Софийският университет "Св. Климент Охридски" отново ще приема с оценки от матурите

Софийският университет "Св. Климент Охридски" отново ще приема с оценки от матурите

© Анелия НиколоваСофийският университет (СУ) "Св. Климент Охридски" за втора поредна година ще приема с оценки от матурите, е решил Академичният съвет на висшето училище на заседание вчера, съобщи университетът на сайта си.


За учебната 2021/2022 година СУ ще признава оценките от държавен зрелостен изпит като конкурсни за кандидатстване в 116 от общо 118 бакалавърски програми.


И тази година кандидатстването в специалност "Право" ще е с оценката от държавния зрелостен изпит по български език и литература и общия успех от дипломата за средно образование. За дипломи, издадени преди въвеждането на държавните зрелостни изпити, за балообразуваща се взема оценката от зрелостния изпит по български език и литература или от зрелостния изпит по общообразователна подготовка, ориентиран към проверка на компетентностите по български език и литература, уточняват от университета.
СУ ще проведе кандидатстудентски изпити по биология и химия за специалностите "Медицина" и "Фармация", по математика І и математика ІІ за специалностите във Факултета по математика и информатика, Физическия факултет и Стопанския факултет, както и по физика за специалностите във Физическия факултет. С оценките от изпитите по биология и химия кандидат-студентите ще могат да кандидатстват и за специалности в Биологическия факултет, Факултета по химия и фармация и Физическия факултет.


Първата изпитна сесия ще се проведе в събота, 24 април 2021 г., а втората - на 23, 29 и 30 май и 5 юни 2021 г. Кандидатстудентските изпити ще се проведат както следва:

Математика ІІ - от 9 часа на 24 април 2021 г.;


Математика І - от 9 часа на 23 май 2021 г.;


Биология - от 9 часа на 29 май 2021 г;


Физика - от 14 часа на 29 май 2021 г.;


Математика II - от 9 часа на 30 май 2021 г.;


Химия - от 9 часа на 5 юни 2021 г.


Приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска сесия ще е само по електронен път и започва в 8.30 часа на 1 април 2021 г. Крайният срок е в 17 часа на 19 април 2021 г. за първата кандидатстудентска сесия и в 17 часа на 17 май 2021 г. за втората кандидатстудентска сесия. Таксата за явяване на изпит е 30 лв.


През учебната 2021/2022 година Софийският университет ще има една нова бакалавърска програма - "Геология и проучване на природните ресурси" в Геолого-географския факултет, съобщават от висшето учебно заведение.


Кандидат-студентите ще имат възможност да се регистрират за класиране в срок от 8.30 ч. на 14 юни до 17 ч. на 30 юни 2021 г. Процедурата по регистриране за класиране и подаване на документи за класиране е електронизирана и се извършва на адрес: https://online.uni-sofia.bg с линк от главната страница на университета - http://www.uni-sofia.bg.


На 6 юли 2021 г. ще бъде обявен първият етап на класирането на кандидат-студентите. Вторият и третият етап ще бъдат оповестени съответно на 13 юли и 20 юли 2021 г.


С правилника и графика за провеждане на двете кандидатстудентски сесии можете да се запознаете тук и тук, с балообразуването за специалностите в СУ - тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK