На живо

Коронавирусът в България: Очакват се 262 хил. ваксини от "Астра Зенека" през февруари (хронология)

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: Очакват се 262 хил. ваксини от "Астра Зенека" през февруари (хронология)

© Юлия ЛазароваВаксинирането срещу COVID-19 в домове за възрастни хора започна днес. Те попадат във втората фаза на Националния ваксинационен план на правителството. В София желаещи да се ваксинират са около 30% от възрастните хора и персонала в домовете, съобщи кметът Йорданка Фандъкова.


Днес хора, работещи в ресторанти и нощни заведения излязоха на протест, организиран от Асоциацията на заведенията и Сдружението на заведенията в България. Те протестираха срещу продължаващите ограничения за тяхната дейност на фона на разхлабването на мерките за други бизнеси, поискаха оставката на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов и отваряне на ресторантите от 1 февруари. "Дневник" проследи на живо новините около развитието на епидемията в страната. Събитията в чужбина следете тук.
Вицепрезидентът Илияна Йотова е направила днес тест за коронавирус, който е с положителен резултат, съобщиха от "Дондуков" 2. Държавният глава Румен Радев също е направил тест, който е с отрицателен резултат. Подробностите тук.

Ще бъдат купени допълнителни устройства за поне 10% от учителите и учениците, за да се провежда ефективно учебният процес по време на пандемията. Това става възможно одобреното от правителството днес изменение на Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" 2014-2020 г., съобщи пресслужбата на кабинета. Програмата е със 100% финансиране от Европейския социален фонд в размер на близо 60 млн. евро (110 млн. лв.).

До края на април хронично болните няма да е необходимо да отиват до личния си лекар за рецепта, защото лекарствата по Здравна каса ще може да им се отпускат в аптеки само по книжка. Това обявява институцията в съобщение до медиите и е породено от удължаването на извънредната епидемична обстановка. Тази практика е допустима от ноември, а условието е хората да търсят лекарствата си от същата аптека, от която са ги получили и предходния път. Протоколите за скъпоструващо лечение, които изтичат по време извънредната епидемична обстановка (до 30 април) се очаква да бъдат автоматично удължени. Целта на облекчените процедури е пациентите да не се струпват пред кабинетите на лекуващите ги лекари-специалисти и общопрактикуващи медици (последните издават рецептите), когато няма промяна в здравословното им състояние.

България чака близо 262 хил. ваксини от "АстраЗенека" през февруари

261 997 дози от ваксината на "АстраЗенека"/Оксфордския университет очаква да получи България през февруари, обяви Министерството на здравеопазването на страницата си във Фейсбук. Ведомството изрично отбелязва, че разрешението за употребата на продукта в Европейския съюз се очаква до края на седмицата. Очакваните доставки по дати са:
- на 7 февруари: 48 315 дози
- на 14 февруари: 74 556 дози
- на 28 февруари: 139 126 дози

От туристическия бранш предлагат да се правят антигенни тестове на граничните пунктове

Туристическият бранш се обяви против задължителните PCR тестове за влизащи в страната. Заповед за това издаде във вторник здравният министър проф. Костадин Ангелов. В нея пише, че от 29 януари (петък) до 30 април се въвежда изискването пристигащите в България да предоставят документ за отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизането в страната PCR-тест.


"От Националния борд по туризъм и партньорите ни от Българската туристическа камара реагирахме с писмо към правителството и Оперативния щаб, че категорично възразяваме срещу това решение. Това е поредният много тежък удар върху българския туризъм", заяви Полина Карастоянова, изпълнителен директор на борда. По думите й основните гости в зимните ни курорти са от съседните страни. "Този разход от 300-400 евро за PCR-тестове за едно семейство е катастрофа за зимния сезон", смята Карастоянова. Според нея по-разумно би било българските власти да осигурят антигенни тестове на граничните пунктове.


От Националния борд по туризъм подкрепят и исканията на ресторантьорите да започнат работа от 1 февруари. "Считаме, че техните искания са напълно справедливи. Имат право или да работят нормално, или да бъдат компенсирани достойно", заяви Карастоянова.

"Всички анализи показват, че учениците са основният разпространител на вируса - т.нар. суперразпространители, т.е. един много малък брой хора, които заразяват голям брой други. Това е защото са безсимптомни и отделят много вируси", това каза пред БНР д-р Аспарух Илиев, завеждащ лаборатория по инфекции на мозъка към университета в Берн, Швейцария. Според него отварянето на училищата от 4 февруари ротационно за три от класовете между 5 и 12 в България ще е грешка.


По думите на д-р Илиев културата на забавление в заведенията в България е много по-различна от тази в много от западните държави. "Няма какво да се лъжем, мерки в дискотеки и барове няма как да се спазват, може на хартия да се спазват, но на практика - всеки знае каква е ситуацията. За моловете имам известно разбиране, че могат да се справят с добри хигиенни мерки, но и за малките заведения и ресторанти съм абсолютно скептичен и мисля, че трябва да се изчака още 2-3 седмици с отварянето им, но очевидно, че правителството е под натиск на общественото мнение", каза той. Според последните заповеди на здравния министър Костадин Ангелов заведенията за хранене ще отворят от 1 март.

В COVID отделението на Инфекциозна болница в София в момента са заети 7 от 90 налични легла, съобщи неговият началник д-р Атанас Мангъров, член на вече нефункциониращия медицински експертен съвет, който консултираше правителството в началните етапи от развитието на епидемията в страната.


"Според мен в обозримо бъдеще трудно ще бъде открито лекарство срещу COVID-19. По начало вирусите се лекуват трудно. Най-големи постижения има в лечението на HIV, но и там нещата не са доведени до край. COVID-19 вероятно ще си остане без лечение още доста време", каза Мангъров пред БНР.


Като "епидемиологично недоразумение" квалифицира Мангъров правенето на антигенни тестове на учителите. Според него трябва да направи сероепидемиологично проучване. "Трябва да се изследват няколко хиляди души в цялата страна и да се установи каква част от населението се е срещало с вируса. Трябва да си направим сметка колко ваксини ни трябват, защото вирусът няма да ни чака, той ще си върви. Опасявам се, че когато дойдат всичките ваксини, една значителна част от тях най-вероятно ще се окажат излишни", каза инфекционистът.


Той за пореден път повтори тезата си, че 70% от хората трябва да прекарат вируса, за да се получи т. нар. "колективен имунитет". Обявената цел от повечето световни лидери и здравни организации е този процент да бъде достигнат чрез ваксинация.

Започна протестът с искане за оставка на здравния министър


"Дневник" с включвания на живо от националния протест на собственици и персонал от затворени заведения, който е под надслов "Марш към свободата". Той започна около 12 ч. в района известен като Триъгълника на властта и трябва да продължи до 17 ч. Протестът се организира от Асоциацията на заведенията и Сдружението на заведенията в България и е искане за оставката на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, както и заведенията да отворят от 1 февруари.


Коронавирусът в България: Очакват се 262 хил. ваксини от "Астра Зенека" през февруари (хронология)

© Георги Кожухаров


Според вчерашната заповед на министъра ресторантите в страната (извън тези в хотелите) остават затворени до 1 март. Тогава те ще отворят при използване на до 50% от капацитета им, отстояние от 1,5 м. между облегалките на столове на две съседни маси и носене на защитни маски от персонала. Все още няма официална информация кога се планира да бъдат отворени нощните заведения.


Репортаж от протеста четете тук.Още по темата тук

"Трудно е да се прецени доколко потенциално успешен би могъл да бъде един медикамент, който не е бил разработван като антивирусен, а по-скоро с първоначално предназначение да бъде противораков", коментира пред БНР д-р Никола Кереков, главен асистент в Лабораторията по експериментална имунология в БАН по повод информациите от американски учени, че лекарство от мекотело се е оказазало 27 пъти по-ефективно от ремдесивир срещу коронавируса. Предварителните резултати по нищо не се различават от предварителните резултати на над 100 потенциални медикамента за лечение на COVID-19, уточни той.


"Този медикамент е инхибитор на синтеза на протеини в клетката. Резултатите, които са демонстрирали, показват наистина 27 пъти по-висока ефективност от ремдесивир, като са провели експерименти при мишки, при които са получили доста обещаващи резултати: с 95% е намален титърът на вируса в белия дроб на мишки", обясни Кереков.


"В момента текат клинични изпитвания на този медикамент и приложението му срещу този вирус. Тече в момента изпитване във фаза I-II, фазата, в която трябва да се докаже, че медикаментът е преди всичко безопасен, а след това да се гледа ефективността. От испанската компания обявиха, че очакват да стартират и фаза II-III, но нищо от това не е сигурно. На този етап се тестват различни дози", обясни Кереков.

Сред регистрираните 827 нови случая на инфектирани с вируса SARS-CoV-2 в страната, най-много са те в област
София – град -169, следва Пловдив – 92, Хасково – 61, Бургас – 59, Благоевград – 52, Сливен – 41, Пазарджик – 37.

Платени са 22.2 млн. лв. на фирми като компенсация на оборота

Общо 2 223 фирми вече са получили подкрепа от общо 22.2 млн. лв., за която се кандидатства пред НАП, съобщиха от там. Одобрените фирми, чиято дейност е била спряна със заповед на здравния министър от ноември насам или има срив в оборота в резултат на антикризисните мерки, получават между 10 и 20% от оборота, но не повече от 150 хил. лв. За отпускането на парите се чакаше одобрението на Европейската комисия, тъй за нея се използват европейски средства по Оперативна програма "Конкурентоспособност".


От НАП уверяват, че до края на седмицата предстои да бъдат одобрени за подкрепа и дружествата, подали заявления през миналата седмица, за които след автоматизирана проверка има пълно съответствие на данните. Тези, които не са одобрени до момента, подлежат на допълнителни проверки и може да им бъде поискана допълнителна информация.


До крайния срок 20 януари заявления за подкрепа от общо 115 млн. лв. са подали 8100 търговци. По информация на премиера Бойко Борисов 6300 от тях са собствениците на заведения, заради което той попита загадъчно защо останалите до общо 30 хил. заведения не са поискали помощ, а протестират срещу затварянето си.

Лъчезар Борисов: В постоянна връзка с ресторантьорите съм

Коронавирусът в България: Очакват се 262 хил. ваксини от "Астра Зенека" през февруари (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


"Аз съм в постоянна връзка с ресторантьорите, чуваме се по няколко пъти на ден с тях, участваме в срещи. Абсолютно съм запознат, правим всичко възможно да отговорим на исканията им", заяви пред БНТ министърът на икономиката Лъчезар Борисов.


На въпрос дали ако заведенията отворят на 1 февруари в знак на протест, ще бъдат глобени, Борисов каза, че във всяка една икономика, демокрация, трябва да се спазват законите, правилата, в случая те са такива.


"Готов съм да открием един отворен кабинет за бизнеса в министерството, така че те да са заедно с нас и да са информирани за всяка една стъпка", добави министър Борисов.

"Не разбирам каква е логиката да се отварят всички бизнес, с изключение на нас. Каква е логиката в големите супермаркети и градския транспорт да няма опасност от заразяване, а при нас да има", каза пред БНТ Емил Коларов, председател на Сдружение на заведенията в България. Вчера министърът на здравеопазването Костадин Ангелов издаде заповед, според която ресторантите (освен тези в хотелите) остават затворени до 1 март. Как министърът комуникира с различните представители на заведенията четете тук.


Днес две сдружения на ресторантьори организират национален протест. "В 12 ч. ще се съберем пред Министерския съвет, най-вероятно ще останем там до 17 ч. Държим на искането си за оставка на здравния министър, но то не е политическо, а браншово. Не искаме да правим протест, за да блокираме София и да притесняваме гражданите. Със сигурност обаче, ще има шествие", уточни Коларов.


Ресторантьорите не са се отказали от идеята и готвят отваряне на заведенията от 1 февруари, обясни Коларов. Той добави, че ако бъдат глобени за това, ще се допитат до услугите на адвокати.

Само няколко часа преди протеста на собственици на заведения, организиран от две от браншовите организации, здравният министър Костадин Ангелов заяви пред "Нова телевизия", че е озадачен от недоволството. Той обясни, че на срещата миналата седмица с представители на двете организации е разбрал, че има забавяне на плащанията на помощите и се е договорило до края на януари всичко да бъде изчистено. В понеделник е започнало разплащането и до края на седмицата трябва да приключи, обясни Ангелов.


Подробности - тук.

Венцислав Мутафчийски: Стартът на ваксинацията не говори за по-нататъшния процес

,
Коронавирусът в България: Очакват се 262 хил. ваксини от "Астра Зенека" през февруари (хронология)

© Юлия Лазарова


"Колкото повече вирусът циркулира, толкова повече ще се изменя. Затова целта е колкото се може по-бързо да има ваксинация, за да няма циркулация. Иначе бъдещето ще е неясно", каза председателят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса Венцислав Мутафчийски пред Би Ти Ви .


По повод изчисление на брюкселското издание "Политико", че с темпа на ваксиниране в България 70% от цялото население над 18 години ще бъде обхванато през август 2040 г., Мутафчийски каза, че стартът не говори за по-нататъшния процес. "Първото тримесечие е доста плахо. Става дума за неща извън нашата сфера на повлияване. За второто и третото сме оптимисти, че ще бъдат регулярни доставките", добави той.


Подробности тук.

С 30 човека започна ваксинирането в домове за възрастни хора в София

Коронавирусът в България: Очакват се 262 хил. ваксини от "Астра Зенека" през февруари (хронология)

© Георги Кожухаров


С 30 човека (потребители и персонал) на домове за възрастни хора в София започва днес ваксинирането в тези институции. Това обяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Екипите, които ще осъществят ваксинацията, са от лекар и медицинска сестра от общински болници. Осигурена е и линейка. Вътре в домовете има кабинети за реакция при спешна нужда.


30% (240 човека) от домуващите и персонала в общинските 8 дома в София засега са пожелали да се ваксинират, каза Фандъкова. Тя обясни, че са поканени и потребителите на частни домове. РЗИ-София са осигурили ваксини за всички желаещи.


Възрастните хора и персоналът в домовете попадат във втората фаза на Националния ваксинационен план, заедно с педагогическите специалисти и персонала на ферми за отглеждане на норки.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров даде своето обяснение защо според новите заповеди на министъра на здравеопазването ресторантите ще останат затворени до 1 март.


"Разпространението на вируса има значение не само от мястото, в което се намираме, а колко време сме прекарали на това място. Много от хората, заразени през есента, са били заедно, било то в заведение или вкъщи. По време на празненство хората са заедно с часове и обменят вируси и бактерии", каза той пред БНТ.


Според него темпът на ваксиниране зависи от доставките, а не от организацията. Той добави, че хората, които искат да се ваксинират срещу COVID-19 трябва да са проактивни - да се обадят на личния си лекар или да се поинтересуват къде може да стане това.


"Възрастните хора могат да бъдат изолирани, тези, които са на предна линия, не могат да бъдат изолирани, затова трябваше да ваксинираме първо тях", така Маджаров обясни защо България не е започнала ваксинацията с домове за възрастни хора, както се случи в много европейски страни. Тяхното ваксиниране в страната започва днес.

Положителните проби за последното денонощие са 5.3%

Коронавирусът в България: Очакват се 262 хил. ваксини от "Астра Зенека" през февруари (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


Регистрираните новоинфектирани с COVID-19 за последното денонощие са 827. Това са 5.3% от направените 15 656 теста (4088 PCR и 11568 антигенни).


В болница към момента са 2818 човека, 281 са в интензивно отделение. Новооздравелите са 868. Починалите за посочения период са 36.


Поставените дози ваксина до този момент са 29122.


Повече за данните на едноседмична база - тук.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK