Бариери пред конкуренцията, застаряване и нужда от дълбоки реформи - какво видя ОИСР в България

Бойко Борисов

© Велко Ангелов

Бойко БорисовВ България е забележителна конвергенцията със страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в последните години и напредъкът ѝ е "впечатляващ" до момента на коронавирусната пандемия. Същевременно страната има много предизвикателства - от нужда от подобряване на съдебната система, подобряване на системата за обществени поръчки и борба с корупцията до нуждата от здравна реформа и мерки за обезлюдяване на регионите.


Това са изводите от представения днес доклад на ОИСР на събитие с участието на премиера Бойко Борисов.


Представените от Алваро Перейра от департамента за икономически изследвания в ОИСР изводи за България сочат и че пандемията е засегнала особено тежко младежите и хората с ниски умения, като в групата на възраст 15 - 24 години има 8 пункта спад в заетостта.
Отвъд кризата се наблюдават редица системни проблеми. Спадът на публичните инвестиции е по-голям, отколкото в ОИСР, но заедно с това има надежда, че европейският фонд Next Generation EU ще подобри ситуацията.


Бариери пред конкуренцията, застаряване и нужда от дълбоки реформи - какво видя ОИСР в България


Силен е натискът на застаряването на населението върху публичните финанси. ОИСР очертава два сценария - "очакваме публичният дълг да тръгне към 40% и на да намалее" според оптимистичния, но "знаем, че България е сред най-бързо застаряващите" и ако това се вземе предвид, са нужни ускоряване на пенсионните реформи и реформата в социалните разходи. "Ако не внимавате", дългът ще се изстреля до 70% до 2048 г. ("червеният сценарий" на картата).


Бариери пред конкуренцията, застаряване и нужда от дълбоки реформи - какво видя ОИСР в България


Бариерите пред конкуренцията са високи, трудности създават множество регулации и големият относителен дял на поръчки, възложени без търг. България е сред държавите с най-тежки регулации след Колумбия, Турция и Гърция. "В основни линии трябва да премахнете бюрокрацията от миналото, за да увеличите инвестициите", продължи Перейра. Обществените поръчки все още често стават без търгове, много повече, отколкото например в Румъния, Словения, Чехия, Италия, Унгария или Латвия (според зам.-министър Петрова електронната система за обществени поръчки ще подобри ситуацията).


Нужни са реформи в образованието и за това свидетелстват ниските резултати от тестовете PISA. Сравнение в презентацията на Перейра показва, че през 2018 г. българските ученици са с най-слабите резултати в четенето и науката в сравнение с Румъния, Словакия, Латвия, Полша и Естония, а в математиката - с най-слабите след румънските.


Бариери пред конкуренцията, застаряване и нужда от дълбоки реформи - какво видя ОИСР в България


В списък с държави, повечето от които (без Румъния) са в ОИСР, преди България с по високо усещане за корупция са само Турция, Колумбия и Мексико (но Унгария, Румъния и Гърция са с по-ниски стойности).


Бариери пред конкуренцията, застаряване и нужда от дълбоки реформи - какво видя ОИСР в България


Какво да се направи


Сред препоръките се открояват:


- при нужда има "фискално пространство", за да продължат стимулите на икономиката и да се увеличи ликвидността, достъпна за семейства и за фирми, в условията на коронавирусната криза; да се помисли за нови програми за заетост и помощи за най-уязвимите групи;


- плановете за възстановяване от коронавируса трябва да са насочени към модернизация на икономиката и ускоряване на отказа от изкопаемите горива;


- подобряване на достъпа до обучения и квалификации;


- трябва да се насърчи конкуренцията, да се намали бюрокрацията, да се подобри управлението на държавните предприятия;


- да се обърне внимание на обезлюдяващи се, застаряващи и лишени от добра инфраструктура региони; да се намалят регулаторните бариери за сътрудничество между общините (регионите без голям град са особено застрашени от обезлюдяване);


Бариери пред конкуренцията, застаряване и нужда от дълбоки реформи - какво видя ОИСР в България

© Скрийншот Zoom.us


- укрепване на управлението (включително с регулации на лобизма, подобряване на независимостта на съдебната система и др.);


- реформа в критериите и размерите на социалните помощи;


- увеличаване на ефективността на разходите за здравеопазване, за да се помогне на най-уязвимите групи;


- стъпки за подобряване на интеграцията на ромите с участието на всички въвлечени в процеса страни.


Добрите новини


Като положителни тенденции в България, говорещи за конвергенцията ѝ с ОИСР, докладът оценява:


- България се доближава до 50% от доходите на глава от населението в държавите от ОИСР. Сравнението с държавите от ОИСР в Източна Европа (а това означава Полша, Словакия, Словения, Унгария, балтийските страни и Чехия) е 72%.


- България би била на второ място след Естония по най-нисък публичен дълг в ОИСР, ако бе част от нея - "това означава, че имахте ресурси, за да помогнете да семейства и бизнеси, когато започна пандемията", каза Перейра. В доклада се отбелязва, че пандемията е спряла "впечатляващ напредък" и възстановяването ще е постепенно, с по над 3% в следващите две години (при срив от 4.1 на сто за 2020-а).


- Средният ръст от 3% преди коронавирусната криза, засегнат заради пандемията, се очаква да се възстанови в близките години.


Бариери пред конкуренцията, застаряване и нужда от дълбоки реформи - какво видя ОИСР в България


- Исторически ниски нива на безработицата преди пандемията - ситуация, в която заплатите и стандартите растат, което "не е често срещано в последните години в ОИСР".


- Люксембург е единствена (сред ОИСР) с по-голямо от България значение на сектора на информационните технологии.

Ключови думи към статията:

Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4244 Неутрално

  ГЕРБ са царете на НЕреформите и снишаването.
  Видим немокаетлък.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 680 Весело

  Графиката за дела на обществени поръчки без процедури за търг казва всичко.

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7497 Весело

  Срещу застаряване няма нужда от дълбоки реформи, а от дълбока и продължителна ''оран'' :)

  [email protected]
 4. 4 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  Чудно как при приема в ERM II не видяха нищо от това, а баш тук?

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4244 Неутрално

  Вероятно знаят и как герб подпомогнаха колекторска фирма с 75 000 000 лева и как купиха едни акции от една банка на НЕпазарни цени.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4148 Неутрално

  Най-тъжното е , че България се обезлюдява и застарява!Няма как нацията да върви напред и нагоре при тези условия!Като се прибави и високите нива на корупция , раздутата държавна администрация и липсата на сериозни чужди инвестиции /като в другите страни от ЦИЕ/перспективата остава лоша!Траен спад на населението , липсата на реформи - гарантирано от ГЕРБ!

 7. 7 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Резултатите от тестовете ПИЗА ще стават все по-ниски,защото все повече нараства процентът цигани сред учениците. Не случайно България и Румъния са на последните места в ЕС по този показател.

 8. 8 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  Говорейки за оран, се има предвид човъркане в калта, което е... непродуктивно. Трябва завръщане към патриархалните традиции.

 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3273 Неутрално

  И трите, изброени в заглавието, са зависещи от чисто политически проблеми!

  Конкуренцията - няма нужда от обясняване.
  Нужда от дълбоки реформи - също.
  Застаряване - също е въпрос на политически решения - здравеопазване, подоходно облагане, майчински, жилища, образование, общо казано - житейска перспектива ...

  ОПГ-то на Баце с авере управлява територията и коландри мат'ряла вече 10 години.
  Цяло поколение израстна под Неговата сянка ...

 10. 10 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 947 Неутрално

  И да влезеш в ОИСР, това нищо не ти гарантира. Важното е да вървим в правилната посока. Тук гледам разни многознайковци ни обясняват по измислени графики каква била корупцията, каква ни била съдебната система, пък и към образованието ни имали изисквания. Айде нема нужда.

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4244 Неутрално

  До коментар [#8] от "ivanpopov":

  Трябва националноотговорно правителство а не корумпета и схемаджии. ТРЯБВАТ РЕФОРМИ!
  ИСТИНСКИ!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4148 Любопитно

  До коментар [#4] от "ivanpopov":

  Не ги "виждат нещата" от Франкфурт , защото там гонят други цели!Те са ясни и прости - повече страни използващи общата валута води до все по - голяма тежест на еврото спрямо другите световни валути!Започна се с 12 държави, а сега са 19 държави!Започна се от нива около паритет между еврото и долара и около 50% по-скъп паунд , а сега след 20 години долара е трайно по-евтин от еврото , а паунда е само с 10% по-скъп от еврото!За сметка на това вече около 1/3 от световните парични потоци са в евро!

 13. 13 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Важно е да се отбележи, че въпреки че конвергенцията на България с всички страни на ОИСР се подобрява, при сравнението само със страните от Източна Европа, се наблюдава изоставане от 2009 г. насам.

 14. 14 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  ГЕРБ са царете на НЕреформите и снишаването.Видим немокаетлък.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Стабилно. На дъното.

 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  България е икономика на преразпределението през бюджета, на държавните бензиностанции, държавната лотария
  и държавните пътностроителни фирми от един офис, наемащи частни подизпълнители, за да източват хазната без търг и конкурс.

  Социализъм плюс одържавен бандитизъм.

  Ако сега кандидатствахме за ЕС, директно щяха да ни отрежат.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 18. 18 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 947 Любопитно

  До коментар [#15] от "Norman Granz":

  Сериозно???
  Ако гласуването беше тук в този форум, сигурно да.
  Ама не е...

 19. 19 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Графиката за дела на обществени поръчки без процедури за търг казва всичко.
  —цитат от коментар 2 на danubian.whale


  Показателна е и графиката за публичните инвестиции!
  Когато управляват БСП (Станишев и Орешарски) има ръст на публичните инвестиции. При Герб (Тиквений) спад на инвестициите, защото се краде.

  До коментар [#2] от "danubian.whale":

 20. 20 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  Те само заради физиономията на ББ са ни откаали

 21. 21 Профил на pantyshot
  pantyshot
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Държава с милиция и калинки, които работят и като тролове, не се прави. Терминална фаза на рак.

 22. 22 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  След натиск от ОИСР - най-накрая и ние ще решим проблема с колекторските фирми и вечните длъжници.

 23. 23 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  До коментар [#14] от "PisnaMi":

  "Стабилно. На дъното."

  Вече твърдо по всички показатели.

  Ние сме двойкаджията на Европейския съюз, оставачът, вечно бягащият от час.

  Вчера и RLA Джесика Ким ни го каза в очите: НЯМА ПОЛИТИЧЕСКА ВОЛЯ ЗА ИЗКОРЕНЯВАНЕ НА КОРУПЦИЯТА.

  Защото корупцията е ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА.

  Корупцията се подхранва от чекмеджетата, от джуджетата, от прокуратурата, която гони разни биберони и се занимава с глупости, вместо да разследва кой е проникнал в спалнята на премиера и е имал достъп до телефонните му разговори и до личното му оръжие - безпрезедентен пробив в националната сигурност.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 24. 24 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5107 Неутрално

  "...какво видя ОИСР в България"

  Обратното на това, което ни говори другаря Борисов по медиите

 25. 25 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 1694 Весело

  "...какво видя ОИСР в България"Обратното на това, което ни говори другаря Борисов по медиите
  —цитат от коментар 24 на pet_fire


  А той ,както знаем е осъден за лъжа

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 26. 26 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5584 Весело

  До коментар [#3] от "karabastun":

  Колкото и да ореш, ако не хвърляш и семе, няма да има никаква реколта...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 27. 27 Профил на aefan
  aefan
  Рейтинг: 19 Неутрално

  ЕЕЕЕЙ
  ТОВА СА
  ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7290 Неутрално

  Не можа да ги излъже Боко, както лъже нас. Не знам, с какъв акъл сме поискали да влезем в тази организация. Тя не е за дребни тарикати, като нас.

 29. 29 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 766 Неутрално

  ЕЕЕЕЙ ТОВА САВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ
  —цитат от коментар 27 на aefan


  И тук по всичко сме първи Отзад напред.

  На 04.04. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 30. 30 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Най-тъжното е , че България се обезлюдява и застарява!Няма как нацията да върви напред и нагоре при тези условия!Като се прибави и високите нива на корупция , раздутата държавна администрация и липсата на сериозни чужди инвестиции /като в другите страни от ЦИЕ/перспективата остава лоша!Траен спад на населението , липсата на реформи - гарантирано от ГЕРБ!
  —цитат от коментар 6 на bat_plamen


  Всичко това е факт. Единственото ни спасение е инвестиции в технологии - в държавната администрация, в образованието, в здравеопазването, във вътрените работи. За съжаление за политическата върхушка днес най-голямото постижение е локомотивът да може да завива, а най-добрият източник на електроенергия е кюмюрът, не ни трябват облачни услуги, след като така няма да може да се вдигат заплатите на лелките в администацията, нит пък онлайн обществени поръчки, защото така чекмеджетата ще останат празни.

  При всичката корупция, крадене и източване на държавни средства, бъдещето изглежда откраднато.

 31. 31 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3273 Неутрално

  До коментар [#14] от "PisnaMi":Корупцията се подхранва от чекмеджетата, от джуджетата, от прокуратурата, която гони разни биберони и се занимава с глупости, вместо да разследва кой е проникнал в спалнята на премиера и е имал достъп до телефонните му разговори и до личното му оръжие - безпрезедентен пробив в националната сигурност.
  —цитат от коментар 23 на Norman Granz


  ... кой е проникнал в спалнята на премиера и е имал достъп до телефонните му разговори и до личното му оръжие - безпрезедентен пробив в националната сигурност...
  ... и до личното му оръжие - безпрезедентен пробив в националната сигурност...


  Не, че нещо, ама след като сме стигнали до това премиерът ни да спи с пищоф до главата като обикновен айдук или някой превратаджия - за каква нация и каква сигурност си говорим?
  Що за глупости?

 32. 32 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 416 Весело

  Да, но как да промениш нещата с тази доста голяма група хора, които все още си мислят, че комунизма е и е било хубаво нещо, щото не ни е ударил както бе ударил другите страни, които са гладували и се е налагало да минат на канибализъм и да ядат децата си ? :)))

 33. 33 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 416 Весело

  До коментар [#32] от "Ramon Asvalda":

  Ала Китай, Украйна и тнн ако ви мързи да четете история :)))

 34. 34 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 813 Неутрално

  В БГ, управляващите преливат от пусто в празно, местят едни пари. Ако ги няма европейските фондове ще грохне всичко. От години не се правят реформи в образованието, а именно там е заровено кучето. Ако не инвестираш в бъдещето, получаваш на всеки четири години по един милиционер на власт, който да се тупа в гърдите, че е асфалтирал 5 км., нещо с което никой в развита държава не се хвали. И това с пари на европейския данъкоплатец.
  Нека видния пожарникар, да излезе и на всеослушание да каже, колко от БВП се дължи на еврофондовете и колко благодарение на възможностите на т.нар. българска икономика.
  Баце е представител на соца в най лошия му вариант - хем е прост, хем е крадлив. И това ще се възпроизвежда още години наред. В крайна сметка масата от българите гласуват за мицифаите и комунистите, колкото и мицифаите да викат, че не са комунисти. Ти го плюеш, то вика дъжд вали..

 35. 35 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  До коментар [#31] от "xm...":

  "... след като сме стигнали до това премиерът ни да спи с пищоф до главата като обикновен айдук..."

  Някой в една съседна тема спомена Пабло Ескобар - е, той е спял така.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 36. 36 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3273 Весело

  "...какво видя ОИСР в България"Обратното на това, което ни говори другаря Борисов по медиите
  —цитат от коментар 24 на pet_fire


  Ми да, обратното.
  Бе ... просто видя ... ОСИР !

 37. 37 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3284 Неутрално


  Какво да се направи

  Като начало да бъде разкаран онзи горе на снимката.

 38. 38 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Срещу застаряване няма нужда от дълбоки реформи, а от дълбока и продължителна ''оран'' :)
  —цитат от коментар 3 на karabastun


  Ами те си се орат,но в други отвърстия. А там семето умира на момента.

 39. 39 Профил на buzanka
  buzanka
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Да, но как да промениш нещата с тази доста голяма група хора, които все още си мислят, че комунизма е и е било хубаво нещо, щото не ни е ударил както бе ударил другите страни, които са гладували и се е налагало да минат на канибализъм и да ядат децата си ? :)))
  —цитат от коментар 32 на Ramon Asvalda


  За съжаление, все още има хора, които си спомнят с носталгия за комунизма. Аз този тип мислене хич не го разбирам, но е факт, че доста хора смятат така. Но, според мен, те въздишат не по комунизма, а по загубената си младост.

  Обичам да слушам само себе си
 40. 40 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  Бойко дали ще изкара още година с реформаторството по герберски? затваря частния сектор, и взема заеми за да издържа администрацията. Докога ли?

 41. 41 Профил на Strymski
  Strymski
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Резултатите от тестовете ПИЗА ще стават все по-ниски,защото все повече нараства процентът цигани сред учениците. Не случайно България и Румъния са на последните места в ЕС по този показател.
  —цитат от коментар 7 на Мусаши

  А задава ли си някой въпрос защо е така?
  Отговорът е много прост: докато продължава сегрегацията на ромското население и се толерира етническата омраза , ще е така.
  Никой в последните 30 години не пожела да види нарастващите с главоломна скорост неграмотност,престъпност,мизерия ,въобще тоталната деградация в този етнос , защото всички бяха твърде заети да “ правят промени” и да “приватизират” наследството на социалистическа България. Лично аз никога няма да приема каквито и да било упреци към тези хора , защото държавата не съумява даже и сега , да направи необходимото за да може да се използват качествата на ромите , защото така или иначе те съществуват тук, родени са тук и имат пълното право да дадат своя принос ,като пълноправни граждани.
  Ако децата не бяха оставени на произвола на съдбата и получаваха необходимото внимание още от ранна възраст с възможност да получат качествено образование вместо да бъдат псувани и гонени , сега нямаше да има тумби от нагли и крадливи циганета.
  За мен това е ресурс ,който не се използва правилно и вместо да допринесе нещо добро , се превръща във воденичен камък за обществото.
  Децата са като празен лист хартия на който остава това, което се напише.

 42. 42 Профил на Strymski
  Strymski
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Резултатите от тестовете ПИЗА ще стават все по-ниски,защото все повече нараства процентът цигани сред учениците. Не случайно България и Румъния са на последните места в ЕС по този показател.
  —цитат от коментар 7 на Мусаши

  А задава ли си някой въпрос защо е така?
  Отговорът е много прост: докато продължава сегрегацията на ромското население и се толерира етническата омраза , ще е така.
  Никой в последните 30 години не пожела да види нарастващите с главоломна скорост неграмотност,престъпност,мизерия ,въобще тоталната деградация в този етнос , защото всички бяха твърде заети да “ правят промени” и да “приватизират” наследството на социалистическа България. Лично аз никога няма да приема каквито и да било упреци към тези хора , защото държавата не съумява даже и сега , да направи необходимото за да може да се използват качествата на ромите , защото така или иначе те съществуват тук, родени са тук и имат пълното право да дадат своя принос ,като пълноправни граждани.
  Ако децата не бяха оставени на произвола на съдбата и получаваха необходимото внимание още от ранна възраст с възможност да получат качествено образование вместо да бъдат псувани и гонени , сега нямаше да има тумби от нагли и крадливи циганета.
  За мен това е ресурс ,който не се използва правилно и вместо да допринесе нещо добро , се превръща във воденичен камък за обществото.
  Децата са като празен лист хартия на който остава това, което се напише.

 43. 43 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Баце е представител на соца в най лошия му вариант - хем е прост, хем е крадлив.
  —цитат от коментар 34 на SSS


  Затова Иван Костов и депутатите от ДСБ си го харесват и го избраха за министърпредседател. Герберските избиратели избраха Тиквата само за народен представител.
  А БСП никога не са гласували за Борисов!

  До коментар [#34] от "SSS":

 44. 44 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3273 Неутрално

  Резултатите от тестовете ПИЗА ще стават все по-ниски,защото все повече нараства процентът цигани сред учениците. Не случайно България и Румъния са на последните места в ЕС по този показател.
  —цитат от коментар 7 на Мусаши


  Това е донякъде вярно заради качеството и обхвата на образование сред циганчетата, но не е вярно като генерален извод.

  ПИЗА е статистически претеглен и обективен инструмент, така че "теглото" на обхванатите циганчета и циганизирани класове и училища не превишава реалното им съотношение и дял. А то е далеч по-малко от прословутите, стряскащи и стигащи до 30%-40% неграмотници, от които реално повече от половината са "чистокръвни" българчета и в ужким "нормални", та даже в провинцията водещи се и за "добри" училища и региони.

 45. 45 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  Графиката за дела на обществени поръчки без процедури за търг казва всичко.
  —цитат от коментар 2 на danubian.whale


  Напълно! Другите графики са излишни
  Ама и тия какви са от ОИСР-Не виждат ли магистралите за милиарди? Не виждат ли огромния напредък с енергийните проекти (чужди)? Това АЕЦ, това руски , пардон, балкански пАток? какви хора бе!

 46. 46 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2230 Весело

  До коментар [#3] от "karabastun":

  Ще ореш ти, бабите дето са останали ще ореш ...

 47. 47 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  [quote#41:"Strymski"][/quote]

  Ала бала.Каква сегрегация-никой не пречи на циганите да учат,където поискат.Те самите избират този начин на живот.И между другото вече има много богати цигани, които от работа в чужбина или търговия правят много пари.Ама децата им са същите неграмотници като тях.

 48. 48 Профил на Strymski
  Strymski
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Всички изброени в статията проблеми са в резултат на бандитско и откровено некадърно, корумпирано управление през изминалите години , като най-благодатното време за бандитите бяха 90-те и последните 10 години.

  А тези престъпници на чело на държавата не са дошли от Марс , а са си продукт на държавата , тоест , хората са ги избирали и обличали с власт! Хората ги търпят защото толкова им е акъла и куража.
  Това не бива да се забравя и замита под килима. И никой няма право да упреква друг за собственото си безсилие да направи живота си добър и смислен.

 49. 49 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2476 Любопитно

  Срещу застаряване няма нужда от дълбоки реформи, а от дълбока и продължителна ''оран'' :)
  —цитат от коментар 3 на karabastun


  Най-големият демографски разцвет на българският народ е бил по време на .... управлението на "Нашият баща Султана" 😉
  Трябва да се проучи социалната политика по негово време -> какви помощи за деца е раздавал, колко майчинство платено е имало, болнични, какви са били пенсионните фондове и т.н. И да се вземат и приложат отново най-добрите практики от онези времена - па белким стане чудо 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 50. 50 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7497 Весело

  До коментар [#46] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Май съм забравил да спомена, че освен да се оре, трябва и да се сеее :)

  [email protected]
 51. 51 Профил на Strymski
  Strymski
  Рейтинг: 888 Неутрално

  [quote#41:"Strymski"]
  —цитат от коментар 47 на Мусаши
  Ала бала.Каква сегрегация-никой не пречи на циганите да учат,където поискат.Те самите избират този начин на живот.И между другото вече има много богати цигани, които от работа в чужбина или търговия правят много пари.Ама децата им са същите неграмотници като тях.[/quote]

  Сам си противоречите.
  Не може човек неграмотен да стане богат , ако случайно успее ,то първата му работа е да се погрижи за децата.
  И не , циганите не са избрали този начин на живот , това е борба за оцеляване...
  Съжалявам да го кажа , но точно хора като вас , с това мислене и робуване на стереотипи са отговорни за много проблеми.

  Познавам трима роми от ученическите ми години с които бяхме заедно в един клас. И тримата са добре образовани , владеят по минимум два чужди езика и тримата се реализираха чудесно — единият в САЩ , другите са тук.
  Успяха защото родителите им имаха работа и възможност , с помощта на държавата, да ги издържат като ученици и студенти и като прибавим и естествения хъс за успех , нещата се случиха. Но тъжното е , че досега още не казват открито , че са от ромският етнос. Тъй като са светли никой не подозира за това , но е тъжно , много тъжно когато са принудени от обстоятелства независещи от тях да крият за етноса си... 52. 52 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  Заглавието е манипулативно, а тези от ОИСР са смешници, кукли на конци на опозицията и президента!
  Няма начин България да не цъфти под управлението Му.

 53. 53 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  [quote#51:"Strymski"][/quote]

  Така де-аз съм проблемът,че циганите не искат да се образоват.Само дето аз като дете съм учил заедно с цигани, в казармата съм бил заедно с цигани и професионално съм имал досег с доста цигани..Така че доста добре им познавам манталитетът. Майка ми пък над 40 години е преподавала и на цигани, и на българи.И има същото мнение-циганите не желаят да се образоват.
  И полуграмотни цигани карат коли за по 50 хиляди лева. Работят по строежите в Англия и Германия, а такъв труд е добре заплатен,живеят като скокове,но спестяват много пари,защото живеят групово. Един циганин ,който работи в Германия ми каза, че бил там заедно със синовете си,жена си,двете снахи и четиримата му внуци.И на месец изкарвали по 8000 евро,от които спестявали по 6000 евро.Само за две години спестили над 250 хиляди лева.
  За какво им е образование?

 54. 54 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3284 Неутрално

  До коментар [#43] от "bib45647808":

  Вярно е. Това е най-голямата грешка на Костов - уплаши се, че ще кажат "Костов гласува с комунистите" и подкрепи Борисов в 2009 г. Същата грешка направи и Радан Кънев през 2014 г. защото мислеше, че с Борисов може и да се направят някакви реформи.

  Илюзиите са разпръснати, поуките са извадени - повече никакво заиграване с ГЕРБ.

  А дали ще се гласува с БСП? Ако е за отстраняването на Борисов и ГЕРБ от властта - задължително. За всичко друго - зависи за какво. Без повече мантри и предрасъдъци.

 55. 55 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2868 Неутрално

  Корупция и циганизация.
  Веднъж като се тръгне по това нанадолнище връщане няма.

 56. 56 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Откакто царува Боко държавният дълг е нараснал двойно. Това като % от БВП. По абсолютна стойност може и до 3 пъти да е. Къде ли са изхарчени парите след като стандарта не се е подобрил?

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Конкуренцията това е нещо хубаво, ама по-добро е да нямаш конкуренция, да си монопол! Или да си направиш с конкурента картелен сговор. И да доиш, да доиш потребителя!

 59. 59 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 871 Неутрално

  До коментар [#15] от "Norman Granz":Сериозно???Ако гласуването беше тук в този форум, сигурно да.Ама не е...
  —цитат от коментар 18 на НеКой


  Прав си. За Боко гласуват социлни групи, които не са в този форум.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 61 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Най-тъжното е , че България се обезлюдява и застарява!Няма как нацията да върви напред и нагоре при тези условия!Като се прибави и високите нива на корупция , раздутата държавна администрация и липсата на сериозни чужди инвестиции /като в другите страни от ЦИЕ/перспективата остава лоша!Траен спад на населението , липсата на реформи - гарантирано от ГЕРБ!
  —цитат от коментар 6 на bat_plamen


  Я недей плака! Обезлюдяването не е току-така, тия дето излипсват са тия дето не се вписват в пазара, щото са от старите комуняки! Колко по-намалеят - толко по ще цъфнем и ще вържем! В мое село например до 9-ти септември имало църква и кръчма. После комуняките ги опразнили, и направили училище, клуб, медицински пункт и библиотека. Сега училище, клуб, медицински пункт и библиотека няма, но пък има кръчма и църква!

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 64 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  Обаче па икономиката расте, ниски нива на дълга, ниска безработица :)

  Парадокс ще да е накъв :)

 65. 65 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3801 Неутрално

  " В България е забележителна конвергенцията със страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в последните години и напредъкът ѝ е "впечатляващ"

  След тези политкоректни встъпителни думи в доклада на ОИСР ,всякакви констатации по-надолу се обезсмислят. Борисов има за какво да се хване като спасителна сламка. Бойко ще повтаря , че напредъкът на България е впечатляващ , а всички други констатирани нередности са дребни подробности без които не може.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3801 Неутрално

  Затова Иван Костов и депутатите от ДСБ си го харесват и го избраха за министърпредседател. Герберските избиратели избраха Тиквата само за народен представител.
  А БСП никога не са гласували за Борисов!
  —цитат от коментар 43 на bib45647808


  Упорито внушаваш в този форум нещо , което очевидно не е вярно.
  Нормално беше депутатите на ДСБ да гласуват за първото правителство на ГЕРБ, дефинирано като дясно, преди още да се разбере , че те са ерзац дясна партия , неспособна да прави десни реформи. Ако тогава депутатите от ДСБ бяха гласували заедно с БСП против дефинираното като дясно правителство на ГЕРБ , такива като теб щяха да ги обвинят в колаборация с комунистите.
  В хода на управлението на ГЕРБ се видя , че БСП винаги гласува заедно с ГЕРБ за обекти , които обвързват България с Русия. Всички разбраха , че ГЕРБ и БСП са двете страни на една монета , само ти се опитваш да представиш тези партии като нещо по-различно от БКП-1 и БКП-2.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 429 Неутрално

  В хода на управлението на ГЕРБ се видя , че БСП винаги гласува заедно с ГЕРБ
  —цитат от коментар 69 на tacheaux


  Същата фалшива информация е проверена в друга публикация от проверители на фактите. Възможно е да има малки разлики.
  Независими проверители на фактите казват, че тази информация не лежи на фактически основания.

  До коментар [#69] от "tacheaux":

 87. 87 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  България е икономика на преразпределението през бюджета, ... и държавните пътностроителни фирми от един офис, наемащи частни подизпълнители, за да източват хазната без търг и конкурс.Социализъм плюс одържавен бандитизъм.....
  —цитат от коментар 15 на Norman Granz


  +++++++
  И това е задълбочаваща се тенденция при ГЕРБ.
  Преразпределението през ДБ има и друго име - все по-голяма централизация, и все по-обедняваща периферия.

  Комбинирано с одържавяване на куп дейности дейности означава, ... написал си го - БАНДИТЗЪМ с мутри със статут на държавни чиновници и служители.

 88. 88 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  До коментар [#87] от "historama":

  "Бариери пред конкуренцията, застаряване и нужда от дълбоки реформи - какво видя ОИСР в България"

  Колкото и да му се иска на БОЙКО Методиев БОРИСОВ (на снимката) да няма нищо общо с констатацията, той е вече 11 години начело на държавата, и само дебил може да вярва, че той нямал нищо общо.

 89. 89 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  До коментар [#87] от "historama":

  "Бариери пред конкуренцията, застаряване и нужда от дълбоки реформи - какво видя ОИСР в България"

  Колкото и да му се иска на БОЙКО Методиев БОРИСОВ (на снимката) да няма нищо общо с констатацията, той е вече 11 години начело на държавата, и само дебил може да вярва, че той нямал нищо общо.

 90. 90 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Да обобщиме .Кабпав матрял ,излъчва калпави управници,които калпаво управляват държавата.Като за капак на над 80% от матряла не му пука за ситуацията и следствието е ,че ще живее все по зле .Някой сега ще каже ама доходите се били дигнали.
  Ами ,ще се дигат има световна и национална инфлация и това ги тласка нагоре.Има и европейски фондове които се вливат,има и значителни суми от гастарбайтери,отделно банките поефтиниха кредите под натиск на ЕС.И въпреки тези условия ние едва успяваме с малко да изпреварваме инфлацията.С тия темпове на растеж никога няма да догониме
  нормалните страни по стандарт.По умни хора от мен са сметнали ,че с много условности това би се случило след повече от сто години/след сто години я камила я камилар/Да допълним ,че и дълга дигнахме /да с малко ,но го дигаме/и то парите не отиват за инвестиции а се изяждат и крадът.

 91. 91 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Да обобщиме .Кабпав матрял ,излъчва калпави управници,които калпаво управляват държавата.Като за капак на над 80% от матряла не му пука за ситуацията и следствието е ,че ще живее все по зле .Някой сега ще каже ама доходите се били дигнали.Ами ,ще се дигат има световна и национална инфлация и това ги тласка нагоре.Има и европейски фондове които се вливат,има и значителни суми от гастарбайтери,отделно банките поефтиниха кредите под натиск на ЕС.И въпреки тези условия ние едва успяваме с малко да изпреварваме инфлацията.С тия темпове на растеж никога няма да догониме нормалните страни по стандарт.По умни хора от мен са сметнали ,че с много условности това би се случило след повече от сто години/след сто години я камила я камилар/Да допълним ,че и дълга дигнахме /да с малко ,но го дигаме/и то парите не отиват за инвестиции а се изяждат и крадът.
  —цитат от коментар 90 на стефан иванов


  Изобщо не е така .По паритет на покупателната способност средната заплата в България е 1550 долара при 1813 долара за Португалия и 1900 долара за Гърция. Като се има предвид, че в България има огромен сив сектор и много неотчетени доходи(половината работещи се осигуряват на МРЗ),то може да се каже,че вече сме догонили Португалия. И до няколко години ще догоним Гърция и Италия,както и повечето бивши държави от Източна Европа в ЕС.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK