Започва проверка крита ли е 10 дни информацията за тръбата, замърсяваща Варненското езеро (допълнена)

Започва проверка крита ли е 10 дни информацията за тръбата, замърсяваща Варненското езеро (допълнена)

© Юлия ЛазароваКанализационната тръба, която предизвика тежко замърсяване на Варненското езеро през м.г., отново е спукана, но проблемът е крит 10 дни. Това потвърди пред БНТ министърът на околната среда и водите Емил Димитров. По думите му случилото се е екологична катастрофа и подобно нещо трябва да се съобщава веднага, за да се предприемат нужните мерки.


За новия проблем се разбра вчера, след като пресцентърът на община Варна съобщи за спуканата тръба, но не уточни какво е количеството на токсични фекални води, които отново са започнали да се изливат в езерото. Повече за случая четете тук.


"Не може да знаеш, че водата от един цял квартал се излива в морето и не отива в пречиствателната станция, и 10 дни да го криеш. Всичко това са отпадни води. Не е уведомен нито министърът на регионалното развитие, нито екоминистерството. Докога за екологични катастрофи ще ни информират толкова късно", каза Димитров.
Според него директорът на ВиК - Варна, е трябвало да каже за проблема, но така и не го е направил. По думите му шефовете на ВиК в страната са "много важни и нищо не можеш да им кажеш".


"Това се случва за втори път с тази тръба, като не знам дали първият ремонт е завършен. Дано третия път, ако има такъв, ни уведомят по-рано", добави Емил Димитров.


По-късно от министерството на околната среда и водите съобщиха, че Емил Димитров е разпоредил на регионалната инспекция във Варна и на Басейнова дирекция "Черноморски район" (БДЧР) да извършат проверка и да му докладват имало ли е укриване на информация относно замърсяване на околната среда във връзка с авария на тръбопровод във Варненското езеро. Проверката трябва да установи и кои са длъжностните лица от ВиК Варна, които в продължение на 10 дни не са информирали контролните органи за констатирани аномални показания в приборите отчитащи налягане и дебит при работа на помпените агрегати на Канализационно-помпена станция (КПС)-Аспарухово на 15.01.2021 г.


Димитров е наредил контролните органи до края на седмицата да му докладват за констатациите от проверката, включително за степента на замърсяването и анализа на резултатите от водните проби, взети от РИОСВ и БДЧР на 25.01.2021 г, веднага след получаването на уведомление от община Варна за аварията.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK