашия банкянски ВОЖД свършва. И краят му ще е неизбежен – затворническата килия. Освен ако преди това някой от "приятелчетата" му, например някой като Сретен Йосич, не избере да реши въпроса кардинално. По метода на Йосиф Джугашвили (известен също и като Сталин): "Има човек, има проблем. Няма човек – няма проблем."
  —цитат от коментар 69 на murry


  Та какво се случва с барселонското разследване, не разбрах на фона на твоите пролетарски мечти.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 92. 92 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  Това, че прокуратурата не знае коя е Мата Хари, а НСО я било проверило, но караулният не може да се сети - това може да мине само за вътрешна употреба за пред много прост или много материално заинтересован гербаджия. Светът обаче се смее и на останалите българи, които допускат такова нещо в държавата си. Навсякъде от Белград на Запад подобен скандал би помел властта, но не и в държава, където матряла е изостанал с над 100 години.
  —цитат от коментар 31 на cinik


  А какво я интересува прокуратурата коя е мата хари? Някакво престъпление ли има?
  Или не ви е задоволен интереса на махленски клюкарки кой с кого спи?

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 93. 93 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3967 Неутрално

  До коментар [#86] от "Николай Колев":

  “Сухото е по шкафчета и чекмеджета. Намазано от Турецкий пАток...”

  ... който Бойко така и не се реши да “открие”.

  А тича да “открива” всяка селска автобусна спирка, боядисана осева линия, пешеходен надлез и пр. битовизми.

  Що бре, Бойче? Все пак три милиарда си сал за тоя поток от колективния български джоб, полага ти се едно селфи с бако Вучич...

  Да не би нещо да си ядосал американците? ☠️

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 94. 94 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#85] от "еспресо":

  Това е твоята интерпретация на нещата. Моята е съвсем различна. Понеже България се управлява ДОБРЕ при ГЕРБ и хората са щастливи, а никой нормален човек не разглобява добре работеща машина, за да я поправя, вие - заради мераците си, от самото начало се опитвате да навредите на страната ни. От колко време ви чета - да им спрат фондовете дано; докато добре живеят няма да гласуват за нас, и т. н. Та - в този порядък на мисъл и действие, се постарахте да накарате Боку да гони способните хора от правителството си, та дано България започне да се управлява по-лошо и хората да се сетят и за вас, което разбира се, никога няма да стане.

  Но дори и да приемем твоята гледна точка: ако ГЕРБ и ДПС са в коалиция (тайна!), то от какъв зор Боку ще гони министри, за които подозира, че са във връзки с ДПС, драги ни многоумнико?

 95. 95 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3967 Неутрално

  До коментар [#93] от "Norman Granz":

  “си сал“ >> си дал.

  As in броил, платил, прахосал, злоупотребил.

  За хатъра на Путин, Ердоган и Вучич, във вреда на България.

  Що бре, Бойче?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 96. 96 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Ахаххах ЕС не е като в БГ

 97. 97 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4159 Неутрално

  От Банкя се чува "чутовна тишина " по този въпрос!

 98. 98 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4106 Неутрално

  До коментар [#86] от "Николай Колев":

  Пак заклинания. Втръснали.

 99. 99 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  До коментар [#94] от "gr52":

  Тримата министри били ли са реално на ДПС?

  Ако да, как се нарича такова правителство?
  Ако не, защо ББ ги изгони и защо никой гербав не ги защити?

 100. 100 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  Евродепутати пак питат Гешев докъде стигна #Барселонагейт, а кръгът на заподозрените се разшири с главния архитект на София Здравко Здравков, чиято любовница придобила бутика на "Мис Бикини"...
  https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159650435871189
  Астрологът на Борисов: “За бутика в Барселона питайте главния архитект на София Здравко Здравков”

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK