Тихомир Безлов: През 2020 имаме спад на престъпността, но грабежите вече се увеличават

Различни данни от изследвания, от полицейската статистика показват значителен спад на криминалната активност в страната като основната причина са карантините мерки.

© Юлия Лазарова

Различни данни от изследвания, от полицейската статистика показват значителен спад на криминалната активност в страната като основната причина са карантините мерки.В края на 2020 г. и началото на 2021 г. се забелязва известен ръст при грабежите. Криминологични изследвания показват, че обикновено при икономическите кризи има известно забавяне за ръста на престъпленията и първата група криминални инциденти, които започват да растат са именно тези на грабежите. Това обясни пред "Дневник" Тихомир Безлов, анализатор от Центъра за изследване на демокрацията. По думите му, макар че все още няма окончателни годишни данни за различните групи криминални престъпления, предварителните числа за 2020 г. показват спад от 10 до 30% на престъпността в България.


"Кризата с пандемията показа, че за разлика от другите икономически кризи в момента в повечето развити страни има спад на престъпността. В България трябва да прибавим и политическа криза, но въпреки това не сме някакво изключение", коментира експертът.

"За първи път виждаме такъв тип политическа и икономическа криза, при която имаме понижаване на престъпността. Различни данни от изследвания, от полицейската статистика показват значителен спад на криминалната активност в страната като основната причина са карантините мерки", обясни Тихомир Безлов

Той посочи, че все още няма публично статистически данни за дейността в съдебната система, но би било изненада, ако и там няма значителен спад в активността й.


Краят на класическите телефонни измами


Безлов обясни и на какво се дължи намаляването на телефонните измами, които са едно от престъпленията, сочени от МВР и прокуратурата през последната година като сведено до минимум и на практика преустановено.
"Телефонните измами беше престъпление, което може да се определи като вероятно най-масовото в България. Изследванията показваха, че годишно между 15-20% от семействата за една година имат инцидент с опит за телефонна измама. Съответно социалните щети бяха огромни", обясни анализаторът.


Той припомни, че през 2019 г. телефонните измами като система практически са били разрушени и за това има достатъчно независими данни.


"На първо място това са данните от телекомите. Освен това представителните национални изследвания на жертвите, които Центъра за изследване на демокрацията проведе през периода 2018-2020 г., потвърдиха това", каза Безлов.


По негова оценка, краят на телефонните измами е един от добрите примери на сътрудничество на частните компании с МВР, при това се използват възможностите на съвременните технологии.


"Историята започва със съгласието на "Виваком" за тясна координация с МВР. Компанията разработва софтуер за филтриране на рисковите обаждания, с което започва да се занимава създаденият мониторингов център срещу телефонните измами. Необходимо е да се поясни, че почти 95% от измамите се извършваха на фиксираните телефонни линии на "Виваком". Причината е, че така лесно се достига до възрастни хора, които имат когнитивни проблеми", обясни още експертът.


Той каза, че след стартирането на филтрирането телефонните обаждания с цел измама намаляват от около 70-90 хил. месечно към края на февруари 2019 г. и до 5-7 хил. в средата на 2019 година. Съответно реализирани измами от 120-130 месечно спадат до 15-20.


В средата на лятото на миналата година криминалните мрежи за телефонни измами се опитваха да се адаптират към новата ситуация с разпространението на коронавируса и световната пандемия.


"По-малкият брой телефонни измами в сътрудничество с трите телекома обаче даде възможност на МВР да локализира групите, които работеха в онзи момент. В рамките на няколко операции като тези в Букурещ съвместно с румънската полиция и в Северна България бяха разрушени трите основни криминално мрежи на телефонни измами, условно да ги наречем - Горнооряховско-павликенската, Ветовската и Левски-Градище. В края на 2019 г. има по една измама месечно", припомни Безлов и посочи, че през цялата 2020 г. има няколко телефонни измами.


"Краят на този тип криминални мрежи, не трябва да ни кара да смятаме, че това е краят измамите чрез телефон. През последните две-три години, например се появиха различни нови измами. Вероятно най-популярните са така наречените "израелски инвеститори". Телефонни обаждания, насочени към млади активни хора, които биват убеждавани да инвестират в различни свръхмодерни финансовите инструменти", предупреди Тихомир Безлов.


Четете утре в "Дневник" интервю с Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията и анализа му за големите събития от изминалата 2020 г. в МВР и съдебната система, както и прогнози за най-важното през предстоящите месеци.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK