Мерките ще се затягат, когато новите болни за две седмици са над 200 на 100 хил. население

Мерките ще се затягат, когато новите болни за две седмици са над 200 на 100 хил. население

© Георги КожухаровПри ръст от нови заболели над 200 души на 100 хил. население здравните власти отново ще затегнат мерките срещу разпространението на коронавируса. Това обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в отговор на въпрос на "Дневник" предвид връщането на по-големите ученици в клас по график от 4 февруари и очаквано отваряне на ресторанти от 1 март.


Критерий за затягане на мерките


От началото на епидемията от COVID-19 в страната щабът и Министерството на здравеопазването повтарят, че следят комплекс от показатели, когато взимат решения за мерките. Сред тях са броят на новите заразени за две седмици, заетостта в болниците, състоянието на заразените.


За първи път в четвъртък (28 януари) броят на новите заразени за две седмици бе посочен като решаващ. Проф. Костадин Ангелов обяви, че при 120 души на 100 хил. население (каквито са стойностите сега) "няма проблем за нашата система на здравеопазване".


Когато това число започне да расте и мине 200, тогава започваме да имаме затруднения. Именно тогава взимаме решения.проф. Костадин Ангелов,

министър на здравеопазването


Той отново обясни, че на 4 февруари се връщат по график учениците от 5 до 12 клас и в случай че това не се отрази негативно на разпространението на коронавируса, на 1 март ще отворят за посетители ресторантите, но с вечерен час и ограничен капацитет. Някои обаче ще отворят още на 1 февруари в знак на протест. Ангелов предупреди, че плановете за ресторантите може и да се променят, ако се увеличи значително разпространението на коронавируса. При затягане на мерките ще бъдат първо затворени ресторантите (и нощните заведения, ако въобще отворят).


"Ако има мърдане, затварянето започва от последно отворените сектори", каза министърът на здравеопазването.


Логиката му бе подкрепена от председателя на щаба за коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски, който е и директор на Военномедицинска академия (ВМА). Той се позова на скала за риска за предаване на заразата, изготвена в Тексас (САЩ). Показателите ѝ са от 1 до 9, обясни той и посочи пример, че: "В едно влиза например да отвориш писмо от пощата, а в девет - да отидеш на бар, провеждането на религиозни събития над 500 души, посещаването на концертни зали без определени места". По думите му според скалата най-рискови за предаване на зараза според индекса са заведенията и фитнесите.


Ние налучкахме точно най-опасните места за разпространение на зараза: училищата, детски градини, яслите, големите молове, баровете, ресторантите.


ген. Венцислав Мутафчийски,

председател на щаба за коронавируса


Мутафчийски заяви и че за връщането на ученици в клас и разрешаването на плановия прием са намерени "най-човешките доводи за грижата за образованието и здравето, въпреки рисковете".


Успехът на мерките досега


България е една от четирите държави в Европейския съюз с най-нисък брой нови заразени през последните две седмици, като останалите страни са Гърция, Норвегия и Финландия, обяви главният държавен здравен инспектор, доц. Ангел Кунчев.


По думите му през последните две седмици средно новите регистрирани с коронавирус са 125 души на 100 хил. население, а от началото на седмицата заболеваемостта в страната е дори под 100 души на 100 хил. население.В страната четири области остават в т. нар. червена зона, където разпространението на коронавируса е със стойности над 120 души на 100 хил. население, повечето райони са в оранжевия сектор (от 60 до 120 нови заразени на 100 хил. население). Към момента най-ниска е заболеваемостта в областите Монтана, Габрово, Велико Търново, Търговище и Разград.


Какво гласят новите заповеди за мерките - тук
Защо изпитите след 4 и 10 клас няма да отпаднат - тук


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK