Някои заведения ще протестират, други се договориха със здравния министър

Някои заведения ще протестират, други се договориха със здравния министър

© Юлия ЛазароваЗа сряда е насрочен протест пред сградата на Министерския съвет с настояване заведенията да отворят от 1 февруари, а дължимата към момента държавна помощ за затварянето им в края на ноември да бъде плащана навреме. Недоволството е организирано от Съюза на собствениците на заведения и Българската асоциация на заведенията. Съмишлениците на тези организации заявяват, че ще отворят за посетители от началото на следващия месец, независимо че разпоредбите на министерството на здравеопазването по всяка вероятност няма да го позволяват.


Друга браншова организация, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), обаче се договори с министъра на здравеопазването ресторантите да отворят отново на 1 март, а нощните заведения 15 дни по-късно в зависимост от епидемичната обстановка. "Министърът на здравеопазването се ангажира да каже, че до края на януари ще бъдат изплатени абсолютно всички помощи и компенсации на всички заведения", заяви Златко Златанов от БХРА пред медии след срещата при проф. Костадин Ангелов. До нея се стигна, след като по-рано премиерът Бойко Борисов поръча на здравния министър нова среща с бранша, на която да бъдат обсъдени два варианта за отваряне.


БХРА досега се оплакваше, че организацията не е канена на срещите при министъра на здравеопазването. Сега пък другите две организации, които иначе участвали в преговорите за разхлабване на мерките в бранша, заявяват, че на последната (във вторник) не са били поканени. Пред "Дневник" Емил Коларов, председател на Съюза на собствениците на заведения, заяви, че дори и да са имали покана за среща, е нямало да отидат. Причината е, че "нашите искания ясно сме ги описали. Затова си остава насроченият за сряда протест, който не е отменен", обяви пред "Дневник" Емил Коларов, председател на Съюза на собствениците на заведения.


Протестиращите заведения дават заявка да отворят от 1 февруари, но при спазване на противоепидемични мерки - с ограничен капацитет, а персоналът да носи маски или друго, покриващо носа и устата. Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията, настоява, че липса логично обяснение да работят ресторантите в хотелите, но не и заведенията за хранене извън тях.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK