Земеделската комисия отхвърли идеите на ВМРО за нов ред за сеч на дървета в ниви

Земеделската комисия отхвърли идеите на ВМРО за нов ред за сеч на дървета в ниви

© Цветелина Белутова, КапиталПарламентарната земеделска комисия е отхвърлила на днешното си заседание текста, внесен от ВМРО, с който се променя редът за отсичане на дървета в земеделски земи. Това съобщи депутатът Александър Сабанов, който е основен вносител, в интервю за Би Ти Ви.


Предложението му беше чрез Закона за пчеларството да се измени и чл. 32 на Закона за опазване на селскостопанското имущество (ЗОСИ) - зачестяваща практика в последните години с промени в един закон да се изменя друг, несвързан с него, с която се избягват обществените обсъждания.


Сабанов предлагаше кметът да може да разрешава отсичане на дървета на площ от 1 декар, ако земята е земеделска. По думите му така ще бъдат улеснени добросъвестните земеделци. Според сегашното законодателство кметът има правото да разреши осичането на до пет дървета, а ако са повече, процедурата става доста по-сложна за собственика. Затова недобросъвестните изобщо не искали разрешение, а изсичали самоволно дърветата, израснали в нивите им. Затова депутатът предлага разрешението да се дава не за брой дървета, а за площ от 1 декар.
Според природозащитници обаче с изменението ще се даде право на всички кметове на общини да разрешават с един хвърчащ лист хартия по реда на Закона за опазване на селскостопанското имущество (ЗОСИ) изсичането на горите върху земеделски земи, без никаква отчетност, без контрол, без съответните лесовъдски правила.


Срещу предложението на Сабанов възражения има и Министерството на земеделието и горите. То напомня в становище, че не са приключили процедурите за включване в горски територии на поземлени имоти, притежаващи характеристиките на гора и отразени в кадастралната карта като земеделски, които очевидно са негодни за земеделско ползване. Евентуална промяна в закона ще бламира тези процедури и е в противовес с усилията на ведомството за правилно стопанисване на горите без значение от вида територия, се казва в документа.


По данни на министерството 170 - 180 хил. хектара от земеделските земи са инвентаризирани като гори, а по експертни оценки площта им достига 320 хил хектара.


Сабанов коментира пред Би Ти Ви, че е готов да работи с всички, които милеят за българската гора и заедно да постигнат успех при решаването на проблема на стопаните.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK