Правната комисия одобри последните идеи за създаване на специален прокурор

Последните промени включват редакция на Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, с които се създава фигурата на специален прокурор с правомощия да разследва главния прокурор и неговите заместници.

© Юлия Лазарова

Последните промени включват редакция на Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, с които се създава фигурата на специален прокурор с правомощия да разследва главния прокурор и неговите заместници.Последните, актуализирани преди седмица, предложения на ГЕРБ за създаване на нова фигура на специален прокурор, който да има правомощия да разследва главния, минаха на второ четене в парламентарната комисия по правни въпроси. Против голяма част от текстовете гласуваха от БСП, а ДПС гласуваха "въздържал се". За да бъдат окончателно приети предложенията, те трябва да се гласуват окончателно и в пленарната зала.


Последните промени включват редакция на Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, с които се създава фигурата на специален прокурор с правомощия да разследва главния прокурор и неговите заместници. Днес в комисията бе гласувана трета поредна редакция на концепцията на управляващите.


Предишното предложение на управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" за фигурата на т.нар. независим прокурор, който да може да започне наказателно разследване срещу главния предвиждаше той да се избира от пленума на ВСС с мандат от 7 години и мина на първо четене в парламента. Първият проект за промени на бившия правосъден министър Данаил Кирилов претърпя провал и бе изоставен.


Какво предвижда последният вариант за специален прокурор
Днес бе гласувано да се създаде фигура на нов прокурор, който да има правомощия да разследва не само главния, но и заместниците му. ГЕРБ се отказаха от първоначалното си предложение кандидати за поста да номинират само шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). С последните предложения правото да номинират е дадено на поне шестима членове на целия ВСС, т.е. това могат да правят и членовете на съдийската колегия. Магистрат, който желае да заеме тази длъжност, ще може и сам да внесе документи и да се самономинира.


Той ще се избира от пленума на ВСС и това ще става с поне 15 гласа "за" от общо 25 членове на съвета. Ако при първото гласуване никой от кандидатите не е получил поне 15 гласа, изборът ще продължава с балотаж между двамата кандидати с най-много гласове.


В последната редакция, която депутатите от правната комисия приеха, се предвижда новият прокурор да бъде избиран с мандат от 5 години, а след края на мандата му той "се назначава на заеманата преди избора длъжност, на равна по степен длъжност или на длъжност с една степен по-висока от заеманата преди избора в органите на съдебната власт".


Друго съществено изменение е, че за първи път по изключение за разследващия главния прокурор се въвежда съдебен контрол над отказите за образуване на досъдебно производство, а процедурата ще се провежда в специализирания наказателен съд и в апелативния специализиран съд. Съдебен състав от един съдия ще се произнася в закрито заседание дали отказът за образуване на досъдебно производство на прокурора е основателен. Произнасянето ще става с определение не по-късно от един месец от постъпването на материалите по преписката.


По време на дебата Красимир Ципов от ГЕРБ, който е сред вносителите, обясни, че след обсъждане в групата са стигнали до заключение, че трябва да предложат промяна в цялата концепция.
"В крайна сметка ние ще приемем този закон до края на мандата на това Народно събрание и ще въведем такава фигура", обяви Ципов.


БСП: Въпреки промените законопроектът е концептуално сбъркан


От БСП не подкрепиха предложенията на управляващите въпреки някои подобрения, които са направени между първо и второ четене. Като положителна стъпка в правилната посока от левицата определиха възможността за съдебен контрол над отказите да се образува досъдебно производство, но все пак я определиха като недостатъчна.


"Законопроектът е концептуално сгрешен. Показва обърканост и липса на перспектива от гледна точка на ефективността", обобщи Крум Зарков.


По конкретните текстове той даде пример, че се предвижда прокурорът по разследването срещу главния прокурор или негов заместник може да възлага отделни действия на следовател от следствения отдел на спецпрокуратурата.


"Когато възложите отделните действия, какво точно се постига със създаването на шумно прокламираната фигура? Цялата идея за уникалност и независимост се пропуква и напълно се обезсмисля с такива предложения. Когато този нов прокурор, втория главен, както искате го наречете, е в невъзможност да изпълни функциите си, то се предлага шефът на спецпрокуратурата да избира на случаен принцип кой да извършва действия по разследването. Стои въпросът защо специализираната прокуратура? Защо тази специализирана структура малко по малко се превръща в специален съд за властимащите", коментира по време на дебата Зарков.


Ципов отговори лаконично, че причината този тип дела да са подсъдни на специализираните съдилища е залегнала и в сега действащото законодателство - именно те се произнасят по дела срещу магистрати.


Йордан Цонев от ДПС определи като "безумие" всичко това, което българският парламент сътворявал по идея на един "известен български юрист със своя стаж и академични постижения", Христо Иванов (бившият правосъден министър и съпредседател на "Демократична България"). Цонев обясни, че е участвал в предприсъединителния екип (по присъединяването на България към ЕС) и попита защо тогава нито един европейски орган не е имал никакви забележки по темата за главния прокурор.


"Питам защо? По-малко власт ли имаше прокуратурата? Какво беше тогава и какво е сега? Темата започна точно тогава - когато това лице обяви, че ще се опитва да прави реформа, а след това оглави протестите срещу собствената си реформа", смята Цонев.


Той отправи въпроси към ГЕРБ: "Вие нямате ли усещането, че тази тема ще продължи безкрайно? По тази причина гласуваме "въздържал се". Защо ЕС и нашите партньори казваха, че всичко е ОК, а сега изведнъж нищо не е ОК по тази тема. Хайде да си казваме нещата такива, каквито са. Трябва да има контрол - да. Трябва да има механизъм - да. Но след като приемем това, ще има ли други препоръки? Ето това определям като правни безумия", коментира Цонев.


Крум Зарков взе думата и напомни, че промените не се налагат по искане на Христо Иванов, а заради осъдителното решение на Европейския съд по правата на човека в Страсбург по делото "Колеви срещу България", както и от множество становища и препоръки на редица европейски институции. Обръщайки се към Цонев, Зарков коментира и че "фиксацията в Христо Иванов" не е нужна".


Евгени Иванов от ВСС: Всичко това е законодателно лутане


Евгени Иванов от Висшия съдебен съвет (ВСС) бе поканен на дебата и припомни, че пленумът също даде отрицателно становище за промените. Пред депутатите Иванов очевидно спести много по-сериозни критики към управляващите и няколко пъти каза, че ще се въздържи да коментира.


"Беше взето решение на пленума и с него ВСС изрази своето отрицателно становище по няколко съображения - предложените текстове не кореспондират с решението на Конституционния съд, с препоръките на Комисията за демокрация чрез право и на препоръките на ЕСПЧ по делото "Колеви срещу България", подчерта Иванов.


"Беше много интересно да присъствам, но не можах да открия логиката и това, което трябва да ни мотивира да отстъпим от изконни законодателни решения и традиции в нашата система и да правим такива нововъведения. За мен това е законодателно лутане и не мисля, че ще постигне целите. И все пак като колеги юристи ви пожелавам да намерите верния път към правилните решения", каза Иванов.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2236 Неутрално

  Сега се пита ,кой ще контролира специалния прокурор ,който ще контролира главния прокурор ,всички да наддават.

 2. 2 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3515 Весело

  Даже още децата имат лаф за такива:
  Тъп, но упорит!

 3. 3 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  A стига пък вие с тези прокурори и с тези правни комисии бе!
  Всичко ви е леш

 4. 4 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  До коментар [#1] от "edin drugii":


  Такива големи заплати взимат... за какво? За да ,,не искат да си го причиняват”...
  Ами да напускат територията!
  Ама те като ония виц ,, може да не могат да .... ама ще тежат”😂

 5. 5 Профил на fantomas
  fantomas
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Венецианската комисия многократно каза 'не' на този вариант, но това изглежда не вълнува ГЕРБ.

 6. 6 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5316 Весело

  До коментар [#1] от "edin drugii":

  Трябва да го направят като в покера, да няма "фигура" която да не е победена от друга фигура

 7. 7 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 161 Неутрално

  Гешев е Радост.🤣🤣🤣

 8. 8 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 161 Неутрално

  Венецианската комисия многократно каза 'не' на този вариант, но това изглежда не вълнува ГЕРБ.
  —цитат от коментар 5 на fantomas


  Мдааа, не че съм комунист, ама предложенията на БСП са отлични - Гешев е Радост.🤣🤣🤣

 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  Специалният прокурор от специалната прокуратура ли ще бъде?

  Или ще привлекат Петю Еврото, той ги знае нещата...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3515 Весело

  Венецианската комисия многократно каза 'не' на този вариант, но това изглежда не вълнува ГЕРБ.
  —цитат от коментар 5 на fantomas


  Бе що трябва чак такива доводи да се търсят, когато идиотията на предложението е достъпна за схващане от всеки, стига да не е герберска калинка или сужукар?
  Даже Каскетурата, т.е. сам Каскетят на Републиката, са изказа против. Даже на него му е станало неудобно, представяте ли си!

 11. 11 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  Тия са трагедия, ама голяма трагедия

 12. 12 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  Венецианската комисия многократно каза 'не' на този вариант, но това изглежда не вълнува ГЕРБ.
  —цитат от коментар 5 на fantomas


  А какво е тая Венецианска комисия?! Да не би да е началник на нашето Народно събрание? Соросоидна организация с членове грантаджии, на която не трябва да се обръща внимание!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3515 Весело

  Специалният прокурор от специалната прокуратура ли ще бъде?...
  —цитат от коментар 9 на Norman Granz

  Мисля, че е в реда на гербидж-традицията да спретнат специална прокуратура за специалния прокурор, която да е различна от специализираната на главния.
  Но пък ще требе май тогава да им се спретне и касационна прокуратура с главен касационен прокурор.
  И всичко това да се "избира" от съставен от тях си "Прокурорски съдебен съвет"!
  (не се смейте, терминът-зъботрошач си е истински и си е техен, от творчеството на Барню!)

  Ми тъй, де!
  Като ша йе гарга - да йе рошава!

 14. 14 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Друго съществено изменение е, че за първи път по изключение за разследващия главния прокурор се въвежда съдебен контрол над отказите за образуване на досъдебно производство, а процедурата ще се провежда в специализирания наказателен съд и в апелативния специализиран съд. Съдебен състав от един съдя ще се произнася в закрито заседание дали отказът за образуване на досъдебно производство на прокурора е основателен или не. Произнасянето ще става с определение не по-късно от един месец от постъпването на материалите по преписката.

  Ее, толкова да са нахални тия нещастници.. Спец съда беше направен, за да покрива зулумите и некадърността на прокуратурата. И как сега този съд ще контролира отказите?
  А Данчо Ментата, да ми ръси справедливост от Парламента и да е коректив на мицифаите е много хумористично.
  Ама, така е за 30 години "постигнахме" Тиквата, Ментата, Лъчо Мозъка, Прасето -син и други герои от измислени и анимационни филми.
  От сега мога да предвидя, че мястото на ченгето Каракачанов, успешно ще се заеме от фолкаджийската партия. В БГ нищо няма да се промени, докато има критична маса от прост народ, който да крепи олигавената и корумпирана шайка.

 15. 15 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 161 Неутрално

  Специалният прокурор от специалната прокуратура ли ще бъде?Или ще привлекат Петю Еврото, той ги знае нещата...
  —цитат от коментар 9 на Norman Granz


  Нещо за съда няма ли да кажете - за делата дето се влачат с години, за хилядите оправдани бандити и назначени бизнесмени? Там няма ли да искате тотална реформа или всичко е наред в комунистическия и корумпиран БГ съд?
  А и да не забравя - Гешев е радост.

 16. 16 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Гешев е назначен и може да бъде контролиран само от Пеевски.

 17. 17 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#12] от "lz2":

  Той и Путин казва същото. Защо не вземете да ги ваксинирате с Новичок.

 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4745 Неутрално

  До коментар [#15] от "oak17621787":

  Съдът, герберче съди според доказателствата, представени от прокуратурата. Това не си ли го чувал?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Stoyan Kostov
  Stoyan Kostov
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Аз пък искам по-специален прокурор, който да разследва специалния прокурор. :-)

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  Всичко , що се прави, Гешев на поста да остане.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  Интензивността, с която се редуват една след друга лобистките поправки в последните дни на парламента подсказава, че статуквото здраво се е сдухало от перспективата да задържи властта след изборите. Преди избухването на летните протести настроенията бяха коренно различни.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 24. 24 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1617 Весело

  Още малко и ще ни посочат врата на ЕС , което за бащи и майки на дечицата им в САЩ ще форма на зелен билет.....Успех !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK