Телевизионните сериали преди всичко - гилдията реагира на поправки във филмовия закон

Телевизионните сериали преди всичко - гилдията реагира на поправки във филмовия закон

© Мая Стефанова"Разбираме, че предвид предстоящите парламентарни избори големите телевизионни оператори ще имат решаваща роля в кампанията, но това което се извършва с предлаганите промени, внесени от депутатите между първо и второ гласуване за финансиране на телевизионни филми от субсидията, определена за българското филмопроизводство, е убийство на българското кино и нанася тежки поражения на националната ни култура, които ще имат последствия десетилетия наред. Надяваме се, народните представители няма да допуснат подобен компромис, независимо от партийните си обвързаности и натиска, на който вероятно са подложени."


Това пишат в писмо до депутатите 13 организации по повод поправки, внесени в законопроекта за филмовата индустрия в последния момент. Те определят предложенията, добавени между първо и второ четене без да бъдат обсъждани като "шамар за българското кино от безпринципно политическо съглашателство."


Проектозаконът беше приет в началото на декември с уговорката, че тепърва ще бъде "чистен" от лобистки текстове и беше даден максимален срок между двете четения. Сега гилдията иска отлагане на гласуването и спиране на работата по него. Причините - споде тях се променя философията на закона. Вместо да се уредят обещаните схеми за финансови стимули и възстановяване на разходи, промените залагат значителни публични средства, които според първоначалния законопроект е трябвало да бъдат за подпомагане на българското кино, да се пренасоча за финансиране на телевизионно съдържание, предназначено за излъчване основно в програмите на големите частни телевизии.
В законопроекта с предложения на депутатите от ГЕРБ, БСП, ДПС и "Воля" са вписани и разпоредби за това как ще се финансират телевизионните сериали. От гилдията са недоволни, че промените, които са предложени преди второ четене не са били обсъждани с тях, което определят като нарушение на закона за нормативните актове и правилника на Народното събрание. Очакванията бяха, че ще се измислят правила, с които да се финансира по нова схема филмопроизводството, както и ще се уредят механизмите за връщане на разходи. И според представители на гилдията проектът, който беше приет на първо четене с обещание да бъде изчистен от лобистки промени, отново е пълен с такива текстове.


По неофициална информация предложенията са били включени в проекта в последния момент по настояване на Асоциацията на филмовите и телевизионните продуценти. Техните идеи са заложени почти едно към едно в проекта, като тяхното становище е от 20 януари - ден преди депутатите да внесат и своите идеи в последния момент (в прикачения файл).


Пред БНТ председателят на Съюза на филмовите дейци Милко Лазаров заяви, че причината за така внесените промени са предстоящите избори, за които трябва да бъдат наляти средства в частните телевизии. Подобни идеи са били обсъждани в работните групи по изработване на проекта, но не са срещнали подкрепа от мнозинството участници в тях.


Според депутати е постигнат политически консенсус и не става въпрос за съглашателство, а за политическо обединение, което цели да има устойчив закон.Законопроект - приет, за да бъде чистен от конфликт на интереси


Промените в закона за филмовата индустрия влязоха за първо четене в парламента "по бързата писта" в началото на декември. Още тогава пролича политически консенсус в комисията по култура и медии, където текстовете бяха гласувани единодушно. Опасенията на гилдията и тогава бяха, че има много неясноти в разпоредбите, че голяма част от тях се различават от обсъжданото в работната група на Министерството на културата, като някои от предложенията бяха наречени "лобистки".


Проектът мина през зала с обещанието от страна на управляващите, че ще бъдат коригирани посочените проблеми и че законът ще бъде "изчистен от корупцията и конфликт на интереси". Беше даден максимален срок за внасяне на промени преди второ четене. В началото на годината пред "Дневник" представители на филмовите дейци заявиха, че не се знае нищо за това какви поправки на промените се подготвят. Обещаният широк дебат също не се беше случил, а информацията се предавала от ухо на ухо.Приетият на първо четене законопроект предвижда по-голяма субсидия за национални продукции и повече български филми, въвеждане на финансови стимули. Тези идеи се приемат положително, заради факта, че такива изменения трябва да има, защото те ще са полезни за българското кино. Притеснения обаче будят неяснотите около това как ще се регламентира цялата схема на финансиране и дали има капацитет за качествен контрол. Повече за проекта, приет на първо четене - тук.


Представители на гилдията се събраха на дискусия на 19-ти януари, на която присъства единствено депутатът от ГЕРБ Евгени Будинов. След нея четири организации - Асоциация на филмовите продуценти, Обсерватория по икономика на културата, Асоциация на българските анимационни продуценти и на българските оператори, поискаха парламентът да отложи второто гласуване на закона, защото окончателните текстове са "зле конструирани, пълни са с противоречия и половинчато описани процедури, които ще ни вкарат в порочния кръг на един неработещ закон".


На следващия ден - 21 януари в парламента са внесени 14 предложения за промени в закона, основно комбинация между депутати от ГЕРБ и БСП, ГЕРБ и ДПС, двете партии заедно и "Воля". Срещу тези промени в неделя 24-ти януари 13 организации поискаха отново отлагане на закона (пълният текст в прикачения файл) и спиране на работата по него.


Променя се философията на закона


В писмо, изпратено до премиера Бойко Борисов, президента Румен Радев, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, те твърдят, че предложенията показват, че приоритет на държавната политика "в областта на филмовата индустрия вече не е българското кино, а комерсиалното производство на телевизионни филми и сериали, предназначени за излъчване изключително в каналите на големите частни телевизионни оператори", пишат още в писмото си организациите.


Според тях фактът, че предложението, вкарано между първо и второ четене в обхвата на закона за филмовата индустрия да влезе и телевизионно съдържание, противоречи на Закона за нормативните актове, защото не е минало през обществено обсъждане. Организациите заплашват, че ако законът бъде приет в този му вид с предлаганите изменения, "ще бъдем принудени да сезираме европейските институции, ще се обърнем към президента на Република България с искане да наложи вето на закона и ще предприемем активни протестни действия".


"Изменя се философията на закона за филмовата индустрия. Това са лобистки поправки, с които се финансират сериали. Обещаното увеличение на парите за българско кино всъщност ще отиде за производство на български сериали. Сериалите не са кино. Това е съвсем различен аспект, не е културна продукция, а комерсиален продукт", коментира пред "Дневник" доктор Диана Андреева - Попйорданова от Обсерваторията по икономика на културата, една от 13-те организации, които с две писма поискаха отлагането на закона и спиране на работата по закона.


Според нея с предложенията на депутатите не се изчиства нито едно от притесненията, които организациите са имали при приемането на закона на първо четене. "Нямаше и никакви срещи за обсъждане на подобни стъпки", казва още Андреева. Тя твърди, че миналата сряда е имало среща на депутати с продуценти, на която са били договорени тези промени.


Едно становище в последния момент


Междувременно в деня на срещата, за която няма официална информация, 20-ти януари Асоциацията на филмовите и телевизионни продуценти внася в парламента становище по законопроекта. В организацията членуват "Дрийм тийм продъкшънс" на Евтин Милошев, "Глобал Фрейм" на Магърдич Халваджиян, "Междинна станция" на Иван Христов и Андрей Арнаудов, "Телеман", които са продуцирали предавания основно за ефира на "Нова телевизия". Техните предложения почти изцяло са възприети в предложенията, внесени от депутатите.


В документа, подписан от Евтин Милошев, е отбелязано, че становището е било изпратено по време на общественото обсъждане в началото на септември, но не е било отбелязано в справката за получените становища.


Продуцентите предлагат да бъде предвидена схема за държавна помощ за производство на телевизионни сериали, заснети по кинематографичен способ, която да бъде различна от средствата за кино. Според тях те трябва да бъдат не по-малко от 35 % от средствата, предвидени за държавно подпомагане на филми. "За първата календарна година на влизане в сила на Закона за изменение на Закона за филмовата индустрия предлагаме да се предвиди субсидия в размер на 5 милиона лева".


Според продуцентите, като това предложение е почти изцяло въприето от депутатите, да се дават държавни пари за сериали, които са най-малко с шест епизода, като всеки епизод е над 40 минути, които се произвеждат от независими продуценти, както и за трансгранични продукции". Тяхно е и предложението да има изискване към продуцентите да имат сключен договор с БНТ. "Дневник" все още търси представител на продуцентите за коментар.


Тома Биков

© Цветелина Белутова

Тома Биков


Депутатите от ГЕРБ, БСП и ДПС са внесли над 14 предложения за различни промени. Според един от вносителите на повечето от тях - Тома Биков от ГЕРБ - работата по текстовете продължава и въпреки че срокът за писмени предложения е изтекъл, такива могат да се правят устно и вероятно това ще се случи в комисията по култура и медии.


"Това е политически консенсус, обединили сме се в името на това да има устойчив закон", заяви пред "Дневник" Биков. Той не вижда причина в отлагането на проекта и спирането на работата по него и нарича писмото с искане за това "прибързана реакция". Самият имал някои възражения срещу предложения, по които стои и неговият подпис и за които твърди, че ще настоява да бъдат променени в комисия.


Депутатите от ГЕРБ, БСП и ДПС предлагат в закона да се пише, че с него се цели "устойчиво нарастване на производството на български филми и на филми с българско участие", като след филми те предлагат да се добави и сериали. Ще бъдат финансирани с до 30 - 35 % от бюджета за кино производството на сериали.


"Сериалът вече е форма на кино. Не става дума за сапунени сериали, за "Робинята Изаура", а такива продукции с висока художествена стойност, каквито продуцират HBO и "Нетфликс". Моето мнение е, че с този закон трябва да се обхване цялата филмова индустрия, не само тези, които правят фестивални филми", коментира още Биков.


"Ще има културни критерии, по които да се избират. Финансират се продуценти, а те ще изработват сериалите", казва още Биков. По думите му ще бъдат разписани много сериозни контролни механизми за това как ще се финансират сериалите.


Според предложенията за да бъде финансиран един такъв сериал, то продуцентите трябва да са сключили договори или с Българската национална телевизия (БНТ) или с голям доставчик на медийни услуги - с 1 млн. активни потребители или със средногодишен аудиторен дял в праймтайм най-малко 10 на сто - което според гилдията означава, че се дава преимущество само на двете частни национални телевизии - Би Ти Ви и Нова телевизия. Тома Биков заяви пред "Дневник", че ще настоява това да бъде коригирано.


По думите промените са правени от принципна гледна точка. "Не съм се снимал, не искам да ме снимат в сериали", коментира още Биков. Според него последните години подобни текстове са приети в редица сходни закони в съседни държави.


"Имаме още малко работа, трябва да продължим в тази насока. Подписалите писмото не казват какво да се направи, а искат да спрем работа. Истината е, че ако не приемем този закон, ще загубим пари. Желанието ни е да направим хубав закон. Ще се уверят като видят какво ще се получи", каза още депутатът от ГЕРБ.


Заплаха от наказателна процедура


Пред БНТ във вторник сутрин, 26-ти януари друг депутат от ГЕРБ, вносител на промените Евгени Будинов заяви, че писмото е подписано от организации, "в които има 150-200 души", докато в киноиндустрията има 15 хиляди души, които изхранват семействата си. "Това не са само режисьори, сценаристи и оператори, а актьори и други. Затова това е една от причините това писмо да е неистинно. Защото самата общност не е обединена", обяви Будинов, който участва и в сериала "Откраднат живот" ("Нова тв").


"Защо толкова обединените партии копирахте становището на Асоциацията на телевизионните продуценти едно към едно. Поставихте ли го на общественото обсъждане? Консултирахте ли го с нас?", коментира пред БНТ Милко Лазаров, председател на Съюза на филмовите дейци.


По думите му това, че с държавна помощ ще се финансира комерсиален продукт нарушава Регламент 651/14 на Европейския съюз (ЕС). "Не ви ли притеснява, че това вкарва в хипотеза на наказателна процедура България заради този закон. Не сме против правенето на телевизионни сериали. Ние сме против целият закон да бъде вкарван в такава схема, която в противоречие с много неща", обясни още Лазаров


Будинов отрече да има такова нещо. Той на няколко пъти повтори тезата си, че реакцията на подписалите писмо не отразява становището на цялата гилдия. "В този закон има място за кино, които се правят за фестивали, но и такива, които се правят за хората, които не ходят на кино. Моята майка е възрастен човек, иска да гледа сериали", заяви още Будинов.


Текстовете най-вероятно ще се разглеждат в комисията по медии и култура следващата седмица.

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  Гербавите замислят оказването на влияние в телевизиите чрез финансиране на сериалите им.
  Ама какво правят депутати на БСП в тези инициативи? Кои са те?

 2. 2 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4695 Весело

  "Проектозаконът беше приет в началото на декември с уговорката, че тепърва ще бъде "чистен" от лобистки текстове "

  Приемат закон с уговорка, че ще го "ремонтират" в движение същият този закон???😂 😂 😂 😂

  И после се чудят защо цял свят се смее на Българското правителство и народно събрание...

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 3. 3 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  "В законопроекта, с предложения на депутатите от ГЕРБ, БСП, ДПС и "Воля""
  ===============
  Забележително единомислие.
  Инак, не симпатизирам на сериалите и намирам българското кино за слабо.
  Не че световното е цъфнало.

  Еретик
 4. 4 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 852 Неутрално

  т.е. още турски сериали по всяко време...

 5. 5 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Това са особеноститте на българското законотворчество: Всеки може да измоли в сарая закон, какъвто му трябва.

 6. 6 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 920 Неутрално

  13 организации на филмови дейци? ... Пък не мога да се сетя за некой техен филм, освен за два-три на Ники Илиев, и те - добили известност главно заради своята некадърност.

 7. 7 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  За мат'риала телевизионните оператори са източник на УМ и РАЗУМ ...

 8. 8 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  Ако ТВ клоуна и бивш мафиотски шут слави дърлгия наистина събере гласовете, които му приписват родните псевдо соц проучвания ... какво да ви кажа .. заслужили сте си и бацето и тетките и стабилната мизерийка ...

 9. 9 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 809 Неутрално

  А не е ли време, като ще се дават нашите пари за БГ сериали да се ограничат законово турските. Които ни се дават почти безплатно като пропаганда.

 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  Телевизионните сериали са като уличната храна....но за съжаление в момента това се харчи!!!

 11. 11 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 325 Неутрално

  Щом ще се правят сериалите с държавни пари би трябвало да не се излъчват по частните тв канали а да се излъчват на БНТ и да се качват на Ютюб понеже все пак са финансирани от народа, а не от тези тв канали.

 12. 12 Профил на sbd57648631
  sbd57648631
  Рейтинг: Неутрално

  А защо изобщо се налага данъкоплатецът да ги финансира? Ако са кадърни ще ги финансираме чрез собствения си избор да ги гледаме или не. Ако са кадърни лесно ще си намерят и частно финансиране за да създават филми и сериали. Стига вече с тая държавна хранилка, това пречи на развитието им.

 13. 13 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Не мисля, че е загуба.
  Няма добри български филми, въпреки финансирането от държавата.
  Който е добър режисьор, той може да си намери и инвеститори за нов филм, така работи светът. Държавата може да финансира само, когато става въпрос за националните интереси, исторически или документални филми.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2314 Гневно

  И понеже майката на някой си парламентарист иска да гледа сериали, всички ще гледат!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 16. 16 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5749 Неутрално

  Идеално средство за манипулиране, стъпка по стъпка.

 17. 17 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 325 Неутрално

  Ще се получи така, че дори и да няма зрители някой сериал, то той ще бъде подновяван за следващ сезон, за да се точат държавни пари.

 18. 18 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2835 Неутрално

  отдавна не ги гледам. всички сериали са ми като един. като гледаш 4-5 серии и не ти трябва повече. като вземе hbo или netflix да продуцира бг сериал може пак да гледам

 19. 19 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  От цялата дълга статия, нищо не разбрах.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 909 Весело

  Евгени "Хемороида" Будинов отново лее мозък, сякаш не му е дефицитен.

  Мома, връщай 12 и 12А!
 22. 22 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2333 Неутрално

  От цялата дълга статия, нищо не разбрах.
  —цитат от коментар 19 на Athanatos


  Дават се при най-вече за производство на сапунки!
  Да идва месец март и да махаме тази отвратителна власт, защото ни писна вече!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 24. 24 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 910 Любопитно

  До коментар [#22] от "Рим":

  После само лгбт сериали ли ще давате...

 25. 25 Профил на slaveyko
  slaveyko
  Рейтинг: 238 Неутрално

  Това е част от последователната политика, провеждана вече 30г, за убийство на всичко стойностно в българската култура и стимулиране на производство, водещо до опростачване на обществото чрез възпитаване на ниски критерии и чалга култура.

 26. 26 Профил на Kreader
  Kreader
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#9] от "Lazarus":

  Наистина трябва да има такъв критерий.

  Иначе за пропагандата .. действително вече са се превърнали във форма на мека сила, но виж историята как се появяват ...

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 306 Неутрално

  По тъпо нещо не бях чела....В целият свят филми се правят с финансиране от спонсори, а наште пак пищят за държавна лапачка...повече сериали се продават от колкото филми и от тях се печели повече...много ясно, че ще се наливат пари там където се печели. То за последните 10 години една 5-6 филма криво ляво стават на нещо, колко награди имат от международни фестивали? Кои държави искат да ги закупуват и излъчват?
  Това пост-комунистическо мислене е време да им се изтрие от главите!
  Хазната дава пари за култура, а не за бози! А БГ кино си е една пълна боза последните 10 години...

 31. 31 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1739 Неутрално

  До коментар [#25] от "slaveyko":

  Я разкажи за голямата елитна Култура преди.
  Защото нещо ми се губи.
  Слава Богу тя сега е достъпна чрез Торентите и всеки може да си направи сам изводи.
  99% от правещи Кино са се наредили на Хранилка някъде и преди и сега и си пазят Кокъла.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 32. 32 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 729 Неутрално

  След като в писането на законопроекта е взел активно участие Тома Биков просто веднага трябва да го хвърлят до коша като лбистки. А как Холивуд прави филми и сериали без държавни дотации - не знам.

 33. 33 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#20] от "sbd57648631":

  Какво става, ако плащаш за сушито?

 34. 34 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  За български да, но за турски във никакавъв случай !!!

 35. 35 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  За български да, но за турски във никакавъв случай !!!

 36. 36 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  За български да, но за турски във никакавъв случай !!!

 37. 37 Профил на oIo
  oIo
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Частните телевизии имат достатъчно много начини да финансират съдържанието си и да произвеждат сериали и без да се налага субсидирането им от държавата - продуктово позициониране, реклама, бартери с подизпълнители и т.н. Иван и Адрей, Милошев, Магърдич и компания знаят много добре как да го правят и са доказали, че могат да произведат подобен продукт (защото сериалът е точно това - продукт, който продава) и не виждам причина държавата да субсидира тази печеливша и в момента дейност. С киното нещата са доста по-различни - единствено при комерсиалните филми може да се приложи подобна схема на финансиране (но пак е изключително трудно игрален филм да се финансира изцяло частно). Но хората имат нужда да гледат и други филми - документални, късометражни, некомерсиални, анимационни и т.н., които няма как да бъдат създадени без финансова помощ.

 38. 38 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1589 Неутрално

  Както се разбира от твърде дългия текст, става дума за делене на баницата, т.е. за нашите пари и спора е между продуцентите на "чистото"кино и на сериалите.
  Вижда се, че както е и в другите сфери, няма консенсус и всеки дърпа чергата към себе си. Споменава се в текста и думата "качество", но как и кой ще го оценява, не става ясно и след като става дума за бюджетни пари, остава да върнем стария вариант с "художествените " съвети от чиновниците в културната сфера.
  Що се отнася до хората които работят в тази сфера, въпреки разликите между пълнометражен филм и сериал, актьори, режисьори и сценаристи са едни и същи, така че от кое парче на баницата ще си получават хонорарите, мисля че е все едно, освен ако не става дума за лични връзки с продуцентите, но това не се решава със закон.
  Допускам и вероятно е вярно за лобистките текстове, като виждам за кои продуценти на сериали става дума, но май е крайно време, тези неща да не се правят с бюджетни пари, а всеки мераклия да продуцира било филм или сериал, да си търси пари и да печели, ако хората гледат неговата продукция, а не всеки ( пак с връзки разбира се) с нашите пари да прави измишльотни, които събират 5-6 човека, главно роднини на авторите и участниците.
  В тази връзка, очевидно "по-ниската" (тип чалга) продукция, каквато са сериалите, събират по-голяма публика и не виждам защо да не си печелят от рекламите, а не и те да напират към обществените средства.
  Ще кажа като Каролев, че и аз съм пазарен фундаменталист:).

 39. 39 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1589 Неутрално

  Не мисля, че е загуба.Няма добри български филми, въпреки финансирането от държавата.Който е добър режисьор, той може да си намери и инвеститори за нов филм, така работи светът. Държавата може да финансира само, когато става въпрос за националните интереси, исторически или документални филми.
  —цитат от коментар 13 на НеКой


  Съгласен съм с вашето мнение, но това се отнася по същия начин и за сериалите и това, за което става дума в текста под който пишем е спор, между двата вида продуценти ( на филми и сериали), за това в чия полза да се раздели баницата, за която плащаме ние, данъкоплатците. И няма защо да се съмняваме, че ще се намират винаги лобисти, когато става дума за харчене на обеществени средства - дали за филми, или за рамия, образование, здраве, правосъдие, все едно, мераклиите ще си плащат за подкрепа в парламента.

 40. 40 Профил на kikoni
  kikoni
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#11] от "eminem9876": Щом ще се правят сериалите с държавни пари би трябвало да не се излъчват по частните тв канали а да се излъчват на БНТ и да се качват на Ютюб понеже все пак са финансирани от народа, а не от тези тв канали.

  Когато се създава нещо с публични средства, то и достъпът до него трябва да е публичен.
  Крайно време е към Националната Библиотека, БНТ , Държавния архив или друга публична институция да се направи и поддържа сървър (дейта център), на който да се качват филми, сканирани книги, новини и друго съдържание-предавания от БНТ и БНР, което е цифровизирано-дигитализирано. И достъпът да е публичен.
  Ютуб е частна фирма. Частни фирми са и продуцентите. Авторите могат да имат авторски права, но съхранението и достъпа до съдържанието трябва да е публичен и да се контролира от публична институция.

  kikoni
 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7900 Неутрално

  БСП и ДПС винаги гласуват с ГЕРБ, ако и те имат полза, не държавата, а партията и подопечните им телевизии.

 42. 42 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  13 организации на филмови дейци? ... Пък не мога да се сетя за некой техен филм, освен за два-три на Ники Илиев, и те - добили известност главно заради своята некадърност.
  —цитат от коментар 6 на Араламбене му е майката


  Точно Ники Илиев няма нищо общо с никакви организации на никакви дейци. Сам намира финансиране за филмите си, не е взел нито левче от държавата. И въпреки, че не могат да се нарекат шедьоври, поне ги прави със сърце, забавни и гледаеми. Не случайно почти всичките му залавия са в Топ 10 за най-гледаните нови български филми.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 43. 43 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  До коментар [#11] от "eminem9876": Щом ще се правят сериалите с държавни пари би трябвало да не се излъчват по частните тв канали а да се излъчват на БНТ и да се качват на Ютюб понеже все пак са финансирани от народа, а не от тези тв канали.Когато се създава нещо с публични средства, то и достъпът до него трябва да е публичен.Крайно време е към Националната Библиотека, БНТ , Държавния архив или друга публична институция да се направи и поддържа сървър (дейта център), на който да се качват филми, сканирани книги, новини и друго съдържание-предавания от БНТ и БНР, което е цифровизирано-дигитализирано. И достъпът да е публичен. Ютуб е частна фирма. Частни фирми са и продуцентите. Авторите могат да имат авторски права, но съхранението и достъпа до съдържанието трябва да е публичен и да се контролира от публична институция.
  —цитат от коментар 40 на kikoni


  Да!!!
  Това отдавна трябваше да бъде направено!
  Всички европейски държави отдавна качиха архивите на националните си филмотеки онлайн, а нашите спаха десетилетия. Чак сега почнаха да качват разни кинопрегледи, но безумно малко. Всичко вече трябваше да е онлайн!
  БНТ също, вместо само да ни залъгва с кратки клипчета от Златния си архив като пълнеж на логореята и превзетите интервюта на Драго Чая в "БНТ на 60", трябва да качи всичко на сайта си за гледане по всяко време. И примерно канала БНТ2 да върти само неща от златния фонд.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 44. 44 Профил на feniks_na_gril
  feniks_na_gril
  Рейтинг: 17 Неутрално

  >>"Сериалът вече е форма на кино. Не става дума за сапунени сериали, за "Робинята Изаура", а такива продукции с висока художествена стойност, каквито продуцират HBO и "Нетфликс". Моето мнение е, че с този закон трябва да се обхване цялата филмова индустрия, не само тези, които правят фестивални филми", коментира още Биков.
  ---
  `айде да додрапаме първо до "Робинята Изаура" и после да напредваме към високото качество на Нетфликс или ХБО, бива ли? `щото, да ме прощавате, ама дори прехваленото "Дяволското гърло", дето уж било добра продукция, е някаква тотална аматьорщина, в сравнение с която дори клипчетата на някои канали в Ютуб изглеждат като нещо режисирано от Спилбърг. И то пак е от по-добре заснетите ни продукции. Да не говорим па за това новото - "Братя", дето е пипнато толкова зле... Толкова зле... В смисъл, абсолютно сериозно, с ДСЛР за двеста лева втора употреба човек може да произведе по-добра визия. За какво изобщо пари от данъците ни да отиват за халтурки, които масово изглеждат по-зле от домашен видеоклип, озвучени са кошмарно и актьорите горе-долу винаги звучат все едно са си прочели репликите за първи път точно преди снимките и не са ги запомнили добре?

  И не че нещо, обаче на Нетфликс и ХБО висококачествените продукции са финансирани от частни спонсори, не от държавата. Това е важно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK