Кратки новини: нови изисквания за обучаващите се за учители

Кратки новини: нови изисквания за обучаващите се за учители

© Юлия ЛазароваКратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.


Кабинетът предлага проф. Ивайло Знеполски да бъде награден с орден "Стара планина" - първа степен


Предложението към президента Румен Радев е за приноса на Знеполски в областта на културата и хуманитарните науки. Ивайло Знеполски е роден през 1940 година в град София. Завършва философия в Софийския университет през 1965 г. В периода 1970-1980 г. е научен сътрудник към Института за съвременни социални теории. От 1984 г. е професор в СУ "Св. Климент Охридски", а по-късно е и ръководител на катедрата по История и теория на културата на Философски факултет.


Проф. Знеполски е съдействал за напредъка на младите учени в сферата на социалните и хуманитарните науки. В продължение на 15 години е ръководител от българска страна на Френско-българското ателие за обучение на младите учени - съвместен проект на СУ "Св. Климент Охридски" и Висшето училище за социални науки в Париж. Заема водещо място в създаването и функционирането на първото в страната докторантско училище по социални и хуманитарни науки към СУ. През 2005 г. основава и ръководи Института за изследване на близкото минало.
Той е заемал различни длъжности и позиции в обществената и научната сфера. Редактор е на научното списание Divinatio: Studia Culture logica (излизащо на английски, френски и немски език) от 1996 г., директор на Дом на науките за човека и обществото (от 1995 г.), член на научния съвет на Музея на Европа (от 1998 г.), заместник - председател на Висшата атестационна комисия (2003- 2007). В периода 1993-1994 г. е министър на културата.


Близо 15 хил. безработни ще започнат работа тази година


Това е предвидено в Националния план за действие по заетостта, а 11 599 души ще бъдат включени в обучения по програми и мерки, за да станат по- конкурентоспособни на пазара на труда. Документът беше одобрен на днешното заседание на правителството, съобщи пресслужбата му. Планираният брой на субсидираните работни места ще се увеличи с 12.2% в сравнение е 2020 г. Трудовите възнаграждения на включените в субсидирана заетост ще бъдат съобразени е минималната работна заплата, която от началото на 2021 г. е 650 лева при пълен работен ден.


Наредба ще стимулира даряването на храни


С прието от Министерския съвет прие Постановление за приемане на Наредба за специфичните изисквания за извършване на хранително банкиране и контрола върху тази дейност ще се създаде възможност храната, която не се е превърнала в хранителен отпадък и все още е годна за консумация, да бъде оползотворена и социално преразпределена за консумация от нуждаещи се лица. Определени са специфичните условия, изисквания и отговорности на всички, които участват в дейностите по хранително банкиране - бизнес оператори, оператори на хранителни банки, контролен орган. Разписани са условията, при които операторът на хранителна банка може да приема от бизнес оператори годни за консумация храни, непосредствено преди изтичане на срока за годност. С Наредбата се регулират условията, при които храни, иззети от Българската агенция по безопасност на храните, могат да бъдат предоставяни за хранително банкиране.


Нови изисквания за обучаващите се за учители


На заседанието си днес правителството промени Наредбата за държавните изисквания за придобиване на професионална квалификация "учител". Студентите ще изучават нови дисциплини, увеличават се и академичните часове по някои от изучаваните досега. Въвеждат се задължителни дисциплини за различните направления в педагогиката. За подготвящите се за детски учители дисциплината е "Предучилищна педагогика", за началните учители - "Начална училищна педагогика", за тези в прогимназиален и гимназиален етап - задължително подготовка по "Компетентностен подход и иновации в образованието", а бъдещите ресурсни учители ще трябва да изучават "Педагогика на специалните потребности".


Студентите, които се подготвят да преподават различни предмети, ще изучават дисциплината "Методика на обучението по...", с общ минимален хорариум 120 часа за предучилищното и 180 часа за началното училищно образование, вместо досегашните 90 часа.


Закриват се осем дома за деца


Това става възможно с прието от Министерския съвет днес постановление за закриване считано от 15 февруари 2021 г. - домовете за медико-социални грижи за децав Благоевград, Бургас, Бузовград, Добрич, Дебелец, дом "Свети Иван Рилски" в София, в Сливен и Хасково, съобщи правителствената пресслужба. На тяхно място ще бъдат разкрити седем центъра за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания и ще бъде разширен капацитетът на създадения през 2020 г. такъв център в Бургас. Част от тези деца (1400) до момента са получавали ежедневна рехабилитация и физиотерапия, логопедични и психологични услуги в 8 домове.


Билети за транспорта в София се продават и в офиси на БДЖ


Превозни документи за обществения транспорт в София ще се продават и в 19 офиси на БДЖ, съобщи. Центърът за градска мобилност. Целта е да се даде още по-голяма възможност на пътниците да се снабдяват бързо и удобно с превозни документи. В касите на БДЖ ще се продават билети за еднократно пътуване, талони от по 10 билети, дневни карти. Касите, които ще ги предлагат са на гарите в столицата, в офисите на БДЖ на НДК и на ул. "Гурко", както и на гарите в Горна Баня, Своге, Лакатник, Елин Пелин, Костенец, Ихтиман, Белово, в Перник- на гарата, на сп. Метал и на гара Разпределителна, както и на спирка Даскалово.


Работи се и по синхронизиране на разписанията на влаковете с тези на обществения транспорт около гарите, включително и възможност пътниците да избират предварително и онлайн как да се придвижват по-удобно в града. Продажбите на превозни документи започва от 1 февруари 2021 г. като приоритетно ще бъдат заредени касите на гарите в столицата. Еднодневна карта за цялата градска мрежа може да се купи и през мобилния телефон чрез регистрация в mpass.bg.


Регистрирани са 2100 киберинцидента през 2020 г.


Това показва статистика на Националния екип за реагиране при инциденти с компютърната сигурност (CERT) в Държавна агенция "Електронно управление". Това е увеличение с 9 на сто спрямо 2019 г. Най-голям е процентът на регистрираните инциденти с измама (phishing) - 47 на сто, следвани от инциденти със злонамерен код (malware) - 38 на сто. Националният CERT е подготвил и изпратил над 18617 имейла с указания и препоръки за разрешаването на инциденти, свързани с мрежовата и информационната сигурност.


Кибератаките през 2020 г. са били насочени предимно към здравните власти, като през периода април - юни се е увеличил броят на фишинг атаките, свързани с информация за COVID-19. Засегнати са били и финансови институции, като при тях се получават заплашителни писма с искане за откуп, придружени с кратка демонстративна DDoS атака. Наблюдава се и увеличаване на уязвимости в софтуерите за организиране и провеждане на онлайн срещи и обучения, както и в софтуерите за отдалечен достъп, отчита агенцията.


Правителството отпусна 105 хил. лв. за парк "Централен Балкан"


Парите са за ремонт на три заслона, изграждане на един нов заслон, както и за заздравителен ремонт на пътеки в Национален парк "Централен Балкан" до Калофер, съобщи правителствената пресслужба. Премиерът Борисов изрази готовност при нужда правителството да отпусне и допълнителни пари. "105 хил. лева поискахте, толкова сме отпуснали. Ако е необходимо, това е голямо трасе, насреща сме да помогнем. Това е изключително важно за хората", обърна се към кмета на Калофер Румен Стоянов той. Премиерът отбеляза още, че в района се доизгражда и велоалея между Шипка и Казанлък.

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  Това е много готино, ремонт на заслони в планината през зимата. Избиха рибата

 2. 2 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1739 Неутрално

  Което ще рече..."Колкото да си платят тока"

 3. 3 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Е то "правителството" отпусна и 400 милиона ( 400 000 000) за да може почетния председател да изземе бизнес за 60 милиона годишно от държавата, ама това са подробности. Пък и нали точно за това от сарая са го назначили бойку.
  Пък и народа е доволен!

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  "в района се доизгражда и велоалея между Шипка и Казанлък."
  Оттам ще дойде келепира. Кой знае, колко милиона са дали за велоалеята.

 5. 5 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Ако правителството ни пропорционално крадеше и пропиляваше толкова, колкото дава за парк "Централен Балкан" - щяхме да сме Швейцария на Балканите":(

 6. 6 Профил на brighty
  brighty
  Рейтинг: 36 Неутрално

  Логично! Ново ГЕРБаво изобретение - ако искаш да си купиш билет за автобуса, взимаш колата, отиваш до Централна гара, купуваш си билет, връщаш се, паркираш и отиваш да чакаш автобуса. Просто е! Като гербер е просто!

 7. 7 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  Колко дадоха за новата система, която ПАК не работи. Върти ми се нещо около 100 млн. Еха, ББ е решил да гепи и да бега, няма друго обяснение.

 8. 8 Профил на aqua_blue
  aqua_blue
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Билети за транспорта не може ли и електронно в самото превозно средство да се продават като за 21ви век??

 9. 9 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1059 Весело

  както и на гарите в Горна Баня, Своге, Лакатник, Елин Пелин, Костенец, Ихтиман, Белово, в Перник- на гарата, на сп. Метал и на гара Разпределителна, както и на спирка Даскалово.
  =======================
  Ха, ха искат да удраят гратисчиите във влака. :-) ама не са питалЕ ония с клещите. :-)

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 10. 10 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 771 Весело

  "Билети за транспорта в София се продават и в офиси на БДЖ.."

  Невероятно улеснение за населението! - очаквам скоро билети за градския транспорт да се продават и в офисите на самолетните компании ;)

 11. 11 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3209 Неутрално

  Прво да река: Аман от девет теми в една тема, накрая не знаеш какво четеш, какво коментираш....

  По временното заглавие:
  "за тези в прогимназиален и гимназиален етап - задължително подготовка по "Компетентностен подход и иновации в образованието", а бъдещите ресурсни учители ще трябва да изучават "Педагогика на специалните потребности".

  Спомняте ли си темата за дисертация: "Българският слон: по-малък брат на съветския слон". Може да е тъпо, ама звучи добре. Това е едната от гадните страни на професията учител. Трябва да минеш през наколко абсолютно измислени дисциплини с абсолютно измислени доценти, за да те сертифицират.

  Еретик
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  "закриват домовете за медико-социални грижи за децав Благоевград, Бургас, Бузовград, Добрич, Дебелец, дом "Свети Иван Рилски" в София, в Сливен и Хасково, съобщи правителствената пресслужба. На тяхно място ще бъдат разкрити седем центъра за комплексно обслужване на деца"
  Мда-а-а... Същите сгради, същите условия, същите директорки, същият персонал, същите деца. Реформа та дрънка. Като всичко гербелявско.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK