"Завой може ли да правиш": Борисов се вози на локомотива "Кардам"

"Завой може ли да правиш": Борисов се вози на локомотива "Кардам"

© Пресцентър Министерски съветПремиерът Бойко Борисов се показа от поредно превозно средство. След като традиционно обикаля страната със служебния си джип, а инспектира строежите на автомагистрала "Хемус" и газопровода "Балкански поток" с хеликоптер, днес бе возен на локомотив с името "Хан Кардам", който е един от 15 нови локомотива, каквито БДЖ купува за първи път от 1986 г.С Борисов бе и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков. Той съобщи, че 15-те нови локомотива са купени с 220 млн. лева европейско финансиране. От разговора между него и Борисов се разбра, че през последните 10 години е изплатен 1 млрд. лева дълг на БДЖ и компанията започва начисто. Предстои купуването и на 40 нови вагона за дългите дестинации.


След външния оглед на локомотива Борисов повика машинист, който му представи техниката отвътре и осъществи кратък курс. След като се поинтересува къде е вагонът, който трябва да бъде закачен на локомотива и той се оказа в обратната посока, Борисов попита "Завой можеш ли да правиш". Локомотивът всъщност разполага с две кабини в двата си края, когато трябва да се обърне посоката на движение.

Малко по-късно Борисов разгледа и нови вагони. До края на годината ще бъдат купени 100 рециклирани вагона, в момента в движение са 15, обясни Росен Желязков.


Новите локомотиви и имената им


На 22 декември БДЖ получи първите два нови локомотива "Сименс Смартрон". До средата на 2021 г. в системата на железницата влизат 15 нови локомотива. Те ще обслужват основните и най-натоварени направления на страната.


Това са първите нови локомотиви, купени от 1986 г. насам. "В бюджета за следващата година е заложено увеличение с 200 млн. лева за капиталови трансфери и субсидии, от които близо 115 млн. лева са за подвижен състав", коментира през миналия месец министърът на транспорта Росен Желязков.


Всички нови локомотиви ще бъдат кръщавани на български владетели. Засега има такива с имена Аспарух, Тервел и Кардам. Върху всяка една машина ще има поставен QR код. Когато кодът се сканира с мобилен телефон, пътниците ще могат да научат интересни факти от историята, свързани с владетеля.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK