С полезни промени в закон, инициирани от Фандъкова, се прокара и нова поправка "Артекс" (обновена)

Йорданка Фандъкова

© Цветелина Белутова, Капитал

Йорданка ФандъковаНай-сетне се решава проблемът с т.нар. частни улици в много квартали на София, обяви кметът Йорданка Фандъкова пред Столичния общински съвет. С промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), предложени от нея, които бяха приети от Народното събрание вчера, разрешение за строеж вече ще се издава само ако имотът има излаз на общинска улица.


"Така се спира възможността в улиците да остават частни имоти и да се стига до прецеденти като затваряне на улици", посочи тя. Проблемът обхваща предимно новите квартали - "Витоша-ВЕЦ Симеоново", "Кръстова вада", "Манастирски ливади", "Малинова долина" и др. Години наред общината бездействаше за решаването на този проблем, като не отчуждаваше тези части от частни имоти, върху които минава улица. За изкупуването на терените общината би трябвало да плати десетки милиони левове на собствениците на тези терени.


Задължително благоустрояване около новите сгради
В четвъртия си кметски мандат Фандъкова инициира промените в ЗУТ, които са разработени от екипа на главния архитект на София Здравко Здравков. Вторият важен за София нов текст в ЗУТ е изискването при въвеждане в експлоатация на сгради с над 10 м височина да бъдат изпълнени от инвеститора и благоустройствени дейности около нея. Те трябва да бъдат предварително указани по ред и правила, разработени от общинските съвети.


"Тази промяна поставя задача пред Столичния общински съвет да разработи и приеме такива правила, които да гарантират благоустрояването около сгради, особено в новите квартали, за да не газят хората в кал и да замърсяват улиците и въздуха", поясни Фандъкова.


Спира се надстрояването във вилните зони


По нейна инициатива е приета и промяна в ЗУТ, която затваря вратата за възможността в зони с ниско и вилно застрояване да се заобикаля ограничението за максимална височина. Тази практика е характерна за строителството в районите в т.нар. Витошка яка, южно от Околовръстния път.


Борис Милчев: Отново поправка "Артекс" в ЗУТ


С приетите промени в ЗУТ отново се прокара поправка "Артекс", коментира юристът Борис Милчев от "Демократична България".


"В приетите вчера изменения на ЗУТ се мъдри изречението "заповедта за допълване не подновява срока за започване, съответно за завършване на строежа", което би трябвало да означава, че досега заповедите за допълване на разрешенията за строеж по чл. 154, ал. 5 от ЗУТ са подновявали тези срокове. Това е тезата на "Артекс", възприета в невлезлите в сила решения на административния съд, т.е. че срокът за завършване на строежа им е 2028 г. Наличието на две невлезли в сила съдебни решения и на още едно на Върховния административен съд по доста по-различен повод изобщо не означава наличие на трайна съдебна практика. Сега Народното събрание всъщност потвърждава неверните според мен мотиви на съда и дава възможност кулата "Златен век" да се довърши. Вносител е отново Александър Ненков (ГЕРБ) по текстове на арх. Здравков. Излиза, че главният архитект на Столична община е презаверил многократно разрешението за този строеж, въпреки че непрекъснато го отрича. Само дето не е събрал около един милион лева такси". Това коментира в социалната мрежа Милчев.


Сградата "Златен век" по проект е с височина 120 м.

© Цветелина Белутова, Капитал

Сградата "Златен век" по проект е с височина 120 м.


Върховният съд отмени забраната за строеж на "Златен век"


Строежът на небостъргача "Златен век" бе спрян през 2019 г. след граждански протести и разкрития на инициативния комитет "Лозенец", че се строи с изтекло разрешително. Инвеститорът, строителната компания "Артекс", обаче се позова на поправка в ЗУТ, приета от ГЕРБ през 2017 г., с която се удължава срокът на изтекли разрешителни за обекти като "Златен век".


Разрешителното за "Златен век" е до ноември 2017 г., а на 6 август 2018 г. главният архитект на София Здравков одобри съществено изменение в проекта за сградата, искано от инвеститора. Именно тази заповед за допълване тогава даде основания на директора на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) арх. Иван Несторов да заяви, че разрешителното на строежа не е с изтекъл срок.


Факсимиле от заповедта на арх.Здравков от 6 август 2018 г.

Факсимиле от заповедта на арх.Здравков от 6 август 2018 г.


ДНСК наложи забрана за строителството на обекта, но по друга причина. Проверка през април 2020 г. откри несъответствия между построеното и одобрения проект. Тази заповед на ДНСК бе оспорвана в съда и Върховният административен съд я отмени през ноември 2020 г.


Общината:Не е вярно, че има "нова поправка "Артекс"


Няколко часа след публикуването на материала в "Дневник" от Столичната община изпратиха позицията си, в която изразяват несъгласие, че е била прокарана "нова поправка "Артекс".


"Заповеди за изменения в одобрения инвестиционен проект се издават само в срока на правно действие на разрешението за строеж. Ето защо те не могат да променят по никакъв начин този срок на действие. За презаверяване на разрешенията за строеж е предвидена отделна процедура и отделен законов ред. Това е тезата на Столична община и при обсъжданията на казуса по строителството на сграда "Златен век" в район "Лозенец".


Поради възникнали инцидентни тълкувания, в които някои съдийски състави са защитавали противното мнение, направление "Архитектура и градоустройство" предложи с промените в ЗУТ да се запише изричен текст в чл. 154, ал. 5, който да указва какво е значението на действащата в момента разпоредба. Тя не променя досега действащия ред, а го разяснява именно заради инцидентни тълкувания в друга посока. Твърдения на експерт от "Демократична България", че с този текст "се прокара поправка "Артекс"", са груба манипулация, която не отговаря на истината", се заявява в позицията на Столичната община.

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 745 Неутрално
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4380 Неутрално

  Отново семейство ненкови!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3474 Неутрално

  разрешение за строеж вече ще се издава само, ако имотът има излаз на общинска улица."

  "Урегулиран поземлен имот означава такъв вид поземлен имот, за който с подробен устройствен план са определени граници, достъп от улица, път или алея, конкретно предназначение и режим на устройство. Това е легалната дефиниция, посочен в параграф 5 от Допълнителните разпоредби на Закона за устройство на територията („ЗУТ“). С оглед на така дадената дефиниция урегулираният поземлен имот е поземлен имот, за който е извършена определена административна процедура, която му е дала предназначение и режим на устройство."

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4380 Неутрално

  А как ще се реши казуса с "улицата" пред Славеевата къща до Руски паметник скъпа другарко Ф и другарю З ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1613 Неутрално

  ""Бате ****, ффффчера ми дзвони Митю Гецтапото от бибилотекарцико и ми каа: когото моеме ъ урЕдиме ца, ъ го уредиме, оти не це дзнае кфоч' цтаа ън 4 април. Ън БЦП нема ъ мое ъ це радзчита, Корнелия це е бетонирала!"

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 6. 6 Профил на koliok5
  koliok5
  Рейтинг: 308 Неутрално

  гербава работа по банкянски начин - отлагахме, отлагахме, та нашите хора да осерат колкото могат повече, сега забраняваме (да има нещо уж за матриала), ама и пак за нашите хора със златния век ще има вратичка... за всекиго по нещо, а резултата, както винаги, ще е пълно лайно.. без извинение..

 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3549 Неутрално

  Като гледам напоследък гербиджът как го е подкарал безогледно през сужука - ми то си е грабене като за последно, кой к'вото, колкото и както успее да докопа!

 8. 8 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1613 Неутрално

  Един ден ще разберем собствениците, платили на зелено апартаменти в Артекс, на които трябва да бъде "урЕдена раотата". Без препоръката на поне трима полковника или по-старш чин от бившата ДС не можете да купите нищо.

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 9. 9 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1948 Неутрално

  Златен век не го заселиха вече?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  Този фъндък рано или късно ще отговаря за всичките си далавери.
  А новите квартали са гета -кал до гуша и мръсотия.

 11. 11 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  Ей тия Артекс пак ще има апатаменти на промоция

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4380 Неутрално

  До коментар [#8] от "cinik":

  Там повечето са ателиета а не апартаменти, за да нямат паркоместа.
  Герберастки шашарми.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Преди години си мислех, че няма да има по-нагла, проста, некадърна и престъпна власт от комунистическата - през социализма и после до Костов.Но, българинът си избра царя и започнах да се съмнявам, че е възможно и да не съм прав.А когато се появи и Борисов с ГЕРБ, като се пръкна и новият Кошлуков с новото време, разните му там патриоти - все руски подлоги и измекяри - разбрах, че ще става все по-зле, но се надявах, че ЕС ще взема мерки.Ама не би - ЕС дава пари, които отиват при едно хора близки до властта - а за нас - нищо!
  ГЕРБ и Борисов са по-вредни от всички заедно до този момент!Те буквално ни убиват с некадърно и ни гонят от тук.За жалост - виждам как простотията и тъпотията, която те целенасочено налагат, им се отплаща - болшинството българи продължават да гласуват за тях, като вярват на най-изтъркания номер - че не били комунисти и ако не са те, щели да дойдат БСП с ДПС.Е, те са наследници на комунистите и в момента и БСП и ДПС са уж в опозиция, но реално - е до тях на софрата!
  Пак гласувайте за тях и псувайте Костов или който си щете, че децата ви бягат от тук.Те бягат от вас!

 14. 14 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1613 Неутрално

  До коментар [#8] от "cinik":Там повечето са ателиета а не апартаменти, за да нямат паркоместа.Герберастки шашарми.
  —цитат от коментар 12 на КМЕТ В СЯНКА


  Щом е за генерало-сарайския елит, една-две детски площадки могат да бъдат преустроени на паркинг. Все пак, става дума за елита на нацията.

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 15. 15 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  Народното събрание вчера, разрешение за строеж вече ще се издава само ако имотът има излаз на общинска улица.

  "Така се спира възможността в улиците да остават частни имоти и да се стига до прецеденти като затваряне на улици", посочи тя. Проблемът обхваща предимно новите квартали - "Витоша-ВЕЦ Симеоново", "Кръстова вада", "Манастирски ливади", "Малинова долина" и др. Години наред общината бездействаше за решаването на този проблем, като не отчуждаваше тези части от частни имоти, върху които минава улица. За изкупуването на терените общината би трябвало да плати десетки милиони левове на собствениците на тези терени.
  ====================================
  Години наред общината бездействаше и с новия закон ще бездейства още повече ( ако има как повече ).Аз не виждам как е решен проблема , освен че няма да се издават разрешения за строеж , ако по проекто- улицата до твоя имот има неуредени сметки по регулация ! Ще се даде обаче възможност на наши хора и групировки да изкупят на безценица имоти и после да ''оправят'' проблема .

 16. 16 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  Този фъндък рано или късно ще отговаря за всичките си далавери. А новите квартали са гета -кал до гуша и мръсотия.
  —цитат от коментар 10 на hodounski


  Аз се обзалагам , че никога за нищо няма да отговаря !

 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4380 Неутрално

  До коментар [#15] от "stenlyaka":

  +++ Не предлагат и никакво решение на заварените случай.
  Ще се плаща яко с нашите пари.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на Зоро
  Зоро
  Рейтинг: 43 Разстроено

  Колкото и да циврите по форумите, докато хората пазаруват от Артекс, те подхранват корупцията и пълнят хранилките на властта. Спрете да купувате от Артекс и всичко ще се оправи, всичко друго са празни приказки. Аз специално имам предложение: Изгрев и Диянабад да се преименуват на Артекс 1 и Артекс 2.

 19. 19 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5318 Весело

  Всички работят за Артекс

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7638 Неутрално

  Да не би да не са останали гербери за уреждане, че за останалите приемат закон.

 21. 21 Профил на Chicho_Gosho
  Chicho_Gosho
  Рейтинг: 452 Весело

  Александър Ненков май скоро, скоро "случайно" ще се уреди с някой апартамент от Артекс ... А може и за маминка /шефката на КЗК/ да има ... Понеже няма никакъв, ама никакъв конфликт на интереси ти да си шеф на Комисия и да бъдеш назначен от парламента, в който сина ти е депутат .... Не, не, не ... няма конфликт на интереси, няма корупция тук ... няма и това си е ....

  А гербидж-пролетарията вика "Бойко, Осанна", пие пърцуца, хапва шопска салатка, побийва жените си и псуе всички останали, че са маскари, само Барба Ганьос е целия в бяло, а ГЕРБ са дясна партия ... :):):)

 22. 22 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 846 Неутрално

  божке, няма ли тази нагла патица даскилачката да хване един хубав китайски вирус и да ритне камбаната?

 23. 23 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Корупция до гроб. Гарантирано от ГЕРБ.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  а вие кво си мислехте - че републиканецът на республиката, гладния мултак, мама меца и останалите знайни и незнайни гробари ще върнат апартаментите и шсе приберАт на доматито ли

 26. 26 Профил на Reggie
  Reggie
  Рейтинг: 536 Любопитно

  Досега един тупик от 20 метра се даряваше на общината за около три години. По-бързо ли ще е вече

 27. 27 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  Досега един тупик от 20 метра се даряваше на общината за около три години. По-бързо ли ще е вече
  —цитат от коментар 26 на Reggie


  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
  Сега няма да получите РЗ , ако не е дарен .
  т.е същото , но и съседа трябва да е дарил . Сложи ги 6 години .
  Познайте колко ще поскъпнат имотите ?

 28. 28 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  До коментар [#15] от "stenlyaka":

  не е само това.
  въпросът е регулацията да е приложена,
  не само начертана, уредена и влязла в сила.
  трябва да се отчуждят тези чсти в улиците
  принудително ако са над 25 процента
  от имота. има много места, на които си седят така
  имотите в улиците и фандъков много добре
  го знае, ама не ще да дава пара. няма да стане без
  отчуждаване. НЯМА.

 29. 29 Профил на Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Я някой да ми припомни от кога кмет има законодателна инициатива?

  Герб са КОМУНИСТИТЕ на България!
 30. 30 Профил на Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: 18 Неутрално

  До коментар [#28] от "mihail_p":

  И сега има решение, но кметовете не се впрягат особено да го прилагат. Кметът има право със заповед да учреди сервитут за достъп, ако собствениците на имоти не се споразумеят.

  Да разширят това правомощие и да го прецизират. И като почнат да пускат асфалтирани сервитути, вместо общински улици да видиш как ще клекнат тарикатите дето сега заграждат улици. И ще почнат отчуждаванията.

  Герб са КОМУНИСТИТЕ на България!
 31. 31 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  До коментар [#30] от "Ша Шчупат държавата на Пеевски":

  мне. достъпът е едно, а отчуждаването
  за улица друго. това второто се прави
  по предложгение на малката община от голямата,
  като се залага в инвестиционната програма за следващата година.
  и оттук натам е адска мъка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK