Председателят на ВАС възрази срещу публикации за решения по казуса "Росенец"

Резиденцията на Ахмед Доган в парка Росенец

© DronBurgas

Резиденцията на Ахмед Доган в парка РосенецПредседателят на Върховния административен съд Георги Чолаков разпространи днес писмо по повод публикации в няколко електронни медии, според които съдът е блокирал събарянето на незаконна постройка до лятната резиденция на Ахмед Доган в парка Росенец.


Става дума за двуетажна къща до т. нар. сарай, построена на плажа, до който на 7 юли м.г. съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов стигна с лодка, а това отключи протести с искане за оставка на правителството.


"Противопоставям се срещу
некоректните опити за внушения,


които се правят чрез публикации в някои медии, свързани с казуса Лесопарк Росенец", написа днес Георги Чолаков. "Върховните магистрати не са разглеждали по същество нито едно от трите дела, свързани казуса, а са се произнесли единствено по допустимостта на жалбите. Съдебните актове на ВАС са постановени съобразно наличните по делото доказателства и постоянната съдебна практика по идентични случаи", пише още в разпространената позиция.


Според Чолаков делата по казуса с Лесопарк "Росенец" не са разглеждани от Върховния административен съд по същество и произнасянето по тях предстои.


Председателят на Върховния административен съд припомня, че като съдебна инстанция, осъществяваща касационен контрол, ВАС е разгледал три административни дела, образувани по частни жалби срещу определения на Бургаския административен съд, свързани с казуса Росенец. И по трите дела върховните съдии са се произнесли по допустимостта, с които са отменили обжалваните определения и са върнали делата за продължаване на процесуалните действия.


Едното от делата е свързано именно с постройката на плажа Росенец, а другите две - с решения на Общинския съвет - Бургас за изменение на подробният устройствен план, които засягат промяна на статута на пътя, водещ до плажа.


На 28 април м.г., по искане на кмета на Бургас Димитър Николов, съветниците в града на практика деактуваха единствения път, водещ до резиденцията на Доган, от публична в частна общинска собственост. С това


беше прекъснат и достъпа на граждани до плажа в Росенец,


който е публична държавна собственост.


Заради започналите по този повод протести на 28 юли м.г. по настояване на общинските съветници Димитър Найденов (Демократична България) и Константин Бачийски (Средна европейска класа) Общинският съвет оттегли решението за деактуване на пътя като частен.


Втора жалба, стигнала до Върховния административен съд, оспорваше заповед на кмета на Бургас Димитър Николов за събарянето на двуетажна къща, построена направо да пясъка до сараите на Доган. Тя беше подадена от дружеството "Стрейтлайн", формален собственик на лятната резиденция на почетния председател на ДПС. Нейният проектант Калин Тихолов обжалва пред съда и решението за вписване в кадастралните карти на пясъчната ивица до резиденцията като плаж.


"По отношение на постройката на плажа Росенец ВАС не се е произнесъл дали тя е незаконна или не, нито дали подлежи на събаряне или не, пише в позицията си Георги Чолаков. По административното дело, развило се пред ВАС е разгледан единствено въпросът има ли жалбоподателят "Стрейтлайн" АД правен интерес да обжалва


заповед на кмета на Община Бургас за събаряне на сградата.


Върховните магистрати са приели, че дружеството има правен интерес и са върнали делото на същия състав на Административен съд - Бургас за продължаване на съдопроизводствените действия".


Чолаков уточнява, че практиката на Върховния административен съд е постоянна и непротиворечива, когато заповедта за събаряне на постройка е издадена срещу неизвестен извършител, какъвто е случаят с тази на плажа Росенец. В този случай всеки който докаже по някакъв начин права (не само право на собственост) върху постройката, посочена за събаряне, има право на жалба срещу тази заповед.


"Произнасянето по същество по тези казуси предстои и пред двете съдебни инстанции", пише в края на позицията си Георги Чолаков.


Междувременно


ГЕРБ направи опит да спаси от събаряне незаконните постройки


в Росенец като внесе промени в преходните и заключителни разпоредби на Закона за рибарството и аквакултурите без мотиви и между първото и второто му четене. С тях на практика трябва да се промени Законът за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България. Измененията предвиждат узаконяването на незаконни постройки, ако те изпълняват няколко условия - да са за сезонно ползване, да са построени до влизането в сила на закона, да са разположени в селищно образувание или да граничат с рибарски пристанища, както и да отговарят на някой най-общи предвиждания на устройствените планове и да не са опасни.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 873 Неутрално

  "Върховните магистрати не са разглеждали по същество нито едно от трите дела, свързани казуса, а са се произнесли единствено по допустимостта на жалбите"
  И ДА ГО РАЗГЛЕДАТ ПО СЪЩЕСТВО ПАК ЩЕ Е ОТ ПОЛЗА ЗА ДРЪНДАРСКИЯТ ЦИГАНИН.ДОКАЗАНО Е ВЕЧЕ ЗА НЕГО ЧЕ ЗАКОН НЕ ГО ЛОВИ.
  ТАКА, ЧЕ ТОЯ СЪДИЯ РЕВЕ ВСУЕ...
  РЕШЕНИЕТО ВЕЧЕ ГО ЗНАЯТ ВЪВ ВСИЧКИ ПАЛАНКИ.


 3. 3 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  Смешник, такива дела с голям интерес за обществото трябва да се гледат с приоритет. Ама едва ли ще си признае, че единственото им действие е да лижат задника на дръндарския сопол.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2697 Весело

  "са се произнесли единствено по допустимостта на жалбите" - прав е, трябва да отлежат, да преседят, да се дотамънят, защото впоследствие ще са по същество. Те също седят, къде криво, къде на нещо, но как съдят - мъжете знаят защо.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 6. 6 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2481 Неутрално

  В политиката в България бедни няма. А тея от ДпС са редовно в парламента. За един депутатски мандат депутатите в България си оправят живота.
  А това с агент Сава е просто политически ход. И то забележете предизборен политически ход. Ако започнат да показват всички къщи на богати хора в България...

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Настъпиха ги по мазола, по-рано от очакваното. Ей не ги оставяте на спокойствие да му узаконят нещата, какви сте такива шашкъни.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2694 Весело

  Обаче пак се мълчи за най важното.... а то е """пристанището""" думичка няма за него..... Това пристанище, което никой не вижда и е с данъчна оценка под 126000 лв. колкото на панелка ....... А Христо още мълчи и думичка не обелва за него...  https://bivol.bg/dogansarai-mrrb-mtits-mo.html

 11. 11 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2694 Весело

  Към то коментар [#10] от "MPetr":
  “То там си беше…”
  .... узаконяването и въвеждането в собственост на фирмата построила сараите е дълбоко опорочена и маркирана с престъпления на частни и служебни лица.

  “То там си беше…” пристанището....... Хахаха....

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  """ВАС възрази"""" алоооо ВАС-a..... Член 18 на Конституцията и член 12 на Закона за водите разпореждат, че морското дъно е публична държавна собственост, върху което държавата има суверенни права. Но поне в три случая проучени от Биволъ и Инициативата “Зелени закони” се вижда как тясно свързани с властта лица и групировки с криминален бекграунд “приватизират” морското дъно и най-актуален е кеят край Догансарай, за който Биволъ разкри, че е изникнал между 2018 и 2019 г. Това се вижда ясно на сателитни снимки от системата Google Earth........ https://www.zelenizakoni.com/novini/da-privatizirash-morskoto-dno-svmestno-razsledvane-na-zeleni-zakoni-i-bivol

 14. 14 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  Нищо общо няма между двореца на Путин и двореца на Доган. Само така изглежда.

 15. 15 Профил на Chicho_Gosho
  Chicho_Gosho
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#9] от "Dankol":

  Пинокио Барба Ганьос ли е? Защото дори Г-жа Лъжа РЕАЛНО ЛЪЖЕ по-малко от Барба Ганьос, няма по-голям лъжец от Пинокио/Барба Ганьос в бг политиката :):):)

 16. 16 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Ма откъде накъде медиите ше питат шефа на ВАС ползва ли вазелин, когато се дупи на Доган, или не? Има си процедури!

 17. 17 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  кеят край Догансарай, за който Биволъ разкри, че е изникнал между 2018 и 2019 г. Това се вижда ясно на сателитни снимки от системата Google Earth........ https://www.zelenizakoni.com/novini/da-privatizirash-morskoto-dno-svmestno-razsledvane-na-zeleni-zakoni-i-bivol
  —цитат от коментар 13 на MPetr


  Появява се между 1.2.2019 и 10.2.2019, след това има довършителни работи..

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 18. 18 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Колкото и да не ми е приятно, но съдия Чолаков е прав. Имал съм същия случайу при който доказах правен интерес и делото се разгледа, въпреки че ответниците протестираха. С други думи, Градският съд на Бургас трябва да го разгледа а не да го отхвъря за разглеждане. Решение все още няма, така че трябва да се натиска за законно решение на съда.

 19. 19 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 983 Неутрално

  гошко Чолаков от Сливен е от котилото на екс съдия Иван Димов,оня в далаверата с Красьо Черничкия.А той пръв слуга на ДС и Доган.Та ще се възмущават още много докато стане по волята на Резака.Ако не ми вярвате проверете.

 20. 20 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  Спокойно - за какво му е на Доган да се занимава с магистрати, след като може да си поръча ЗАКОН. И има кой да му го приеме:

  ГЕРБ направи опит да спаси от събаряне незаконните постройки
  в Росенец като внесе промени в преходните и заключителни разпоредби на Закона за рибарството и аквакултурите без мотиви и между първото и второто му четене.
  —цитат от коментар 0 на статия


  Така и за местния парламент в Бургас:
  На 28 април м.г., по искане на кмета на Бургас Димитър Николов, съветниците в града на практика деактуваха единствения път, водещ до резиденцията на Доган, от публична в частна общинска собственост.
  —цитат от коментар 0 на статия


  Ма Бойко къв бицепс има...

 21. 21 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1325 Весело

  глупости..това дело е горещ картоф и никой не го иска в ръцете...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 22. 22 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  До коментар [#10] от "MPetr":

  Объркал си се в НС спешно се гледа закона за рибарските селища, онова не е сарай, рибарска колиба с кейче, важно за поминъка на живущите.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  Властта панически спасява имането на новия господар на задкулисието - Доги Сопола.

 26. 26 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2392 Неутрално

  Междувременно


  ГЕРБ направи опит да спаси от събаряне незаконните постройки


  в Росенец като внесе промени в преходните и заключителни разпоредби на Закона за рибарството и аквакултурите без мотиви и между първото и второто му четене. С тях на практика трябва да се промени Законът за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България. Измененията предвиждат узаконяването на незаконни постройки, ако те изпълняват няколко условия - да са за сезонно ползване, да са построени до влизането в сила на закона, да са разположени в селищно образувание или да граничат с рибарски пристанища, както и да отговарят на някой най-общи предвиждания на устройствените планове и да не са опасни.

  Това не моЕ да е вярно. Боекоо няма НИЩО общо с Доган и Пеевски.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 27. 27 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3529 Неутрално

  " Чолаков уточнява, че практиката на Върховния административен съд е постоянна и непротиворечива, когато заповедта за събаряне на постройка е издадена срещу неизвестен извършител, какъвто е случаят с тази на плажа Росенец. В този случай всеки който докаже по някакъв начин права (не само право на собственост) върху постройката, посочена за събаряне, има право на жалба срещу тази заповед."

  Къде беше държавата толкова време, когато трябваше да събори незаконното строителство на дръндарския, а сега изведнъж се присетила и за неговите права ?

 28. 28 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 667 Весело

  Хммм.... години наред четем за различните недуразумения между изпълнителната и съдебната власт. За законодателната няма да отворя и дума, защото са по зле и от щраусите, заровили са главите си там... дето е по лошо и миризливо от пясъка.

  Алоооо какво означава и до кога ще четем .... свързани с казуса Лесопарк Росенец... припомня, че като съдебна инстанция, осъществяваща касационен контрол, ВАС е разгледал три административнидела... беше прекъснат и достъпа на граждани до плажа в Росенец, който е публична държавна собственост.... Върховните магистрати са приели, че дружеството има правен интерес и са върнали делото на същия състав на Административен съд – Бургас... и т.н. ... бла-бла-бла?
  Докато голяма част от върховните магистрати не облекат раирани костюми и за дълги години не сменят местопребиваването си в Централния.... ще четем до безсъзнание и години наред как сложните съдебни термини се използват като баскетболна топка, едните мошеници тупат топката и подават на другите като тях а .... народа стои, гледа играта и чака правосъдие.

  Стигна се до там, че един инж. пожарникар, избран по ваша воля за управляващ политик, псува и ругае всичко наред като хамалин, а след това с наивна усмивка обяснява пред медиите.... това никога не съм го казал аз, това на всички ни е ясно, че е някой, който добре имитира моят глас. За шкафчето в неговата спалня пълно с пачки ЕВРО и кюлчетата със злато, същият управник ни обясни убедително, в стил Агата Кристи, тези атрибути ги носи навсякъде някаква си небезизвестната Мата Хари, която си влиза в спалнята му когато си иска и както си иска, и просто иска да го злепостави пред българският народ.

  Пак си ги изберете съшите тези, тези от ГЕРБ са дори много по-лоши наследници на некадърниците от БКП и БСП.
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 29. 29 Профил на Dimitar Sekulov
  Dimitar Sekulov
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Май БСП ще са по малкото зло,ако ги изберете....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK