ЦИК отмени спорното си решение за имената на коалициите

Ръководството на "Демократична България"

© Георги Кожухаров

Ръководството на "Демократична България"На извънредно заседание тази вечер Централната избирателна комисия (ЦИК) прегласува спорното си решение от вчера, в което се казваше, че наименованието на коалицията за предстоящите парламентарни избори може да съдържа само наименованието на една или няколко от партиите в състава на коалицията. Това се разбра от видео на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, публикувано във "Фейсбук".

Разпоредбата беше атакувана веднага от представители на част от коалициите, сред които и "Изправи се.БГ" на Мая Манолова. Повече за спорното разпореждане четете тук.


От "Демократична България" подадоха по-рано днес жалба във Върховния административен съд срещу решението и поискаха с писмо от ЦИК комисията сама да го преразгледа и да го отмени или измени на основание на чл. 91, ал.1 от АПК. Става дума за написаното в т. 4 от решението, че "наименованието на коалицията може да съдържа само наименованието на една или няколко от партиите в състава на коалицията."


От обединението се мотивираха, че условието е неясно, а тълкуването води в две посоки: ограничават ли се коалициите да включват в наименованията си изрази и думи, които са различни от наименованията на една или няколко партии в състава на коалицията; или се въвежда изискване в наименованието на коалицията задължително да се съдържа наименованието на една или няколко от партиите в състава на коалицията.


"Удовлетворени сме, че ЦИК ни чу. Става дума очевидно за недоглеждане и за недобра правна техника. Беше проявен здрав разум, не винаги става дума за велики атаки и световни заговори срещу демокрацията, понякога става дума просто за необходимост от бърза експертна интервенция, каквато "Демократична България" осъществи", заяви Христо Иванов.


При гласуването днес ЦИК реши да отпадне ограничението за личните имена и така ще е възможно такива да присъстват в имената на коалициите.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK