Изменя се ваксинационният план заради изборите

Изменя се ваксинационният план заради изборите

© Министерския съветВаксинационният план ще бъде изменен и в третата му фаза ще бъдат включени всички желаещи участници в изборния процес - членовете на секционните избирателни комисии, на мобилните избирателни комисии, членовете на районните и на централната избирателни комисии. Това обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на работно съвещание при премиера Бойко Борисов, съобщи пресслужбата на Министерския съвет. Измененията ще бъдат внесени на следващото правителствено заседание.


Членовете на секционните избирателни комисии, които ще бъдат изпратени за изборите в чужбина, също ще бъдат ваксинирани. Ангелов потвърди, че протоколът по указанията за провеждането на изборите е готов и продължава неговото експертно обсъждане.


"Амбицията ни е цялата изборна администрация, тези, които желаят, да имат възможност да се ваксинират, става дума за над 80 хил. души", каза вицепремиерът Томислав Дончев. Той добави, че правителството в сътрудничество с ЦИК търси "допълнителни възможности изборният процес в България да бъде още по-прозрачен". "Но търсим възможност в рамките на действащото законодателство да осигурим допълнителна прозрачност на изборния процес.
Допълнително всеки, който проявява желание - от международна организация до неправителствените организации в България, има право да участва като наблюдател в изборния процес. Колкото повече наблюдатели, толкова по-добре", заяви Дончев.
Премиерът Борисов пък заръча да бъдат ваксинирани и всички наблюдатели, които желаят.


Вицепремиерът Екатерина Захариева докладва, че до момента Министерството на външните работи е получило съгласие от 33 държави за разкриване на избирателни секции, като част от тях са с голяма концентрация на българска общност. "Вече сме подали искане за откриване на избирателните секции с точната дата на вота във всички държави, в които имаме посолства или акредитирани посланици", каза тя и добави, че се полагат усилия да не бъдат разкрити по-малко секции в сравнение с предходните избори. Предвидено е финансиране и за предпазни средства на членовете на секционните избирателни секции в чужбина.


Изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов докладва, че България ще разполага с 18 милиона дози ваксини по всички договори, които Европейската комисия сключва с компаниите производители. "До юни включително, при положение че пет от компаниите получат разрешение за употреба, това ще даде възможност на България да ваксинира до 2.5 милиона души от населението", поясни Кирилов. Днес се очаква и становището на Европейската комисия за употребата на третата ваксина - тази на Оксфорд.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK