Президентът Румен Радев потвърди, че ще се кандидатира за втори мандат

Президентът Румен Радев потвърди, че ще се кандидатира за втори мандат

© Юлия ЛазароваИзбори 2022

Президентът Румен Радев потвърди официално, че ще се кандидатира за втори мандат на предстоящите в края на годината избори за държавен глава. Той отново ще се яви в тандем с вицепрезидента Илияна Йотова и се надява на подкрепата на БСП, която го издигна за поста преди пет години.


Заявката беше направено по време на пресконференцията по повод четвъртата годишнина от началото на мандата му. По време на изложението и последвалите отговори към представители на медиите президентът отправи остри критики към управляващите и лично към премиера Бойко Борисов, с когото от месеци разменят реплики през медиите. Отчетът, който действащият президент традиционно прави около 22 януари - денят на встъпването в длъжност, закъсня с повече от седмица, а Радев застана сам пред журналистите, тъй като Йотова е заразена с коронавирус.


Да, очакваме да бъдем отново със социалистите


Радев не отговори кой ще издигне кандидатурата му и уточни, че това ще бъде уточнено "в законовия срок". От отговорите на зададените му по-късно въпроси обаче стана известно, че ще разчита на подкрепа от БСП.
"Да, с г-жа Йотова" очакваме, че ще бъдем отново заедно с българските социалисти", заяви той.

Не съм водил разговор с партии за подкрепа. Социалистите, които издигнаха кандидатурата ми през 2016 г., имат право да се произнесат първиРумен Радев,

президент


До момента неофициалните информации бяха, че Радев може бъде предложен от инициативен комитет, след като социалистите отложиха за след парламентарните избори през април решението дали да застанат отново зад него. Засега от "Позитано" 20 се въздържат от коментар, а социалисти неофициално казаха, че Радев не е разговарял с лидера на партията по тази тема. Самата Корнелия Нинова не отговаряше на "Дневник" на мобилния си телефон. Заради критики към президента в телевизията на левицата вътрешнопартийната опозиция заподозря преди седмици, че се готви номинирането на друг кандидат. За да оборят слуховете, Никова и Радев демонстративно отрекоха да са в конфликт пред телевизионните камери по време на консултациите за датата на изборите.


Другата партия, от която Радев, по данни на социологическите агенции, получи на балотажа над 220 хил. гласа - ДПС, вече обяви, че не иска негов втори мандат, обвинявайки го, че не се държи като обединител на нацията, а като партиен говорител. В отговор на въпрос по темата президентът припомни, че никога не е получавал официална подкрепа от движението, и отхвърли изчисленията за пренесените към него гласове, с аргумента че това няма как да бъде потвърдено. Преди втория тур на изборите през 2016 г. ДПС действително не призова публично симпатизантите си за кого да гласуват, след като издигнатият от движението кандидат Пламен Орешарски отпадна от надпреварата, събирайки около 253 хил. гласа. Според направените от социолозите профили на избирателите обаче около 90 на сто от гласувалите на първия тур за Орешарски на втория са пуснали бюлетини за Радев.


"Послание за нова България"


В изявление, което нарече "Послание за нова България", Радев очерта широк кръг от теми, които смята за ключови за България. Като най-важни задачи посочи укрепването на държавността и решителни реформи. По-голямата част от посочените реформи са в компетенциите на парламента и могат да бъдат направени от парламентарните партии.

"Този ранен анонс цели да даде на политическите субекти възможност да се позиционират спрямо обявените приоритети и да помогне на избирателите да имат информиран избор за статуквото и алтернативата", заяви Румен Радев
Сред целите той определи оптимизирането на функциите на Висшия съдебен съвет, отговорна и почтена прокуратура, подчинение на магистратите на закона, ефективно разделение на властите и укрепване на институциите, пресичане на лобисткото законодателство, засилена защита на собствеността и конкуренцията в бизнеса, безкомпромисно преследване на корупцията, без оглед на общественото положение и политическата принадлежност на извършилите го. Той се обяви също за пълна прозрачност в работата на Комисията за защита на конкуренцията, онлайн регистър на концесионните договори, осветляване на кредитното портфолио на Българската банка за развитие. Сред акцентите беше и гарантирането на свободата на словото чрез прозрачност на медийната собственост и независимост на финансирането на обществените медии от държавата.


Намек за вето на идеята за прокурор, разследващ главния


Без да дава директен отговор, Радев намекна, че вероятно ще наложи вето на силно оспорвания от експертите, но ударно прокаран през парламента, законопроект на управляващите за поправки в Наказателно-процесуалния кодекс, с които беше въведена фигурата на прокурор, разследващ главния прокурор.


Той нарече предложението "екзотично" и увери, че ще се отнесе към него с цялото подобаващо внимание: "Бъдете сигурни, че правният ми екип ще получи истинско професионално наслаждение, докато се занимава с този казус." Досега почти всички върнати от Радев за ново обсъждане проектозакони са били одобрявани от ГЕРБ при повторното им гласуване.


Без реакция за изборните правила


В отговор на въпрос президентът обяви, че не възнамерява да спира другият ключов законопроект на управляващите - промените в закона за извънредното положение, с които бяха направени изменения в изборните правила, включително гласуването с подвижни урни за карантинираните. Той обвини парламентарното мнозинство, че е внесло измененията, противно на всякаква логика в този закон, вместо в Изборния кодекс, пренебрегвайки други искания като видеонаблюдение на броенето на бюлетините или гласуване по пощата, но допълни: "Няма да вляза в тяхната игра."


Президентът заяви, че не вижда проблем с определената от него дата на изборите - 4 април, и не смята, че съвпадението с Великден за католиците и арменците ще бъде проблем за вота: "Не датата мотивира хората за изборите, а техните политически и икономически виждания."


Радев избегна директния отговор на въпроса дали възнамерява да създаде собствен политически проект и обяви, че издигането на кандидатурата му за втори мандат "само по себе си е политически проект, който може да обедини много българи и организации, заставащи зад принципите и приоритетите в нашето послание".


Коментара на президента за ареста на руския опозиционер Алексей Навални - тук
Пълен запис на пресконференцията - тук

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK