Екоминистерството очаква поройни наводнения в Южна България

Екоминистерството очаква поройни наводнения в Южна България

© ДневникМинистерството на околната среда и водите (МОСВ) очаква поройни наводнения утре в Южна България. Прогнозата им е базирана на очакваните интензивни валежи комбинирани със снеготопенето. Прогнозата е за тежки метеорологични условия в следобедните и вечерни часове.


Най-проблемни се очертават водосборите на реките Тунджа, Марица, Арда, Атеринска, Луда река и река Средецка. Според справката на МОСВ за речните нива в страната реките в по-голямата част от Западнобеломорския басейн са около и над праговете за високи води, а в Дунавския басейн - около праговете за високи води.


Продължава изпускането на водни количества от два от значимите и комплексни язовири - "Студена" и "Боровица".


В началото на годината редица райони на страната бяха наводнени след обилни валежи. На места реките излязоха от деретата си, а тонове с боклук по река Искър се събраха на входа на ВЕЦ до Своге.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK