В ОИСР "няма консенсус" за членството на България

Генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Анхел Гурия

© Associated Press

Генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Анхел ГурияВ Организацията за икономическо сътрудничество и развитие няма консенсус за молбата, подадена от България за членство, но в следващите седмици ще има нов опит за промяна на ситуацията.


Това каза генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия по време на представянето на новата икономическа прогноза за България.


Идеята на проучването е да разгледа предизвикателствата пред икономиката на България и нужните стъпки за устойчиво развитие, но и възможните начини да бъдат намалени регионалните неравенства и да бъдат извършени структурни реформи.
"Работим по молбата" на България тя да се присъедини към ОИСР, но все още "няма консенсус" по въпроса, каза Гурия. "Ще опитаме отново в следващите седмици. Поздравявам България за продължителния ѝ, задълбочаващ се ангажимент към ОИСР... България трябва да продължи с реформите. В тези особено трудни времена остава от изключителна важност да се продължи в тази насока."


Крайното решение по въпроса е на държавите - членки в блока (страни с високи доходи).


В събитието участват председателят на ОИСР Анхел Гурия, премиерът Бойко Борисов, зам.-министърът на финансите Маринела Петрова и икономисти от екипа на организацията.


Постиженията на България през последните две десетилетия са похвални - ръст над 3% години наред, ниска безработица и здрава макроикономическа политика с валутен борд и стабилен фискален подход. Икономиката се облагодетелстваше и от еврочленството и глобалните вериги за добавена стойност. И страната обаче бе тежко засегната от COVID-19, каза Гурия. Фискалната система помогна за отговора на кризата и укрепването на конкурентоспособността.


Пред страната обаче има предизвикателства - твърде високи регулаторни бариери, реформа на процедурите за несъстоятелност, борба с корупцията и борба с корупцията, продължи председателят на ОИСР в предварително записаното си обръщение. Все по-важно става да се подобряват уменията на гражданите - от начално и професионално образование до стъпки за подобряване на квалификациите. Необходимо е да се укрепят връзките с изоставащите райони, особено в Северозападна България, и да се направят "още инвестиции в инфраструктурата и достъпа до публични услуги, особено в здравеопазването, в бързо застаряващо общество".


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK