България е сред най-мудните при изпълнението на решенията на съда в Страсбург

България е сред най-мудните при изпълнението на решенията на съда в Страсбург

© Николай ДойчиновБългария е сред десетте страни, които най-много бавят изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург заедно с държави като Русия, Турция, Украйна, Румъния, Унгария, Италия, Гърция, Молдова и Азербайджан.


Въпреки напредъка в изпълнението на решенията на съда в Страсбург и постоянното намаляване на броя на висящите решения пред Комитета на министрите - от около 10 хил. през 2010 г. до 5231 в края на 2019 г., Парламентарната асамблея на Съвета на Европа остава загрижена за броя на висящите дела, свързани със структурни проблеми.


Съветът на Европа включва общо 47 държави.
Това се посочва в резолюция, приета днес, от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).
От ПАСЕ остават "особено загрижени за "нарастващите правни и политически трудности", свързани с изпълнението на решенията на ЕСПЧ и посочват, че никакви национални законодателни или административни мерки или законодателни промени на конституционно ниво не могат да възпрепятстват този процес.


Резолюцията касае пряко България и опитите на правителството да въведат ефективен механизъм за контрол над главния прокурор. Една от причините - осъдителното решение на ЕСПЧ по делото "Колеви срещу България" отпреди повече от 10 години (виж по-долу), все още не е изпълнено и именно с него се констатира проблемът, че в България не съществува ефективен механизъм за независимо разследване на евентуални престъпления от главния прокурор.


"ПАСЕ отново призова държавите-членки да изпълнят бързо и изцяло решенията, по-специално като предоставят достатъчно ресурси на съответните национални заинтересовани страни и да създадат парламентарни структури за наблюдение на спазването на международните задължения за правата на човека", се посочва в резолюцията.


Асамблеята препоръчва на Комитета на министрите да даде приоритет на делата, висящи повече от пет години, и да използва отново член 46 от Конвенцията в случай на "силна съпротива от страна ответник", като добавят, че това трябва да се прави умерено и при много изключителни обстоятелства.


С резолюцията се отправят и няколко препоръки към държавите, които все още не са изпълнили решения на ЕСПЧ, сред които е и България.


Препоръчва се засилено сътрудничество с комитета на министрите и съда държавите да предоставят планове за и информация своевременно, да не приемат закони или други мерки, които биха възпрепятствали изпълнението на решенията, както и да засилят ролята на гражданското общество и неправителствения сектор в процеса.


Решението по делото "Колеви срещу България" все още не е изпълнено


Хората, които не са в юридическите среди, вероятно отдавна са забравили кой бе Николай Колев - противоречива фигура в прокуратурата в края на миналия и началото на този век. От близък до тогавашния главен прокурор Никола Филчев той се превърна в силен публичен критик на авторитарния му стил и методите му на управление, разказваше как държавното обвинение работи избирателно и твърдеше, че получава заплахи заради това.


Колев заведе дело в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) през 2001 г. заради арестуването му и други нарушения в действията спрямо него. Година по-късно той беше застрелян с 11 куршума близо до дома му, убийството и досега остава неразкрито. Делото беше продължено от семейството му, а в края на 2009 г.
Европейският съд излезе с решение в полза на Колеви и осъди България по случая. Съдиите констатират не само прокурорски произвол и неефективно разследване на убийството, но и как централизираната структура на прокуратурата пречи на процесите, а срещу главния прокурор не само не може да бъде проведено разследване, но и не може да бъде повдигнато обвинение, дори и след като тази забрана отпада формално.


Това решение е началото на дългия процес (вече повече от 10 години), в който европейски институции, сред които Венецианската комисия и Европейската комисия в докладите й за мониторинга по вътрешен ред и сигурност и Комитета на министрите към Съвета на Европа препоръчват структурна реформа на прокуратурата и въвеждането на ефективен механизъм за независимо разследване на главния прокурор. Изпълнението на решението на ЕСПЧ е задължително за България, но не е изпълнено вече 10 години. И въпреки някои законови промени и опити за стъпки в тази посока - такъв механизъм все още реално липсва.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  Само по кражбите сме най-бързи.

 2. 2 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  Не знам докога ще се занимаваме с тази болшевишка организация Съвет на Европа!?

 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  Колев заведе дело в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) през 2001г., заради арестуването му и други нарушения в действията спрямо него. Година по-късно той беше застрелян с 11 куршума близо до дома му, убийството и досега остава неразкрито.
  __________________
  Винаги съм казвал, когато някой осъди държавата е логично да не плащат данъкоплатците а да се търси персонална вина в министерствата и общините!
  Примерно Черепа като осъди държавата за 1 млрд. герберугите и шкембе комитите доброволно да извадят по един апартамент от личните си активи в знак за лоялност към партията си!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на vjo23696630
  vjo23696630
  Рейтинг: 331 Неутрално

  Никоя държава не бива да допуска убийство на прокурор да остане неразкрито

 5. Поне 22-ма от 100 постоянни съдии в Европейския съд по правата на човека са били свързани с Отворено общество на Сорос. Така че какво точно да бързаме да изпълняваме?

  Гутуранците, Свинарска дръмка, рeka Рибиньe, градището Костадин, Левческото, Свариме жито. Рибник си праиме. Лебове месиме – е и един „Pогат“ леб.
 6. 6 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  Те, ако видят решенията на нашите съдилища, колко време се прилагат! :)))) Ама пък, като се има предвид, че отнема години, преди едно дело да стигне до решение...

 7. 7 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  Не знам докога ще се занимаваме с тази болшевишка организация Съвет на Европа!?
  —цитат от коментар 2 на svoboden


  Ти не разбра ли, че въобще не се занимават. Тя е като кучетата, които лаят подир кервана.

 8. 8 Профил на psn21545181
  psn21545181
  Рейтинг: 8 Весело

  Бой по главите на всички соросоиди!

 9. 9 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  До коментар [#2] от "svoboden":

  Болшевишки са нашите правораздавателни органи , там са приемани до много скоро само лица проверени за верност на партията и социалистическата държава , и сега трудно в системата влизат случайни и непроверени хора ,които да не са одобрени от ДС групировките управляващи страната .

 10. 10 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#5] от "Wornoxmaniak свален от Дневник поради недостатъчна политическа коректност":

  "Поне 22-ма от 100 постоянни съдии в Европейския съд по правата на човека са били свързани с Отворено общество на Сорос. "

  22-ма са доказано свързани, а има поне още толкова които се крият. България не само трябва да е сред най-мудните, а въобще да не изпълнява решенията на този нелегитимен орган.

 11. 11 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  Мдам. Не е изненада. Иначе някои законови предложения минават по скоростната писта в парламента ни, когато са в полза на съответните кръгове в България.
  Страшното е, че има хора, които продължават да повтарят едно и също-че европейските институции са "соросоидни", "болшевишки" и т.н. Което само показва 2 неща:
  - че не са наясно въобще с понятията
  - нивото на електората на управляващите

 12. 12 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 638 Весело

  Казано с ирония #БързатаРаботаСрамЗаМайстора, а нашите са Баш Майстори отвсякъде.

 13. 13 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2191 Весело

  Това е национална черта !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 14. 14 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  А целта следва да е да няма изобщо присъди там , защото списъкът съвсем не е престижен , а като се добави и двусмислените реакции по някои случаи , съвсем сме да оглавим и тази класация.

 15. 15 Профил на HERMES
  HERMES
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Имахме голямо желание, но нямахме намерение... (Ахладова)

 16. 16 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Мдам. Не е изненада. Иначе някои законови предложения минават по скоростната писта в парламента ни, когато са в полза на съответните кръгове в България.Страшното е, че има хора, които продължават да повтарят едно и също-че европейските институции са "соросоидни", "болшевишки" и т.н. Което само показва 2 неща:- че не са наясно въобще с понятията- нивото на електората на управляващите
  —цитат от коментар 11 на debruckere


  Damn, имате ли предствава колко бързо направиха разследване за една разбита кола?

  За седмица

  Е, автомобила беше на сестрата на говорителката на гешев.
  За наши хора, нещата се движат много бързо и винаги има време и ресурси, обаче за някои промени -няма време или отнема повече от 10 години .

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 17. 17 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 678 Любопитно

  Поне 22-ма от 100 постоянни съдии в Европейския съд по правата на човека са били свързани с Отворено общество на Сорос. Така че какво точно да бързаме да изпълняваме?
  —цитат от коментар 5 на Wornoxmaniak свален от Дневник поради недостатъчна политическа коректност


  А другите 78 с кого са свързани ?

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 18. 18 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#11] от "debruckere":

  "Страшното е, че има хора, които продължават да повтарят едно и също-че европейските институции са "соросоидни", "болшевишки" и т.н."

  Няма значение кой какво повтаря. Конкретно в ЕСПЧ ги хванаха, че в много от делата има конфликт на интереси и се отсъжда в полза на соросоидното НПО завело делото. Естествено съдиите са от същото или подобно НПО. А България няма нищо общо, освен че има корумпирани български съдии-соросоиди в ЕСПЧ.

 19. 19 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 257 Любопитно

  Хммм ... пък аз бих коментирал така: България е сред петте страни членки на Евросъюза, които най-много бавят изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург заедно с държави като Гърция, Италия, Румъния и Унгария.
  Най-инересно в случая, че точно управляващата партия с абревиатура „ГЕРБ“ или Граждани за европейско развитие на България, незачита решенията на ЕСПЧ, като по този начин обезценява заначението на самия Евросъюз. Иначе казано това е изключителен пример за най-голям популизъм от наричаща себе си „европейска партия“, незачитаща решенията на правораздавателната институция на Съвета на Европа.
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 20. 20 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Заради първото мнение на Роси:

  От досегашните ми идвания в България за 13 години не съм бил ограбван досега, освен веднъж от една циганска проститутка през 2016 г. в хотелската стая, която наех заради нея, не исках да я водя в собствеността ми. Изчезнаха ми 50€, бях и платил за услугите 20 лв на сводника и. Бяха изчезнали само тези 50€, имах още разплащателна карта, която беше в портмонето. Другите ми кредитни карти ги бях махнал, не ми трябваха за разплащане в България навремето.
  50€ ми струваше 3 часа труд при тогавашният ми работодател и заплащане.

  Es muß Geld fließen!
 21. 21 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Заглавието не е коректно:
  Не България, а правораздаването са мудни. И цялата държавна и общинска администрация.
  Иначе - вижте българските предприемачи колко бързо се нагаждат към промените в средата. Цялото народонаселение реагира бързо на всички промени в държавата. И емигрира.

  Спечелихме битка, но не и войната!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK