Васил Божков обяви, че ще намери начин да участва в изборите и има какво да покаже в кампанията

Васил Божков обяви, че ще намери начин да участва в изборите и има какво да покаже в кампанията

© СкрийншотБизнесменът с 18 обвинения Васил Божков, който се укрива в Дубай в последната година, обяви, че ще намери начин да участва на предстоящите парламентарни избори. В интервю за предаването "Политически некоректно" на Българското национално радио той обясни, че има няколко партии, които са готови да бъдат мандатоносители, ако свързаната с него платформа "Българско лято" не успее да се регистрира за вота. От отговорите на Божков се разбра, че той може да е кандидат за депутат и че също по време на кампанията може да покаже други материали или доказателства, с които разполага по сигнала си срещу управляващите - бизнесменът сезира български и чужди институции, че е плащал такса "спокойствие" за бизнеса си на премиера и финансовия министър.


В едно от редките си интервюта Божков заяви, че решението на Софийския градски съд да отложи за 5 февруари делото за регистрация на "Българско лято" показва, че "има страх в управляващата хунта". Регистрацията на партията се отложи заради нередовно призован представител на прокуратурата. Ако на 5 февруари съдът гледа делото, срокът за произнасяне е 14 дни. Така може да се стигне до забавяне на решението на съда до 19 февруари, а крайният срок за подаване на документите за регистрация на предстоящите парламентарни избори в ЦИК е 17 февруари.


"Може да намерим партия, която да е мандатоносител,
ако не успеем да се регистрираме.
Има няколко такива, но не искам да давам повече подробности", уточни Божков.


На въпрос дали очаква все пак да срещне трудности при намирането на такава партия заради делата, които се водят срещу него, той отговори, че обвиненията му са повдигнати от "психически нездрав човек и прокурор".


Той добави, че все още няма решение дали ще е в листите на "Българско лято", но ако получи покана, най-вероятно ще приеме. "Ние играем за победа на изборите, да ги спечелим.


Ако партията реши, ще съм в листите ѝ


Мога ли да им откажа", каза още Васил Божков. "Българско лято", която той инициира, е представяна като платформа за пряка демокрация. В момента обвиняемият бизнесмен не е официално в управителните й органи, но през отминаващата седмица разпространи снимки, че се е срещнал в Дубай с председателя Борил Соколов и други членове. Самият Соколов, който преди няколко години е бил маркетинг директор на "Еврофутбол", твърди, че досега не е познавал Божков. Бизнесменът не беше питан как ще бъде финансирана партията, в отговор на друг въпрос той твърди, че все още се издържа с пари, които получава от приятели.


"Мисията ми е да отърва българския народ"


Така Божков представи мисията си сега (по думите му той винаги си поставял такава, като преди бил създал олимпийски шампиони, след това събрал най-голямата колекция от културното наследство на българите за определен период). Новата му била на никой българин да не се случва това, което се е случило на него, и това не било по силите на обикновения човек, твърди бизнесменът. В интервюто той многократно твърдеше, че не е нарушавал закона, плащал си данъците, но пък плащал на управляващите, защото го изнудвали. Божков се опита да се оправдае, че това е подкуп на висши държавни служители и е престъпление, с това, че престъпление било и изнудването. Повече за парите, давани на управляващите - тук.


В отговор на въпрос


дали има още какво да покаже като доказателства
по сигнала си той заяви, че има,


и остави впечатлението, че ще ги покаже в предизборната кампания - "хората помнят само последните неща".


Божков досега разказа историята за "рекета" (както го нарича) на управляващите в комикс с основни герои Борисов и бившият вече финансов министър Владислав Горанов и с по-малка роля председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, но показа своя есемес кореспонденция с Горанов и Борисов, както и паметна записка с Кирил Домусчиев (от две седмици вече бивш собственик на "Нова тв"), според която ще рекламира хазартни игри в медиата за по 20 млн. лева годишно срещу "пълен съпорт" в комисията по хазарта.


Божков обясни, че е подкрепял
"морално" протестите миналата година


но не ги е финансирал, каквито обвинения имаше срещу него, след като прокуратурата разпространи записи на негови разговори с депутат от БСП (напуснал партията след това) и с Огнян Стефанов ("Фрогнюз"). Според него с протест не се дава власт, а само може да се свали такава, защото "ако се възпроизведе същата власт, нищо не се променя" и затова основната му цел е не системата да се рестартира, както каза премиерът Бойко Борисов при обявяването на идеята си за промени в конституцията, която така и не се осъществи, а да се промени изцяло.


Какво каза Божков за парите, които е плащал на управляващите, защо го е правил, за отношенията между Пеевски и Борисов - четете тук.
Какво каза за вземането на "Левски" от Борисов и Пеевски - тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK