Изискванията за маски: какво се променя и какво е важно

Изискванията за маски: какво се променя и какво е важно

© Велко АнгеловОт днес в България влизат в сила нови правила за носене на предпазни средства на лицето, чиято цел е ограничаване на заразата от коронавирус. Закриването на устата и носа продължава да е задължително на обществени места на закрито и когато няма дистанция от 1.5 метра между хората на открито, но вече не е позволено това да става с шлемове или шалове.


От актуалната заповед на министъра на здравеопазването отпадна съществуващата през последните месеци възможност да се използва "друго средство, покриващо носа и устата". Така позволени остават само маските, макар да няма специални изисквания от какъв вид да са те.


През последните дни в публични изказвания представители на щаба за коронавируса обясниха промяната на правилата с това, че шлемовете и различните видове текстилни кърпи и шалове не предпазват достатъчно от разпространението на вирусните частици, а това е от особено значение заради т.нар. британски вариант на SARS-CoV-2, който е много по-заразен.
Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев определи като "смехотворни от медицинска гледна точка" използваните широко напоследък шлемове и съоръженията от плексиглас, които се хващат за брадичката.

Механично шлемът ще спре излъчваните частици, поне в права посока. Но в издишвания въздух аерозолът е много малък и лесно се разпрашава, като излиза също отстрани, отгоре и отдолу. Това нещо предпазва в пъти по-малко, дори в сравнение с обикновената хирургична маска


доц. Ангел Кунчев,

главен държавен здравен инспектор пред “Нова телевизия”


Кунчев смята, че "носенето на шалове и други подобни има някакъв ефект, но не пълен". Запитан от "Дневник" защо не се допускат шалове, при положение че те са от текстил, каквито са и голяма част от носените маски, главният държавен здравен инспектор отговори, че текстилните маски са по-плътни. "Другото ключово е, че, ако носите хирургична маска както трябва, тя трябва да бъде сменяна на два-три часа, когато се овлажни. А нямам впечатление някой да си сменя шала на два-три часа."


За кого се добри текстилните маски


В секцията за често задавани въпроси и отговорите към тях Световната здравна организация (СЗО) обобщава по отношение на маските, че немедицинските и тези от текстил може да бъдат използвани от хората под 60 години, които нямат здравословни проблеми.


СЗО посочва, че маските от плат трябва да са направени от три слоя:

- вътрешен слой от хигроскопичен (попиващ) материал, например памук
- среден слой от нетъкани текстилни материали, например полипропилен
- външен слой от нехигроскопичен (непопиващ) материал, например полиестер

Като съвети при избора на маска от плат Центърът за контрол на заболяванията (CDC) в САЩ препоръчва да се избират такива с два или повече слоя от плат, който се пере и не пречи на дишането. Те трябва напълно да покриват носа и устата, да нямат клапани (защото позволяват на вирусните частици да "избягат" и заразяват околните). CDC посочва, че маските с висока защита са предназначени за медици, а не за широкия кръг от хора в обществото, които не са в сериозна рискова среда за заразяване.


Непроменено остава убеждението, че носенето на маска по-скоро предпазва околните, защото в различна степен предотвратява разпространението на аерозолите с вирусни частици.


Маските с висока защита - препоръчителни, но не задължителни


Откакто започна разпространението на т.нар. британски вариант на коронавируса, някои европейски държави въведоха строги изисквания за вида на използваните маски.


В Австрия е задължително носенето на на маски с висока степен на защита (FFP2), в Германия на национално ниво е взето решение, че в обществения транспорт и при пазаруване трябва да се използват хирургични маски или специализирани (FFP2, KN95 или N95).


Засега българските власти не виждат основание да въвеждат подобни изисквания. Според председателя на щаба за коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски те са препоръчителни, защото "пазят по-добре", но не трябва да са задължителни. Ангел Кунчев пък цитира проучване на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC), според което "за нормалния начин на живот в обществото ползване на FFP2 няма чак такава допълнителна стойност".


Изискванията за маски: какво се променя и какво е важно

© Велко Ангелов


Пред "Дневник" Николай Костов, който е председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, заяви, че няма недостиг на маски с висока степен на защита, нито на хирургически. Първите са на цени между 3 лв. и 5 лв., а пък цената на медицинските е паднала до около 30 ст. за брой. Наблюденията му са, че след публикациите за задължително на носене на специализирани маски в някои държави търсенето им и в България се е увеличило.


Важно е как се носи маската


Експертите често подчертават, че е по-важно как се носи маската, отколкото какъв вид точно е. В заповедта на министъра на здравеопазването за носене на маски подробно е разписано какви са препоръките. Сред тях е, че преди поставянето ѝ ръцете трябва да се измият със сапун или дезинфектант, да се сваля от ластиците, а не с дърпане откъм лицето.


Изискванията за маски: какво се променя и какво е важно

© Велко Ангелов


След сваляне на маската съветът е отново ръцете да се измият със сапун или дезинфектант. Има и препоръки как да се перат текстилните маски: с гореща вода (60-90°С) и перилен препарат или с хладка вода с дезинфекциращ препарат.


И някои изключения


Макар и като цяло носенето на маски да е задължително на закрити обществени места и на открито, когато спазването на дистанция от 1.5 метра не е възможно, то има и някои изключения. Да не се носи маска е допустимо за клиентите в местата за хранене, както и в нощни заведения (които предстои да бъдат отворени евентуално през март), за спортуващите, за децата до 6-годишна възраст, както и за говорещите по време на семинари (макар че засега допустимо е провеждането им само онлайн), пресконференции и други събития от такова естество.


Маски може да не се носят и при обслужване на клиенти, когато са осигурени прегради от стъкло или друг материал, който може да бъде дезинфекциран. Такива например има в много от колите на таксиметровите компании, както и на касите в магазини.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2951 Неутрално

  > Важно е как се носи маската

  Ето пример как не трябва да се борави с маска (следете пръстчетата)

  https://youtu.be/gcYolPqp97o?t=2646

  કટાક્ષ
 2. 2 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 206 Разстроено

  Време е и за памперси.Науката доказа.,че вирусъ се разпростпанява и от стомашно чревните газове.🐵

  Много съм прост
 3. 3 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2951 Неутрално

  А ето и стандартни инструкции на СЗО - които никой не си направи труда да популяризира сред населението (*)

  https://youtu.be/ciUniZGD4tY

  (*) предполага се че (правилното) носене на маски спасява човешки животи, та би трябвало последните 10 месеца някой от администацията да се сети да организира една образователна кампания

  કટાક્ષ
 4. 4 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2951 Неутрално

  До коментар [#2] от "Шакир Зулов":

  Преди няколко дни в ЕУ обсъждаха технологията с тапи ?

  Отпадна ли този вариант ?

  કટાક્ષ
 5. 5 Профил на Андерсен
  Андерсен
  Рейтинг: 594 Любопитно

  Като повечето неща около ковид вируса, и това с маските еволюира и се разбра че средствата от плат не вършат добра работа, а само частична, особено и като не се носят правилно.
  За да има ефект и носенето на маските с висока защита, трябват три решителни стъпк:
  1 - Задължително носене на FFP2 маски в обществения транспорт и хранителните магазини
  2 - Масови, непрестанни (не инцидентни) проверки дали се носят маски, и дали се носят правилно.
  3 - Сериозни глоби за първо нарушение (и за неносене и за неправилно носене) и налагане на по-сериозни наказания като глоба и обществено-полезен труд на провинилите се.

 6. 6 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 206 Любопитно

  Като повечето неща около ковид вируса, и това с маските еволюира и се разбра че средствата от плат не вършат добра работа, а само частична, особено и като не се носят правилно. За да има ефект и носенето на маските с висока защита, трябват три решителни стъпк:1 - Задължително носене на FFP2 маски в обществения транспорт и хранителните магазини2 - Масови, непрестанни (не инцидентни) проверки дали се носят маски, и дали се носят правилно.3 - Сериозни глоби за първо нарушение (и за неносене и за неправилно носене) и налагане на по-сериозни наказания като глоба и обществено-полезен труд на провинилите се.
  —цитат от коментар 5 на techops


  И тва ше спре вирусъ и отново ше заживеем щастлифо?🐵

  Много съм прост
 7. 7 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2951 Неутрално

  До коментар [#5] от "techops":

  > 1 - Задължително носене на FFP2 маски в обществения транспорт и хранителните магазини

  Колега, съвсем лаишки казано, има два типа маски - такива каквито филтират входящия поток (да не идва заразата при теб) и такива които филтират изходящия поток (да не излиза заразта от теб).

  Според вас, кой от двата типа маски трябва да е задължителен за употреба "в обществения транспорт и хранителните магазини" ?

  કટાક્ષ
 8. 8 Профил на philipeto
  philipeto
  Рейтинг: 239 Неутрално

  [quote#6:"Шакир Зулов"][/quote]

  Да.

  Ама първо ще омрем.

 9. 9 Профил на philipeto
  philipeto
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Като повечето неща около ковид вируса, и това с маските еволюира и се разбра че средствата от плат не вършат добра работа, а само частична, особено и като не се носят правилно. За да има ефект и носенето на маските с висока защита, трябват три решителни стъпк:1 - Задължително носене на FFP2 маски в обществения транспорт и хранителните магазини2 - Масови, непрестанни (не инцидентни) проверки дали се носят маски, и дали се носят правилно.3 - Сериозни глоби за първо нарушение (и за неносене и за неправилно носене) и налагане на по-сериозни наказания като глоба и обществено-полезен труд на провинилите се.
  —цитат от коментар 5 на techops


  Арбайт махт фрай.

  И Зиги Халил.

  Нали?

 10. 10 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  То не бяха генетични модификации, то не бяха компютърни симулации ...
  И накрая нещата опряха пак до парцала около устата.
  Демек отвориха широко всички врати на вируса със завета "сами сте си виновни, щом не знаете как се носи защитна маска."
  Да ви @@@ @@@@@@@ @@@@@.

  ПС. До списващите педали: Нарича се "защитна маска", а не "маска".

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 11. 11 Профил на Андерсен
  Андерсен
  Рейтинг: 594 Любопитно

  До коментар [#7] от "Ан Он":

  Основния принцип на маските е да пазим другите - ако всички го правим, всички ще се пазим - това е най-ефективния начин.

  Другото е дисциплина, която повечето нямат - носят маската или неправилно, или я слагат като влезнат и седнат в превозното средство, което е абсолютно безсмислено, и предимно от възрастни баби и дядовци, имащи и съмнителна хигиена.
  Повечето, които носят маските ги носят, за да не ги глобят, а не защото смятат че така предпазват. Ковид-а е и нещо като тест за интелигентност, за да се види колко далече могат да стигнат опитите да се неглижират заповедите и мерките.

 12. 12 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2951 Неутрално

  До коментар [#10] от "Полковник за европейско развитие на България":

  >ПС. До списващите педали: Нарича се "защитна маска", а не "маска".

  Сега прегледах заповедта на министера, вярно навсякъде беше написано "защитна маска". Направо се изумих, да им се ненадяваш ... ако срещна експерта който е оформял този документ, ще го черпя едно.

  કટાક્ષ
 13. 13 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2951 Неутрално

  До коментар [#12] от "Ан Он":

  > Основния принцип на маските е да пазим другите

  Дотук добре.

  Втори въпрос - какви са характеристиките на една FFP2 маска - какво е предназначението и ?

  કટાક્ષ
 14. 14 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Тази епидемия ще я влачим поне още година, щото Ганьо е голем тарикат и мъж и не може да го ограничават така той да носи някаква маска.

 15. 15 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2636 Весело

  Тези като Тръмп - да се пере маската с дезифектант - тея луди ли са - то като дезифенкцираш бюра, подове, врати и прочие - не се диша, камо ли да си изпереш маската с дезифектант - ще се удушиш. Сещам се за парцала с бензин. Луда работа - само активност има, брейнсторм нЕкъв, пък к'вото проработи.

 16. 16 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3458 Любопитно

  До коментар [#5] от "techops":

  Направо да туряме противогазите, а? По - сигурни са от маските. И, ПХЗ облекло.

 17. 17 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3458 Неутрално

  До коментар [#14] от "Dark":

  Те го казаха снощи. Една такава епидемия трае поне две години. Стягайте се.

 18. 18 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Застанете с една платняна маска до оживена улица и ще разберете веднага колко предпазват. Това се знаеше още от началото, но прословутото изказване на Мутро за шала беше се въплатило дори в наредбите - "друго средство, покриващо носа и устата".
  Вчера Чапкънов верно каза - идиотско място е БГ

 19. 19 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3700 Неутрално

  Доста отдавна стана ясно , че сам се пазиш най-добре , но когато ти налагат нещо отгоре , което противоречи на нормалността , ставаш персонализиран елемент от внушението върху теб......

 20. 20 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  След като допусна смърта десетки хиляди, с неадекватните си съвети, СЗО има наглостта отново да менторства!?

 21. 21 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 615 Любопитно

  Големи философи сте тук и все някой друг ви пречи. Нямало свобода, нямало не знам какво ...
  Ами защо не отидете в Париж , където има вечерен час и глобата е 500 евро, защо не отидете да се правите на интересни на немския полицай, че не трябва да носите висок клас маска и да ви глобят с 200 евро.
  Намерили сте тук слободия.
  Всеки си ходи с парцали под носа, излиза си където си иска, лъже че спи в хотел, за да плюска на корем по ресторанти и кръчми.

 22. 22 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  Ако бурките предпазваха при "талибаните" не би имало случай на никакъв грип!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 23. 23 Профил на dxd41539708
  dxd41539708
  Рейтинг: 65 Неутрално

  "Механично шлемът ще спре излъчваните частици, поне в права посока. Но в издишвания въздух аерозолът е много малък и лесно се разпрашава, като излиза също отстрани, отгоре и отдолу. Това нещо предпазва в пъти по-малко, дори в сравнение с обикновената хирургична маска"

  Май на едни наши фирми им намаля оборота с маските, та трябва да го вдигнем малко...

 24. 24 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2951 Неутрално

  До коментар [#21] от "001":

  > Ами защо не отидете

  Колега, да кажем че и на доста други места по света има други колеги дето не смятат че в 'Правилата' налагани от властите има някакъв смисъл - примерно тук:

  https://www.youtube.com/watch?v=c-sgZE7mCBo

  કટાક્ષ
 25. 25 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  Големи философи сте тук и все някой друг ви пречи. Нямало свобода, нямало не знам какво ...Ами защо не отидете в Париж , където има вечерен час и глобата е 500 евро, защо не отидете да се правите на интересни на немския полицай, че не трябва да носите висок клас маска и да ви глобят с 200 евро.Намерили сте тук слободия.Всеки си ходи с парцали под носа, излиза си където си иска, лъже че спи в хотел, за да плюска на корем по ресторанти и кръчми.
  —цитат от коментар 21 на 001


  200 евро са 1 ОСМА от МРЗ в Германия пропорционално в БГ глобата трябва да е 60 лв. , а ако смятаме и другите показатели нужни за оцеляване , реално би било да е максимум 6 лв. Така че колега тук глобата е много по висока отколкото в Германия.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 26. 26 Профил на dxd41539708
  dxd41539708
  Рейтинг: 65 Неутрално

  Големи философи сте тук и все някой друг ви пречи. Нямало свобода, нямало не знам какво ...Ами защо не отидете в Париж , където има вечерен час и глобата е 500 евро, защо не отидете да се правите на интересни на немския полицай, че не трябва да носите висок клас маска и да ви глобят с 200 евро.Намерили сте тук слободия.Всеки си ходи с парцали под носа, излиза си където си иска, лъже че спи в хотел, за да плюска на корем по ресторанти и кръчми.
  —цитат от коментар 21 на 001


  Ти можеш да си плюскаш на спокойствие у дома, да ходиш в магазина с противогаз и да излизаш само на терасата. Така ще имаш дълъг и скучен живот. Какъв ти е проблемът?

 27. 27 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2951 Неутрално

  До коментар [#21] от "001":

  > че не трябва да носите висок клас маска

  А относно класовете маски, да се върнем на днешната викторина

  ... съвсем лаишки казано, има два типа маски - такива каквито филтират входящия поток (да не идва заразата при теб) и такива които филтират изходящия поток (да не излиза заразта от теб).

  Според вас, кой от двата типа маски трябва да носи човек за да не бъде глобен ?

  કટાક્ષ
 28. 28 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  Дядо Баидън нали щеше да накара американците да носят маски , ама нещо се "спече" . Американците не са като нас кучета да ходят с намордници и бързо щяха да му докарат "разстройство".

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 29. 29 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#27] от "Ан Он":

  Според теб ако всички носят маски висок клас със защита над 95% е без значение.
  Аз и ти сме с маски.
  Ти се пазиш и аз се пазя.
  Шанса някой от нас да се зарази е минимален под 5%
  Ти си носиш маската под носа и аз си нося маската под носа.
  И двамата си носим маската под носа и единия от нас е заразен.
  Шансът и другия да се зарази е над 50%

 30. 30 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#5] от "techops":

  Що не вървите на май-та си, заедно останалите Ковид психари ?
  Не зависимо дали Ви харесва или не Ковида ще бъде тук още много години и един ден ще го изкарате. По-рано е по-добре. Цялата тая параноя не помага, само изнервя всички. Печелят и търговците на маски. Герберастите както обикновенно се чудят как да се направят , че вършат нещо, и понеже в цялата работа липсва логика, реално ефективността от действията клони към 0. Като ги е толкова грижа за хората, защо разхлабват мерките? Вървим успешно към трети локдаун през април.

 31. 31 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#30] от "Vassil Stoychev":

  А ти защо не ни изпревариш.
  Защо не отдеш да го обясниш това на Меркел, Макрон, Джонсън ....
  Да им кажеш, абе какво се пазите , все някой ден ще го изкарате.

 32. 32 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#21] от "001":

  "...намерили сте тук свободния".
  Ще си спестя обидния епитет,ама я кажи умнико , имаше ли демонстрации срещу маските във Виена и Берлин? Колко хора отидоха - десетки хиляди нали? Ако започнат така и тук мислиш ли, че няма да протестираме?!
  Защо като са им толкова строги мерките заболеваемостта е почти същата, като в България?! Срещу вируса не може да се направи кой знае какво , заключването само намалява натоварването върху болниците. Не спира разпространението на вируса, ОТЛАГА, разтегля във времето епидемията. Ако толкова Ви е страх ходете да живеете изолирано е планината. Спрете да си фантазирате и да тормозите околните.

 33. 33 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2951 Неутрално

  До коментар [#29] от "001":

  > Според теб ако всички носят маски висок клас със защита над 95% е без значение.

  Ако ти носиш от 'тип 1', а аз от 'тип 2', май не е баш така ?

  કટાક્ષ
 34. 34 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#32] от "Vassil Stoychev":

  Имаше.
  А имаше ли умнико десетки и стотици арестувани.
  Казват им нарушавате противоепидемичните мерки.
  Имаше ли използване на камиони с водни струи да разпръскват протести.
  Имаше.
  Тук има ли протести . Има от месеци.
  Някой опитва ли се да ги разпръсква. Не

 35. 35 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 600 Любопитно

  До коментар [#26] от "dxd41539708":

  Ти можеш да си плюскаш на спокойствие у дома, да ходиш в магазина с противогаз и да излизаш само на терасата. Така ще имаш дълъг и скучен живот. Какъв ти е проблемът?
  —цитат от коментар 26 на dxd41539708


  Ти си ми проблема. Щото аз не искам да водя такъв живот, но ми се налага. Заради тебе. Не ли?

 36. 36 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 600 Любопитно

  До коментар [#26] от "dxd41539708":

  Ти можеш да си плюскаш на спокойствие у дома, да ходиш в магазина с противогаз и да излизаш само на терасата. Така ще имаш дълъг и скучен живот. Какъв ти е проблемът?
  —цитат от коментар 26 на dxd41539708


  Ти си ми проблема. Щото аз не искам да водя такъв живот, но ми се налага. Заради тебе. Не ли?

 37. 37 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#33] от "Ан Он":

  Как да не е баш така.
  Как аз мога да те заразя, ако ти си с правилно поставена маска, която ти осигурява защита над 95% дори и другия да е без никаква маска

 38. 38 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#36] от "pavian":

  Дневник, не е ли време да отстраните бъга с дублирането на постове?

 39. 39 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2951 Неутрално

  До коментар [#37] от "001":

  ... съвсем лаишки казано, има два типа маски - такива каквито филтират входящия поток (да не идва заразата при теб) и такива които филтират изходящия поток (да не излиза заразата от теб).

  За филтър на вход срещу филтър на изход говорим.

  Та какви маски трябва да се носят примерно в градския транспорт ?

  કટાક્ષ
 40. 40 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2951 Неутрално

  До коментар [#38] от "pavian":

  > Дневник, не е ли време да отстраните бъга с дублирането на постове?

  Това е изключително сложна инджинерна задача.

  Трябва при всяко изпращане на съобщение към сайта, да се проверява в базата дали вече няма съобщение от същия този потребител, със абсолютно същия текст, което да е изпратно последните 30 секунди. И ако бъде намерено такова - новото изпращане да се игнорира.

  કટાક્ષ
 41. 41 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Всяка една маска независимо какъв филтър има предпазва носещия маската.
  Високия клас маски ФФП3 осигуряват над 98% защита с какъво и филтър да е и срещу него стои човек без никакви предпазни средства и ръси плюнки навсякъде.
  Знаеш ли на какъв принцип работи филтъра.
  Когато вдишваш той винаги е затворен.
  Когато издишваш, част от въздуха излиза, но пак пази от плюнки и пръски останалите.
  Този филтър или клапан предпазва качеството на маската.
  Колкото по бързо тази маска се намокри, толкова по-бързо и се влошава качеството.
  Ти може да си с маска висок клас , която няма клапи и да си мислиш, че ОК, но тя само след около час е толкова навлажнена , че си е влошила качествата.
  Същото е и с медицинските маски. Те предпазват, докато не се намокрят.

 42. 42 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2951 Неутрално

  До коментар [#41] от "001":

  > предпазва носещия маската

  Добре, сега да уточним каква е целта на носенето на маските - да пазиш себе си или да пазиш другите ?

  Ако аз нося примерно такава маска:

  https://www.goodluckafrica.com/product/ffp2-face-mask-with-valve-pack-of-20/

  или такава:

  https://khulanathi.co.za/product/com4-breathe-ffp2-valve-3956172/

  реално съм егоист, защото предпазвам себе си (*), но разпръсквам своята зараза сред околните ?

  Не би ли трябвало да ме глобят поне 200 евро ?

  (*) ако примем че тези модели спират идващите отвън микро-бацили

  કટાક્ષ
 43. 43 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Като повечето неща около ковид вируса, и това с маските еволюира и се разбра че средствата от плат не вършат добра работа
  —цитат от коментар 5 на techops


  Афърматив

  По цифрите се видя, че маскоотрицателите имаха по - добри показатели от маскозатегачите преди да почнат да се ваксинират.
  Тайната на успеха е КАКВА точно маска се носи. Тука цифрите са категорични : 9 умрели при 9 млн население
  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/papua-new-guinea/

  Ето някои модели, от които Щабът може да избере и препоръча за задължително носене:
  https://i.dailymail.co.uk/1s/2020/06/15/12/29624218-8421911-image-a-20_1592219431081.jpg
  https://i.dailymail.co.uk/1s/2020/06/15/12/29624210-8421911-image-a-22_1592219448511.jpg
  https://i.dailymail.co.uk/1s/2020/06/15/12/29624202-8421911-image-a-44_1592219733360.jpg
  https://i.dailymail.co.uk/1s/2020/05/28/10/28922696-8364985-image-a-54_1590658174654.jpg

 44. 44 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Колко пъти да ти обяснявам.
  Всички са задължени да носят маски.
  Всеки ако пази себе си , значи е ок и няма да има заразени.

  Ще ти го обясня по просто.
  Ако някой си е сложил срещу мен шал или кърпа, все едно е без тях, защото от там .
  Ако някой срещу мен си е сложил шлем е опасен, защото от всяка страна на устата му има по 5 см отвори дето може да изкарва огромно количество вирус.
  Ако някой е с медицинска маска , пак е по опасен от тези дето носят такава с клапа, защото медицинската маска не прилепя добре към лицето и има по около сантиметър дупки около носа и ушите където си преминава голяма количество от издишания въздух.
  Ако срещу мен седи човек с висок клас маска и има клапа, има шанс да ме зарази , ако аз не нося никаква маска, но той е много по малък от предните случаи, защото клапата се отваря не повече от милиметър и през нея не могат да хвърчат плюнки , а малък поток въздух. Десетки пъти по малък, отколкото ако си с медицинска маска.
  Затова високия клас маски затрудняват дишането на носещия ги и много по-бързо биха се навлажнили, ако нямат клапи.
  Надявам се , че ти разясних добре.
  Като оптимален вариант е и двамата да носят висок клас маски без клапи и да не са носени с часове. Защото като се намокрят и им се губят качествата.

 45. 45 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2951 Неутрално

  До коментар [#44] от "001":

  > Като оптимален вариант е и двамата да носят висок клас маски

  Колега, оптималния вариант е двамата да са на разстояние 2000 км от друг.

  В случая въпросът е в наредбата, която налага определени глоби при неспазване на текущите правила. Като идеята на правилата е че 'всеки пази другите'.

  Ако аз нося някоя от тези маски:

  https://www.goodluckafrica.com/product/ffp2-face-mask-with-valve-pack-of-20/

  https://khulanathi.co.za/product/com4-breathe-ffp2-valve-3956172/

  Според вас това приемливо ли е от гледна точка на обществото ?

  કટાક્ષ
 46. 46 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 354 Неутрално

  Доктор Кунчу и гербаците - буфосинхронисти, дето гледали как вируса минавал оттук оттам и го следели накъде поемал ахахахаха нагли гербопитеци далавераджии

 47. 47 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Да приемливо е .
  Казах ти защо.
  Човек с клапа изкарва десетки пъти по малко количество въздух, от тези с медицински маски бе клапи.
  Ако ти носиш маска без клапи може да си мислиш, че е много добра , но да не е защото точно за 10 минути с нея в градския транспорт тя ще е толкова влажна, че ще е загубила степента си на защита.
  Все пак обикновените хора не се движат в ковид отделения.
  Ако всеки е егоист и пази себе си, значи няма проблеми.
  Ако някой си е изкарал носа да стърчи е все едно без маска.
  Поставена правилно маска е най важното . Стига да не е платнена.
  Дори и медицинските маски са направени от 3 пласта , които предпазват, докато текстилените нищо не правят.

 48. 48 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2951 Неутрално

  До коментар [#47] от "001":

  Колега, изглежда че имате доста познания по темата, но все пак не можем да стигнем до целта на викторина.

  1. В заповедта на министъра се споменава термина 'защитна маска'

  2. Да кажем че на български, основните типове 'защитна маска' се наричан 'медицинска маска' и 'филтрираща маска' (*)

  3. Каква точно 'защитна маска' трябва да носи човек за да изпълни моралните си ангажименти към обществото ?

  4. Каква точно 'защитна маска' трябва да носи човек за да се сигурен че спазва разпоредбите и няма да бъде глобен ?

  (*) Ако правилно се ориентирам, терминологията по света face-masks срещу respirators

  https://www.fda.gov/medical-devices/coronavirus-covid-19-and-medical-devices/face-masks-including-surgical-masks-and-respirators-covid-19 #60179fab87d8b

  Q: During the COVID-19 public health emergency, when should health care personnel wear face masks or respirators?

  કટાક્ષ
 49. 49 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2951 Неутрално

  До коментар [#47] от "001":

  И още един въпрос от викторината - като носиш 'защитна маска' от 'Високия клас маски ФФП3', позволено ли е да се чешеш по носа през нея ?

  કટાક્ષ
 50. 50 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 615 Неутрално

  В България доколкото се сещам премахнаха само шлемовете и шалове, които дори и от комари не пазят.
  Една горе долу качествена маска с филтър е около 4 лева
  Една качествена маска без филтър е около 2 лева
  Една медицинска маска е 20 ст.
  Познай дали някога в България биха забранили медицинските маски.
  Не е само до забрани , но и да са изпълними.
  80% от хората ползват евтините медицински маски.
  Дори в Германия са позволени и медицинските.
  Разликата е , че тук ограничиха шлемове и шалове, а там и текстилни маски.

  Ще ти дам съвет.
  Ако в градския транспорт имаш право на избор първо седни срещу човек с правилно поставена маска, защото ако не е няма никакво значение каква му е маската.
  Втори избор е ако е с маска висок клас без клапи.
  Трети избор е ако е с маска висок с клапи
  Чак четвърти избор е с медицинска маска
  А ако е с текстилна или шал и шлем , по добре въобще не сядай до него.
  Лек ден ти желая.

 51. 51 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2951 Неутрално

  До коментар [#50] от "001":

  Колега, по неясни за мен причини, твърдо отказвате да отговорите с едно изречение на един конкретен въпрос. Вероятно проблема е в мен - не мога да формулирам въпроса достатъчно ясно.

  Последен опит - според вас лицата от това видео използват ли нужните защитни средства по правилния начин ?

  https://youtu.be/gcYolPqp97o?t=2646

  કટાક્ષ
 52. 52 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 857 Неутрално

  И най-добрата маска пази за около 2 часа. Значи тя има смисъл за хора, които по цял ден стоят изолирани и се показват на бял свят за малко, например за да си купят нещо. Нрмалните, активни хора слагат маска само за да не си изпросят глоба. Но тя работа не върши, понеже днеска ако си 10 часа навън трябва да смениш 5-10 маски.
  Да не говорим, че от ковид не знам дали пази, но целодневното носене на маска разболява човек от други болести. За повечето хора е по добре да си изкарат ковида отколкото цял ден да си държат под носа развъдник на бацили. Това просто не е хигиенично.

 53. 53 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2951 Неутрално

  До коментар [#50] от "001":

  > Ако в градския транспорт

  И пост-последен - колко човека познавате които са се заразили от КОВИД в градския транспорт ?

  કટાક્ષ
 54. 54 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#51] от "Ан Он":

  Естествено , че не ....
  Маска която се слага и сваля през 2 минути е напълно безсмислено, даже вредно.
  Маска се слага с чисти ръце и след това се сваля пак с такива за ластиците без да се опипва, ако си е запазваш .
  Маска не се сваля да си говориш по телефона.
  Аз тях не ги коментирам, това е пародия.
  Говоря какво е правилното и че не трябва да те е страх от хора с висок клас маски с клапи. Повече те защитават от това ако носеха медицински.

 55. 55 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#53] от "Ан Он":

  Щом е последен ще ти отговоря, отново :)

  Това е напълно смешно да се каже, кой къде се е заразил, защото симптоми може да проявиш след заразяване и на втория и на третия дори на шести , седми ден.
  Заразяваш се където се заразяваш и след това връщаш лентата и само може да предполагаш, но няма как да кажеш там се заразих.
  Може случайно да разбереш откъде си се заразил най-вероятно ако си контактен на заразен колега, роднина, член от семейството...
  Да докажеш, че си се заразил във градския транспорт, фитнеса, магазина е почти невъзможно.

 56. 56 Профил на edinotselo
  edinotselo
  Рейтинг: 46 Неутрално

  Маските, може да си ги заврете.....Пийте си превантивно Антибиотик, носете противогаз, и си живейте "живота"

 57. 57 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2951 Неутрално

  До коментар [#54] от "001":

  > Маска се слага с чисти ръце и след това се сваля пак с такива за ластиците без да се опипва, ако си е запазваш .

  Супер, тук имаме споделено разбиране. Съгласен съм че - ако приемем че маската е изключително важно предпазно средство - то правилния монтаж и демонтаж са задължителни.

  И се връщаме на видеото. Ноември 2020-та. Участват най-важните фигури в България, които ще ни спасят да не омрем. Даваха ги на живо по телевизията

  https://www.youtube.com/watch?t=2646

  કટાક્ષ
 58. 58 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#17] от "Vlado Nikolov":

  хахахаха ама вие не разбрахте ли че ковиде е завинаги ,така са решили

 59. 59 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#31] от "001":

  има ли смисъл да говоря с марионетки като тези споменатите каквото им кажат това правят

 60. 60 Профил на vzoran
  vzoran
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Време е парадоията с носене на маската под носа да приключи. Това вече не зависи от щаба,а от всеки от нас. Естествено очакванията са да има глоби от полицията на открито ив градски транспорт, а магазините да проверяват не само на входа, но и вътре между щандовете и да санкционират за неправилно носене. В крайна сметка целта на маските е благородна и не бива да се подлага на въпрос.

 61. 61 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2951 Неутрално

  До коментар [#60] от "vzoran":

  > Време е парадоията с носене на маската

  Този вид 'защитна маска за лице' приемливи ли са за вас ?

  https://www.natamno.com/16959-large_default/maska-widmann-bio-hazard.jpg

  કટાક્ષ
 62. 62 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Тази епидемия ще я влачим поне още година, щото Ганьо е голем тарикат и мъж и не може да го ограничават така той да носи някаква маска.
  —цитат от коментар 14 на Dark


  И сяда на пейки.
  Мани, мани..

 63. 63 Профил на dds27557755
  dds27557755
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Ботоксовия, Коремния и останалите клоуни от "щаба" ще обяснят ли на страдащите от астма колко по-добре се диша с тези парцали върху лицето? Колко хора се разболяха от бактериални инфекции или заради постоянно вдишваните текстилни влакна, причинени от тези "защитни" маски? Прехвърлянето на отговорността върху гражданите чрез репресии не е здравеопазване! А ковидиотите, които настояват държавата да ни се натика във всички отвори, да заминават за Пхенян.

 64. 64 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6920 Неутрално

  Най-неприятното е, че се изпотяват стъклата на очилата.

 65. 65 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#21] от "001":

  абе направо разтрел за всеки ,киойто не приеме безрезервно новата религия ,по сталински товаришччì ,по сталински, полицай ,200 евро глоба --ала бала ,разтрел му е майката ...ще се съмняват в мъдростта на Големиоят брат ,плоскоземци недоносени.

 66. 66 Профил на Diana Stamenova
  Diana Stamenova
  Рейтинг: 95 Неутрално

  Ангел Кунчев нямал впечатление, че хората си сменяли шаловете на два часа и видите ли, от загриженост за нашето здраве сега ни ги забранява! Смешници! Много добре знаят, че аргументите им издишат, но нали мути Меркел задължи германците да носят маски от висок клас, ние поне шлемовете трябва да забраним. Хората не си сменят и текстилните маски на два часа, слагат си ги в джобовете и после пак на устата, което ги компрометира напълно. А еднократни хирургически маски се носят седмици наред точно от възрастните хора, които с такова настървение пазим вече една година и поради това нямаме нормален живот.
  Изискванията за правилно поставяне и махане на маска с дезинфекциране на ръце преди и след това са абсурдни за изпълнение в ежедневието , докато ходим от магазин на магазин и махаме и слегаме маската постоянно. За децата в училище как си слагат маските по чиновете, изпускат ги на пода и други подобни просто не ми се говори.
  Щабарите съм сигурна , че са напълно наясно с това, точно затова и всичките им аргументи за носене на маски издишат и постоянно си противоречат.
  За мен остава все още шокиращо как светът си нахлузи с такава готовност тези парцали на лицата за една седмица, а сега няма да ги свали в продължение на години.

 67. 67 Профил на Diana Stamenova
  Diana Stamenova
  Рейтинг: 95 Неутрално

  Според Кунчев шлемът пазел дори по-малко от хирургическата маска. Значи признава, че и хирургическата маска не пази, но ни задължават да ги носим, че и навън се опитаха да ги наложат. Тези хора трупат лоша карма...

 68. 68 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#60] от "vzoran":

  а не бива ,ВИЕ СТЕ ТРОЛ НАДЯВАМ СЕ ,НЕ МОЖЕ чОВЕК С РАЗУМ ДА "МИСЛИ" ТАКА. ДОРИ САМО ЗАРАДИ СВРЪХ НЕГАТИВНИЯТ ПСИХОЛОГИчЕСКИ ЕФЕКТ НИКАКВИ МАСКИ НЕ ТРЯБВА ДА ИМА ,ДА НЕ ГОВОРИМ ,чЕ СА АБСОЛюТНО БЕЗМИСЛЕНИ И ВРЕДНИ ЗА ЗДРАВЕТО.УВИ СВЕТОВНАТА ТЕХНОДИКТАТУРА Е ФАКТ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ИНДИВИДИ КАТО ВАС.,

 69. 69 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2951 Неутрално

  До коментар [#54] от "001":

  Гледайте значи какво бил казал някакъв експерт преди няколко дни:

  Експерт: Маските с клапа и филтър защитават само тези, които ги носят

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2021/01/27/4167932_ekspert_maskite_s_klapa_i_filtur_zashtitavat_samo_tezi/

  При което се връщаме на въпроса - тия хора дето носят 'Маските с клапа и филтър'(*), не трябва ли да ги третираме наравно с родоостъпниците и тези които си държат нослето извън мсаката ? И да ги глобяваме по 200 евро ако се качат с такава 'Маска с клапа и филтър' в градския транспорт (защото един вид е аналог да е качат по без маска) ?

  (*) според мен в англо-света тези изделия ги наричат respirators, а не face-masks

  કટાક્ષ
 70. 70 Профил на Henry
  Henry
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Какво се променя? Нищо! Аз и до този момент не съм носил нито маска, нито шлем, няма и да нося. Пък ако искат да направят задължителни и скафандрите ; ) Все съм в нарушение и не ми пука.

  Социалните придобивки, разпределяни с незначително или без никакво съобразяване с положените усилия, поощряваха беззаконието, улесняваха разпадането на семейството и заместваха осъзнатия полезен труд и самоупование с порочно подстрекаване към безделие и мошеничество. Маргарет Тачър
 71. 71 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Човекът на втората снимка е с хубава маска, която предпазва и него и другите, нищо , че е с клапа.
  Тази маска много по трудно се носи като лигавник, както е направил човека на третата снимка в тролея.

 72. 72 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2951 Неутрално

  До коментар [#71] от "001":

  > която предпазва и него и другите, нищо , че е с клапа.

  'Експертите' друго разправяли.

  Доколкото може да им се доверяваме че са експерти де.

  કટાક્ષ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK