Коронавирусът: данните на 1 февруари


"Дневник" публикува актуалните данни, свързани с разпространението на коронавируса в България, давани от държавната Единна информационна система. По-надолу в статията могат да се видят графики, които очертават тенденциите от последните месеци по основните показатели - броя заразени, починали и излекувани, броя на пациентите в болници и в интензивни отделения и съотношението между общия брой направени PCR и антигенни тестове и положителните резултати от тях.


От 23 декември в данните влизат и антигенните тестове. До тази дата единствените официално признати от държавата бяха PCR тестовете. В началото на декември главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев обяви, че скритата заболеваемост (броят на заразените, открити с антигенен тест, но непотвърдени с официалния PCR) е средно около 10-15%. И в момента не се обхващат всички антигенни тестове, а само тези, правени в лаборатории, болници и поликлиники. Не са малко хората, които се тестват сами с предлаганите в аптеките продукти, така че скрита заболеваемост пак има.
Първата таблица показва данните за изминалото денонощие, при които често има неточности по технически причини. В неделя и понеделник обичайно рязко спада отчитаният брой на новозаразени и на направените тестове, а причината според властите е, че в почивните събота и неделя много лаборатории не работят или работят с намален капацитет, както и с това, че лабораториите и болниците нанасят резултатите си със закъснение в единната информационна система. Това пък обикновено води до значително увеличение на данните за нови заразени, настанени в болница, и смъртни случаи във вторник.


В опит да бъдат "изгладени" инцидентните пикове и спадове в скоби към основните показатели е посочена промяната в % за последните седем дни от деня на съобщаването, базирана на среднодневните показатели (понеделник е сравнен с предходния понеделник, вторник с вторник, но не в абсолютни стойности, а след осредняване за периода и т.н.).


Заразени, излекувани, починали


До 23 декември официалната статистика отчиташе като заразени само хората, за които в някоя от одобрените от държавата лаборатории е получен положителен PCR тест. След тази дата за официални се приемат и направените там и в COVID центровете резултати от антигенни тестове.


След 13 октомври статистиката отчита като излекувани всички заразени, чиято 14-дневна карантина е изтекла, без да се правят допълнителни изследвания. За излекувани се смятат и всички пациенти, които са били в болнични заведения с COVID-19 и са изписани. В статистиката на жертвите влизат хората, които са починали, след като са били доказано заразени с коронавирус. По този показател от началото на епидемията в много държави има спор доколко коректно е отчитането заради ролята на придружаващи заболявания на пациентите.Колко са положителните тестове


Изчислението каква част от тестовете са положителни е до известна степен условно, тъй като се прави на базата на общия брой тестове за деня, като властите не дават разграничение колко от положителните резултати идват от изследване за първи път и колко са поредни за един и същ пациент. Все пак могат да се ползват за ориентир, доколкото след отпадането на задължителния отрицателен тест за излизане от карантина повторните изследвания би следвало да са намалели.Лечението в болници


Необходимостта от лечение в болница се смята за един от ключовите показатели за развитието на пандемията, тъй като поставя под сериозен натиск здравната система и отчита възможността на държавата да се справи с кризата. Данни за това каква част от тях са запълнени се обявяват веднъж седмично - на брифинга на Националния оперативен щаб в четвъртък.
Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3128 Неутрално

  Класическа понеделнишка сводка.

  Чакаме вторник, включително и какво мисли НСИ по темата.

  કટાક્ષ
 2. 2 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1945 Неутрално

  Продължава лекият ръст, а следват и отваряния на молове, и ученици в клас.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 3. 3 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  Ако ги няма забулените и пропагандата едва ли някой би разбрала за ЯКОТО умиргане от "опасната' болест.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 4. 4 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3832 Неутрално

  Засега бавно, но славно катерене нагоре на новозаразените. Средно на ден:
  15-21.1. - 416
  16-22.1.- 418
  17-23.1. - 423
  18-24.1. - 429
  19-25.1. - 458
  20-26.1. - 498
  21-27.1. - 515
  22-28.1. - 530
  23-29.1. - 548
  24-30.1. - 560
  25-31.1. - 562
  След като спадна до 30 среднодневно, последните два дни броят на починалите започва също леко да се увеличава.
  23-29.1. - 30
  24-30.1. - 31
  25-31.1. - 32

 5. 5 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  Дотук в световен мащаб има 2,2 милиона жертви. Това прави 0,03 процента от световното население.За сравнение испанският грип от 1918г е отнел 5,4 процента от световното население. И то при положение, че тогава населението не е било толкова застаряло. Така че е тази пандемия изобщо не е толкова страшна, колкото се представя.

 6. 6 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  Засега бавно, но славно катерене нагоре на новозаразените.
  —цитат от коментар 4 на Patsis


  Много показателна статистика, неприятна, но очаквана, Дано новото разхлабване не промени рязко темпа.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 7. 7 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3832 Неутрално

  До коментар [#5] от "Мусаши":

  Ако минат още 100 години нищо чудно да се пише, че испанският грип е отнесъл и 54% от световното население. 20 млн към два милиарда не са 5,4%, а 1%.

 8. 8 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 976 Весело

  Синята линия обаче на пациентите в болница продължава да е успоредна на линията на партията...

  73! Go Go
 9. 9 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  До коментар [#5] от "Мусаши":Ако минат още 100 години нищо чудно да се пише, че испанският грип е отнесъл и 54% от световното население. 20 млн към два милиарда не са 5,4%, а 1%.
  —цитат от коментар 7 на Patsis


  Не са 20 милиона жертвите на испанският вирус,а 100 милиона. Официално жертвите са 50 милиона, но изследователи смятат,че са два пъти повече. Така че за момента испанският грип е 180 пъти по-смъртоносен от Ковид.И то при много различна структура на населението -тогава не е имало толкова стари хора.

 10. 10 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Още не сме гладни. Като огладнеем много ще оздравеем.

 11. 11 Профил на xkoleva
  xkoleva
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Средна смъртност от коронавурус (на 1 милион души) от началото на епидемията:

  България и съседите ѝ:

  Македония - 1370
  България - 1308
  Румъния - 957
  Гърция - 558
  Сърбия - 461
  Турция - 306

  Смъртността в България е 2 пъти по-висока от Гърция и 3 пъти по-висока от Сърбия.


  https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries

  https://www.statista.com/statistics/1104709/coronavirus-deaths-worldwide-per-million-inhabitants/

 12. 12 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  Нищо

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 13. 13 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3832 Неутрално

  До коментар [#9] от "Мусаши":

  Мушко, едно време сме ги чели жертвите на испанския грип 20 млн. Но има тенденция всяко следващ автор да ги увеличава. Скоро ще станат и 20 млн.
  В Британска Индия броят на регистрираните смъртни случаи се увеличава с около 35 о/оо през 1918 година. Ако една четвърт от смъртните случаи не са регистрирани, както това е било обичайно, то с нерегистрираните става 4,5% от населението жертви на испанския грип /ако не е имало тази година глад или епидемия на чума, холера или едра шарка/. Т.е. 4,5% е максимално възможното, защото Индия през онзи период е регионът с най-висока смъртност и продължителност на живота на средновековно ниво - 20-25 години. В другите региони увеличаването на смъртността би трябвало да е по-малко - за България то е 1,1% от населението - при това в страна гладуваща поради ПСВ. В Германия умеличаването на смъртността е 0,7%, във Франция - 0,4%, в Англия и Уелз - 0,3%, в Япония 0,7% от населението. Няма как за света да е много повече от 1 %.

 14. 14 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Така че е тази пандемия изобщо не е толкова страшна, колкото се представя.
  —цитат от коментар 5 на Мусаши


  Няма как да им обясниш, някои просто са такива душици, не са надминали тинейджърската си възраст на филмите на ужасите. За тях е важно да се страхуват, а е още по-готино всички около тях да се страхуват с тях.
  Просто не са гладни, на сит стомах, и на топло пред компютъра на тях им се струва, че това е куул.
  Като огладнеем истински ще оздравеем. Гладът винаги побеждава страха! Винаги! Историята е наука на големите числа, трагичните единици нямат място в нейните сметки, те са в графата закръгления.

 15. 15 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3832 Неутрално

  До коментар [#9] от "Мусаши":

  Между другото, пандемията от коронавирус още не е приключила, Мушко. А увеличението на смъртността в много страни, включително България, е в пъти по-голямо, отколкото са официално зарегистрираните жертви на коронавируса.
  Впрочем, през 1918 година не е имало антибиотици, нали? Всяко респираторно заболяване лесно е преминавало в пневмония.

 16. 16 Профил на Irina Gergova
  Irina Gergova
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Като огладнеем истински ще оздравеем.
  —цитат от коментар 14 на georgievb

  Ще огладнееш ти, защото от една година седиш и чакаш да отвори малоумното ти заведение. Това едва ли ще е последният вирус и едва ли ще е последното затваряне. Да беше помислил за други варианти да се изхранваш, вместо да се жалваш в интернет и да чакаш някой да те отвори.

 17. 17 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Ще огладнееш ти, защото от една година седиш и чакаш да отвори малоумното ти заведение.
  —цитат от коментар 16 на irina.gergova


  Хахахаха....аз работя в ИТ бранша. Но това не означава, че накрая цялата икономика няма да се намаже. Накрая на Великата депресия ще и викат малката, като гледам какво се задава сега.

 18. 18 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#9] от "Мусаши":
  При испанския грип смъртността е била най-висока точо при младите хора

 19. 19 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  До коментар [#9] от "Мусаши":Мушко, едно време сме ги чели жертвите на испанския грип 20 млн. Но има тенденция всяко следващ автор да ги увеличава. Скоро ще станат и 20 млн.В Британска Индия броят на регистрираните смъртни случаи се увеличава с около 35 о/оо през 1918 година. Ако една четвърт от смъртните случаи не са регистрирани, както това е било обичайно, то с нерегистрираните става 4,5% от населението жертви на испанския грип /ако не е имало тази година глад или епидемия на чума, холера или едра шарка/. Т.е. 4,5% е максимално възможното, защото Индия през онзи период е регионът с най-висока смъртност и продължителност на живота на средновековно ниво - 20-25 години. В другите региони увеличаването на смъртността би трябвало да е по-малко - за България то е 1,1% от населението - при това в страна гладуваща поради ПСВ. В Германия умеличаването на смъртността е 0,7%, във Франция - 0,4%, в Англия и Уелз - 0,3%, в Япония 0,7% от населението. Няма как за света да е много повече от 1 %.
  —цитат от коментар 13 на Patsis


  Дори и да не са 5 процента от населението, а само 1 процент жертвите на испанският грип,то пак са 33 пъти повече, отколкото жертвите на Ковид процентно.
  И наистина не е имало антибиотици, ама и в в българските градове и села тогава не е имало 30 процента хора на 60 и повече години.

 20. 20 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  До коментар [#9] от "Мусаши": При испанския грип смъртността е била най-висока точо при младите хора
  —цитат от коментар 18 на slonsco


  Ами тогава просто продължителността на живота е била ниска, така че не е имало много възрастни хора като сега. В наши дни в България всеки трети е на 60 и повече години.

 21. 21 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  [quote#20:"Мусаши"][/quote]

  А всеки втори живеещ в България е над 45 годишна възраст. При такава структура на населението е нормално една пандемшя да вземе много жертви.И пак дори и не се доближава по смъртност до испанския грип.

 22. 22 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#15] от "Patsis":

  Умрял от испански грип означава умрял САМО от испански грип. Хроничните заболявания почти не ги е имало преди 100 години, сега всеки втори си ги носи. Не е имало поддържащи терапии. Затова и продължителността на живота е била по-ниска. Сега ако се появи болест като испанския грип ще натръшка половината население.

 23. 23 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  [quote#20:"Мусаши"]
  —цитат от коментар 21 на Мусаши
  А всеки втори живеещ в България е над 45 годишна възраст. [/quote]

  Остави това, но огромна част от тези над 45 са с наднормено тегло, хипертония, пушачи, активно движение обичайно не практикуват, спортували са за последно в гимназията и единственият им досег със спорта е да изпият каса бира/бутилка ракия с приятели при гледане на някой мач.

 24. 24 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3832 Неутрално

  До коментар [#19] от "Мусаши":

  Е, то смъртността през 1918 се е увеличила най-много в София - от 1,5 хиляди 1917 до над 6 хиляди през 1918. А В София тогава, както и сега, най-рисковите групи, децата и старците, са били по-малко отколкото при селското население заради постоянната миграция към големия град. Просто бедното население в София е било на купони и е гладувало, докато селското население се е хранило сравнително прилично за сметка на укритото при реквизициите.
  Ако днес имаше реквизиции и купони за по 250 г клисав хляб от царевично брашно и трици в София каква ли би била смъртността от коронавируса?

 25. 25 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3832 Весело

  До коментар [#19] от "Мусаши":

  Мушко, миналата година увеличаването на смъртните случаи е 0,26% - 18 хиляди на 6,9 млн. През 1918 увеличението е 1,11% /смъртност 1916, 1917, 1919 и 1920 - 20,9 о/оо, 1918 - 32 о/оо/. Аз като деля 1,11 на 0,26 получавам 4,3.
  Вие как получихте 33?

 26. 26 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  До коментар [#19] от "Мусаши":Мушко, миналата година увеличаването на смъртните случаи е 0,26% - 18 хиляди на 6,9 млн. През 1918 увеличението е 1,11% /смъртност 1916, 1917, 1919 и 1920 - 20,9 о/оо, 1918 - 32 о/оо/. Аз като деля 1,11 на 0,26 получавам 4,3.Вие как получихте 33?
  —цитат от коментар 25 на Patsis


  1 процент от населението жертви на испански грип делено на 0,03 процента от Ковид колко прави?
  И то приемам посоченото от теб число
  До коментар [#19] от "Мусаши":Мушко, миналата година увеличаването на смъртните случаи е 0,26% - 18 хиляди на 6,9 млн. През 1918 увеличението е 1,11% /смъртност 1916, 1917, 1919 и 1920 - 20,9 о/оо, 1918 - 32 о/оо/. Аз като деля 1,11 на 0,26 получавам 4,3.Вие как получихте 33?
  —цитат от коментар 25 на Patsis


  1 процент смъртност от испански грип делено на 0,03 от Ковид колко прави?33 пъти разлика.И то при твоите занижени данни.Възможно е жертвите от испански грип да са и 180 пъти повече от тези на Ковид.Естествено пандемията от Ковид не е преминала, ама колкото и жертви да има пак ще са десетки пъти по-малко от жертвите на испанският грип процентно.

 27. 27 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  До коментар [#19] от "Мусаши":Мушко, миналата година увеличаването на смъртните случаи е 0,26% - 18 хиляди на 6,9 млн. През 1918 увеличението е 1,11% /смъртност 1916, 1917, 1919 и 1920 - 20,9 о/оо, 1918 - 32 о/оо/. Аз като деля 1,11 на 0,26 получавам 4,3.Вие как получихте 33?
  —цитат от коментар 25 на Patsis


  Дотук има 9000 смъртни случая от от Ковид в България. Или 0,13 процента от населението. Тази увеличена смъртност не се дължи само на Ковид,а и на забраната на плановите операции и неглижирането на други болни,защото не са с Ковид. Една позната на 48 години умря от пневмония, защото никъде не я приеха в болница, защото нямала Ковид.

 28. 28 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#27] от "Мусаши":

  Водите досаден, безсмислен спор. Намерете друго поле за изява.

 29. 29 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3832 Весело

  До коментар [#26] от "Мусаши":


  До коментар [#27] от "Мусаши":

  Мушко, ами да не мислите, че през 1918 година е имало точно разпределение колко са умрели от "испански грип" и колко от тиф или просто от глад?

 30. 30 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3832 Весело

  До коментар [#5] от "Мусаши":

  Дотук 2,2 млн починали от коронавирус, 75,2 млн оздравели, т.е. срещнали се с коронавируса /доказано/ 77,4 млн, смъртност 2,2 : 77,4 = 2,8%.
  1918 - свръхсмъртност - 20 млн. Население на земята 1,8 млрд. Прекарали "испанския грип" 75% /пандемията затихва от само себе си/- 1350 млн. Смъртност - 20 : 1350 = 1,5%.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK