На живо

Коронавирусът в България: вече има почти 700 присъди за нарушаване на карантината (хронология)

Коронавирусът в България: вече има почти 700 присъди за нарушаване на карантината (хронология)

© Георги КожухаровПроцентът заболели сред направените проби падна до нивата от септември през последното денонощие, а здравните власти отчетоха, че в три области заболеваемостта е под 60 души на 100 хил. и те са в жълтата зона.


Здравният министър обяви при какви условия може да има ново затягане на мерки - при средна заболеваемост над 200 на 100 хил. Има яснота как да се гарантира защитата от зараза на представителите на Секционните избирателни комисии на парламентарните избори, но желанието за гласуване няма да дава предимство за ваксинация.


Изследването на учителите до момента сочи само 0.21% заразени сред тях. От МВР съобщиха, че за неспазване на карантината вече има почти 700 присъди, включително и две ефективни. Председателят на националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски пък обяви, че ходенето на бар, посещаването на религиозни служби и концерти са най-рисковите за заразяване социални дейности. В България не се предвижда забрана на текстилните маски, каза пък колегата му Ангел Кунчев. Подробности вижте в хронологията
Австрия изисква по 10 кв. м на избирател в секциите на своя територия

Коронавирусът в България: вече има почти 700 присъди за нарушаване на карантината (хронология)

© Associated Press


Австрия е дала принципно съгласие българските власти да организират парламентарни избори на 4 април на нейна територия, но поставя няколко условия за провеждането им, съобщи Министерството на външните работи.


Окончателното съгласие ще бъде дадено след като властите в страната получат точните адреси на всички избирателни секции, извън тези в посолството и консулствата.


Напомня се, че българските избиратели трябва да спазват всички мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса, които действат на територията на Австрия в деня на изборите. Една от тях е гарантирането, че гражданите в помещението за гласуване ще разполагат с по 10 кв. м пространство, за да има разстояние между тях. Ако помещението за гласуване е по-малко от 10 кв. м., тогава там има право да влезе само един човек.


На българските избиратели ще е разрешено да нарушат ограниченията за излизане между 00:00 ч. до 24:00ч., но при проверка тяхна отговорност е да докажат причината, а именно - участие в избори.

Пациентите вече могат да се записват за ваксинация при личния лекар

Коронавирусът в България: вече има почти 700 присъди за нарушаване на карантината (хронология)

© Юлия Лазарова


При личните лекари започва записването на желаещите да се ваксинират срещу коронавируса, съобщи Българският лекарски съюз.


Записването за безплатното и доброволно имунизиране срещу Covid-19, може да стане по телефона или при лично посещение. Списъците ще бъдат непрекъснато допълвани. Така лекарите ще разполагат с информация, за да могат навреме да информират и имунизират желаещите, когато ваксините бъдат доставени.


Очакванията на лекарския съюз са са до края на февруари да се започне четвъртата фаза от Националния ваксинационен план, която е част от масовата ваксинация.

42 фирми получават помощи за 2.7 млн. лв.

Още 42 фирми получиха днес плащания по програмата за подкрепа с оборотен капитал в размер на 2,7 млн. лева. Списъкът с новите одобрени кандидати се съдържа в заповед на изпълнителния директор на НАП, съобщиха от приходната агенция. В следващите дни предстои издаването на нови заповеди, с които ще бъдат одобрени за подкрепа и други дружества, кандидатствали за финансова помощ.

Швейцария разреши избирателни секции

Министерството на външните работи на Конфедерация Швейцария даде принципно съгласие за откриване на избирателни секции за изборите за народни представители на 4 април 2021 г. в посолството ни в Берн и в постоянното ни представителство в Женева, както и разрешение за откриване на избирателни секции извън дипломатическите и консулските представителства на България, съобщиха от външно министерство.


Швейцарската страна обръща внимание, че трябва да бъдат спазени всички противоепидемични мерки по време на избирателния процес в избирателните секции, както и извън тях. Секциите, които са извън дипломатическите и консулските представителства на България, трябва да отговарят на изискванията както на конфедерацията, така и на кантоналните, за достъп до обществена сграда в условията на пандемия от коронавирус.

Езикови школи искат връщане на присъственото обучение и в тях

Представители на езикови школи, изпитни центрове и други образователни институции извън сферата на училищното, предучилищното и професионалното образование изразиха учудване, че в трите заповеди на министъра на здравеопазването, които регламентират учебните занятия, не е споменато, че могат да възстановят присъствените занятия от следващия месец. В разпространена до медиите позиция, се посочва се, че при запазване на сегашния режим, позволяващ единствено онлайн обучение за ученици от 5-12 клас и възрастни в частните учебни центрове има два риска.


Първият е за физическото и психическо здраве на подрастващите, а вторият - лоши резултати на явяващите се на езикови изпити за международни сертификати, заради недостатъчна подготовка. От школите отбелязват, че при тях се работи с малки групи ученици, които седят на необходимото разстояние в класната стая.


"Спрямо Вашата заповед в момента, децата от 5 до 12 клас могат да ходят групово на кино, на Мол, на танци и фитнес, а след месец и на ресторант, но не могат да посещават часовете си по чужд език в езиков център", оплакват се те. Те искат с промяна на заповедта от 26 януари да се даде възможност на учениците от 5 до 12 клас да посещават присъствено обученията си в езиковите центрове.

Социолог: хората под карантина няма да могат да гласуват

"Внесените промени в Закона за извънредното положение няма да осигурят възможност на карантинираните да участват в изборите", каза пред БНР социологът и бивш член на ЦИК Цветозар Томов. Според него с подвижни урни няма да могат да гласуват повече от 20 000 души. А хората, които биха се нуждаели да гласуват по този начин, ако изборите са днес, са 40 000.
Коронавирусът в България: вече има почти 700 присъди за нарушаване на карантината (хронология)

© Георги Кожухаров


"Ваксинирането на хората от секционните избирателни комисии е невъзможно. Трябва месец след поставянето на първата ваксина, за да се придобие имунитет. Това означава, че в края на февруари властите вече трябва да знаят кои хора ще са част от СИК. Това няма как да се случи. Трудно също ще се намерят желаещи, които да участват в мобилни секционни комисии, защото това участие ще бъде особено опасно", каза още социологът.

Пътуванията спадат с почти 50% през декември

Очаквано и през декември пътуванията спадат заради противоепидемичните мерки в страната и в цяла Европа. През месеца, в който заради групирането на почивни дни хората предприемат пътешествия, НСИ отчита спад на пътуванията на българи в чужбина с 49.1%. Общо пътуванията са били 269.4 хил. Почти толкова са и пътуванията на чужденци в България - 246.9 хил., което е с 63.3% по-малко в сравнение с декември 2019 година.
Подробности четете тук.

Мениджърите в промишлеността, строителството, търговията на дребно и услугите започват годината с оптимизъм, показват данните на НСИ. През януари общият показател на бизнес климата се покачва с 6.9 пункта спрямо декември, като ръст на показателя е регистриран във всички наблюдавани сектори. Това се дължи на оптимизма на мениджърите за увеличение на поръчките, подобряване състоянието на предприятията и известно повишение на цените. Въпреки това всички те посочват несигурната икономическа среда като голям проблем в бизнеса им.


Подробности тук

Мутафчийски: ходенето на бар е сред най-рисковите за зараза социални дейности

Коронавирусът в България: вече има почти 700 присъди за нарушаване на карантината (хронология)

© Велко Ангелов


Ограничителните мерки в България са формирани по Тексаска скала, която определя индекса на опасност на предаване на заразата в различни социални дейности, каза днес председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски. Той допълни, че скалата е от 1 до 9.


"С 1 е да отвориш писмо от пощата, а с 9 - да отидеш на бар. С 9 са и религиозни събирания над 500 души, а също така и концертни зали без определени места. Следващите по опасност са ресторанти и фитнеси", каза още Венцислав Мутафчийски.


Той допълни, че ресторантите с външни помещения са с индекс на опасност 3. С такъв индекс са и посещаването на къмпинг или игра на голф. Футболните и баскетболните мачове са с индекс между 6 и 7.

И Китай разреши гласуване за българските избори

Китай дава съгласие на територията на посолството на България в Пекин и на генералното консулство в Шанхай да бъдат разкрити избирателни секции за провеждане на изборите за народни представители за Народното събрание на 4 април 2021 година, съобщиха от външно министерство. Не се позволява разкриване на избирателни секции извън посолството и генералното консулство.


Според изискванията на съответния град посолството и генералното консулство допълнително ще съгласуват с властите и ще вземат всички необходими противоепидемични мерки срещу разпространението на коронавируса в деня на гласуването.

Гласуващите няма да имат предимство при ваксинацията

Не се предвижда хората, които ще гласуват, да се ваксинират приоритетно, каза днес главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според него това не е дейност, която носи повишен риск от зараза.
Стремежът ще бъде да се осигурят ваксини за членовете на Секционните избирателни комисии. С предимство ще са тези, които ще обслужват мобилните урни, защото в тях ще гласуват заразени, или със съмнения за зараза хора.
Коронавирусът в България: вече има почти 700 присъди за нарушаване на карантината (хронология)

© Георги Кожухаров


При около 70 хил. членове на СИК ще има достатъчно ваксини за тях, допълни здравният министър Костадин Ангелов. Той каза още, че за всички членове на СИК държавата ще осигури по 2 маски с високо ниво на защита. В изборните секции ще има дезинфектанти, а където се налага и машини зи филтриране на въздуха.


Здравният министър смята, че гласуването в COVID-отделенията на болниците ще е предизвикателство, но ще е възможно при добра организация.


Подробности тук

Министър Ангелов обяви при какви условия ще се затягат мерките

Премине ли се над ниво на заболеваемост от 200 на 100 хил. души ще се връщат ограничителни мерки, каза здравният министър Костадин Ангелов днес. Той поясни, че затварянето ще започне от последните отворени бизнеси - в случая ресторантите, които се очаква да отворят на 1 март при определени условия.
Коронавирусът в България: вече има почти 700 присъди за нарушаване на карантината (хронология)

© Георги Кожухаров


Министърът каза, че при заболеваемост 120 на 100 хил., колкото е нивото сега, здравната система няма проблеми. Това е и причината да започне отпадането на част от ограниченията. От 1 февруари отварят моловете, от 4 февруари повече ученици се връщат към присъствено обучение, отварят кината и фитнесите,


Подробности тук

Кунчев: носенето на по-висок клас маски не носи ползи

Минаването към по-висок клас маски не носи никакви ползи, това е мнението от вчера на Европейският център за контрол на заболеваемостта, каза днес главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Според него е много по-важно маските да се носят както трябва. Коментарът му беше по повод решенията на редица европейски държави да забранят носенето на текстилни маски и такива, които не дават ниво на защита FFP2.
Коронавирусът в България: вече има почти 700 присъди за нарушаване на карантината (хронология)

© Дневник


Ангел Кунчев изрази задоволство от приетото решение в България от 1 февруари шаловете и шлемовете да не са алтернатива на маските.

В България се чакат до 18 млн. дози ваксини до края на годината

До 18 млн. дози ваксини могат да дойдат в България до края на годината, съобщиха днес на брифинга на националния оперативен щаб. Техният брой зависи от това колко от седемте компании, които разработват ваксини, ще ги пуснат.
Коронавирусът в България: вече има почти 700 присъди за нарушаване на карантината (хронология)

© Юлия Лазарова


До момента ЕК е сключила договор с 6 производителя, като за 5 са заявени количества. От тях за България са 12 млн. дози. Ако се работи само с двете одобрени до момента ваксини до края на юни ще бъдат ваксинирани 1 млн души.


"Вървят паралелно доставки на първата и втората РНК ваксина, което означава, че ще разполагаме с достатъчно количество ваксини, за да обезпечим нуждите на хората във втора и трета фаза. Можем да си позволим да стартираме 4-та фаза", каза здравният министър Костадин Ангелов.


Подробности тук

Карта на деня: червените COVID области в България останаха три

Само три области в България остават в опасната червена зона със заболеваемост от над 120 души на 100 хил. население в последните две седмици, сочат данните на здравните власти. Това са Кюстендил, Плевен и Враца. Там потвърдените случаи на COVID-19 са съответно 154, 123 и 122 на 100 хил.

Основната ни цел е да държим пандемията на каишка.


Костадин Ангелов,

министър на здравеопазването


Вече има шест зони в жълтата зона, където заболеваемостта е до 60 души - Велико Търново, Монтана, Смолян, Търговище, Габрово и Разград. Най-оптимистична е картината в Търговище с 38 заболели на 100 хил. души.


В Европа единствено България, Гърция, Финландия, Норвегия и Исландия не са в червено по отношение на заболеваемостта. Със средно 125 души на 100 хил. души България е на 27 място в ЕС и на 6-то на Балканския полуостров. По показателя смъртност, която е 11.5 на 100 хил., страната е на 11-то място.

0.21% от учителите са заразени

От изследваните с антигенни тестове до момента 12 232 учители, заразени с коронавирус са 26, или 0.21%. От изследвания непедагогически персонал при 3726 тествани, положителни са 11 или 0.29%. Изследванията в училищата започнаха тази седмица.
Коронавирусът в България: вече има почти 700 присъди за нарушаване на карантината (хронология)

Пълен запис на брифинга на щаба

Стадният имунитет от преболедуване бил "от ден до пладне"

"Единственият начин за постигане на колективен имунитет е ваксинацията. При преболедуване се получава в голяма част от населението, но той трае "от ден до пладне", защото постоянно се раждат нови хора, които са податливи на вируса", каза днес пред Би Ти Ви доц. Любомира Николаева- Гломб, завеждащ лабораторията по ентеровируси в Националния център по заразни и паразитни болести.


Тя поясни, че при коронавирусите не се образува траен имунитет и са възможни нови инфекции след определен период. "Идеята за ограничения в пътуването, ако човек е без ваксина, е трудно осъществима, защото при скоро преболедувалите не се препоръчва поставянето на доза", смята доцентът. Николаева-Глоб поясни, че имунитетът при всеки човек е индивидуален и не може да се каже конкретно след колко време трябва преболедувал да се ваксинира.

Нидерландия разреши разкриване на секции за изборите

Нидерландия даде съгласие за провеждането на нейна територия на изборите за народни представители за Народно събрание на 4 април 2021 г. и за разкриването на избирателни секции на територията на посолството в Хага, както и извън дипломатическата мисия в случай на необходимост, съобщиха от Министерството на външните работи.


Условието е всички избирателни секции да отговарят на изискванията на приложимото законодателство и регулации, включително и на разпоредбите по отношение на COVID-19.

697 присъди за нарушаване на карантината

От 13 март до сега са заведени 3309 досъдебни производства за нарушаване на карантината, съобщи днес пред БНТ министърът на вътрешните работи Христо Терзийски. Произнесени са 697 присъди, като 10 са за неверни декларации, допълни той. Има 2 ефективни присъди, при които двама души са осъдени на 3 месеца лишаване от свобода.
Коронавирусът в България: вече има почти 700 присъди за нарушаване на карантината (хронология)

© МВР


Не се предвижда разместване на директорите на областните дирекции на МВР по време на изборите, както поиска бившият вътрешен министър, а сега партиен лидер Цветан Цветанов, каза Христо Терзийски. "Спекулации са, че те оказват влияние върху изборния процес, нямаме такива сигнали в последните 6 години", допълни той.

32-ма полицаи са починали досега от коронавирус

Близо 5000 служители на МВР са били заразени с коронавирус от 13 март досега. В момента на лечение са около 300, а починалите са 32-ма, съобщи днес министърът на вътрешните работи Христо Терзийски пред БНТ. Според него около 25% от работещите в системата, или 11 хил. души, са изразили готовност да бъдат ваксинирани.
Коронавирусът в България: вече има почти 700 присъди за нарушаване на карантината (хронология)

© Георги Кожухаров


До момента няма престъпления, свързани с ваксините, каза Терзийски в отговор на въпрос. Миналата година е имало четири телефонни измами в област Русе, като се е предлагало съдействие за лечение на болни от коронавирус.

Процентът заразени падна до нивата от септември

Новозаразените с коронавирус през последното денонощие са 598 при направени 13 279 теста (3690 PCR и 9589 антигенни), като процентът положителни проби е 4.5%. Подобно ниво е имало последно на 24 септември. Най-много остават новите случаи в София (150), следват Пловдив (50) и Бургас (42). Починалите са 28, а излекуваните 627.
Поставените ваксини до момента са 32 917, от които 3795 през последното денонощие.
Всички данни вижте тук


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (179)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ivant88
  ivant88
  Рейтинг: 289 Неутрално

  54 поставени ваксини... 2040 година е оптимистичен срок, по-скоро 3689 година ще сме готови.

 2. 2 Профил на ivant88
  ivant88
  Рейтинг: 289 Неутрално

  54 поставени ваксини... 2040 година е оптимистичен срок, по-скоро 3689 година ще сме готови.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  Нелошо начало на идеята за все пак някакъв Ред!!!

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2469 Неутрално

  До коментар [#2] от "ivant88":
  В "24 часа " дават други данни за ваксинираните ,а именно 3795 човека.Доста голяма разлика с бройката тук,коя е вярната ?

 10. 10 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  > Близо 5000 служители на МВР са били заразени с коронавирус от 13 март досега.

  Това какъв процент е от общите сили на МВР ? Или броя на получаващите заплата там все още е строго пазена държавна тайна ?

  >32-ма полицаи са починали досега

  Според НСИ (*), средно България умират по 15.5 / 1000.

  Каква е обичайната смърност при служителите на МВР (които поради ранното си пенсиониране, би трябвало да са доста по-млади) ?

  (*) https://www.nsi.bg/bg/content/3014/коефициенти-на-смъртност-по-местоживеене-статистически-райони-области-и-пол

  કટાક્ષ
 11. 11 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  До коментар [#9] от "uvtest":

  > В "24 часа " дават други данни за ваксинираните ,а именно 3795 човека

  На колегата от часовете му е запецнал един бутон на клавиатурата. А за редактори няма пари.

  કટાક્ષ
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1789 Весело


  До коментар [#19] от "Стилиян Ганев":

  Дневник, дайте му на Тайпи малко пари да спре да спами и да помогне при разгонването на руските тролове-еднодневки....

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4225 Неутрално

  Данните от нощес:
  Продължава увеличаването на броя на новооткритите заразени. От 416 средно през 15-21.1.2021 той е нараснал на 515 за 21-27.2021.
  Броят на починалите все още не нараства, но и почти не намалява. Намалението от 3%, отчетено в таблицата на Дневник всъщност е намалени в средния брой починали от 43 на 42.
  Оставам с впечатлението, че има наслагване на две криви - намаляваща - от досегашните щамове и нарастваща - от новия щам, като повишаването на смъртността от новия щам още не се усеща.
  Разбира се, възможно е и друго обяснение - увеличаване на новооткритите случаи заради увеличения брой на тестовете /тестването на учителите/.
  Ще поживеем, ще видим.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 305 Гневно

  Много присъди ще има в България, за облагодетелстване, укриване на инофрмация, подвеждане на обществото, неуправляване на криза, спекула, итн итн итн. Но не само в България, а в цял свят. И много политици и здравни чиновници ще отидат в затвора

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 305 Неутрално

  32-ма полицаи са починали досега от коронавирус
  А колко счетоводителки?

 37. 37 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Всички умират,рано или късно!Полицаете да не са нещо привилигировани!?Между впрочем,Ковид отделенията в Пловдив,са празни за сметка на онко и кардио болните!Отделенията са препълнени!

 38. 38 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4225 Неутрално

  До коментар [#10] от "Ан Он":

  Ако приемем, че полицаите са мъже, равномерно разпределени по възраст от 20 до 50 години и със здравословен статус като цялото население, средната смъртност при тях ще бъде около 2,4 о/оо. Всъщност сред тях има и жени, а здравословният статус е по-млад. Т.е. смъртността за една година при тях не би трябвало да бъде повече от 2 о/оо. За 44 хил. служители на МВР това означава 88 души. 32 души починали от коронавирус е увеличение с 34%, докато увеличението на общата смъртност в България /регистрирани и нерегистрирани с коронавирус/ е 16%.
  Вероятността при такъв възрастов състав и статус за умиране от болести на дихателната система е 0,12 о/оо - т.е. за една година би трябвало да умрат около 5-6 души.
  вероятността от умиране от заразни и паразитни болести е 0,04 о/оо - т.е. би трябвало да умрат 1-2 души.
  Основа на изчисленията:
  https://www.nsi.bg/bg/content/3022/вероятности-за-умиране-на-населението-по-пол-възраст-и-основни-класове-причини-за
  Ако желаете да ги проверите, не забравяйте, че в таблицата са дадени не коефициентите на смъртност в дадените възрастови групи, а вероятностите за умиране в тях - т.е. от 20 до 25, от 25 до 30 г. итн. Т.е. за една година ще получите приблизителния коефициент на смъртност делейки на 5.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Я сега една задачка за 5 клас - колко процента са 32 от 4700? Дотам с приказките как смъртността била 4, 5, 10 и нам си колко процента.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44 Профил на buggie
  buggie
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Ало, Дневника. Събудете се и си оправете правописните грешки. Какво е това "пладна".? Тази Глоб или Гломб е?

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  До коментар [#38] от "Patsis":

  Една забележка:

  > За 44 хил. служители на МВР това означава 88 души. 32 души починали от коронавирус е увеличение с 34%

  Тези 32 човека не са увеличение (над 88 души), а са част от общия брой починали (поради липса на друга информация, бих приел пак 88, но да кажем 100).

  И съвсем отделна тема е колко е целия числов състав на МВР.

  И изобщо като се сервират такива пропагандни данни, да вземат да ги слагат в някакъв смислен контекст.

  કટાક્ષ
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  До коментар [#38] от "Patsis":

  Преди 10 години се е говорело за поне 61 хиляди.

  https://www.mediapool.bg/mvr-razkri-tochniya-broi-na-sluzhitelite-si---61-170-news160422.html

  Силно се съмнявам че бройката е намаляла с 25%, по-скоро е въпрос на 'презентиране' на данните.

  કટાક્ષ
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6292 Весело

  До коментар [#36] от "Славейко":

  Полицаите контактуват с хора, на "първа линия", понякога с по-големи групи от хора, викащи и мирно налитащи и мирно хвърлящи павета, бали слама, които после мирно палят, яйца, домати и други неща.
  Счетоводителките едва ли имат толкова вълнуващи контакти...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63 Профил на Milena Vicheva
  Milena Vicheva
  Рейтинг: 11 Разстроено

  Полицаите са тези, които проверяват дали се спазва карантина. Не всички болни и карантинирани живеят на висок етаж в блок да излязат и да махнат от терасата, че са си у дома.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 66. 66 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 305 Весело

  До коментар [#59] от "Незнайко в Слънчевия град":

  При тия си контакти полицаите обикновено контактуват с предпазни средства. А счетоводителката пипа пари.
  Макар че да, сетих се сам, и полицаите пипат пари ...

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 305 Весело

  До коментар [#63] от "Milena Vicheva":

  Знаеш как проверяват. В София изобщо не са проверявали никого от месеци.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 70 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4225 Неутрално

  До коментар [#50] от "Ан Он":

  Тези 32 души не могат да бъдат част от 88 починали, защото вероятностите за смъртност са от таблица за смъртност за периода 2017-2019 година.
  Могат да бъдат част от вероятността за смъртност за 2020-2022 година, но таблицата на смъртност за този период още не е изчислена.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 75. 75 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2905 Неутрално

  Министърът на вътрешните работи да се погрижи за затлъстяването на служителите си! Тези които са със свърхъй тегло да ги праща да патрулират по улиците!

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 78. 78 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4225 Неутрално

  До коментар [#55] от "Ан Он":

  Аз просто използвам данните от статията. Не ми е целта да пиша научна статия, студия, монография или дисертация, а просто един коментар на пръв поглед. А той е, че вместо 6-8 починали от заразни болести и болести на дихателната система, които бихме могли да очакваме имаме 32 починали само от една такава - 4-5 пъти повече.
  А че увеличението на смъртността при полицаите е по-голямо, отколкото при цялото население е логично. Процентното увеличение на смъртността при испанския грип също е било най-голямо при младите мъже, макар че в абсолютни числа са починали най-много престарели мъже и жени. 33% от починалите от коронавирус у нас са до 65 години - в нормална година те са 25%, т.е. въпреки че преобладават сред починалите престарелите, увеличението на смъртността е по-голямо сред младите.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 89. 89 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  На третият месец (92 дни) от началото на активната фаза на преболедуването имам максимум брой антитела. И това ли е "от ден до пладне"?

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 92. 92 Профил на so
  so
  Рейтинг: 393 Весело

  "от ден до пладне", защото постоянно се раждат нови хора, които са податливи на вируса"...

  Както и постоянно умират хора, които са податливи на вируса. И благодарение на Тиквочите последните са доста повече от новородените...

  Що за дебилен аргумент, не знам.

 93. 93 Профил на bpi17702253
  bpi17702253
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#36] от "Славейко":Полицаите контактуват с хора, на "първа линия", понякога с по-големи групи от хора, викащи и мирно налитащи и мирно хвърлящи павета, бали слама, които после мирно палят, яйца, домати и други неща. Счетоводителките едва ли имат толкова вълнуващи контакти...
  —цитат от коментар 59 на Незнайко в Слънчевия град


  Май не е трябвало да посещавате районно управление, но моето наблюдение е, че даже и хората на бюро се срещат с много външни хора.
  Лично аз трябваше да разпознавам заподозрян и повечето от служителите, с които се срещнах, а не бях само аз, не бяха нито патрулиращи, нито охраняващи полицаи.
  Та ежедневието на тази "секретарка" хич не е така спокойно и излолирано, както си го представяте.

 94. 94 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  но той трае "от ден до пладне", защото постоянно се раждат нови хора, които са податливи на вируса"
  —цитат от коментар 0 на др Гломб


  Др Гломб сама ни е дала решението на проблема : да се въведе забрана за раждане на нови хора.

 95. 95 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4225 Неутрално

  До коментар [#11] от "Ан Он":

  Ето и отговора на въпроса, който обсъждахме с Вас - дали увеличението на броя на регистрираните заболели не е свързано с тестването на учителите. 26 учители са намерени като ковид-положителни, което е явно недостатъчно за да обясни увеличаването на броя на заразените от 2993 за 13-20.1. на 3605 за 21-27.1.

 96. 96 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Айде сега 18 000 000 били, тия всеки ден нова бройка. То и аз очаквам Адриана Лима да ми пусне през 2021, ама тия очаквания не ми се изпълняват всяка година от 2010 насам

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 98. 98 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3327 Любопитно

  За кого са тези 18 милиона ваксини, като желаещите да са ваксинират са десет пъти по-малко?
  Или ще се ваксинираме всеки сезон?

  Еретик
 99. 99 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1831 Неутрално

  "Единственият начин за постигане на колективен имунитет е ваксинацията. При преболедуване се получава в голяма част от населението, но той трае "от ден до пладне", защото постоянно се раждат нови хора, които са податливи на вируса", каза днес пред Би Ти Ви доц. Любомира Николаева- Гломб".

  Докторке, та децата го карат почти безсимптомно. Какво значение има, че ще се разболеят, за тях това е по-безобидно и от настинка. И като развият естествен имунитет на тази крехка възраст, няма да мрат яко, като пораснат. Аман от глупости, изказани от "авторитети".

 100. 100 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 1038 Гневно

  Скоро и повече учители ще са заразени, как не ги е срам тия изроди от ГРОБ!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK