Кунчев притеснен повече от южноафриканския вариант на COVID-19, отколкото от британския

Кунчев притеснен повече от южноафриканския вариант на COVID-19, отколкото от британския

© ДневникВ България в момента 10 души заразяват 6-7 други, във Великобритания се заразяват 27, каза Кунчев. В България са открити 8 заразени с британския вариант, което е установено чрез насочено изследване на 50 души, които са се върнали от Великобритания. Британският вариант е по-заразен от обикновения коронавирус, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев пред "Нова телевизия".


Той изрази притеснения повече от южноафриканския вариант на коронавируса, отколкото от британския. "Той е по-неприятен, защото предизвиква по-тежко заболяване, има по-голяма смъртност и намалява средната възраст", заяви Кунчев и добави, че в България ще се проведе изследване, което да провери за наличието на варианта. Новите варианти на ваксините ще обхванат и тези мутации, увери Кунчев.


"Концентрацията на британския вариант в горните дихателни пътища е между 10 и 100 пъти по-голяма. За това се отказваме от шалове, яки, шлемове, тъй като те няма как да спрат заразяването с вируса. Това, което със сигурност знаем, е, че се предава много по-лесно от обикновения. Но протича без особени симптоми, за разлика от южноафриканския", заяви Кунчев.


Училищата не са огнища на зараза
Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев заяви, че по досегашните наблюдения не се е потвърдило, че училищата са огнища на коронавирус. "С пускането на учениците до 4 клас и децата в детските градини нищо не се случи. Затова решихме да дадем тази възможност само за три класа от тази група да присъстват за две седмици", обясни той и добави, че в училищата е създаден много добър ред и като носене на маски, и като режим на движение.


Според Кунчев няма как да се докаже, че човек се е заразил в ресторант, тъй като в него се пребивава кратко време, а преди това е посещавал и други места. Научни проучвания обаче доказват риска от посещението на заведения, особено на нощните клубове. Кунчев заяви, че тези заведения, които възнамеряват да отворят на 1 февруари, че ще бъдат глобявани. "Разбирам положението, в което се намират. Започна изплащането от Министерството на труда. Тези, които работят там, наистина трябва да получат някаква помощ, но това не трябва да е за сметка на човешкото здраве. Искаме и от тях някакво разбиране, след училищата идва техният ред", каза той.


Достатъчно поръчани ваксини


България е поръчала 12 млн. ваксини. "Ако някой може да ме убеди, че ще се имунизират 6 млн. души, аз ще съм най-щастливият човек, но за съжаление няма да стане така", заяви Кунчев и добави, че с новите две доставки ще станат 18 млн., но е добре да са повече, първо, за да има избор, и второ, във всеки момент някоя партида може да бъде спряна. Според здравния инспектор броят на поръчаните за България ваксини е достатъчен. Той отбеляза също, че около 1-2% от хората не реагират на ваксини и не образуват антитела.


Според оценка на Европейския център за контрол на заболяванията за нормалния начин на живот в обществото маските FFP2 нямат допълнителна стойност и не предпазват повече, затова няма да станат задължителни в България, каза Кунчев. Към тези маски преминаха редица европейски държави.


Гласуване под карантина


Гласуването под карантина не се организира от здравните органи - нито от Министерството на здравеопазването, нито от районните здравни инспекции. "Нашата работа, и ние я свършихме вчера, беше документ от 13 страници, който описва изискванията на всеки етап от гласуването. Вчера го предоставих на министъра, днес ще запознаем и избирателната комисия с него. Там ние казваме какво трябва да се спазва", обясни Кунчев. По думите му няма разлика дали човек ще престои с десетина души в секцията за гласуване или в магазин, в градския транспорт или другаде. Няма риск по време на изборите, подчерта Кунчев.


Единствените от 130-те хил. души, ангажирани в изборния процес, които е добре да бъдат имунизирани, са участниците в подвижните изборни секции, които ще контактуват с хора, поставени в изолация и в карантина, каза Кунчев. За останалите няма разлика в риска от ежедневния им живот, добави той и увери, че към времето на изборите ще има достатъчно ваксини, дори ако всички в секционните изборни комисии поискат да бъдат имунизирани.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK