Изискванията за маски: какво се променя и какво е важно

Изискванията за маски: какво се променя и какво е важно

© Велко АнгеловОт днес в България влизат в сила нови правила за носене на предпазни средства на лицето, чиято цел е ограничаване на заразата от коронавирус. Закриването на устата и носа продължава да е задължително на обществени места на закрито и когато няма дистанция от 1.5 метра между хората на открито, но вече не е позволено това да става с шлемове или шалове.


От актуалната заповед на министъра на здравеопазването отпадна съществуващата през последните месеци възможност да се използва "друго средство, покриващо носа и устата". Така позволени остават само маските, макар да няма специални изисквания от какъв вид да са те.


През последните дни в публични изказвания представители на щаба за коронавируса обясниха промяната на правилата с това, че шлемовете и различните видове текстилни кърпи и шалове не предпазват достатъчно от разпространението на вирусните частици, а това е от особено значение заради т.нар. британски вариант на SARS-CoV-2, който е много по-заразен.
Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев определи като "смехотворни от медицинска гледна точка" използваните широко напоследък шлемове и съоръженията от плексиглас, които се хващат за брадичката.

Механично шлемът ще спре излъчваните частици, поне в права посока. Но в издишвания въздух аерозолът е много малък и лесно се разпрашава, като излиза също отстрани, отгоре и отдолу. Това нещо предпазва в пъти по-малко, дори в сравнение с обикновената хирургична маска


доц. Ангел Кунчев,

главен държавен здравен инспектор пред “Нова телевизия”


Кунчев смята, че "носенето на шалове и други подобни има някакъв ефект, но не пълен". Запитан от "Дневник" защо не се допускат шалове, при положение че те са от текстил, каквито са и голяма част от носените маски, главният държавен здравен инспектор отговори, че текстилните маски са по-плътни. "Другото ключово е, че, ако носите хирургична маска както трябва, тя трябва да бъде сменяна на два-три часа, когато се овлажни. А нямам впечатление някой да си сменя шала на два-три часа."


За кого се добри текстилните маски


В секцията за често задавани въпроси и отговорите към тях Световната здравна организация (СЗО) обобщава по отношение на маските, че немедицинските и тези от текстил може да бъдат използвани от хората под 60 години, които нямат здравословни проблеми.


СЗО посочва, че маските от плат трябва да са направени от три слоя:

- вътрешен слой от хигроскопичен (попиващ) материал, например памук
- среден слой от нетъкани текстилни материали, например полипропилен
- външен слой от нехигроскопичен (непопиващ) материал, например полиестер

Като съвети при избора на маска от плат Центърът за контрол на заболяванията (CDC) в САЩ препоръчва да се избират такива с два или повече слоя от плат, който се пере и не пречи на дишането. Те трябва напълно да покриват носа и устата, да нямат клапани (защото позволяват на вирусните частици да "избягат" и заразяват околните). CDC посочва, че маските с висока защита са предназначени за медици, а не за широкия кръг от хора в обществото, които не са в сериозна рискова среда за заразяване.


Непроменено остава убеждението, че носенето на маска по-скоро предпазва околните, защото в различна степен предотвратява разпространението на аерозолите с вирусни частици.


Маските с висока защита - препоръчителни, но не задължителни


Откакто започна разпространението на т.нар. британски вариант на коронавируса, някои европейски държави въведоха строги изисквания за вида на използваните маски.


В Австрия е задължително носенето на на маски с висока степен на защита (FFP2), в Германия на национално ниво е взето решение, че в обществения транспорт и при пазаруване трябва да се използват хирургични маски или специализирани (FFP2, KN95 или N95).


Засега българските власти не виждат основание да въвеждат подобни изисквания. Според председателя на щаба за коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски те са препоръчителни, защото "пазят по-добре", но не трябва да са задължителни. Ангел Кунчев пък цитира проучване на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC), според което "за нормалния начин на живот в обществото ползване на FFP2 няма чак такава допълнителна стойност".


Изискванията за маски: какво се променя и какво е важно

© Велко Ангелов


Пред "Дневник" Николай Костов, който е председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, заяви, че няма недостиг на маски с висока степен на защита, нито на хирургически. Първите са на цени между 3 лв. и 5 лв., а пък цената на медицинските е паднала до около 30 ст. за брой. Наблюденията му са, че след публикациите за задължително на носене на специализирани маски в някои държави търсенето им и в България се е увеличило.


Важно е как се носи маската


Експертите често подчертават, че е по-важно как се носи маската, отколкото какъв вид точно е. В заповедта на министъра на здравеопазването за носене на маски подробно е разписано какви са препоръките. Сред тях е, че преди поставянето ѝ ръцете трябва да се измият със сапун или дезинфектант, да се сваля от ластиците, а не с дърпане откъм лицето.


Изискванията за маски: какво се променя и какво е важно

© Велко Ангелов


След сваляне на маската съветът е отново ръцете да се измият със сапун или дезинфектант. Има и препоръки как да се перат текстилните маски: с гореща вода (60-90°С) и перилен препарат или с хладка вода с дезинфекциращ препарат.


И някои изключения


Макар и като цяло носенето на маски да е задължително на закрити обществени места и на открито, когато спазването на дистанция от 1.5 метра не е възможно, то има и някои изключения. Да не се носи маска е допустимо за клиентите в местата за хранене, както и в нощни заведения (които предстои да бъдат отворени евентуално през март), за спортуващите, за децата до 6-годишна възраст, както и за говорещите по време на семинари (макар че засега допустимо е провеждането им само онлайн), пресконференции и други събития от такова естество.


Маски може да не се носят и при обслужване на клиенти, когато са осигурени прегради от стъкло или друг материал, който може да бъде дезинфекциран. Такива например има в много от колите на таксиметровите компании, както и на касите в магазини.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK